-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
A, korci mnie, korci. Nie chcę się mądrzyć ale gdybyś napisał dla zachęty co zmieniłeś, np: - komputer nie napada na sojuszników z relacjami powyżej 6, chętniej zawiera sojusze, nie psuje bezpodstawnie relacji itp. to zagrałoby pewnie więcej osób. Czytałem teraz poczatek z Twojego tematu o AI - jest dość tajemniczo. :)
Edit:
... ano, tak to jest jak nie czyta się spojlerków... - wybacz, wstawiłeś co trzeba, teraz już widzę.
-
Al w Megasubmodzie. Gram Polską. Miałem następującą sytuacje, która według mnie nie powinna się zdarzyć a mianowicie : Dania jest moim wasalem, ja bije się z Norwegią a Dunczycy mi nie pomagają i z Norwegami są neutralni. Przewijam kolejną turę i wydarza się sytuacja, że mi prestiż spada na 60% a powodem tego jest sojusz Danii z Norwegią i ja otrzymuje automatycznie pokój z Norwegią. Co wy na takie zachowanie al ? wg mnie coś jest nie tak, Dania nie powinna mieć prawa podpisać sojuszu z Norwegią jak jest moim wasalem, tym bardziej,że ja się z nimi walcze i dąże do ich zniszczenia. Teraz chyba rozjade obie nacje za takie zachowanie.
Druga sytuacja z początkowej fazy gry.
Wojna z Danią, Norwegia także z nimi walczy, ja z Norwegią mam neutralność. Norwegowie posiadają już Lund i atakują stolice Danii, ale jej jeszcze nie oblegają tylko stoją obok miasta. Mój szybki desant ze Szczecina i stalica Danii jest zdobyta. Obok miasta stoi księżnczka Norwegii i armia z pełną flagą. Przewijam turę i Norwegia proponuje mi sojusz, przyjmuje, relacje 8/10 i w tej samej turze armia co stoi pod miastem atakuje to miasto. Wojna z Norwegią a relacje były 8/10, możliwe bez komentarza. Powtarzam turę i znowusz Norwegia proponuje sojusz, relacje 8/10 to im na dokładkę daję przemarsz wojsk i relacje skaczą na 9/10 i jak poprzednio armia Norwegii mnie atakuje.
Wydaje mi się, że tak nie powinno być, zachowanie al coś nie działa prawidłowo.
-
Kolego Dudas, coś nie doczytałeś. Jak nie odznaczyłeś w czasie instalacji to w Megasubmodzie zainstalowało Ci Ai Pitera wersja 3.3, a jakbyś poczytał opisy o tym ai, to byś wiedział, że ono nie respektuje paktu o nieagresji i może zaatakować przy relacjach 8/10 i wyższych. To ai alternatywne, obecnie jest na Forum jego wersja 3.5 dużo lepsza. Ew. możesz wrócić do oryginalnego ai z Bellum wystarczy do katalogu moda wgrać plik descr_campaign_ai_db. Ai megasubmoda to domyślnie ai z BellumCrucis6, Ty zaś wybrałeś opcję instalacji Ai Pitera wersja 3.3 bo nie odznaczyłeś jej w czasie instalacji megasubmoda. Jak nie masz oryginalnego pliku ai to mogę go tu wstawić ew. do pobrania. Ale ew. przetestuj wersję ai Pitera 3.5 link: viewtopic.php?f=367&t=9822 . Zmiana ai wymaga nowej kampanii. Zachowania ai jakie opisujesz wynikają z ai Pitera 3.3 jak pisałem to wyżej. Ai z moda Bellum nie zaatakowałoby przy relacjach 8/10 i wyżej.
-
To już wszystko jasne, moja wina. Faktycznie mam zainstalowaną wersję 3.3 i nie czytałem o zachowaniu ai w tej wersji. Poprostu sądziłem,że poziom relacji w każdym alternatywnym ai ma znaczenie a się okazuje,że nie. Dotychczas grałem na oryginalnym ai i o relacje zawsze dbałem jak tylko mogłem, więc byłem tym zachowaniem zdziwiony. Szkoda tylko, że mam juz 103 tury rozegrane a jak komp ma się tak zachowywać w dalszej rozgrywce to nie widze sensu kontynuowania kampani na wersji 3.3, gdyż gra sporo traci na uroku bez respektowania relacji między państwami. Teraz potestuję wersje ai Pitera 3.5.
