-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez matimatcmg
tak w ramach ostrzezenia wpomne ze kampania potrafi sie tak zbugowac, ze wiesza mi sie za kazdym razem podczas tury jednego z przeciwnikow:)
jak to dbze ze dostalismy patch ( to ze popsul wiecej niz naprawil to niewazne, liczy sie ze cos roia no nie???:P )
Tak - próbuję się cieszyć. To nic,że gra wpędza mnie swoim poziomem nudności w deprechę. Pojawił się ty zarzut o używaniu sprzętowych trupów do rozgrywki. Owszem ze wstydem przyznaję,że nie zdążyłem zmienić za jakieś 5 tyś PLN-ów mojego przestarzałego i5, 16 GB Ramu i GF660 na coś nowszego i w związkuz tym godze się z tym, że gra przycina mi i cały czas mam wrażenie, że gram na detalach "low". W ogóle czy tylko mnie się wydaje że mapa kampanii jest zaj ... smutna? Może to coś z moim "saturation" w monitorze?
-
Mi w zasadzie wystarczy jak poprawią szybkość tury komputerów, bo co następna to dłużej to trwa.
A wszystkie dlc i mody przyjdą z czasem, to ciekawiej będzie.
-
moze najnowsze stery zainstaluj. ja mam i5 8gb i 560ti (ktora jest troszke gorsza od 660) i na full smiga good
-
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
@Lee kliknij sobie " My position" to zobaczysz swoje miejsce w rankingu, pierwsza strona wyświetla dopiero od pewnej ilości zwycięstw.
Nima Panie, nima - normalnie tabula rasa (po tym kliknięciu w ''moja pozycja") - ale szczere dzięki za chęć pomocy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Mi w zasadzie wystarczy jak poprawią szybkość tury komputerów.
A mnie tak wqrwili, że interesuje mnie tylko zwrot gotówki
-
Ja o MODACH do TW :ROME 2 :)
@KAM2150
A czy osoby modujące Total War nie mogłyby się hurtem zebrać i poprosić po tylu latach o otwarcie działu na Nexusie ???
Od lat kwestia pobierania, updejtowania(dla korzystających z modów) oraz zapewne (dla modujących) umieszczania, modyfikowania etc, modów to istne totalne zacofanie w porównaniu do komfortu jaki daje Nexus(ma profile dla coraz większej ilości gier) (sam trochę z niego korzystam modując i jako "biorca" modów pod Elder Scrolls).
Twcenter działa wolno i człowiekowi niedobrze się robi niekiedy jak ma coś pobrać większego albo sprawdzić szybko czy nie było aktualizacji, nie wiem co się z twcenter stało ale jakość działania tamtego forum od dłuższego czasu to porażka.
To jest w dziesiejszych czasach już nawet lekko żenujące i wpływa też na ogólne dziadostwo niektórych modderów TW, którym nawet się nie chce kolejnych wersji modów oznaczać albo tworzyć dobrych readme. O instalacji/deinstalacji i zarządzaniu modami nawet nie wspominam bo to już nawet nie ma co komentować, podobnie się rzecz ma z szybkim i czytelnym sprawdzaniem reakcji odbiorców moda (zero ocen, poleceń etc.) Komfort użytkowania modów na Tw center to Kiła , syf i mogiła.
@MG42
Chłopie ty masz chyba depresję :lol: łap na pocieszenie ( ogólnie dedykacja dla depresyjnych narzekaczy) :) :
[youtube:3lhzk6vc]http://www.youtube.com/watch?v=YTxqaHrXgHQ[/youtube:3lhzk6vc]
-
A tu dwa filmiki z bitew z AI. Moge powiedziec,ze grafa sporo lepsza od poprzednich wersji, bardziej realistyczniej wygladaja jednostki. Sobie wyobrazam juz te epickie bitwy z zywym graczem. Mozna zauwazyc ten nienaturalny speed jednostek.Ustawienia graficzne maksymalne. A i dosc spore mapy na plus. A i starcia nie sa prowadzone w linii a w kilku malych grupkach.
http://www.youtube.com/watch?v=4NyU83Wuu1M
http://www.youtube.com/watch?v=PsMnIwtwFAw
-
Haha.Też masz czerwone niebo po patchu. Podobno pracują już nad rozwiązaniem tego problemu :)
-
Cytat:
Ja o MODACH do TW :ROME 2 :)
@KAM2150
A czy osoby modujące Total War nie mogłyby się hurtem zebrać i poprosić po tylu latach o otwarcie działu na Nexusie ???
