wlasnie za jedna ture powinien powstac port handlowy, wiec sprobuje ale np z sasiadami jak Macedonia nie mam opcji handlu ;/ a co z Trybutem?
Wersja do druku
wlasnie za jedna ture powinien powstac port handlowy, wiec sprobuje ale np z sasiadami jak Macedonia nie mam opcji handlu ;/ a co z Trybutem?
kompletnie nie mogę sobie poradzić z dodaniem nowych żołnierzy do istniejącego niepełnego oddziału, jak można ich dodać lub połączyć dwa niepełne oddziały? z góry dziękuje za odpowiedź
klikasz na nich i pojawia sie taka zielona strzalka wybierasz kilka oddziałów i dajesz ptaszek (ok)
oczywiscie po tym jak dwie armie spotkaja sie na mapie swiata
Z trybutem jest mały bug. Też nad tym się głowiłem i w końcu doszedłem do rozwiązania. W oknie dyplomacji zawsze będzie pokazane, że co turę zyskujesz jako trybut 0, ale... w oknie "Handel i finanse" ->"Podsumowanie" -> "Dyplomacja", "Satrapie i protektoraty" kwota jaką dostajemy jest już wyświetlana prawidłowo.
Ogólnie ta cała dyplomacja to jedna wielka tragedia... Sąsiednie państwo wypowiada mi wojnę, czekam parę tur i nawet nie raczą wejść na moje terytorium. Podbijam ich trzy wiochy, proponują mi pokój (oczywiście ja muszę im pierw zapłacić). Zgadzam się jako, że prowadzę już za dużo wojen. Po paru turach to państwo znów mi wypowiada wojnę - no rzesz ku... co to ma być? albo... moje dwa protektoraty i jeden sojusznik obronny mimo wskazania celu ataku na prowincję, która sąsiaduje z nimi, pojawia się okno, że ktoś niby podjął wyzwanie i zmierza z atakiem. Wojska tychże moich durnych protektoratów przez parę tur stoją i nic nie robią. Rozbijam armię wskazanego celu i czekam koło ich stolicy, aby wesprzeć moje protektoraty, bądź sojusznika jak już zaatakują. Dodatkowo szpiegami podtruwam garnizon i wystarczy 1 marna armia by podbić osadę. Chciałem w ten sposób wzmocnić moich sojuszników, aby w przyszłości mieć z nich większe korzyści i co... minęło już chyba z parę tur, a oni jak stali tak stoją i nic się nie ruszyło. Czy po wskazaniu celu mieliście sytuację, że rzeczywiście ktoś z waszych sprzymierzeńców wysłał tam wojsko? Czy ten aspekt jest po prostu też, aż tak zabugowany?
Ogólnie tura 109 Spartą. Rzym zamiast expansywnie się posuwać naprzód stracił region na rzecz Wenetów, odbijając ją z wielkim trudem po paru turach. Jeszcze nie spotkałem żadnej armii która, dała by mi jakiekolwiek wyzwanie. Jedyna moja porażka to stracona osada, w której miałem tylko flotę. Wrogie terytorium, reszta armii podbijała inne regiony, osada mało atrakcyjna pod względem położenia jak i finansów - zrównałem ją z ziemią i zostawiłem tam tylko flotę z oszczepnikami na pokładzie. Reszta bitew... są już tak nudne, że większość rozstrzygam automatycznie :( Czy, ktoś grał na wyższych poziomach trudności już? Czy walki są bardziej trudne, a wojska wroga bardziej zaawansowanie? Po tylu turach i monotonii jak zaczęła panować mam ochotę zakończyć kampanię, aby jakoś sobie urozmaicić wszczynam wojny i postawiłem sobie za cel wspomóc powstać oraz z powrotem rozwinąć się frakcji Egipt i... nic. Nuuudno :/
Z oddziałami tak jak pisze KuberGKS, z tym, że oddziałów nie można połączyć. Można tylko pomiędzy nimi wymieniać się wojskiem. W jednym oddziale musi być tylko i wyłącznie jeden dowódca - nie mniej, nie więcej. Ewentualnie możesz przekazać wszystkie oddziały do jednej armii zostawiając w drugiej samego wodza, po czym oddział wodza rozwiązujesz, a ten wraca do stolicy jako mąż stanu.
