Jeśli masz wersję STEAM to czy zrobiłeś to co posiadacze tej wersji zrobić muszą?
D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7 - jak rozumiem w tym katalogu jest plik bellumcrucis7.exe?
Wersja do druku
Jeśli masz wersję STEAM to czy zrobiłeś to co posiadacze tej wersji zrobić muszą?
D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7 - jak rozumiem w tym katalogu jest plik bellumcrucis7.exe?
Witajcie
Gram w Bellum już kilka lat - świetny mod, megasubmod zresztą też. Lubię rozwijać i dopieszczać;) prowincje. Czasami oczywiście wyrzuca losowo do pulpitu ale ok. Problem w tym, że jak mam około 60-70 prowincji i przeglądam je klikając prawym przyciskiem myszy na "miasteczko" (pojawia się lista miast, które można lewym przyciskiem klikać) to wyrzucenie do pulpitu jest pewne po kliknięciu kilku miast.(zaczyna się kaszanić grafika okna z miastami i tylko szybki zapis człowieka ratuje)
Wyświetla się wtedy czasami błąd grafiki lub komunikat "wyrzuć śmieci, starczy grania":) - konfiguracja komputera jest tu bez znaczenia, mam tak od zawsze - od BC 6.1. Zmiana opcji grafiki nic nie daje, próbowałem najniższych ustawień. Log jest czyściutki.
Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
To błąd Bellum stary jak Świat, nie dotyczy tylko przeglądania osad, ale np. sprawdzania budynków, przeglądania opisów jednostek, niestety Bellum tak ma, że lubi czasem z tym błędem wyskoczyć, ale jak napisałeś szybki zapis ratuje i co ważne owy błąd graficzny nie jest krytyczny, czyli po wczytaniu można grać dalej. Co do rozwiązania do tej pory z takowym się nie spotkałem.
Gdzieś wyczytałem, że to może być spowodowane tym, że jakiś budynek ma za długi opis. Ale szczerze mówiąc nie chce mi się tego sprawdzać, bo to kupa roboty :)
Jak byś napisał gdzie to sprawdzić tzn w którym pliku to się poświęcę;), sprawdzę, przetestuję i jak się okaże że działa to wrzucę poprawiony plik dla potomnych.
Bez tego błędu jak dla mnie rozgrywka nabierze nowego wymiaru - teraz po przekroczeniu 60 prowincji tracę zapał. Obecnie mam 73 prowincje, miasta bardzo rozbudowane i kliknięcie na listę miast od razu wywala do pulpitu więc może być to prawda że chodzi o jakiś budynek wyższego poziomu albo coś co buduję jako jeden z ostatnich.
EXPORT_BIULDINGS.TXT w katalogu text.
Mam pytanie - dlaczego po jakimś czasie moje księżniczki z rodu nie pojawiają się na mapie, a w gałęzi rodu są widoczne jako dorosłe ? Dodam, że cały czas dostaję powiadomienia "nowa egipska/angielska/niemiecka itd księżniczka" i biega ich po mapie w ciula, a mojej żadnej. Czy to ma jakiś związek z rekrutowaniem ich z tego pałacu ?
Mam problem z tym modem.
Zainstalowałem wszystko poprawnie zgodnie z instrukcją, a gra mi się nie włącza. Wyskakuje mi tylko poniższe okno i po chwili się wyłącza. Wie ktoś co mam zrobić?? Załącznik 1267
Jakby to ująć delikatnie Ci którzy zainstalowali poprawnie nie napotykają tego typu błędów. A teraz poproszę pełny zestaw danych: ścieżka do pliku .bat, system operacyjny, wersja z płyty czy Steam, UAC włączone czy nie?
No nie jestem jakiś super informatykiem :P
System operacyjny: windows 7 64 bitowy, wersja gry: 1.52, UAC wyłączone. Nie wiem o co chodzi z "ścieżka do pliku .bat"?
Miejsce gdzie znajduje się plik z którego odpalasz grę u mnie np. d:/sega/mediaval2/mods/BellumCrucis7
U mnie tak samo. D:\Medieval II - Total War\mods\BellumCrucis7
Ścieżka jest dobra, bugfixa masz zainstalowanego? To okienko pojawia się normalnie przy starcie gry po kilku sekundach gra powinna odpalić.
Edit: w folderze logs masz jakiś plik, wklej tekst z niego
Bugfixa zrobiłem (należało skopiować pliki). No właśnie gra nie odpala, tylko to okienko się pokazuję, a po chwili znika i dalej już nic ;/
A w folderze logs mam 1 plik: system.log (dokument tekstowy)
O ten dokument chodzi, jeśli jest duży to dokonaj tej zmiany
i ponownie spróbuj odpalić grę, a potem skopiuj tekst z tego pliku i wklej w posta, może wygeneruje o jaki błąd chodziCytat:
W pliku BellumCrucis7.cfg w katalogu głównym moda, jest linijka:
[log]
to = mods/BellumCrucis7/logs/system.log.txt
level = * system (albo coś innego)
zmieńcie na:
[log]
level = * error
Aaa o to chodzi.. Tak zrobiłem to, ale nie miałem tam napisane system tylko coś innego, już nie pamiętam co.