-
Dostałem dziś Spieszonych Braci Dobrzyńskich od Aramegila, walczą dwuręcznymi mieczami. Piękna robota, jak Wino dorobi im głosy to zapodam aktualizację Megasubmoda. Dzięki Aramegilu.
-
Zrobione.
No, chyba będzie trzeba niedługo zrobić nową instalkę z dodatkową opcją zmieniającą system rekrutacji od Mietka, z AI Pitera 3.5 i spieszonymi dobrzyńcami. Do tego kilka poprawek w spolszeczniu powstało.
-
viewtopic.php?f=367&t=12871 pod tym linkiem w poście nr 2 są Spieszeni Bracia Dobrzyńscy od Aramegila, plus najnowsza wersja ograniczonej rekrutacji do Megasubmoda jak zawiera Spieszonych Braci Dobrzyńskich i niedawne poprawki Mietka77 do ograniczonej rekrutacji.
Edit: Dziękuję Aramegilowi za tekstury i Wino za głosy dla spieszonych Braci.
-
Mam nadzieję, że plik z ograniczoną rekrutacją będzie zawarty w megasubmodzie z opcją jego instalacji bądź nie? Osobiście nie chce z niego korzystać :)
-
Ograniczona rekrutacja jest osobno przecież. Na razie nie będzie nowej instalki Megasubmoda, nie ma takiej potrzeby. Nowe rzeczy są dodawane opcjonalnie.
-
Dukas widać coś się zbugowało, normalnie komp nie atakuje przy takich relacjach. ALe to norma w medku, że na każdym AI rzadko ale zdarzy się, że komp postanowi zrobić coś niezrozumiałego, taki jest już silnik gry. Normalnie przy relacjach 9/10 komp nie zdradza.
-
Dobra wiadomość z Braćmi Dobrzyńskimi, nawet napiszę, że b. dobra. Złą jest pewnie taka, żę będzie potrzebna nowa kampania a ja mam świetną rozgrywkę na AI 3.5 Pitera. Araven o ile dobrze pamiętam pisał, żę na tym AI do 100 tury nie padłą jeszcze żadna nacja. - U mnie na trudnym poziomie już w 74 nie było 4 nacji.
Mam kilka pytań odnośnie rozgrywki i ew. przeróbek;
-jak doszkalać generałów i kupców
-czy w mieście w którym działa gildia morderców można wybudować bank
-czy warto stawiać trybunał bo czytałem żę zmienia diametralnie kojarzenie małżeństw
Teraz pytania odnośnie plików:
-czy można zmienić system budowy w sposób taki, żeby w miastach lub zamkach od kamiennych murów począwszy dało się budować dwa budynki jednocześnie i powiedzmy w mieście lub zamku o najwyższym stopniu zaawansowania budować 3 budynki jednocześnie (o ile pamiętam w Rome można było budować 3naraz)
-co sądzicie o zamianie rekrutacji w kapitularzach w czasie krucjat jednostek zakonów zachodnich na Braci Dobrzyńskich? - Mam na myśłi rekrutację dodatkową oprócz tej wynikającej z ich macierzystych budynków domyślam się, że ich dostępność będzie rzadka.- Dotyczyłoby to tylko Polski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Dobra wiadomość z Braćmi Dobrzyńskimi, nawet napiszę, że b. dobra. Złą jest pewnie taka, żę będzie potrzebna nowa kampania a ja mam świetną rozgrywkę na AI 3.5 Pitera. Araven o ile dobrze pamiętam pisał, żę na tym AI do 100 tury nie padłą jeszcze żadna nacja. - U mnie na trudnym poziomie już w 74 nie było 4 nacji.
