To od nas dowiesz się dopiero jak kupisz oryginał (jak wcześniej nie dostaniesz bana na tym forum).
Wersja do druku
To od nas dowiesz się dopiero jak kupisz oryginał (jak wcześniej nie dostaniesz bana na tym forum).
poza tym płytka nie będzie ci potrzebna do gry za bardzo bo możesz grę przez steama legalnie pobrać jak już kupisz.
Zobacz w dziale modding. Ja na nowszych TW po Medzie II się już nie znam, w tych bebechach... udziwnili modowanie. :(
Bez modowania na pewno nie. A modowanie tego pliku jest na pewno bardzo utrudnione, jeśli wręcz nie niemożliwe - bo odpowiada on za jednostki, które można odblokować płacąc gotówką za DLC.
Mam pytanie: Wie ktoś może jak zwiększyć rozmiar jednostek? Pamiętam że była taka opcja,bodajże piechota do 300 a jazda do 150 ale zapomniałem jak to się robiło :oops: . Z góry dzięki za pomoc.
hejka, ja mam laickie pytanie, bo pierwszy raz gram w ETW i jedna rzecz mnie zaskoczyła:
oblegam sobie Berlin i obrońcy atakują mnie, rozbijam ich, ale nie zajmuję miasta, dlaczego? nie wyłapałem wszystkich uciekinierów z bitwy? teraz jakbym chciał dobić Berlin to okazuje się, że mają skądś wsparcie pełnej flagi (to chyba nowi rekruci). W takim razie jak najefektywniej zajmuje się miasta, bo ja za chwilę się wyzeruję na Prusach :D
W opcjach graficznych - rozmiar oddziału.Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Ta pełna flaga to pewno mieszczuchy. Pełna flaga bez nieco bledszego koloru oznacza iż w mieście stacjonują żołdacy (którzy mogą poruszać się po świecie), a za nimi ukryci się mieszczuchy (lokalna milicja - garnizon miast).Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Pograłem trochę... Dla mnie ETW to nie jest klasyczny TW, ale taka podrasowana "Cywilizacja" ;) :) ) gdzie większy nacisk położono na rozwój a bitwy są dodatkiem 8-) Ale ogólnie podoba mi się... No i parę pytań początkującego:
1. Jak zwiększyć rozmiar panelu sterowania rozgrywką? Te teksty i tabelki są dla mnie ciut za drobne...
2. Jak wysłałem hulakę do wrogiego miasta to otrzymałem wiadomość, że pomyślnie wykonał misję i wrócił z wiadomościami... Gdzie otwiera się raporty agentów? W poprzednich TW otwierały się automatycznie...
3.Czy można mianować gubernatorów w podbitych miastach? Jak?
4. Jaki wpływ na rozgrywkę ma mianowanie i odwoływanie ministrów?
5. Czy kulami łańcuchowymi można całkowicie pozbawić ożaglowania okręt przeciwnika i tym samym całkowicie unieruchomić?
6. Czy można prowadzić badania nad paroma wynalazkami jednocześnie?
Ad. 1) Musisz się tym niestety zadowolić.
Ad. 2) Tutaj ich rola to po prostu ciągłe rozjaśnienie całego wrogiego regionu, dopóki hulaka w nim jest. Nawet i bez hulaki widać w tej części pełny skład wojsk wroga. Poza tym połączono szpiega z zabójcą z poprzednich total warów. Teraz hulaka potrafi i "rozjaśniać" swym pobytem, i zabijać, i sabotować. Oczywiście wykonywanie tylko jednych operacji wyćwiczy go szczególnie wdanej dziedzinie.
Ad. 3) Nie można, ale jest dwóch gubernatorów Indii i Ameryki, jeśli masz tam jakiekolwiek prowincje. Pełnią oni jednak funkcje po prostu dodatkowych ministrów.
