Zatem dobrze że mnie uświadomiłeś, bo nie zgłębiałem się w temat jeszcze. :)
Wersja do druku
Zatem dobrze że mnie uświadomiłeś, bo nie zgłębiałem się w temat jeszcze. :)
Z tego co Lew mi pisał to Kama jest lepsze jeśli idzie o kawalerię, więc co sądzicie o dalszych pracach nad tymi EDU i pewnym ich scaleniem, bawić się w takie coś czy chętnych nie będzie?
Jak chętni będą to mogę pogrzebać w EDU i spróbować wykorzystać najlepsze cechy obydwu, tzn wszystkie bajery Kama i utrzymanie oraz skuteczność łuczników u wino czy tam parę innych rzeczy. To coś fajnego by wyszło pewnie.
Wino, taka jeszcze uwaga co do muzy, nieco przestrzeliłeś z liczbą kawałków w bitwach bo teraz jest ich naprawdę mnóstwo i wiele albo leci raz na ruski rok, albo wcale, podczas gdy inne się powtarzają w kółko. :) Dla przykładu grając Jerozolimą (a wiem co piszę bo masę bitew rozegrałem tą frakcją już) co chwila leci kawałek z 300 albo Króla Artura, natomiast na Battle of Kerak z Królestwa Niebieskiego natknąłem się tylko raz, a Ride to Battle ani razu. Tak samo wiele innych nie ma prawie wcale albo w ogóle wcale.
Nie traktuj tego jako czepialstwo tylko efekt obserwacji, z submodem muzycznym naprawdę dobrą robotę odwaliłeś ale przy okazji przedobrzyłeś i wyszło jak wyszło. :) Jakbyś kiedyś planował następną wersję Megasubmoda (a coś o niej mówiłeś z tego co mi Sadam pisał) to warto wziąć to pod uwagę i jakieś tam słabsze kawałki powywalać.
Jerozolima ma 15 kawałków bitewnych, średnio 2-3 minutowych, łącznie to jest 48 minut, więc chyba nie tak długo. Jedna duża bitwa tyle może trwać :) Problem jest raczej w losowaniu ich grania. Niestety działa on beznadziejnie i jest on chyba zakodowany w grze, nie da się nim sterować. Też mnie to wkurza. Mogę wywalić część utworów, ale to niewiele zmieni, bo wtedy te inne będą lecieć w kółko i za jakiś czas te inne się znudzą. Także problem leży w sposobie losowania tych utworów, a z tym nie da się nic zrobić.
A chyba że tak, a byłem przekonany że jest jak w Rome że właśnie od nadmiaru utworów zaczynało wariować wszystko. :) Widać w stosunku do poprzedniej części naprawili jedno a zwalili drugie, uwielbiam CA... ;)
Z własnych obserwacji zauważyłem, w modzie Invasio Barbarorum SAI na początku jest z 5 utworów w bitwie (znaczy w fazie kiedy już zaczynają się lać) i póki nie dodałem trzech nowych to wszystko było ok, po dodaniu jeden utwór leciał najpierw a później do końca walki cisza. W Fourth Age zaś Rohan ma oryginalnie 9 utworów w kategorii "mobilize" i ta sama sytuacja, po przeleceniu jednego cisza, zaś jak dojdzie do zwarcia wojsk to jest 7 kawałków i wszystko jest dobrze.
Ale to chyba już inny problem, bo w Medievalu najwyżej jakieś utwory się nie odpalają prawie wcale ale coś zawsze leci a w Rome po prostu cisza. Ale tak sobie pomyślałem że może nadmiar muzy ma znaczenie w tym.
Być może rzeczywiście trzeba ograniczyć ilość.
Pod wieczór jak do domu wrócę to postaram się pograć nieco z ograniczoną liczbą utworów i dam znać czy wszystkie odpalają.
Zmniejszyłem Jerozolimie w fazie walki w zwarciu liczbę kawałków do 10 i wszystkie się odpalają z podobną częstotliwością. :) Rozegrałem parę bitew i widzę pozytywną poprawę.
Dzięki za info, w takim razie muszę sprawdzić i poucinać tu i tam w pliku z muzą. Pytanie ile wynoszą te ograniczenia i czy są odrębne na kampanię i bitwy? Czy na bitwy są odrębne ograniczenia na 3 fazy bitwy, czy jedno łącznie? No i czy ograniczeniem jest czas łączny czy ilość kawałków? Hmmm, w docudemons (plik z informacjami m. in. o ograniczeniach w Medku) nie znalazłem nic dotyczącego muzy.
P.S. w razie jakbyś coś jeszcze odkrył do daj znać :)
Nie jestem pewien, tylko moje przeczucie ale chyba są odrębne 3 fazy bo przy tension oraz mobilize odpalają wszystkie kawałki bezproblemowo. Raczej, może kto inny coś powie na ten temat? Bo warto byłoby się wypowiedzieć i pomóc jak się gra, napisać czy się spostrzegło ten problem. :cool:Cytat:
Czy na bitwy są odrębne ograniczenia na 3 fazy bitwy, czy jedno łącznie?
Co do reszty nie mam pojęcia ale liczę na posty innych, zwłaszcza co do tego czy w kampanii wszystkie utwory odpalają, bo ja swojej nie zacząłem jeszcze (Bellum z Megasubmodem potrafi wciągnąć samymi własnymi bitwami i to jak hehe).
Proszę o nowy link z Longer Assimilation bo pod tym http://przeklej.org/file/zVau1D/longAss.txt już nie ma pliku.
Wypróbowałem sobie nową taktykę polegającą na ataku egiptu zamiast syrii, vh/vh :)
http://zapodaj.net/3f142711d87c4.bmp.html
Czy można wstawić jeszcze raz linka z Longer Assimilation z głównego posta ?