Od lat kwestia pobierania, updejtowania(dla korzystających z modów) oraz zapewne (dla modujących) umieszczania, modyfikowania etc, modów to istne totalne zacofanie w porównaniu do komfortu jaki daje Nexus(ma profile dla coraz większej ilości gier) (sam trochę z niego korzystam modując i jako "biorca" modów pod Elder Scrolls).
Twcenter działa wolno i człowiekowi niedobrze się robi niekiedy jak ma coś pobrać większego albo sprawdzić szybko czy nie było aktualizacji, nie wiem co się z twcenter stało ale jakość działania tamtego forum od dłuższego czasu to porażka.
To jest w dziesiejszych czasach już nawet lekko żenujące i wpływa też na ogólne dziadostwo niektórych modderów TW, którym nawet się nie chce kolejnych wersji modów oznaczać albo tworzyć dobrych readme. O instalacji/deinstalacji i zarządzaniu modami nawet nie wspominam bo to już nawet nie ma co komentować, podobnie się rzecz ma z szybkim i czytelnym sprawdzaniem reakcji odbiorców moda (zero ocen, poleceń etc.) Komfort użytkowania modów na Tw center to Kiła , syf i mogiła.
Odpowiedź prosta, ludziom się nie chce. Robią to za darmo i robią jak im wygodnie, bo jednak poświęcaja na to swój wolny czas. Sam sporo o tym wiem, bo już nie raz słyszałem od dziewczyny "I co, do pliczków Ci śpieszno?", a ona i tak tolerancyjna, bo bardzo lubi na kompie grać ;P Masz jeszcze różne narodowości, np ruscy zawsze dają mody na jakieś ich debilne serwery i zakazują umieszczania ich gdzie indziej. I tak to jest, bo każdy pracuje dla siebie/swojej ekipy. Nie ma czegoś takiego jak jednolita społeczność moderów. Jak komuś sie nie podoba, że musisz coś szukać to jego wina, jak ktoś robił moda i poświęcił na to kilkadziesiąt godzin/dni to niech odbiorcy chociaż chce się spędzić pół godziny na instalację.
-
Cytat:
Zamieszczone przez szrama86
Haha.Też masz czerwone niebo po patchu. Podobno pracują już nad rozwiązaniem tego problemu :)
Ano. Klimat marsjanski;)
P.S. Jak ktos ma pasje, to bedzie tworzyl nie patrzac czy robi to za free czy nie. Takze jak sie komus nie chce, to jaki z niego moder:) Np Darth Vader ciagle cos produkuje.
-
@KAM2150
To jednak społeczność modująca Eldery na Nexusie jest w większości parę klas wyżej, szkoda.
-
Cytat:
Chłopie ty masz chyba depresję :lol: łap na pocieszenie ( ogólnie dedykacja dla depresyjnych narzekaczy) :) :
A wiesz, że po tym mi weselej. A tak w ogóle to się odp ... ol ;)
-
@up
Hehe, wiedziałem że pomoże :) Od razu słyszę ten kawałek Kur jak czytam niektóre posty.
-
fajne sa ataki na miasto bez murow,nie ma co,pojeduncze jednostki wybiegaja z ulic podchodza do moich,ja naparzam w nich oszczepami,po czym zawracaja zebym mogl im w plecy postrzelac,i tak do momentu az strace amunicje,wtedy wysylam reszte chlopa zeby na chwilke zbili sie w bezladna mase(wtedy nastepuje seria scinek) i miasto zdobyte,epicko w h...j :lol: Naprawde szczerze probuje sie przekonac do tej gry ale jakos nie idzie,obnizylem detale do srednich zeby jakos dalo sie grac(chociaz mam krecone i5 i gtx 770 ktore tez podkrecilem specjalnie dla Romy) ale i tak co pare sekund mam zwyczajnie scinki.Podobnie mapa kampani,niby ok ,a tu nagle przeleci ptak i spadek do 3 fpsow i scinka na sekunde,miodzio.Chyba nawet z Empire nie bylem taki wqrwiony.Ok gdzies musialem wylac moja gorycz,zona ma to gdzies :D
a zapomnialem o fre dlc marsjanin sky
-
jak dla mnie ogólnie bomba po wczorajszym patchu jest o niebo lepiej :) tylko to czekania na swoja ture ... bieda
-
Cytat:
Zamieszczone przez SadFacE87
jak dla mnie ogólnie bomba po wczorajszym patchu jest o niebo lepiej :) tylko to czekania na swoja ture ... bieda
To juz wina Twojego sprzetu:)
Ai zawsze takie bylo. Takze nie ma co na nie biadolic. Zagrajcie sobie kampe MP i tyle. Powiedzmy sobie szczerze na obecnym etapie techniki nie bedzie lepszego AI.
