Niestety nawet ta opcja kosztowała mnie utratą Brugińskiej metropolii.(kampania terytorialna z elementami ekspansywnej).
Wersja do druku
Niestety nawet ta opcja kosztowała mnie utratą Brugińskiej metropolii.(kampania terytorialna z elementami ekspansywnej).
Ja podczas obrony Aleppo (zamek) miałem raptem 3 oddziały łuczników, 3 oddziały bizantyjskich włóczników oraz ze 8 oddziałów HA.
Egipt miał chyba ze 12-14 oddziałów łącznie i brak konnicy, sami włócznicy, łucznicy i oszczepnicy. Mieli jedne drabiny, wieżę oblężniczą i taran. Udało mi się zatrzymać po jednym ich oddziale na murach (więcej tam nie wysyłali) a całą resztę posłali do bramy. jakimś cudem udało mi się wytrzymać tam jednym oddziałem aż przyszły te dwa z murów. HA trzymałem na placu.
Gdy już prawie wszyscy włócznicy zginęli - SZOK! Większość oddziałów Egiptu zaczęła uciekać, nawet z liczebnością ~40 ludzi na oddział! To pewnie dzięki temu, że łucznicy na murach strzelali ognistymi strzałami :)
W taki o to sposób 6 oddziałów zatrzymało dwa razy większą armię wroga. HA użyłem tylko do złapania jeńców i ich późniejszym wymordowaniu :P
Dodam, że podczas rozstawiania z przyzwyczajenia omyłkowo wcisnąłem enter, bo chciałem odznaczyć jedną grupę :P
Wiesz co zamek Allepo to widac dobra albo szczesliwa twierdza. W jeden z moich kampani jestem w stanie powstrzymac wojska Mongolskie ( pelna flaga i posilki prawie pelna flaga ) mniej liczna zaloga twierdzi ( jakies pol moze ciut wiecej albo mniej flagi ). Gram w tej kampani polska twierdze zdobylem kiedys zdaje sie w czasie wypraw krzyzowej na Antiochie ( ktora zdobyli Mediolanczycy albo Wenecy i ktorej nie obronili przed mongolami ) z Allepo w chwili dostrzezenia mongolow ewakuowalem czlonka rodzinny :]
Ogólnie wystarczy zabić wrogiego generała, by wygrać oblężenie :D Mi, gdy się to udaje to zaraz potem wysyłam cav w pogoń za uciekającymi i mam jakieś 1000 jeńców ( skala ogromna ) :P
Tak jest zawsze. Szczególnie, jak "mądry" komp po wywaleniu bramy w 1 ogien wysyla gienka
mądry, nie mądry, w tym przypadku w miarę historyczny, bo w średniowieczu władcy angażowali się osobiście w walkę...
Ale nie tak idiotycznie, żeby jako pierwszego do walki posyłać dowódcę :roll:
no dobrze...
a ja mam pytanie związane w sumie z turniejem, ale napisze tu - czym się w multiplayerze otwiera okienko rozmów? Chodzi mi o to podczas bitwy...
Z tego co wiem to literką "T" ;)
dzięki :)
Co byście powiedzieli, gdyby MII miało tyle prowincji?
http://knights-honor.com/images/scre...reenshot_5.jpg
Ja byłbym wniebowzięty pod warunkiem, że mapa miałaby duża skalę :D
Ahh, to byłoby wspaniałe ^_^
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Na wschodzie władcy ze wzgórza dowodzili.
kuroi jeśli oczywiście dodało by się ogrom frakcji, wszystko po polsku bez crasha-zrywam się z całego roku szkolnego :D
Ta mapa jest z gry, gdzie sa nast. nacjeCytat:
Zamieszczone przez OskarX
Wystarczająco dużo? :D
chyba to marzenie każdego, ale wciąż Polska jakoś dziwnie podzielona, jakoś tak postrzępione Pomorze Gdańskie, Wielkopolska, Kujawy, Mazowsze, Śląsk jakoś może być też podzielony (Bytom plus Wrocław?, Wrocław plus Głogów?, a gdzie Opole, Niemcza, etc.?), Małopolska to też Sandomierz, Kraków, nie widzę też miejsca na Grody czerwieńskie, o które byśmy się trzaskali ze wschodem. Nie widzę też aby Łużyce były jakoś wyszczególnione...także ilość prowów ok, ale jakoś granice dziwne...Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
tak, to prawda, ale mi chodziło o zachód, na którym gra jest skoncentrowana (vide wiedza twórców gry o wschodzie, czy choćby Polsce względem np. Francji).Cytat:
Zamieszczone przez Witold
I masz po czesci racje jak rowniez i jej nie masz :?Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
To ze na Wschodzie dowodcy(wladcy) raczej nie angazowali sie osobiscie w zmagania bitewne nie ulega raczej dyskusji.
