Ja tam gram głównie na medium.Najbardziej zbalansowany poziom.
Wersja do druku
Ja tam gram głównie na medium.Najbardziej zbalansowany poziom.
Fakt tylko szybko, że nie da się zmiejszyć rozmiaru jednostek przykładowo na poziomie łatwym oddział hoplitów wynosi 100 osób za to powyżej 201 jak tak 20 oddziałow damy to mi komputer tnie jak dam prędkość rozgrywki chociażby na x2
Może są jakieś określone warunki rekrutacji, dany rok w grze, odpowiedni poziom kultury, jakaś reforma wojskowa, czy trzeba budynki zbudowac odpowiednie.
Sprawdź plik export_descr_buildings, przy danej jednostce będzie zapis ew. warunku rekrutacji.
Zna ktoś jakiegoś patcha który ogranicza ekonomię bo w przypadku gry rzymem lub grecją jestem w posiadaniu tych "większych miast" to po 2 turach posiadam dochód 20k+ na ture to trochę psuję zabawe :D
Nowy patch jeszcze jeszcze w trakcie tworzenia, ale już baaaaaaaaaaaaardzoooo dłuuuuuuugooooooooo. ;D
Jeżeli dzisiaj jest wtorek, to czas na jakiś news w temacie modów;)
Kto chce usłyszeć nową muzykę w czasie gry? A kto chce usłyszeć ją w De Bello Mundi? Pan w pierwszym rzędzie? Proszę bardzo
Już do marca dostępny jest mod muzyczny przeznaczony dla DBM (linki do pobrania w pierwszym poście).
http://www.twcenter.net/forums/showt...di-MUSIC-PACK-!!!
Otrzymujemy 145 nowych ścieżek dźwiękowych znanych z wielu filmów, seriali czy też gier, które znacznie polepszają wrażenia z gry. Instalacja jest banalna. Pobieramy archiwum i wypakowujemy do data, konkretnie w tej ścieżce:
C:/Programs Files/SEGA/Medieval 2 Total War/mods/DBM
Kiedy już to się stanie, kasujemy dwa pliki w data/sounds
- events.dat
- events.idx
Nie ma obaw, zostaną one odtworzone w momencie uruchomienia gry i co najważniejsze, submod działa na stare zapisy gry!
NO niestety, po wgraniu muzyki (pomad 1.20 g) i reszty plików gra zawiesza się w momencie gdy wchodzę do mapy Kampanii, , wszystko robiłem zgodnie z instrukcją ( 10 prób i efekt końcowy zawsze ten sam ) i dodam że czysty mod chodzi jak należy .
A usunąłeś pliki events w folderze sounds? Poza tym spróbuj usunąć pliki music idx i dat i map.rwm
Poczekaj dłużej, po usunięciu map.rwm i reszty odnawialnych plików, kampania wczytuje się bardzo długo.
Dziękuje panom za pomoc, usunąłem pliki map.rwm i gra od razu ruszyła, tylko małe pytanie, znalazłem wszystkie pliki map.rwm ( ok 4 lub 5 ) w modzie DBM i je usunąłem, czy nie będzie z tego powodu żadnych problemów, jeśli tak to proszę o padanie konkretnego folderu gdzie ten plik się znajduje, jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Nie będzie te pliki się odnowią. Jak uruchomisz daną kampanię, a jest ich kilka bo mod ma kilka kampanii.
Witam :) Na tym forum też pusto. ;) Większość ludków się skupia na EB II oczywiście, ale czy wiecie, że niedługo ma wyjść nowy patch 1.1 do tego starożytnego moda ??
Miejmy nadzieję, że będzie całkiem udany i De Bello Mundi ożyje i będzie stawiać dzielnie czoła swojemu młodszemu konkurentowi. :D
Hey, mam taki problem, po reformie mariańskiej 133 tura nie pojawiły mi się nowe jednostki, mam samą milicję i wojska z aorów, jedyne co mi się pojawiło to nowe łucznicze auxilia, ani kawalerii ani piechoty nie mam. Czytałem we wcześniejszych postach że jednostki mariańskie rekrutuje się w aorach ale u mnie to nie działa, mam tam te dwa miejsca gdzie mogę rekrutować legionistów z III augusta reszta sama milicja, tak samo żadne burzenie i budowanie baraków od początku też nie działa. Co zrobić, mieliście takiego buga ? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Sprawdź w pliku export_decr_buildings warunki rekrutacji tych nowych jednostek, najłatwiej po budynku gdzie mają być rekrutowani. Mogą być ileś lat po reformie dopiero.
Niestety ale żadnej informacji nie znalazłem w export_builidings ani w export_event ani w export_units., trochę mnie to w sumie dziwi, są tylko opisy budynków jednostek i eventow ale żadnych konkretnych info.