Mam kilka pytań odnośnie rozgrywki i ew. przeróbek;
-jak doszkalać generałów i kupców
-czy w mieście w którym działa gildia morderców można wybudować bank
-czy warto stawiać trybunał bo czytałem żę zmienia diametralnie kojarzenie małżeństw
Teraz pytania odnośnie plików:
-czy można zmienić system budowy w sposób taki, żeby w miastach lub zamkach od kamiennych murów począwszy dało się budować dwa budynki jednocześnie i powiedzmy w mieście lub zamku o najwyższym stopniu zaawansowania budować 3 budynki jednocześnie (o ile pamiętam w Rome można było budować 3naraz)
-co sądzicie o zamianie rekrutacji w kapitularzach w czasie krucjat jednostek zakonów zachodnich na Braci Dobrzyńskich? - Mam na myśłi rekrutację dodatkową oprócz tej wynikającej z ich macierzystych budynków domyślam się, że ich dostępność będzie rzadka.- Dotyczyłoby to tylko Polski.
Każda rozgrywka jest inna, to, że u mnie do 100 tury żadna nacja nie padła, nie znaczy, że u innych tak będzie, ja na VH grałem wtedy.
Doszkalanie agentów, kupców, księżniczki i generałów jest możliwe w kampanii pełnej, w poradnikach do Bellum jest to opisane, link: viewtopic.php?f=367&t=8785 W skrócie w naszej historycznej stolicy, budujemy odpowiednie dla danego agenta budynki. Np. by doszkalać kupców trzeba dl aPOlski w Krakowie zbudować, minimum III poziom targu, dla kapłanów minimum III poziom kościoła, dla szpiegów i zabójców minimum III poziom karczmy. Dla generałów mozna zrobić turniej rycerski, konieczna budowa pół turniejowych, w czasie rekrutacji najemników jak mamy pola turniejowe, klikniecie na zwój najemników prawym przyciskiem myszy powoduje, pojawienie się opcji odbycia turnieju. To działa dla części nacji, dla Polski działa. Jak generał wygra turniej ma lepsze staty, jak przegra gorsze niż miał na początku. Generałów można też nagradzać bankietem na ich cześc to podnosi ich lojalność. Księżniczki i inni agenc po szkoleniu mają lepsze o minimum oczko statystyki i dostają ciekawe cechy. 5 razy maksymalnie można doszkalać jednego agenta.
Trybunał spróbujcie zaobserwować w grze. Do momentu jego zbudowania mamy dużo ofert zawarcia małżeństw dla generałów, od jego zbudowania już dużo mniej jest tych ofert, albo nie ma ich wcale. za to mamy szkolone w Trybunale księżniczki + te urodzone naturalnie i nimi należy gospodarować, dbając o dynastie nasze, plus dla księcia i króla możemy u sąsiadów żon szukać wśród tamtejszych księżniczek. Ciekaw jestem czy zburzenie Trybunału spowoduje znowu dużą ilość propozycji małżeńskich od kompa? Może ktoś to sprawdzi, potem się cofnie do sava poprzedniego.
W mieście może być tylko jedna gildia, jak jest zabójców to nie będzie już banku, ani żadnej innej tam.
System budowy to nie wiem jak to zrobić by budować więcej jak jeden budynek. Ja bym zostawił zakony rycerskie jak są.
-
Dzięki Aravenie - póki co na turniejach dostaję baty, trybunału raczej nie wybuduję przynajmniej na razie.
Nie mogę jakoś zrekrutować konnej jednostki drużyny książęcej... Jest w tej wersjii megasubmoda?
Nie pamiętam też co z Hanzą - czy po zdobyciu odpowiednich miast dostajemy komunikat o wybudowaniu głównej siedziby Hanzy, póki co mam jakiś budynek w Nowogrodzie Wielkim ale szałowych zysków nie przynosi.
Pamiętam, że jeden z graczy pisał, że miał problemy z księżnickami a w zasadzie z kojarzeniem małżeństw, pamiętam też, że pisał, iż dostał zlecenie na wybudowanie tego budynku od Rady. - Raczej błędna interpretacja - Rada domaga się PARLAMENTY a nie trybunału. Parlament można wybudować w każdym mieście które było stolicą którejś z nacji. Ja wybudowałem w Krakowie i mogę w Nowogrodzie.
Ciężko jest zarządzać dużym państwem w tym modzie, to nie jest czysta klepanka - tutaj trzeba trzymać porządek, tępić innowierców a raczej ich kapłanó, tępić buntownikó i dbać o prestiż.
Papież jest jeszcze bardziej bezczelny niż w innych modach, daje mi misje które wywołują wojny z innymi państwami, nie blokuję wskazanych przez niego portów ale drań mnie ekskomunikował.... Miałem 7 kardynałów w kolegium, do 3 Jerozolimy a tutaj po nie dołączeniu do krucjaty i nie wypełnieniu misji ekskomunika - cha - dobre.
Zatanawiam się nad zmianą wiary po kolejnej ekskomunice ale nie wiem za bardzo jak to zrobić, bo podczas pierwszej nie miałem możliwości budowania schizmatyckich kościołów, chyba , że trzeba wyburzyć wcześniej katolickie. - Aravenie poradzisz coś?
Komputer na Ai Pitera dużo wasalizuje, Gruzja poszła w górę, że stałą się potęgą i zwasalizowała Jerozolimę która w pewnym momencie byłą najsilniejszym państwem. Szkocja też jest potęgą a trzymała się na 2 miastach w Irlandii i wydawało się że jeszcze 4-5 tur i zniknie. Znika za to anglia a na wyspach jest istny kocioł - Francja, Szkocja i Anglia walczą każdy z każdym. - Ale... - rozpisałem się a tutaj nie temat na sprawozdania z kampanii.
Może ktoś napisać mi co z:
-Hanzą
-Konną drużyną książęcą
-jak najłatwiej zmienić wiarę będąc ekskomunikowanym i czy wtedy będą zadania od antypapieża/.
-
Wasalizowanie jest do poprawy na ai Pitera, ale to ai dobrze walczy. Gram na nim na VH. Konna drużyna książęca jest od najazdu Mongołów co parę razy pisałem od 1240 roku powinna być.
Ekskomunika uniemożliwia rekrutację Braci dobrzyńskich i innych jednostek zakonnych. Hanza jest tu jako gildia i jest przypisana do kilku regionów, np. w Bremie jest na starcie raczej. Nie wiem czy antypapież daje misje, bo unikam ekskomuniki i nigdy nie zaakceptowałem przejścia na łono schizmy, nawet jeśli dostałem ekskomunikę.
-
Najazd Mongołów już jest - drużyny nie ma.
Wasalizowanie jest do przyjęcia, niektóre nacje padają więc komputer niszczy i wasalizuje.
Co z Hanzą?
Jak zmienić tą wiarę podczas ekskomuniki bo z poradnika jakoś nie wyczytałem.
Jest szansa na dodanie spieszonej jednostki Braci i grania w starą kampanię? - nie chce mi się 7-mej gry zakladać w przeciągu 2 tygodni.
Proponuję po raz kolejny wprowadzić oznaczenie cyfrowe do megasubmoda - ciągle są poprawki, chyba wszyscy się już gubimy w wersjach. Jak dojdą te prześliczne tarcze będzie kolejna wersja itp.
Dobrze byłoby też zrobić możliwość budowania x2 i x3 budynki na raz w zależności od zaawansowania miasta lub zamku. Ilość budynków jest taka krociowa, że wybudowanie wszystkiego i skorzystanie z ich bonusów to chyba jakieś + 300 tur dla miasta i niewiele mniej dla zamku...
-
Cytat:
Proponuję po raz kolejny wprowadzić oznaczenie cyfrowe do megasubmoda - ciągle są poprawki, chyba wszyscy się już gubimy w wersjach. Jak dojdą te prześliczne tarcze będzie kolejna wersja itp.
przecież jest jedna wersja jak dotąd.
-
Wersja megasubmoda jest jedna z 24.03.2013 jak Wino; napisał dodatkowe rzeczy, inne ai, spieszeni bracia dobrzyńscy, ograniczona rekrutacja i tarcze są opcjonalne. Nie ma szans na dodanie braci bez zaczynania nowej kampanii. Można tarcze od Marko1805 zapodać bez nowej kampanii.
-
Mamy już piękny wygląd naszych wojsk, ale w ferworze walk z najeźdźcami zrobiło się zamieszanie w nazewnictwie naszych wojsk, głównie konnicy.
Na starcie gry, czyli w grze nazwano to początek średniowiecza, mamy dostępnych 5 jednostek konnicy.
- Polish_Shooters - Polscy konni strzelcy
- Polish_Nobles - Polscy Pancerni (i ich spieszona wersja)
- Polish_Retainers - Polscy Pocztowi
- Mazowian_Cavalry - Jazda mazowiecka
- Chorągiew Nadworna
wraz upływem czasu (przechodzimy w pełnię średniowiecza) odpadają nam Polish_Nobles - Polscy Pancerni, ale za to dochodzą:
- Piast_Team - Drużyna książęca (i ich spieszona wersja)
- Polish_Knights - Polscy rycerze ziemscy
- Brothers_of_Dobrzyn - Bracia dobrzyńscy (i ich spieszona wersja)
po upływie kolejnego stulecia mamy schyłek średniowiecza i tym razem tracimy Polish_Knights - Polscy rycerze ziemscy, a dostajemy 2 jednostki:
- Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska
- Lithuanian_Cavalry - Konnica litewska - która jest niemal identyczna z jazdą mazowiecką. Do tego ma opis, że używa luków, a nie używa :)
I teraz moje uwagi:
1. Po pierwsze nie mamy sensownego podziału na lekką i ciężką konnicę. Polscy Pancerni - obecnie to Polish_Nobles, mający szarżę na poziomie 1! Chyba coś tu nie gra. Wróciłbym do nazwy Polscy Możni. Mają oni unikalną odezwę w bitwie "Polish Nobles!", więc pasuje idealnie. Poza tym z takimi statystykami to jest lekka jazda zaczepna, waląca z oszczepów, dlatego nazywać ich Pancernymi to nie bardzo.
2. Z kolei Pancernymi nazwałbym obecnych Pocztowych. Ich staty pasują idealnie do Pancernych, czyli elity ciężkiej konnicy (nie mamy na starcie lepszej).
3. Ujednolicenie nazw: Polscy rycerze ziemscy, wersja spieszona już bez słowa "ziemscy". Po co to słowo? Wywalić. Byli tacy w ogóle? Podobnie w przypadku piechoty. Mamy raz "spieszeni" raz "piesi" - też bym to ujednolicił.
4. Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska. Nazwa niemal pokrywa się z Chorągwią Nadworną. Skoro pozbyliśmy się wcześniej nazwy Polscy Pocztowi, to może tu ich użyć właśnie?
Poza tym przy okazji zmian nazw jednostek, ktoś zapomniał pozmieniać opisy jednostek i też są zamieszane. Tu też kilka opisów byłoby do poprawy.
Czyli byłoby tak: zaczynamy grę i mamy 2 lekkie jazdy (strzelcy i możni), 2 ciężkie (jazda mazowiecka i Pancerni - elita pierwszych Piastów) i Chorągiew Nadworną.
Pełnia średniowiecza: do lamusa odchodzą możni, a dorabiamy się najpierw w 1216 Dobrzyńców, a po najazdach Mongołów Drużynę książęcą. W europie pojawia się rycerstwo a u nas Polscy rycerze :)
Schyłek: za rycerzy wchodzą Pocztowi i dostajemy konnicę litewską (z którą trzeba coś zrobić bo jest kopią jazdy mazowieckiej).
Jak uważacie? Jak to wygląda "historycznie" Waszym zdaniem? Bo moja wiedza w tym zakresie jest uboga :)
I jeszcze jedno pytanie: kiedy piechota w bitwie ma się odzywać: "swordsmen!" a kiedy "heavy infantry!"? Zakładając że obie walczą mieczem oczywiście.
-
Dobrze kombinujesz Waść :)
Cytat:
wraz upływem czasu (przechodzimy w pełnię średniowiecza) odpadają nam Polish_Nobles - Polscy Pancerni, ale za to dochodzą:
Czyżbym czegoś nie wiedział? To znaczy że nie można ich już rekrutować ?
Poza tym zgadzam sie z większością Twoich pomysłów.
Cytat:
Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska. Nazwa niemal pokrywa się z Chorągwią Nadworną. Skoro pozbyliśmy się wcześniej nazwy Polscy Pocztowi, to może tu ich użyć właśnie?
Tu moja sugestia, aby tę jednostkę nazwać po prostu: kopijnicy ,lub chorągiew kopijnicza, natomiast pocztowy to raczej ktoś, kto wchodzi w skład pocztu rycerza.