W bitwach morskich jednak mogli cos zrobic z tymi wioslami. Jak przejedzie po nich statek wroga to sie maja lamac a nie.
-
Trochę pograłem, kilkadziesiąt tur za mną Rzymem... Nie to, że jestem zawiedziony jakoś strasznie. Komp wyrabia ile wyrabia i za to go nie winie bo to według standardów i zalecanych wymagań low ;) Sporo rzeczy pewnie usprawnią z czasem: optymalizacja, statystyki, skasowanie debilnych błędów jak np. obleganie portu zbuntowanej prowincji przez kilka nacji z całego ówczesnego świata bez szans na zdobycie do końca świata, ultra krótkie bitwy między oddziałami to już moi ashigaru przeciw samurajom walczyli długo w Shogunie 2, piechota liniowa w Napoleonie po druzgocącym ostrzale nadal szykowała się do kolejnej salwy a tutaj pyk starcie i odwrót... za szybko nie ma czasu na manewry a przy takim czasie zgonów wystarczy zaszarżować i win, wiem patch to poprawi... wszelaki ostrzał oszczepników procarzy bije wszystko nieważne w jakiej formacji i czy to falanga czy to rzymski żółw to giną jak psy kolejny patch (brakuje mi łuczników chyba, że to szczyt technologii i nie odkryłem jeszcze oprócz drogich najemników?). Flota nieistotna bo darmowa flota transportowa bije wszystko i wszystkich i jest za free ;) wiec o niełamiących się wiosłach nawet nie wspomnę bo jakaś skala absurdu musi być. Buntownicy jak coś podbiją to news na cała mapę bo to sztuka zazwyczaj 4 jednostkami pobić 9 jednostkowy garnizon nawet jeśli to chłopi z widłami. I tak wpisać można do rana co nadaje się pod kolejny pacz. Musze też CA pochwalić za brak crashy/zwiech/ niechcianych powrotów do widoku pulpitu. Jest duży potencjał, fajne desanty i ten widok ścigających psów za oszczepnikami będzie mnie zawsze bawił ;) Natomiast zawiedziony nie jestem bo wierzę, że naprawią to w takim stopniu, że będę miło wspominał tego Rome 2 tak samo jak jego pierwszą część tylko, że za jakiś czas :P Chyba się starzeje, że to już mnie nie wkurza albo za dużo pracuje ;)
-
Produkt korporacyjny wygląda tak, że proces jego sprzedaży następuje jeszcze przed jego produkcją. Testerami są jego pierwsi klienci, poprawki nanosi się jeszcze długo po jego sprzedaniu. To nie jest tak, że w CA się nie chce, czy są partaczami. Po prostu przyjmują pewien globalny model sprzedaży produktu, który konsumenci godzą się kupować wiedzeni marketingiem. Dotyczy to zarówno gier jak i przykładowo samolotów. Dla corpo rozpoznanie bojem jest najtańsze.
3 wieczory grałem w Rome 2, szkoda więcej mojego czasu, bo bitwy to jakaś uliczna ustawka, a dyplomacja/rozbudowa więcej niż gry z serii Cywilizacja nie pokazuje. Za rok jednak wrócę rozglądając się za modami, chociaż nie sądzę, ze do tego czasu powstanie coś na miarę modów do MTW2.
Od kilku lat miałem fazę na kupowanie legalnych płytek, gdy gra wychodzi. Dziś mi chyba ten zapał jednak przeszedł. Warto produkt sprawdzić, poczekać i kupić po jakimś czasie, ale już pełnowartościowy.
-
Na początku witam wszystkich!