Jak nie znalazłeś? Napisz nazwę jednostki o jaką chodzi to sam sprawdzę, warunki rekrutacji muszą być i są w export_descr_buildings. O ile sa takie warunki, np. data rekrutacji początkowej, albo końcowej, lub określony event, albo region geograficzny. To co masz pogrubione na czerwono to warunek rekrutacji okreslony event tutaj. Z moda DBM z pliku export_descr_buildings. Jednostek z określonymi warunkami rekrutacji jest tam masa.
recruit_pool "Carthaginian_Veteran_Spearman" 1 0.31 3 1 requires factions { saxons, } and event_counter 202BC 1
UWAGA !! Najnowszy patch 1.1 pod De Bello Mundi z formacjami Dartha w końcu wydany !!! :D :champagne: Pobierać i grać !!!
Hmm, sprawdzę jeszcze raz, może coś przeoczyłem, ogólnie chodzi mi o legiony z pierwszej reformy , to jest chyba event w 223 turze, nie wiedziałem że są jeszcze jakieś dodatkowe eventy lub że muszą być spełnione jakieś warunki żeby te jednostki się pojawiały, niestety ale export_descr_building nie widziałem nic poza opisami budynków, nawet nie było wymienionych jednostek które się rekrutuje. Z góry dziękuję za pomoc :)
Kolego patrzysz w złym pliku nie w export_buildings a w export_descr_buildings masz patrzeć.
Dobrze, mam już , znalazłem coś takiego recruit_pool "Roman_Auxiliary_Spearman" 1 0.425 5 0 requires factions { romani, papal_states, } and not hidden_resource italia and event_counter rr2 oraz co mnie najbardziej interesowało to to italia or hidden_resource grecia and event_counter rr1 1 and not event_counter rr2 1
recruit_pool "First_Cohort_Northern" 1 0.18 0.999 3 requires factions { romani, } and hidden_resource britannia or hidden_resource gallia or hidden_resource germania or hidden_resource scandia and event_counter rr2 1 , kompletnie w tym nie siedzę więc nie za dużo mówią mi te cyfry xd
W data w world a potem w base masz descr_events tam szukaj co znaczy rr1 i inne.
"Roman_Auxiliary_Spearman" 1 0.425 5 0 requires factions { romani, papal_states, } and not hidden_resource italia and event_counter rr2
oraz co mnie najbardziej interesowało to to italia or hidden_resource grecia and event_counter rr1 1 and not event_counter rr2 1
Pogrubiony warunek to warunki dla jednostki pomocniczej włóczników, raczej posiłkowej (auxilia) jakiej dostarczały podbite ludy dla Rzymu jako wsparcie. Warunek to nie w Italii i event rr2 cos tu źle skopiowałeś chyba.
Po oraz to Italia lub Grecja i event rr1 ale tylko do czasu eventu rr2
Te eventy to może być data w grze, albo jakaś reforma wojskowa czy inne takie.
Hey , miałem teraz więcej czasu żeby się tym zająć, znalazłem coś takiego jeśli chodzi o legiony po pierwszej reformie rzymskiej, recruit_pool "First_Cohort_Early" 1 0.18 0.999 3 requires factions { romani, } and hidden_resource hispania or hidden_resource italia or hidden_resource grecia and event_counter rr1 1 and not event_counter rr2 1 , i właśnie zastanawiam się co oznaczają te liczby 0.18. 0.999 i 3 ? czy to ma właśnie coś do czynienia z momentem kiedy można je rekrutować ?
"First_Cohort_Early" 1 0.18 0.999 3
W/w zapis oznacza, że można ich tylko doszkalać, uzupełniać straty, a nie rekrutować.
Liczby od lewej 1 startowa liczba jednostek
0.18 odnawianie co turę
0.999 ile ich można wyszkolić tu niepełne 1 więc tylko doszkalanie i 3 doświadczenie.
Trzeba zmienić 0.999 na 1 i usunąć map.rwm z kampanii w jaką grasz i powinno dać radę ich rekrutować, ale może być wymagana nowa kampania. Sprawdź i daj znać czy działa.
Inne tylko Rzym w prowincjach takich jak: Hiszpania, Italia, Grecja eventrr1 i brak eventu rr2
Wgrałem patch 1.1 zagram Rzymem, zaciekawił mnie ten mod. Bo do Rome 2 coś nie mogę się przekonać.
Można pobrać moda z normalnego hostingu, bo na mega mi się zawiesza, a inne linki pobierają po 100-200 kb albo linki powygasały.
Użyj przeglądarki Google Chrome, Mega na niej działa.
Przy 99 % zatrzymało mi się na chromie i nie chciało ruszyć
97 % zcieło się drugi raz :( Chyba nie uda mi się nigdy tegeo pobrać..
Ja też niekiedy muszę pobierać więcej niż 1 raz. Patch mi się pobrał szybki i od razu. Ale on wielki nie jest. Próbuj o innej porze. Ew. na czas pobierania wyłącz antywira (może coś blokuje), ale ja pobieram z włączonym zawsze.