Z Piastowską Chorągwią Królewską wiążę się również moje pytanie do Was, jednostka ta posiada obecnie czarną chorągiew ze współczesnym orłem, właśnie jestem w trakcie jej zmiany, moja sugestia to chorągiew gończa( na niebieskim tle dwa żółte krzyże), ale może wy macie jakieś inne pomysły?
-
Też się zgadzam, i akceptuję dla polish_guard Piastowska Chorągiew Królewska. Jak możesz popraw to, ale tylko to co napisałeś bo generalnie ekipa dariusa_d poprawia ten plik. Statystyki ulegną zmianie, Kam2150 nad nimi pracuje. Mam naowy skrypt do krucjat od Włochów, Mietek77 go zaadoptuje do megasubmoda, jest lepszy od oryginału.
-
marko1805 - opierałem się na custom battle i tak to właśnie wygląda. W okresie Pełni nie ma już Polish Nobles, tak samo odpadają Rycerze Piesi w okresie Schyłek. Załadam, że też nie można ich rekrutować w tych okresach (ale być może się mylę).
Cytat:
Tu moja sugestia, aby tę jednostkę nazwać po prostu: kopijnicy ,lub chorągiew kopijnicza, natomiast pocztowy to raczej ktoś, kto wchodzi w skład pocztu rycerza.
ok, niezły pomysł :)
Araven - można jaśniej? :) Chodzi Ci o to, że zgadzasz się z Marko, żeby dać im Kopijnicy?
P.S. dajcie jeszcze znać jak z tymi "swordsmen!" i "heavy infantry!".
-
A może tak jakieś historycznie uzasadnione nazwy? Tak się tylko pytam :mrgreen:
-
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=9100
tak na szybko znalazłem - drugi post. Pasowałoby więc to do wyglądu tej jednostki jak ulał :)
-
Cytat:
marko1805 - opierałem się na custom battle i tak to właśnie wygląda. W okresie Pełni nie ma już Polish Nobles, tak samo odpadają Rycerze Piesi w okresie Schyłek. Załadam, że też nie można ich rekrutować w tych okresach (ale być może się mylę).
Wszystko jasne, w custom battle jak najbardziej,natomiast w kampanii można rekrutować wszystkie jednostki.
-
-
Mogą być kopijnicy, a pocztowych nazwij Pancernymi, inne Twoje propozycje są ok wg mnie.
Eutychesie: Jakieś konkretne propozycje użycia nazw historycznych mile widziane.
-
Ok, tak zrobię i będzie klawo.
POSZUKIWANY SERWER, NA KTÓRY MOŻNA ZA FREE WRZUCIĆ I ZA FREE ŚCIĄGAĆ DO 600MB DANYCH! Jak ktoś zna, niech da namiary, to się tam wrzuci kolejną wersję instalki megasubmoda, żeby nie rozdzielać na 2 pliki. Ewentualnie jakaś drobna opłata za wrzucenie, ale pobieranie musi być za free. Sendspace np. to lipa dla dużych plików, bo ciągle zajęty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mogą być kopijnicy, a pocztowych nazwij Pancernymi, inne Twoje propozycje są ok wg mnie.
Eutychesie: Jakieś konkretne propozycje użycia nazw historycznych mile widziane.
Właśnie przeglądam mądre książki stąd moje zapytanie, gdyż modyfikacja nie dzieje się w jednym czasie, a na przestrzeni iluś tam lat...O ile Bizancjum można Włochom darować, bo literatura jest dosyć stronnicza, wszystko zależne od opcji czasowych itp...piszących, to w przypadku polskich jednostek mam mieszane uczucia, a może byście zerknęli do opisów polskich jednostek w Mediewalu 1? Mimo pewnych kontrowersji, nie były one takie złe, ale to tylko taka sugestia... ;)
-
Cytat:
Właśnie przeglądam mądre książki stąd moje zapytanie, gdyż modyfikacja nie dzieje się w jednym czasie, a na przestrzeni iluś tam lat...
no właśnie to trzeba wziąć pod uwagę.
No i właśnie kontynuując: Polish_guard mają również unikalną mowę w bitwie, podobnie jak polish nobles. Więc tu bardziej by pasowało ich nazwać Gwardia Królewska niż Kopijnicy, bo w momencie ich wyboru słyszymy "Polish Guard!". Tyle że niby takie jednostki pojawiły się dopiero za Władzia IV. Tak więc zostajemy przy Kopijnikach - pasuje wygląd do nazwy i "historyczność" (chyba) czy może wykorzystamy fajną mowę i pójdziemy w Gwardię Królewską?
Eutyches, a jakie tam w pierwszym Medku były nazwy przypomnij?
No i ta nieszczęśna konnica litewska, co ma staty niemal identyczne z Jazdą Mazowiecką. Zgodnie z tymi dywagacjami: http://www.historycy.org/index.php?s...dpost&p=109196 konnica litewska jednak kojarzy się większości raczej z lekką konnicą. Może im staty osłabić, a przynajmniej szarżę? I tak mamy za dużo ciężkiej konnicy.
-
Gwardia Królewska może być, Litwini mieli też ciężką jazdę, i średnią, nie tylko lekką. W takim SS 6.4 niektóre litewskie jednostki jazdy są bardzo silne i ciężkozbrojne.
-
Cytat:
No i ta nieszczęśna konnica litewska, co ma staty niemal identyczne z Jazdą Mazowiecką. Zgodnie z tymi dywagacjami:
http://www.historycy.org/index.php?show ... t&p=109196 konnica litewska jednak kojarzy się większości raczej z lekką konnicą. Może im staty osłabić, a przynajmniej szarżę? I tak mamy za dużo ciężkiej konnicy.
No właśnie, nieszczęśni Litwini ,którzy kojarzeni są jako odziani w skóry wojacy, a to nie do końca prawda. W modzie jazda litewska przedstawia oddział złożony z możnych litewskich i bojarów, tak na prawdę w tamtych realiach nie ustępowała ona wcale bronią i wyposażeniu naszemu rycerstwu.
Ja osobiście nie zmieniałbym nic w statystykach tej jednostki. Walcząc Polska na wschodzie są oni odpowiednikiem jazdy mazowieckie czyli mozna byłoby powiedzieć średnią jazdą, a biorąc pod uwagę, że na tych terenach nie można rekrutować ani polskiego rycerstwa ani kopijników( jakoś ta nazwa bardziej mi pasuje historycznie niż gwardia królewska która to nazwa jest chyba bardziej wymysłem twórców gry i wtamtych czasach taka nazwa raczej nie funkcjonowała, ale to oczywiście moje zdanie) spełnia ona dość istotna role w walkach na tych terenach.
Sam osobiście widziałbym tą jazdę w dwóch wersjach : najpierw w kolczugach ,później w płatach i zbroi lamelkowej lub łuskowej, może kiedyś poproszę Aramegila o wykonanie takiej przeróbki, ale pewnie poczekam z tym do wydania BC7 :)
Ciekawie jeźdźca litewskiego przedstawił pan Szyszko:
https://lh5.googleusercontent.com/-r...400/454568.jpg
-
Ja po prostu chcę spożytkować to, że dla polski Creative Assembly stworzyło kilka unikalnych głosów. Mamy Polish Nobles, mamy Polish Knights i mamy Polish Guard. Chciałbym to wykorzystać, bo słysząc słowo Polish coś tam dostaję orgazmu oralno-werbalnego a mój koń staje dęba i rwie się do cwału ;)
Skoro chcemy być tak historyczni to obowiązkowo w 1332 r każdy ma posiadać jedynie Sandomierszczyznę, Wielkopolskę i ziemię Sieradzko-Łęczycką i okolice Krakowa ok? A całe Pomorze i Kujawy powinny należeć do Krzyżaków. Innego stany granic nie dopuszczamy. Panowie nie dajmy się zwariować, to my rządzimy i piszemy nowe karty historii. Skoro to możemy Polską zdobyć całą Europę i północną Afrykę to jak to się ma do historii? Skandal! ;)
Dlatego tam gdzie da się wpleść jak najwięcej elementów historycznych to to róbmy, ale w granicach rozsądku. Tekstury, herby, nazwy jednostek, miast, czy jakieś wydarzenia ok, ale skoro jednostka odzywa się "Polish Guard!" to mi bardziej pasuje nazwać ją Gwardia :) Małe odstępstwo od historii łba koniowi nie urwie.