Ad. 4) Każdy minister ma jakieś cechy charakteru. W poprzednich total warach każdy członek rodziny, w zależności od tego, co robił (czy walczył, czy inwestował w swoim mieście w świątynie, czyniąc siebie religijnym) otrzymywał unikalne cechy charakteru + podwładnych itp. Ministrowie to prostu tacy członkowie rodziny, których wpływ jest o wieeeele szerszy, niż tylko na jedno miasto. Warto przyglądać się ich cechom, bo może trzeba by się ich pozbyć? Poza tym może się zdarzyć, iż jakiś wysokogwiazdkowy minister wojska ma np. taką cechę charakteru, że nie zna się na wojsku, więc koszty utrzymania całej armii lecą 10% w górę. To wkurza, ale przecież ma 6 gwiazdek! Co teraz? No to prostu wymieniasz go miejscami z ministrem czegoś innego. Nie straciłeś 6 gwiazdek, a jako minister np. prawa tamta wada traci na znaczeniu. Analogicznie warto szukać pozytywnych cech, bo może potencjalny fanatyk mundurów marnuje się w ministerstwie gospodarki.
Ad. 5) Da się, ale jeżeli nie zastosujesz pewnej taktyki, będzie to długie i monotonne. Musisz zastosować "crossing T". Wyobraź sobie, że pionowa kreska w T to statek wroga, a pozioma to twój statek, który pięknie wymanewrował, przecinając wrogowi drogę. W takiej pozycji żagle, ustawione "gęsiego" do twoich dział, ulegną kulom łańcuchowym po prostu natychmiast. W sumie tylko w takiej pozycji warto używać kul łańcuchowych, w zwykłym, burtowym ostrzeliwywaniu się jest to mało efektowne.
Ad. 6) Można, jeżeli masz kilka uniwersytetów na raz-ale uważaj, bo uniwersytet równa się żądania reform w regionie z tym budynkiem. Rób je tylko tam, gdzie masz pewność, że będzie bardzo duże zadowolenie. Najlepiej w prowincjach z dużym miastem (w sensie więcej niż 2 sloty budynków), bo będziesz mógł w nich zbudować obserwatoria, które przyspieszają badania w tym regionie, w którym są.
Wiem o taktyce morskiej T. Czytałem książki Flisowskiego :) Dziękuję za odpowiedzi :D
Ps. Czy komuś trafiła się sytuacja, w której armia dowodzona przez kompa była do gracza odwrócona plecami? :lol: I mimo ostrzału nie zmieniła pozycji? Takie bitwy to się łatwo wygrywa ;) Mnie trafiła się w walce z Hanowerem...
to co mam zrobić? zaatakować Berlin? i dlaczego nie zająłem miasta mimo pokonania armii, kóra "wyszła" z oblężenia?Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Dokładnie. Zaatakować. A miasta nie zająłeś, bo się broniłeś przed wycieczką (próbą przerwania oblężenia).Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Dlaczego się pytasz sprawdź i zobacz. 8-)
O to, to zapytaj się w temacie poświęconemu temu modowi.
A mógłbyś podać dokładnie jaki plik trzeba podmienić? Bo opcje graficzne są dość obszerne ;)Cytat:
Żadnego pliku nie trzeba podmieniać - po prostu zmień rozmiar oddziału (np na olbrzymi) w zaawansowanych opcjach grafiki samej gry...Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Ma pytanie.
Jak i co należy zrobić żeby odblokować Genuę i inne mniejsze miasta ??
Wgrać odpowiedniego moda - viewtopic.php?f=114&t=1764#p27006
Istnieje jakiś sposób żeby zwiększyć dochody ( ogólnie zarówno graczowi jak i AI ) ?? Jakiś modzik, modyfikacja pliku albo cos ?? Bo sytuacja w których kolonialna Wlk Brytania ledwo jest w stanie utrzymać jedną pełną armie plus szczątkowe garnizony i mała flota, jest lekko mówiąc żałosna ....
Zagraj na wyższym poziomie trudności. Komputer będzie wyczarowywał kasę dosłownie z tylnej części ciała, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę. Co do dochodów gracza, to wysyłaj statki handlowe do prowincji handlowych (amazonka chyba), zwiększaj podatki i rozbudowywuj obiekty takie jak farmy, tartaki itp.
Wybacz jeżeli mylę nazwy, ale dawno nie grałem ;)
Akurat z punktów handlowych Amazonki są słabe dochody. Lepsze są z wybrzeży Afryki (obydwóch).