Araven, gdyby Cię męczyły ogromne ilości armii na mapie, przy których głupieje AI i który powodują wiele bitew, które powodują, że gra jest nużąca i niegrywalna to radzę zaglądnąć do pliku: descr_settlement_mechanics , pozmieniaj wtedy te wartości dzieląc przez 2 ( to przykład z innego moda):
<factor name="SIF_FARMS">
<pip_modifier value="1.5"/>
</factor>
<factor name="SIF_TAXES">
<pip_modifier value="0.7"/>
<castle_modifier value="0.7"/>
</factor>
<factor name="SIF_MINING">
<pip_modifier value="1.0"/>
</factor>
<factor name="SIF_TRADE">
<pip_modifier value="0.7"/>
<castle_modifier value="0.5"/>
</factor>
<factor name="SIF_BUILDINGS">
<pip_modifier value="1.0"/>
</factor>
Oglądałem filmiki z gry na tym modzie i 20 armii stojących pod miastem z czego AI wysyła po jednej do ataku, gdy graacz też ma z 10 przy niewielkim państwie to masakra.
Zapomniałem sprawdzić jaki tam jest ai_label jak default wypróbuję ai 4.1 z Bellum Twoje.
cześć, gram sobie w tego moda, ogólnie wszystko ok, tylko nurtuje mnie po co twórcy dodali te żeglowne rzeki, które nie spełniają żadnej funkcji, ogólnie można się po nich poruszać ale poza tym, można je przebyć bez problemu, nie ma nad nimi portów co ogranicza handel bo jednocześnie rzeki te utrudniają handel lądowy, a statki poruszają się po nich 10 razy wolniej niż po otwartym morzu, w pliku map_regions są one w ogóle nie oznaczone jako część mórz więc dodanie portów ręcznie nic nie daje, próbowałem to jakoś zmienić ale moje umiejętności moderskie są dość skromne w zakresie edytowania mapy, może ktoś z was dokonał korekty tej niedoskonałości i mógł by coś poradzić ? :)
Jest patch 1.2 do tego moda. Oto link: http://www.twcenter.net/forums/showt...H-1-2-RELEASED
Ponieważ Attyla mi się zbiesił i znudził nieco, zagram w DBM tak testowo na ai Pitera 4.2 do Bellum, powinno pasować bo ai tam tez jest default jak w Bellum.
Podobne pytania jak w temacie do moda do Skyrima, jak ktoś grał to czy mógłby mi pokrótce odpowiedzieć czy: Warto go pobrać? Jak wygląda kwestia szeroko pojętego balansu? Jest stabilny?
Pograłem sobie kilka tur Saba i jestem szczerze zadowolony z moda. Przyjemne dla oka, miłe dla ucha połączenie Romy i Medivala. Masa nowych frakcji, nowe jednostki, fajny pomysł z zasłonięciem mapy czernią. Grałem na razie za krótko by stwierdzić, czy gra wywala czy też nie. Ogólnie bardzo zgrabny i fajny modzik, który w późniejszym etapie przyprawi mnie o ból głowy lub nerwicę. Twórcy stworzyli zbyt tanie jednostki - koszt do 200 sztuk złota za dobrą jednostkę jest śmiesznie niski, najemnicy również nie kosztują zbyt wiele. Więc mega duże frakcje mogą ostro spamować armiami. Ten niski koszt boli mnie również dlatego, że nie muszę zwracać uwagi na straty zwłaszcza na początku, gdy rozwijam dopiero ekonomię. Strata kilku oddziałów to pikuś, bo zaraz zakupię następne co nie odbije się mocno na moim skarbcu. Inną wkurzającą rzeczą są miasta - gdy zdobyłem Sabą Aden to się zdziwiłem, gdy miasto miało 40 000 obywateli :eek: co później stało się utrapieniem, gdy co chwila zmieniał się kolor buźki.
Na razie się wstrzymam z tym, bo mod mnie zaskoczył. Mam 32 turę, zero wywalania, niektóre frakcje chociaż są bogate to nie spamują armiami, być może dla tego, że .... NIE MA ŻADNEJ WOJNY! Nikt nikomu jej do tej pory nie wypowiedział :eek: No, jest jedna, ale z przypadku... W 31 turze wybuchła wojna, ale tylko dla tego, że miasto kartagińskie przeszło na stronę Numidii, a tak to komputer nie myśli blokować portów, atakować słabszych. Zaczyna mi wiać nudą... Też mieliście taką sytuację?
Fajnie jak pograsz więcej. spam można ograniczyć zmniejszając dochody.
Tu się nada ai Pitera 4.2 z Bellum i ai zacznie być agresywne. Ale najpierw fajnie jak pograsz na czystym modzie by zobaczyć jak jest.
Po pierwszej wojnie jaka wybuchła z powodu buntu, AI się obudziło się zaczęły się wojny :) więc zaczyna się robić ciekawiej.
Nie tyle ograniczyłbym dochody, co zwiększył koszty utrzymania oddziałów i ich rekrutacji.