Tekst z pliku:
[features]
mod = mods\BellumCrucis7
editor = 1
[io]
file_first = true
[video]
show_banners = 1
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000
[misc]
show_hud_date = true
# bypass_sprite_script = 1
[game]
auto_save = 0
advisor_verbosity = 0
# ai_factions = skip
# campaign_map_game_speed = 99
# campaign_map_speed_up = 1
# label_characters = 0
# label_settlements = 1
# micromanage_all_settlements = 1
no_campaign_battle_time_limit = 0
unlimited_men_on_battlefield = 1
# unit_size = huge
disable_arrow_markers = 0
disable_events = 0
english = 0
# allusers = 1
[log]
level = * error
[multiplayer]
playable = true
[hotseat]
scroll = true
turns = true
disable_console = true
admin_password = bellumcrucis
update_ai_camera = true
disable_papal_elections = true
autoresolve_battles = false
validate_diplomacy = true
save_prefs = true
autosave = true
save_config = true
close_after_save = false
gamename = hotseat_gamename
validate_data = true
allow_validation_failures = false
[audio]
speech_enable = 1
speech_vol = 99
sub_faction_accents = 1
[util]
no_animdb = 1
Dobra to powinno tylko generować błędy w logs, więc daj treść pliku system.log w poście.
Tego jest dość sporo i ma problem z załadowaniem się to wysyłam link, gdzie wrzuciłem ten plik:
http://przeklej.org/file/bC7PiF/system.log.txt
Uuu strasznie duży ten log, spróbuj reinstalacji moda, bo jeśli instalacja przebiegłby prawidłowo to log z samymi błedami powinien mieć kilkaset kb, a nie prawie 14 mb.
A nie mógłbyś wysłać mi swojego log-a?? Bo już chyba z 4 razy odinstalowywałem całą grę i samego moda i wszystko, a dalej to samo ;/ Chyba z 2 dni się już z tym meczę
System.log Ci nie pomoże bo to plik w którym raportowane są błędy które uniemożliwiają grze odpalenie lub powodują CTD, a skoro u Ciebie wypisało tekstu na ponad 13 mb to masz tych błędów od groma i jeszcze więcej. Są dwie opcje albo źle instalujesz albo któreś archiwum pobrało Ci się z błędem i instaluje niekompletny mod
Ooo ciup... No to pograne ;/ Może mod 6.3 zadziała. Dzięki za fatygę
13 MB ma log w czystym BC7, u Ciebie się gra nie odpaliła nawet więc to nie Twoje błędy są w logu.
Podaj jeszcze raz PEŁNĄ, POPRAWNĄ ścieżkę, wraz z plikiem exe, na bank masz w złym katalogu wgranego BC7. U mnie to jest np.
"D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7\Bellum Crucis 7.exe".
Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją i nie napotkałem żadnych problemów, tylko gra nie odpala ;/ Wszystko ładnie, ale gra nie chodzi :P hehe. bugfixer wgrany. Ścieżka też poprawna, plik exe jest w tym folderze BellumCrucis7. "D:\Medieval II - Total War\mods\BellumCrucis7\Bellum Crucis 7.exe"
Masz wersję ze STEAM? Jak tak to musisz zrobić to co muszą robić posiadacze tej wersji. Nie mam jednak linka, może ktoś inny zarzuci.
Nie mam steam-a.
Witam,
Mam pewien problem z liczebnością jednostek (takie przynajmniej odniosłem wrażenie). Instalując moda na "pudełkową wersję gry" liczebność (przykładowo) jazdy mazowieckiej wynosiła 77. Później zakupiłem wersję Steam, zainstalowałem na nią Bellum Crucis (tak, wraz z megasubmodem) i liczebność jazdy mazowieckiej wynosiła bodaj 33-46. Mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?
Pozdrawiam.
EDIT: Już nieważne, zorientowałem się, że jestem po prostu idiotą, który nie potrafi ustawić wielkości oddziałów w opcjach gry :)
Cześć, mam pytanie. Ostatnio musiałem usunąć bellum, a gdy zainstalowałem ponownie okazało się, że wszyscy nowi generałowie mają portrety jak w zwykłym medku. Coś pominąłem przy instalacji, nie wgrałem jakiegoś bugfixera ?
Jeśli wgrałeś poprawnie to powinni mieć nowe portrety, fix z tego co kojarzę poprawiał zupełnie inne rzeczy.
Po prostu instaluję bellum z pliku exe i wszystko samo leci. Nawet nie mam co wgrywać.
To może instalacja jakoś się sknociła error w trakcie czy coś, bo fix z graficznych rzeczy ma tylko jakieś dwie tekstury dla Turcji, żadnych portretów nie dodaje.
Okej, w takim razie zerknę na to wszystko jeszcze raz. Dzięki
Zobacz czy masz w folderze data moda folder UI, tam powinien być custom_portraits właśnie z nowymi portretami dla władców itd.
Tak, mam.
No to powinny być takowe portrety w grze, hmm dziwne.
Początkowi generałowie mają, ale po np. 40 turach gdzie rodzi się następne pokolenie, wyglądają tak jak w zwykłym medku.
Część rzeczywiście jest podobna do tych z Medka, zależy jaka frakcja, niektóre niezbyt odbiegają od podstawki. Może miałeś wgranego submoda na portrety (opcja megasubmoda) on też zmieniał co nieco, ale głównie dla frakcji "arabskich".
Ja pierdziele, ale wtopa. Tyle razy instalowałem i kasowałem bellum ('bo starczy tego grania'), że właśnie obczaiłem iż nie mam zainstalowanego megasubmoda. Pojebało mi się od tego siedzenia we Włoszech. Sory :D