Zas na Zachodzie przyjelo sie ze prawdziwy Wodz powinien walczyc razem ze swoimi rycerzami po uprzednim uporzadkowaniu swych wojsk i wydaniu komendy ataku...tylko ze od tego momentu dowodzacy traci calkowicie panowanie nad swoimi oddzialami a co za tym idzie nad mozliwoscia przebiegu bitwy ;)
Dosc interesujacy jest fragment z fracuskich traktatow z konca XIVw. i poczatku XVw.:
"Krol w bitwie powinnien przygladac sie,jak jego ludzie walcza,a jesli zajdzie potrzeba,zblizac sie do jednego lub drugiego,aby ich zachecic i dodac im odwagi,a gdyby wszystko mialo byc stracone,powinien moc sie ratowac,bo lepiej przegrac bitwe,niz stracic krol,bo utrata krola moze rownac sie utracie krolestwa"*-zadziwiajaca zbieznosc ze "wschodnim dowodzeniem" ;)
*Zrodlo-P.Contamine"La guerre au moyen age".Paris 1980,s387(ewentualnie A.Nadolski "Grunwald 1410",s81)
Za dużo regionów na saharze. Po co tam tyle tego? ;FCytat:
Zamieszczone przez kuroi
W rosji to samo
Islandia ma więcej regionów od polski...
Słaba ta mapa
to juz XIV wiek, z tego co czytałem, to Tatarzy nauczyli zachód kierowania wojskami z dystansu...Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Ale na pewno lepsza niz w Medku II. Poza tym, na Islandii jest w tej grze jest jedna nacja, wiec muszą mieć gdzie się rozwijać :)Cytat:
Zamieszczone przez Adixis
Tak samo w Rosji jest kilka nacji. Nowogród, Smoleńsk, Kijów, Pieczyngowie i jeszcze parę innych :)
Oczywiście taka mapa była fajna ale są to raczej "marzenia głupców" i naiwniaków ;)
No fakt, wątpię czy silnik gry daje możliwość wprowadzenia 574-ech prowincji :)Cytat:
Zamieszczone przez Krzyzak
Właśnie o tym mówię, musieliby zrobić wszystko od nowa :P A to trochę czasu by zajęło. Oprócz tego większość graczy pewnie chciałaby nowe nacje, a to też troszkę trwa ...
Btw kuroi przeczytaj PW :D
Tyberiusz by to na klatę wziął ;)
1 człowiek szybszy od 100, hmm... no tak wiadomo, że ten pierwszy ma przewagę ;)
Wy się nie rozpędzajcie a ograniczenia :
- maks 199 prowincji
- chyba maks 32 nacje
- i jeszcze ograniczenia ilości jednostek
I kto za to odpowiada - CA. Pewnie się bało że zrobi ktoś lepszego moda od ich gier.
Szczerze? Chyba każdy mod do MII jest lepszy od podstawki, nie ma co porównywać... :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Anymous*
A najlepszy chyba Ultimate AI bo on każdemu podpasi ;) Bo taki np. SS czy TA nie każdemu musi się podobać...
Jakby nie było tych ograniczeń to były by jeszcze lepsze a misię podoba SS. 6.26 rr rc
Ktoś wie czy da się atakować tak, żeby atak szedł całą linią ? Bo tak jak wydasz rozkaz ataku piechocie to zbijają się w kupię i łatwo ich okrążyć... Chodzi mi o to czy istnieje inny sposób niż osobne wydawanie każdej jednostce komendy, żeby atakowała innego wroga ;)
Dołączam się do pytania, częściowo pomagało oddanie oddziałów pod opiekę SI.Cytat:
no ale... w kupie siła :lol:
Ale jak Cie otoczą to G*wno zrobisz :DCytat:
Jeśli w kupie siła to zagraj na multi ;) Przegrasz bitwę w 2 min ;)
No, Krzyżak wie co mówi, pewnie ma jeszcze w pamięci bitwę Bizantyjskich konnych z Angielskimi tchórzami :DCytat:
Oj, tak mam :D Ale nie tylko te bitwy ;) Po prostu okrążenie, wiąże się ze spadkiem morali, a to jest jednoznaczne z przegraniem bitwy ;)
Ja właśnie tak przegrywam:
Chcę podejść do człowieka taktycznie a ten na mnie wszystkim co ma i... wygrywa.
Bo grasz z kompem... Zagraj z człowiekiem myślącym to dostaniesz w dupę ze stratami całego wojska, a on straci 10 ludzi :P
Widać masz słaba taktykę ;) No i nie ma za bardzo co robić zwodów piechotą, zbyt mało mobilne.Cytat:
Konnica FTW! :D
Kuroi tak swoją drogą moglibyśmy się umówić na jeszcze parę testów jednostek :D A na moje pytanie jak widać nikt nie odpowie :(
ile razy do Ciebie zagadywałem? ;)
to Ty wolisz jakiś gangbang z koleżankami w pokoju. :lol: