Hah! Przewidziałem! Szkoda tylko, że tak okrojona. Mogli rozciągnąć na tereny bizantyjsko - arabskie i Europę wschodnią. No cóż, szkoda.
Wersja do druku
Hah! Przewidziałem! Szkoda tylko, że tak okrojona. Mogli rozciągnąć na tereny bizantyjsko - arabskie i Europę wschodnią. No cóż, szkoda.
No trochę szkoda, fajnie byłoby zagrać Polanami, albo judaistycznym imperium Chazarów.
Patrząc na zamieszczony wykaz regionów oraz frakcji mapa raczej będzie identyczna jak w głównej kampanii a na pewno większa od tej z "The last man".Mamy do czynienia w dodatku karolińskim z całym wachlarzem księstewek wyspiarskich na obszarze obecnej Wielkiej Brytanii,Duńczyków (Płw.Jutlandzki),Chorwatów oraz Czechów i Morawian(Europa Środkowa).
Spoiler:
Spoiler:
Niestety Słowianie znów zostali potraktowani "po łebkach" gdyż oprócz w/w są jeszcze Wieleci,słowiańscy rebelianci oraz separatyści.Jeżeli ten dodatek nie jest fake to i tak otrzymamy pokażny zbiór jednostek dla naszej grupy etnicznej a kto wie może się doczekamy naszych rodzimych frakcji w jakimś DLC?
Tak przy okazji dziwi mnie brak państwa Bułgarów które już istniało w tymże okresie i charakteryzowało się nawet pokażną siłą.
P.S.Jednak największy frakcyjny tłok panuje na Płw.Iberyjskim.
Może frakcja słowiańska pojawi się jako FLC do głównej kampanii.
Jak CA zostali zdemaskowani to zapewne na pocz. przyszłego tygodnia dadzą konkretne info. Zresztą mogła to być zamierzona akcja, zeby dodać emocji.;)
Patrząc na pliki mapa będzie wyglądać mniej więcej tak:
http://mrtbms.weebly.com/uploads/1/3...950_orig.png?1
Stwierdzenie że będzie ona raczej identyczna jak w głównej kampanii jest lekko mówiąc, nieprecyzyjne. :rolleyes:
Nie zostali, oprócz tych wymienionych są przecież jeszcze Obodrzyci. Pojawią się po prostu tylko państwa i plemiona znajdujące się wokół państwa Franków, ważne dla wątku Karola Wielkiego. Chociaż dziwi i smuci połączenie Serbów Łużyckich z Czechami.Cytat:
Niestety Słowianie znów zostali potraktowani "po łebkach" gdyż oprócz w/w są jeszcze Wieleci,słowiańscy rebelianci oraz separatyści.
A Bułgarów nie dodali, bo wtedy musieliby dodać również Bizancjum.
Myślę, że mówiąc o identyczności chodziło tu nie o identyczność samej mapy, co jest widoczne od razu ze względu na brak wschodu i południa, ale o jej rozmiar. Główna kampania ma 186 regionów. Ta będzie miała 177 jak dobrze pamiętam. Więc w sumie niewielka różnica i nie ma co płakać. Istotą jest rozdrabnianie.
Tyle, że pewnie cenę dowalą stosownie wysoką.
I pewnie 5 grywalnych nacji, z czego 3 będą kopią podstawki + parę jednostek, 1 będzie mixem, a 1 jedna nowością :P No ale zobaczymy, ostatniego DLC nie kupiłem, to może skuszę się na jakiś pakiecik ;)
Masz rację i dzięki za korektę.Jednak nie wycinałbym Północnej Afryki ze względu na Kalifat Umajjadów.Grunt że ewentualna mapa dodatku i tak byłaby pojemnościowo (sorry za określenie)większa od "The last man".Na przykładzie samej tylko współczesnej Irlandii mamy do czynienia z pięcioma frakcjami:
-Kingdom of Ulidia
-Kingdom of Munster
-Kingdom of Leinster
-Connacht
-Kings of Ailech
Podczas kiedy w Attyli znajduje się na tym samym obszarze tylko jedna prowincja.Podobnie wygląda sytuacja na Płw.Iberyjskim.Zatem jeśli to wypali będziemy mieć masę nowych frakcji i jednostek do naszej dyspozycji którymi będzie można operować na kompletnie świeżutkiej mapie.Oby to był prolog do Medieval3.
Przecież ówczesna Sycylia była bizantyjską prowincją.
Kalifat Umajjadów wtedy ograniczał się już tylko do półwyspu iberyjskiego.Cytat:
Jednak nie wycinałbym Północnej Afryki ze względu na Kalifat Umajjadów.
Tak, ale na liście frakcji Bizancjum nie ma, widać więc że zrezygnowano z niego, bo bez sensu byłoby dawać tylko pojedyncze prowincje.Cytat:
Przecież ówczesna Sycylia była bizantyjską prowincją.
Trochę szkoda gdyż obydwa okresy się prawie zazębiają ze sobą.Panowanie Umajjadów w Maghrebie i wybuch Powstania Berberów 740 w wyniku którego zostali wyparci z Afryki Pł oprócz jednego regionu a sam Karol Wielki przyszedł na świat w mniej więcej tym samym okresie.Tak czy siak będziemy mieć Maurów pod postacią Kalifatu Cordoby a nie Maurów z ich rdzennych ziem których również może zabraknąć w grze.
Poczekajmy gdyż jak na razie operujemy w strefie "gdybania".Zawsze CA może skorygować historię na swoje potrzeby ;).
Dobrze jakby w skorygowaniu dodali jeszcze Serbołużyczan. ;)
Mnie wciąż denerwuje to pomijanie naszych rdzennych ziem przez twórców z CA.Historia Polski to również okres przed chrztem.Ten dodatek to wręcz idealna pora żeby dorzucić Ślężan,Goplan,Pomorzan oraz Polan do których załączam taką oto ciekawostkę:
http://www.merkuriusz.wieczorna.pl/h...wojowal-polske
Oczywiście są jeszcze inne plemiona zamieszkujące tereny położone dalej na wschód oraz Prusowie na północy.
Ktoś na TWC zadał sobie trochę trudu i przedstawił mapę ewentualnej kolejnej kampanii:
Spoiler:
Dziwna ta mapa, z czego wzięta? Z jakiejś gry czy ki diabeł?
Z Crusader Kings 2 z tego co widzę.
Nie powiem, taka mapa mnie rajcuje. Jak jeszcze będzie możliwość grania Awarami to już w ogóle ;)
Dlaczego Afryka Północna została pominięta? Z tego co się orientuje Fatymidzi z Egiptu i emiraty z Tunezji miały wpływ na historię Europy np. przez podbój Sycylii i wyprawy na Italię
Afryka Północna została zapewne pominięta z tego samego powodu co inne ważne potęgi jak np. Bizancjum, Chazarowie, czy Bułgarzy - nie jest bezpośrednio ważna dla wątku Karola Wielkiego. A Abbasydzi dodatkowo zabieraliby ogromny kawałek mapy i byliby mocno niewyważeni.
Zaskakujące, że wyszedł rzekomy przeciek i tyle czasu ciszy. Czyżby to był fake?
Warhammer będzie mieć swoją premierę w kwietniu zatem CA musi coś nam dać na Gwiazdkę.Cierpliwości...;).
Kampania może być na gwiazdkę. Z praktyki zapowiedzą ją na początku grudnia. Jednak miejmy nadzieję, że w listopadzie uraczą nas słowiańskim lub sarmackim culture packiem. Nie daruję im, jeśli zostawią mongoloidalnych Sarmatów powstałych kopiuj/wklej z Hunów.
Na pewno wyjdzie. W sumie to ostatnie dlc do głównej kampanii, które urozmaici rozgrywkę. (W świetle ostatniego dlc nie ma co liczyć na państwa afrykańskie). Nie ma wyboru, a do Warhammera jeszcze sporo czasu. CA musi na czymś w międzyczasie zarobić.
Skończyłem ostatnio oglądać trzeci sezon Vikingów, nie pogardził bym jakaś kampanią w podobnym klimacie :P Jeżeli będzie to faktycznie ten spekulowany Karol Wielki to może coś z vikingami da się zrobić "{
Przecież Wikingowie byli pierwszym DLC który można było dostać jeszcze w przedsprzedaży TW Attila.
No Panowie, zaczyna mnie niepokoić ciągły brak oficjalnej informacji o tej kampanii. Jeśli chcą wydać to na gwiazdkę to powinni już powoli zapowiadać, dać trailer, prezentować co tydzień frakcje...
A może doszli do wniosku że im się nie kalkuluje, za dużo roboty a zysk nie pewny.
Może zamiast tamtej kampanii wypuszczą coś innego?
W sumie to DLC do Attyli jest słabo zainteresowany.
https://www.facebook.com/TotalWar/ph...705508/?type=3
Mówisz i masz. Pewnie jutro będzie oficjalna zapowiedź. Obrazek pozwala na wnioskowanie, że może chodzić o wczesne średniowiecze.
Ponadto podpis: "it's the dawn of a new age..."
Jak dla mnie to Medek3 :P Szykuje się coś grubszego.
Hmm.. normanowie podpalający jakąś wioskę?
Klimaty wczesnośredniowieczne bardziej aniżeli pewne i oby to było warte budzenia się w środku nocy:
http://i66.tinypic.com/sbtt84.jpg
http://i65.tinypic.com/bxxyg.jpg
Na takie właśnie DLC czekałem. Pisałem kiedyś w jednym z wątków, że byłoby to dobry materiał na DLC do Attyli.
Teraz na mojej liście zostało jeszcze jedno DLC, które pozostanie jednak w sferze fantazji na 99% - mianowicie przyjąłbym na klatę DLC zatytułowane "Mieszko I i Bolesław Chrobry" :)
Wszystko co na wschód od Łaby, to dla twórców CA abstrakcja większa niż Warhammer;)
Gdyby jeszcze dodali Cesarstwo Ottonów, to i tak byłoby nieźle.
Wkrotce-nie wiadomo jeszcze czy razem z DLC-ma pojawic sie FLC dla posiadaczy Attyli...
CA zapowiedzialo wiecej informacji "soon"...czyli po angielsku nie wiadomo kiedy-moze za dzien...a moze za miesiac;)...Dla nich soon to bardzo rozlegle pojecie.
Mam nadzieję, że razem z DLC wydadzą patch, poprawiający olbrzymi błąd z punktami wpływu. Wspominałem o nim w Ogólnej dyskusji w przedostatnich dwóch postach...
Podczas transmisji z Twitcha panowie z CA powiedzieli, że w sobotę dostaniemy informacje o nowym FLC oraz reskinie jednej nacji.
Czyżby grywalni Sarmaci, w dodatku nie wyglądający jak Mongołowie?
Wczoraj też powiedzieli że to ostatnie DLC do Attili.Zatem Medieval3 na lato lub najpóżniej jesienią ;).