No... nie wiem ;).Cytat:
Mi zawsze potem cena kości spadała (przy większym "wydobyciu") i tak czy siak - świetnie było obstawić wszystkie możliwe punkty handlowe w grze(czasochłonne, ale jak podbije się piratów to i flota nie musi być gigantyczna).
Wszystko zależy od tego, kto co kontroluje i w jakiej ilości. W grze działa bowiem ekonomiczne prawo popytu-podaży. Gdy jest duży podaż (możliwości) kupna, to spada popyt, czyli coś nie jest już popularne. Bo po co kupować coś, co już nie jest elitarne, bo każdy może to mieć? Z kolei gdy coś jest bardzo rzadkie i trudne do zdobycia, cena automatycznie wzrasta, byleby zdobyć rzadki towar za wszelką cenę. Prawo popytu-podaży :D
Gdy nikt nie ma żadnej placówki kości słoniowej, towar ten jest niezwykle cenny. Ale gdy ma się "pełne" floty na każdej placówce kości słoniowej, jej wartość jest drastycznie niższa... Analogicznie z każdym innym towarem. Bo już nie jest niedostępna, a więc i ekskluzywna. Nie wolno się więc zapędzać. Najlepiej jest zająć każdą możliwą placówkę pojedynczym statkiem, po czym kontrolować eksport, a w razie czego specjalnie go ograniczyć. Lepiej chyba sprzedać 9 sztuk czegoś tam po 260 każda (razem 2340 ), niż 10 po 200 (razem 2000). Trzeba stale sprawdzać i na bieżąco analizować okno handlu.
Macie problemy :)
W pierwszej turze budujecie same ekonomiczne budynki, w trzeciej atakujecie sąsiada, w dziesiątej macie już conajmniej trzy nowe prowincje i zero problemów z kasą...przynajmniej u mnie na takim schemacie zawsze polega gra. Dodam jeszcze, że przy trzydziestej (a może i dwudziestej) turze jestem już taki duży, że się wkurzam i przestaję grać :D
Oj, nie wiem ;).Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Jak grałem w DM na vh/vh to tak łatwo aż nie było. Przynajmniej jak grałem po raz pierwszy na tym poziomie.
Choćby RONem.
Sojusz z Austrią, atak na Prusy. Plan był dość prosty. Ale jak wiadomo smaczki wychodzą w trakcie ;) . Brytole - nie wiedzieć czemu - nagle wypowiedzieli mi wojnę i zrobili desant koło Królewca. Żeby było piękniej - Austriacy zerwali nagle sojusz i przyłączyli się do Wyspiarzy. Na dodatek Szwecja zaatakowała Rosję, a ja [musiałem] ją wesprzeć, bo total wojny bym nie był w stanie prowadzić. - jakby Rosja jeszcze nagle mi wjechała urzeczywistniłoby się powiedzenie, że Rzeczpospolita jest karczmą zajezdną Europy.
Ostro było, jak nie wiem, bo wyruszyła na mnie koalicja Prusy-Austria-Brytania-Szwecja(Szwecja to raczej na Kurlandię, ale mniejsza z tym).
Brytoli wyparłem - chociaż moje siły w Królewcu zbyt wielkie nie były(parę oddziałów liniówki + generał z motłochem). Generał... mi padł, bo go wysłałem (może lekko masochistycznie) do walki z wrogimi (2) armatkami. Armatki rozwalił, ale jak się na niego rzucili to niewiele z niego zostało :D . Morale lekko podupadło, ale wiadomo - mogłem bezpiecznie czekać sobie w twierdzy na wroga... no i tak udało się ;).
Szwecja wyruszyła na całą okolicę i na szczęście zmienił się bieg historii. Po paru turach na Austrię ruszyli Osmanowie, więc lekko łatwiej było.
Generalnie [ w końcu] koło 20 tury udało się zażegnać konflikty w kraju, przeprowadzić częściowe reformy (normalny jako tako rząd), odbić Gdańsk i ufortyfikować zachód kraju, by przeprowadzić dalsze reformy.
Także gra nawet czasem może być ciekawa ;). Szczególnie, że dalej trzeba było wybudować flotę i pobić Royal Navy, co zbytnio łatwe nie było(choć efekt... był świetny, bo doprowadziłem UK do podpisania pokoju za oddanie... Bahamów ;) ).