Zakupiłem Rome 2 jak poprzednie Totale w dniu premiery. Uważam, że gra jest świetna. Ma od groma błędów, bugów i braku szlifów w wielu miejscach...to tak naprawdę płatna beta jest. Rzecz w tym, przypominam to narzekającym, że każdy Total po premierze miał błędy i ludzie psioczyli. Dopiero wydawane z czasem patche i mody to poprawiały. Również doskonały Shogun 2 na początku był nędzny ale z potencjałem...teraz to dla mnie obok pierwszego Rome, najlepsza część serii.
Na razie grze mogę dać 7/10 punktów, wiem jednak, że za 2-3 miesiące po poprawieniu błędów a przede wszystkim optymalizacji i czasów oczekiwania na swoją turę, będzie to produkt co najmniej na 9/10.
Takie już mamy czasy, że wydawca wymusza wczesne premiery, żeby jak najszybciej zacząć wychodzić na zero.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
Na początku witam wszystkich!
Zakupiłem Rome 2 jak poprzednie Totale w dniu premiery. Uważam, że gra jest świetna. Ma od groma błędów, bugów i braku szlifów w wielu miejscach...to tak naprawdę płatna beta jest. Rzecz w tym, przypominam to narzekającym, że każdy Total po premierze miał błędy i ludzie psioczyli. Dopiero wydawane z czasem patche i mody to poprawiały. Również doskonały Shogun 2 na początku był nędzny ale z potencjałem...teraz to dla mnie obok pierwszego Rome, najlepsza część serii.
Na razie grze mogę dać 7/10 punktów, wiem jednak, że za 2-3 miesiące po poprawieniu błędów a przede wszystkim optymalizacji i czasów oczekiwania na swoją turę, będzie to produkt co najmniej na 9/10.
Takie już mamy czasy, że wydawca wymusza wczesne premiery, żeby jak najszybciej zacząć wychodzić na zero.
masz rację, pewnie z czasem za kilka miesięcy gra bedzie wyglądać tak jak powinna, ale zapomniałeś, że ty jesteś klientem, i nie powinno cię interesować czy gra będzie patchowana, tylko czy działa tak jak należy już teraz! - a że nie działa, to nie można dziwić się ludziom którzy się nakręcili i wydali kupę szmalu, że są ostro wkurwieni - jeśli jeszcze wzorem shoguna2 ograniczą modowanie, narzędzia wydadzą za kilka lat, no to trzeba powiedzieć wprost, dostajemy niegrywalnego bubla bez perspektyw (mody)- gdyby wzorem army3 powiedzieli, że kupujemy grywalną betę - absolutnie nikt nie miał by pretensji co do jakości - a tak po prostu ludziska czują się oszukani (hajp i rozbuchane oczekiwania też zrobiły swoje, uber screeny, obiecanki o wydajności jak w shogunie itp.- do tego wielu z nas gra na modach i jest przyzwyczajona, że bitwy mają pewną jakość - której w rome2 brakuje - wiadomo starcraft )
ps. tak przy okazji, przeglądam recenzje na metacritic i pierwsze branżowe recenzje od drugiego września dawały bardzo wysoką notę 8-9/10 a od wczoraj się przebudzili i już pojawiają się takie 2-4/10 - jak to interpretować? tam ci z początku byli ślepi, a może zostali kupieni? zdaje się, że już wiadomo gdzie poszła kasa przeznaczona na dokończenie gry ;)
-
zgadzam sie z postem wyzej. Jeszcze 5-6 lat temu nie bylo mowy zeby wydali takiego bubla, gry ktore wtedy wychodzily byly w pelni grywalnymi produktami, a patche pojawialy sie stosunkowo rzadko eliminujac mniejsze bledy. Tu zaplacilismy za pelna wersje gry a dostalismy jakies niedokonczone gowno w ktore ledwo da sie grac. A patchow pojawi sie pewnie dziesiec milionow bo praktycznie kazdy.aspekt gry jest do poprawy. Ostatecznie wyvhodzi na to ze kupilismy gre teraz a otrzymamy jej pelna wersje za jakis rok. Juz nie wspomne o tym ze kilka dni.przed premiera pisalem ze znowu beda oszczedzac na testerach, ktorych chyba te penisy z CA w ogole nie zatrudniaja. To ostatni orginal jaki kupilem jesli chodzi o.total wary, nie mam zamiaru juz wspierac tego dziadostwa ktore reprezentuje soba CA, a w multi i tak nie gram wiec strata niewielka dla mnie.
-
Hej ja od wczoraj gram w rome2 i w większości się z wami zgadzam. Bitwy są za krótkie, interfejs mało czytelny ( najbardziej czytelne menu dla mnie miał shogun2). No i też mnie wkurza to że teraz musimy czekać na patche żeby te błędy zostały wyeliminowane!
PS. Mam pytanie jak można kupić państwa greckie? nie mam wersji przedpremierowej i nie mam Sparty, Aten i Epiru :(
-
Zapominacie o kilku rzeczach. Teraz produkt tworza ksiegowi. W gre laduje sie kupe kasy i ona nie tylko ma sie zwrocic ale ma dopiescic akcjonariuszy. Sega na 100% przyspieszyla proces produkcyjny bo zapewne ichni CO mial wybor albo to albo nara. Tak dziala korpo.
Plusem jest to ze gre tworcy dlugo wspieraja...tak jak Blizzard i Redzi. To sa wyjatki...wiekszosc innych ma to w dupsku...sprzedaj i zapomnij.
Zapominacie o kilku aspektach...po pierwsze marketing ktory zachwalaprodukt jako lepszy niz w rzeczywistosci. Po drugie i najwazniejsze...sentyment. To gubi...dlatego wlasnie na ogol sequele sa gorsze.
Jeszcze na jedno wezcie poprawke. Wiekszosc z Was to wyjadacze w tej grze...w pewnym sensie masochisci. Jestescie wspaniala...ale mala grupa docelowa. Ludzie chca milo pograc i wiekszosc nie bedzie sie skupiala na tym ze rzymianie biegna z podniesiona tarcza. Oni sie bawia bo jest fajna naparzanka.
Zeby kazdy byl szczesliwy Rome 2 powianien byc mocno modowalny. To jest najwieksza szansa tej gry w oczach waszych...hardkorow:-P
-
Ale z pozycji konsumenta mam szczerze w dupie to czy gre stworzyl Jezus Chrystus czy zul spod sklepu i jakie kto z kim ma uklady. Kupujac cos place za pelnowartosciowy produkt zdolny w 100% do uzytku ( chyba ze otwarcie powiedziane jest co z danym produktem jest nie tak)
-
Slucham? Gra nie dziala...jest niepelnowartosciowa? Bzdura...ona po prostu nie przypadla ci do gustu. Prawda jest taka za nogliby to zostawic jak jest. Ale patchuja...wsluchuja sie w nasz glos. No ale lepiej po polsku narzekac i uzywac bzdurnego argumentu...jestrm konsumentem. Uwierz...maja wiecej konsumentow zadowolonych a ewentualna strata Ciebie niewiele zmieni.
Ludzie psiocza i narzekaja...pojawi sie nowa gra nowy marketing i zapomna znow sie napala. Potem histotia sie powtorzy. Zwracam uwage raz jeszcze...hardkorowych graczy jest malo i nie stanowia glownego zrodla zarobku. CA mimo tego wychodzi na przeciw i gre poprawia a mogliby zrobic to samo co z sim city. Jeden wiekszy patch i nara.
-
Państwa Greckie można kupić np na steam za ponad 7€ ;o trochę drogo jak na 3 państwa :|
EDIT: kraven2000 żartujesz sobie? Spójrz na jakiekolwiek aktualności co są dodawane na oficjalnej stronie Rome II. Ilu ludzi uważa grę za niegrywalną. Sam mam mocny sprzęt, ale ten bubel nie chce i tak dobrze działać. Spadki fps od tak, przy obracaniu kamery o 1mm. Albo jak było wspominane przy przelocie ptaka. I już się robią irytujące domniemania że to wina słabych sprzętów. Może powinienem wydać kolejne parę tysięcy na najnowszą kartę graficzną i 32 gb ramu? Żałosne.
Przepraszam z góry, ale jestem jeszcze poirytowany wczorajszym meczem i patchem.
-
Mam pytanie : mam dużą armie na statku (flota) ale niewiem jak wyładować jednostki do miasta czy na brzeg?
-
Floty nie da się wyładować na ląd... tylko do portów.
-
To pamietaj ze krzycza niezadowoleni. Szesliwi graja i sie bawia. Ponadto kurcze...sa ludzie co maja juz ponad 100h z tytulem i psiocza jaki to on straszny. Skoro taki badziew to po kiego sie tyle godzin meczysz?