Z podziękowaniem :)
Mam pytanie - od czego zależy spieniężanie skarbu w stolicy ? Czasem jak przekazuję go generałowi to ten skarb nawet po odczekaniu paru kolejek nie znika ze świty.
Generał blisko stolicy i kliknij na niego szybko, pojawia się info o spieniężeniu skarbu, raczej łupu. (Raczej raz wystarczy kliknąć).
Dzięki, działa ;)
Po 60 turach wymarli prawie wszyscy kardynałowie oprócz aragońskiego 60 latka, ja mam 3 a papież też Polak :) To normalne w modzie? gram na h/h jest całkiem dobrze bardzo ciekawa dyplomacja, wreszcie można coś planować i dotrzymują sojuszy poza Węgrami no ale tak jakoś wyszło.
To normalna kolej rzeczy, tak samo jest z kupcami.Komputer co ileś tur rekrutuje duzo kapłanow i kupców i przywraca "porzadek" w ich braku.
U mnie tak było w każdej kampanii. Teraz w ogóle mam niezły cyrk, bo pierwszy papież ekskomunikował wszystkich jak opętany i w efekcie połowa frakcji się na niego wypięła i zostali protestantami. Około 200 tury jedynymi liczącymi się frakcjami katolickimi jest moja Wenecja i Anglia.
Ja na razie jestem ok. 50 tury i powstała krucjata na Rzym - dopiero wtedy zauważyłem, że należy on do Królestwa Pizy :P
Poniżej link opcja dla Megasubmoda do BC 7.0.
Zawiera zmienioną startowa pozycję 1 fali Mongołów, Ruś, Węgry i okolice Halicza.
Mongołowie mają 5 milionów na starcie, i tak bankrutują około 200 tury, ale na początku naprawiają zdobyte osady i są agresywniejsi.
Jest też skrypt jaki uniemożliwia budowę i rekrutację w I turze po zdobyciu osady.
Pobrać i wrzucić do Ufficiale i nadpisać oba pliki, potem usunać map.rwm z Ufficiale i nowa kampania konieczna.
Oto link: http://przeklej.org/file/rIg4XH/Ufficiale.rar
Czy są odblokowane dżihady ? Jeśli nie, to jak to zrobić ? Pozdro :)
Raczej zablokowane.
Zrób kopię pliku descr_campaign_db z data Bellum.
Wejdź w plik i wstaw to co niżej w miejsce tego co jest. Usuń map.rwm z Ufficiale i nowa kampania konieczna, sprawdź czy działają. 8 pobożności musi mieć imam.
<crusades>
<required_jihad_piety int="8"/>
<max_disband_progress float="20.0"/>
<near_target_no_disband_distance float="4.0"/>
<disband_progress_window float="3"/>
<crusade_called_start_turn float="30"/>
<jihad_called_start_turn float="30"/>
<disband_progress_window uint="3"/>
<crusade_called_start_turn int="30"/>
<jihad_called_start_turn int="30"/>
<movement_points_modifier float="1"/>
</crusades>
Dziękuję bardzo :)
Propo nazw
Taka ciekawostka historyczna dot. Bagdadu :)
Historia
Bagdad został założony w 762 roku przez drugiego kalifa z dynastii Abbasydów, Al-Mansura. Zgodnie z intencją założyciela miał być stolicą dynastii Abbasydów i zastąpić dotychczasową siedzibę kalifa, Al-Kufę. Przenosiny były podyktowane zagrożeniem ze strony ugrupowań szyickich i podbitej ludności. Z tego też powodu został usytuowany w zakolu Tygrysu.
Pierwotna nazwa Madinat as-Salam (czyli Miasto Pokoju) utrzymała się aż do podboju Mongołów w 1258, po czym miasto przejęło nazwę po okolicznej wiosce.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bagdad
Pozdrawiam :)
Stanowią wyzwanie ale bardzo szybko bankrutują wrzuć łatkę raczej.
Czy megasubmoda wystarczy tylko zainstalowac do odpowiedniego folderu? albo trzeba cos zmieniac w plikach?? jezeli tak to prosze o pomoc gdzie je znajde oraz co trzeba zmienic ..pozdrawiam
Jak niemal we wszystkich tematach o modach, dokładny opis instalacji, danego moda czy submoda masz w poście nr 1 danego tematu, tu także jest opis instalacji Megasubmoda 2.
Kolejne pytanko. Czy w Kijowszczyźnie nie można stawiać wież obserwacyjnych? Z czego to wynika, teren bagienny, bo poruszanie też jest jakby spowolnione?
Zobacz innym gienkiem, czasem trafi się jakiś zabugowany, co nie stawia ani wież, ani fortów.
Specjalnie próbowałem już kilkoma. Może spróbujcie przy okazji zobaczyć czy wam się udaje tam postawić wieżę, bo fort można.
Sprawdziłem, zarówno gienek z Bizancjum jak i Nowogrodu spokojnie na Kijowszczyźnie buduje i wieże i forty, pewnie gra coś się z lekka zamotała, usuń map.rwm i zobacz czy po usunięciu da się wybudować.
Ja mam teraz dziwnego buga, bo zamiast zwykłego księdza wyszkolił mi się antypapież, a frakcję mam katolicką.
Zaobserwował następujący błąd - gdy wybuduje się w zamku najwyższy poziom płatnerza i ten budynek do straży przybocznej, to rekrutowana konnica zwykle ma 0 doświadczenia i trzeba ją 2-3 razy przeszkolić by miała gwarantowane 3 lub 4, zależnie od zamku.