Kupiłem ETW na licytacji na Allegro (link poniżej), które było już aktywowane na Steamie. Niestety nie zdawałem sobie sprawy z tego że gra została już aktywowana i teraz mam lipe, co mogę zrobić??? Spróbuje sie dogadać żeby kupić/dostać Steama. Jeśli się nie uda zostaje mi tylko chyba zgłosić sprawę do Allegro...
http://allegro.pl/gra-pc-empire-total-w ... 08377.html
Help.
zgodnie z regulaminem allegro, oraz prawem polskim masz bodajże 5 dni na zwrócenie otrzymanego towaru bez podania przyczyny
Witam! Zastanawiam się, czy w Ameryce, gdzie ludzi jest mało i mało portów, będą się rozwijały porty po 2-3 w prowincji, czy, jak jest mała prowincja , to po 1. Np. Ile będzie portów, jeżeli nie skończę gry, tam gdzie byli Eskimosi? Właśnie się powstał mi port i się zastanawiam. Jeżeli będzie drugi, to ten pierwszy niech będzie portem rybackim, a jeżeli ma być 1, to niech to będzie port handlowy. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Dokładnie tyle ile w danej prowincji jest nadbrzeżnych wiosek i już wybudowanych portów. I tak w przypadku prowincji Montagnais (startowa dla Inuit Nations) w momencie rozpoczęcia gry nie ma żadnego portu, ale są dwie nadbrzeżne wioski - Cartwright i Catucto - więc ta prowincja będzie mogła mieć w grze dwa porty. Wioski nadbrzeżne, które w trakcie gry mogą zostać przekształcone w porty, mają na planszy ikonę drewnianego pomostu (jak Bilbao w Hiszpanii). Szybkość przemiany wiosek w miasteczka (także portowe) zależy od wysokości podatków, ilości produkowanej żywności i ilości rekrutowanego wojska w danej prowincji (im mniejsza rekrutacja i podatki, a więcej żywności - tym szybszy rozwój).
Mam pytanie co zrobić grając np.Austrią lub Prusami jak mogę to przekształcić w cesarstwo niemieckie czy jakoś tak.
Nic nie możesz zrobić, jedynie podbić wszystkie regiony niemieckie pod jedną flagą i użyć swojej wyobraźni :D
a po za tym to co chcesz uzyskać, jest przyszłością dla okresu w jakim osadzona jest gra, twoje marzenie wyprzedza epokę o 171 lat :D ( licząc od początku rozgrywki)
no wiem ale na jednym z let's play jakiś Niemiec grał i miał te flage Niemiec co jest aktualnie ;p zresztą sam zobacz http://www.youtube.com/watch?v=3-8eVFItoUI tylko radze ci głośniki wyłączyć ;p
z tym się zgadzam, bo to jest skutek rewolucji, czyli zmiana flagi ;)
aha spoko ja gram w total war od tygodnia to wile jeszcze nie wiem. Dzięki za wszystko. ;)
Cześć,
Wróciłem po dłuższej przerwie do grania w Empire i mam pytanie. Czy w kampanii istnieje mozliwość samorzutnej rewolucji tzn. czy jest jakis event , od którego niepokoje społeczne rozsiewają się po sąsiednich regionach i państwach ( coś na wzór Czarnej Śmierci w Medieval II) i nieważna wtedy jest dotychczasowa polityka wobec poddanych, jest rewolucja i koniec? Jeśli nie, czy istnieje jakiś mod wprowadzający coś takiego? Jestem też ciekawy czy istnieje również mod wprowadzający większą liczbę misji w trakcie kampanii?
Witam. Mam pytanie powie ktoś mi jak się szkoli generałów?
Klikając na oddział masz tam opcję mianuj generała taka gwiazdka.Cytat:
Zamieszczone przez SH150
Ok dziękuje bardzo mi to pomoże :)Cytat:
Zamieszczone przez Aztec
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego moja piechota liniowa (gram Rzeczpospolitą) liczy 160 żołnierzy w oddziale, a austriacka aż 200?
Najprościej mówiąc: są oni cesarstwem i "są lepsi" i muszą mieć więcej "woja" do obrony granic "Rzymu"- i zostało to wcielone do gry :D