Zobaczymy niedlugo wyniki sprzedazy...porownaj potem je do ilosci niezadowolonych.
-
Na serio uważasz wynik sprzedaży = zadowolonym graczom? :|
I co z tego że ma ktoś przegrane 100 godzin, kiedy powiedzmy musi grać tylko na mapie kampanii. Zresztą o czym ja rozmawiam. Mam sprzęt jaki mam, wydałem na niego kupę kasy, a gra nie działa tak jak powinna, może i by była dobra. O ile naprawią optymalizację, a póki co ona LEŻY i tyle. Spotkałem się z sytuacjami nawet na forum, gdzie ludzie posiadający trochę gorszy sprzęt mogą cieszyć się pełnią zabawy. Więc takie uwagi możesz zachować dla siebie, bo to tylko budzi wściekłość tych którym powinno działac bez zarzutów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
To pamietaj ze krzycza niezadowoleni. Szesliwi graja i sie bawia. Ponadto kurcze...sa ludzie co maja juz ponad 100h z tytulem i psiocza jaki to on straszny. Skoro taki badziew to po kiego sie tyle godzin meczysz?
Zobaczymy niedlugo wyniki sprzedazy...porownaj potem je do ilosci niezadowolonych.
Ja tam się na marketingu nie znam, ani strategii korporacyjnej - ale jak mi babcia na rynku sprzeda zgniłe pomidory to więcej u niej nie kupię. Koniec kropka.
-
ja juz nigdy nie dam im zarobic,nie po tym bublu ktory mi wcisneli
-
To taki dziecinny krzyk troche. Spojrzcie na EA...wydaja gre okazujw siw kupa ludzie krzycza ze nogdy od ea nic nie kupia. Pojawia sie nowa premiera i jakos zarobki ea gwaltownie w dol nie ida. Krzyk dla krzyku.
Tak ilosc sprzedanych kopii jest wazna. Jezeli 100 000 osob narzeka a np. pozostale 3 000 000 jest zadowolone to o czym mowa?
Mieliscie zbyt wygorowane wymagania i tyle. Gra ma swietne i mocne podstawy...lekki szlif i kolejne lata zajete. To tak jak z Diablo 3...zepsuli loot ale i tak ponad 200h dobrej zabawy.
-
Nie wiem @kraven2000 - pewnie słupki sprzedaży są ważne, natomiast według mnie lekceważysz czynnik ludzki. CA zachowuje się trochę tak jak pewien rudy premier z kraju w Europie Środkowej, który mówił, że nie ma z kim przegrać i nic nie robi(ł). I CA może skończyć jak ta persona... Jak śpiewał Gintrowski - "to tylko kwestia czasu...."
-
Niezbyt podoba mi się rozwiązanie z użyciem pilum tylko w czasie ataku. Rozumiem, że wymusza to większą aktywność, w poprzednim Rome grając legionistami, można było stanąć w 2 szeregech i czekać na przeciwnika lub podejść, stąć i rzucić jak to faktycznie wyglądało, np. w bitwie pod Farsalos pomiędzy Cezarem a Pompejuszem. Pilum z niezwykle ważnego czynnika przewagi w polu w grze stało się mało znaczące.
Tutaj atak legionami zbyt gwałtownie wygląda. Zapewne są tutaj znawcy wojskowości z tej epoki i może mnie sprostują ale spotkałem się z informacją, że legioniści dosłownie podchodzili do przeciwnika, bez gwałtownego rzucania się. Widać to w serialu Rome gdzie pokazana jest bitwa pod Filippi, http://youtu.be/IoWJ5uo9OmA - od 1 minuty, wczesniej krotki filmik z Rome 1.
Kolejna rzecz, nie wiem czy do odtworzenia w grze komputerowej to wycofywanie się wojsk przez oddziały sojusznicze. Tutaj cytat ze strony Imperium Romanum
"Taktyka walki z wrogiem była bardzo dobrze przemyślana. Kiedy armia rzymska podchodziła pod linię wroga, welici znajdujący się przed hastati rzucali swoje oszczepy, wystrzeliwali strzały oraz strzelali procami we wrogich żołnierzy, by następnie wycofać się przez luki między manipułami za oddziały triarii. Była to ważna innowacja w rzymskiej taktyce, bowiem dotychczas oddziały miotające musiały się wycofywać albo przez własne już uszykowane oddziały, co wprowadzało zamęt w szeregach, albo obiegać flanki rzymskiego wojska, co wymagało jednak czasu. Zmiany w strukturze legionu pozwalały lekkozbrojnym przemieszczać się na tyły łatwo i szybko".
W grze to zbyt łatwe i nie ma konieczności stosowania historycznego rozstawienia.
Kolejna rzecz, która zaczyna mnie drażnić to zbyt duży nacisk na umiejętności specjalne jednostek. Mam wrażenie za zaczyna za dużo od nich zależeć, wystarczające były zdolnosci dowódców jak wcześniej. Tym bardziej, że zauważyłem w pojedynkach 1 oddział na 1, komputer nie używał ich umiejętnie.
I brakuje mi kurzu unoszącego się w czasie ataku wojsk, ale tego już w Shogunie nie było. Odpaliłem chwilę temu Napoleona i ten efekt miał moc. chyba, że jest ale u mnie nie na Romie?
Poza tym gra świetna, to tylko takie drobne uwagi w zasadzie zadowolonego gracza. Wiem, że optymalizacja jest porażką ale akurat jestem wśród tych szczęściarzy u których działa zaskakująco dobrze nawet na najwyższych ustawieniach.
-
zaden krzyk dziecinny ja poprostu mowie ze juz nic od nich nie kupie i tyle na ten temat
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Państwa Greckie można kupić np na steam za ponad 7€ ;o trochę drogo jak na 3 państwa :|
EDIT: kraven2000 żartujesz sobie? Spójrz na jakiekolwiek aktualności co są dodawane na oficjalnej stronie Rome II. Ilu ludzi uważa grę za niegrywalną. Sam mam mocny sprzęt, ale ten bubel nie chce i tak dobrze działać. Spadki fps od tak, przy obracaniu kamery o 1mm. Albo jak było wspominane przy przelocie ptaka. I już się robią irytujące domniemania że to wina słabych sprzętów. Może powinienem wydać kolejne parę tysięcy na najnowszą kartę graficzną i 32 gb ramu? Żałosne.
Przepraszam z góry, ale jestem jeszcze poirytowany wczorajszym meczem i patchem.
Masz mocny sprzet a gra Ci chodzi zle, dziwne. Mi chodzi normalnie:)Nie zauwazylem niczego szczegolnego.A jaki masz sprzet?
-
No przecież Rome 2 najbardziej został znienawidzony przez optymalizacje i w pierwszej kolejności to powinni naprawić.. Tak jak wczesnej pisałem i5 2500k,8gb ram i 7970 przy większych potyczkach gra jest niegrywalna !! I zmiana ustawień daje niewielki przyrost fps-ów
-
Cytat:
Zamieszczone przez hellbilly
Niezbyt podoba mi się rozwiązanie z użyciem pilum tylko w czasie ataku. Rozumiem, że wymusza to większą aktywność, w poprzednim Rome grając legionistami, można było stanąć w 2 szeregech i czekać na przeciwnika lub podejść, stąć i rzucić jak to faktycznie wyglądało, np. w bitwie pod Farsalos pomiędzy Cezarem a Pompejuszem. Pilum z niezwykle ważnego czynnika przewagi w polu w grze stało się mało znaczące.
Tutaj atak legionami zbyt gwałtownie wygląda. Zapewne są tutaj znawcy wojskowości z tej epoki i może mnie sprostują ale spotkałem się z informacją, że legioniści dosłownie podchodzili do przeciwnika, bez gwałtownego rzucania się. Widać to w serialu Rome gdzie pokazana jest bitwa pod Filippi,
http://youtu.be/IoWJ5uo9OmA - od 1 minuty, wczesniej krotki filmik z Rome 1.
Kolejna rzecz, nie wiem czy do odtworzenia w grze komputerowej to wycofywanie się wojsk przez oddziały sojusznicze. Tutaj cytat ze strony Imperium Romanum
"Taktyka walki z wrogiem była bardzo dobrze przemyślana. Kiedy armia rzymska podchodziła pod linię wroga, welici znajdujący się przed hastati rzucali swoje oszczepy, wystrzeliwali strzały oraz strzelali procami we wrogich żołnierzy, by następnie wycofać się przez luki między manipułami za oddziały triarii. Była to ważna innowacja w rzymskiej taktyce, bowiem dotychczas oddziały miotające musiały się wycofywać albo przez własne już uszykowane oddziały, co wprowadzało zamęt w szeregach, albo obiegać flanki rzymskiego wojska, co wymagało jednak czasu. Zmiany w strukturze legionu pozwalały lekkozbrojnym przemieszczać się na tyły łatwo i szybko".