Także ok, niech litewska jazda zostanie tak jak jest. A co do Kopijników to mój punkt widzenia jest inny :)
No ale z drugiej strony nie ma co się spierać o jedno głupie słowo, mogę zrobić i Kopijnicy :) Mi tam obojętnie, w razie coś to mogę sobie indywidualnie dla swoich doznań wizualno-odsłuchowych zmienić to w pliku w 5 sekund ;)
-
Ależ niech będzie Polska Gwardia :) . Za kopijników umierać nie będę :lol:
Wino, tak jak pisałem parę postów wcześniej podzielam twój punkt widzenia i nie ma sensu spierać się o mało istotne szczegóły ( słowa ).Mod z kopijnikami w nazwie czy bez i tak jest zaje....y. To byłoby na tyle, ide mieniać sztandary ;)
-
Drodzy Parafianie, Rycerze znad Wisły dbający o niepodległość Królestwa naszego wspaniałego! Wpadłem na chytry plan a zarazem iście szatańskie rozwiązanie, co by moc Szatana okiełznać!
Mam takiego pomysła, co by instalkę zrobić bez plików muzycznych i dać je jako osobny pakiecik. Już nie będę chyba grzebał z muzą za wiele, więc instalka by ważyła tylko kilkadziesiąt MB, a pakiet z muzą by się pobierało osobno. Wtedy nowe wersje instalki mógłbym wydawać nawet kilka w miesiącu (w zależności od ilości prac kowali Królestwa naszego). Pobrać jeden pliczek ważący tak niewiele to każdy może w każdej chwili, gorzej jak trzeba pobrać 600 MB. Poza tym muzy nie będę już tak często aktualizował, więc po co każda nowa instalka ma mieć te ponad 500 MB tych samych danych? Jak ktoś pobierze taki pakiet muzyczny to może go trzymać sobie na dysku, a nowe instalki megasubmoda pobierać na bieżąco i dogrywać tylko muzykę. Hihi, prawda że genialne? ;)
-
Nader genialne, ale muzę od Wino radzę pobrać każdemu fanowi Bellum, jak chce słyszeć super kawałki, w stylu Bogarodzicy i masy innych.
Edit:
Dziś zacny Darius_d ma podesłać export_vnvs, czekam na najnowsze ai Pitera, może w niedziele uda się wydac nowa instalkę bez muzy.
-
A ja gram bez tej muzyki... Odstraszyłą mnie nieco skomplikowana instalacja. Osiągnąłem jednak grając Polską Taki stan, że nic mi już nie może zagrozić i gra staje się nudna. Zarządzanie dużą ilością prowincji jest męczące, może założę kolejną grę - już z poprawkami. Póki co przesadzeni są Mongołowie, ilość pieniędzy które posiadają ci koczownicy jest powalająca. W mojej grze poszli na Ruś Włodzimirską a wcześniej pojechali po Połowcach, nie chce mi się zabierać im tych oddalonych znacznie od siebie kolejnych prowincji. Miłym zaskoczeniem jest aktywność buntowników, dwukrotnie oblegli mi miasta - raz Visby które wzięli bo mięli katapulty i szturmowali od "kopa" bez możliwośći ściągnięcia posiłków do miasta. Drugi raz Uppsalę ale tutaj ich odbiłem. Poza Skandynawią nie zauważyłem ich aktywnośći.
-
Działanie buntowników to efekt jednego ze skryptów a nie ai. Przecież muza jest w Megasubmodzie z 24.03.2013 a instalacja łatwa jest.
-
Dlaczego spieszonych braci dobrzyńskich można rekrutować w stajnii podkreślam SPIESZONYCH.
-
Zatem nie wiem jak to się mogło stać ale ja gram bez zmienionej muzyki.
-
EliminatorT. A podkreślaj sobie, masz z tym problem to sobie przenieś. Specjalnie tak zrobiłem, na zasadzie, że to jednostka unikatowa, to dałem jej rekrutację z tego samego budynku co ich konną wersję na zasadzie wyjątku.
Gnejusz jak masz instalkę to może nie dałeś by usunął pliki map.rwm i inne. Wejdź do katalogu sounds i usuń oba pliki events i oba music i powinieneś mieć nowa muzykę.