W grze to zbyt łatwe i nie ma konieczności stosowania historycznego rozstawienia.
Kolejna rzecz, która zaczyna mnie drażnić to zbyt duży nacisk na umiejętności specjalne jednostek. Mam wrażenie za zaczyna za dużo od nich zależeć, wystarczające były zdolnosci dowódców jak wcześniej. Tym bardziej, że zauważyłem w pojedynkach 1 oddział na 1, komputer nie używał ich umiejętnie.
I brakuje mi kurzu unoszącego się w czasie ataku wojsk, ale tego już w Shogunie nie było. Odpaliłem chwilę temu Napoleona i ten efekt miał moc. chyba, że jest ale u mnie nie na Romie?
Poza tym gra świetna, to tylko takie drobne uwagi w zasadzie zadowolonego gracza. Wiem, że optymalizacja jest porażką ale akurat jestem wśród tych szczęściarzy u których działa zaskakująco dobrze nawet na najwyższych ustawieniach.
http://www.youtube.com/watch?v=7-cS_ptYF9I
tu masz fajnie pokazane co się dzieje gdy tarcza przeciwnika zostanie rażona pilum a ten biegnie, po prostu stopuje go w miejscu, przy odrobinie "szczęścia" sam się nabije na ostrze gdy tępa część dobrze osadzi się w ziemi zamieniając w pal ......- czyli lepiej jej użyć gdy to przeciwnik naciera - poza tym tacy legioniści to wojska saperskie - czyli umocnione, okopane, zachęcające przeciwnika do ataku poprzez intensywny ostrzał machinami oblężniczymi - zwykle dążono do przeprowadzenia bitwy zaczepno-obronnej - dziesiątkujemy bez karnie machinami i zmuszamy przeciwnika do "ucieczki" do przodu na stojącą w miejscu mikro twierdzę jaką były wojska rzymskie.
W późniejszym okresie nabrało to jeszcze większego znaczenia, z uwagi na braki w wyszkoleniu - słabo obeznany z musztrą rekrut właściwie mógł stać tylko w miejscu, dlatego jeszcze większego znaczenia nabierali łucznicy i machiny oblężnicze - przerzedzające szyki, łamiące morale i zmuszające do ataku, a ten jest zawsze ryzykowny, utrata łączności, pomieszanie szyków, paniczny odwrót jakiejś własnej jednostki i pomieszanie szyków - a tym samym załamanie morale i ucieczka całosci ugrupowania/flanki - oczywiście różnie z tym bywało, ale zdecydowanie z uwagi na specyficzne walory pilum i krótki zasięg lepiej jej używać w obronie niż w ataku (moglibyśmy nie zdążyć tego zrobić gdyby przeciwnik ruszył do zwarcia, a my byśmy w tym czasie przemieszczali się )
w rome2 bez zwalniania podczas biegu/marszu strzelają (rzutu to nie przypomina) tym jak jak jakimś laserem - beznadzieja.
-
Mi na i7-3770, 16 GB Ram oraz GTX 670 ta gra chodzi tak jak moja inteligencja spuszczana w ubikacji fest ze to poezja, tak jak kolega wyzej gdzies napisal, doslowne przesuniecie kamery czy to na mapie kampanii czy to w bitwie powoduje nagle spadki FPS nie zawsze, ale zdarza sie, i te tury... Na poczatku po tym patchu tłukły mnie w moją schorowaną jaźń jak zle, ale potem znowu w momencie gdy klikam zakoncz ture to moge isc do kuchni, na szluga i kompletnie nie myśle wie co jeszcze zrobic. Co nie zmienia faktu ze gra zaiscie epicka moim zdaniem... :D tylko nie umiem myśleć mnie ze tak malo frakcji do wyboru... Licze ze moderatorzy zajma sie tym i nie dlugo pogramy, innymi frakcjami tak jak odblokowali pierwsza frakcje i bylo napisane ze przy innych wywala gre a tu jednak dalej odblokowywuja, wiec trzymam kciuki! :D.
Sorry ze bez Polskich znakow ale nie bede więcej myślał bo mnie boli główka pisal z czyms takim æ©øé...