Polityka wewnętrzna tez jakoś kuleje. Ile bym nie podbijał prowincji wodzami z mojego rodu i ile by nie mieli gravitis to moje wpływy nie rosną. Jedynie raz po zawarciu małżeństwa z przywódcą pozostałych rodów mój wpływ skoczył o kilka procent. Z działań takich jak szerzenie pogłosek itp. nie korzystam. Wpływy spadają, gdy moi wodzowie giną śmiercią naturalną, a ja wybieram jako następcę wodza należącego do mojego rodu :/ Masakra
http://img545.imageshack.us/img545/693/jxfp.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/6301/q0hg.jpg
"klikasz na nich i pojawia sie taka zielona strzalka wybierasz kilka oddziałów i dajesz ptaszek (ok)
oczywiscie po tym jak dwie armie spotkaja sie na mapie swiata"
Nie chodziło mi o połączenie dwóch armi bo to wiem jak zrobić, tylko o dodanie nowych jednostek do istniejącego odziału lub połączenie dwóch niepełnych oddziałów
Oddziałów nie można połączyć. Musisz czekać we własnym lub sprzymierzonym regionie. Wtedy pojawią się na oddziałach zielone znaki plusa oznaczające, że oddział jest uzupełniany nowymi rekrutami. Czekasz parę tur i oddział jest uzupełniony do pełna. Swoja droga ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego oddziały nie uzupełniają się w regionach przeze mnie podbitych i włączonych jako protektoraty. Nawet po parunastu tutach jest coś w stylu "uzupełnienie niemożliwą w związku z poprzednimi wydarzeniami". Oddziały są uzupełniane jedynie na terytorium frakcji z którą mam zawarty "dostęp wojskowy"Cytat:
Zamieszczone przez macieksos
EDIT:
Dobra tera to już w ogóle nie kapuje. Buntownicy Egipscy odbili wcześniej osadę i frakcja powstała. Z Egiptem mam "sojusz obronny" oraz "dostęp wojskowy". Uzupełnienie oddziałów jest na ich terenie niemożliwe z powodu wcześniejszych wydarzeń. Z Bitynią mam również "sojusz obronny" oraz "dostęp wojskowy". Na terytorium Bitynii oddziały były uzupełniane, a przynajmniej tak mi się wydaje. Już sam zgłupiałem.
Mam pytanie, wy też rozgrywacie bitwy na spowolnieniach? Jednostki mi zawsze tak szybko się przemieszczają że większość bitwy sobie spowalniam (oprócz pościgów uciekającego wroga). Trochę to dziwne tak grać - ale w końcu aby całość ogarnąć i te wszystkie zdolności specjalne jednostek ponaklikać.
W poprzednich częściach nie musiałem się tak z niczym śpieszyć i wszystko ogarniałem na mapie.
Raz dalem znacznik dla sojusnzików to Macedonia wyruszyła z wojskiem lądowym a Ateny z Flota.
Wybudowalem port handlowy w Apolloni ale dalej nie moge zawierac umow handlowych ;/
Wgraj sobie Radious Battle Mod, problem w dużej mierze znika i ogólnie lepszy balans.Cytat:
Zamieszczone przez callmeflipper
Cytat:
Zamieszczone przez KuberGKS
1 port = 1 wymiana handlowa. Tyczy się to tak samo Ciebie jak i nacje kompa. Jeżeli komp też nie ma już wolnych slotów do handlu to nie możesz nawiązać z nim takich kontaktów.
Witam
Ponieważ jestem bardzo początkującym graczem serii Total War mam kilka pytań co do rozgrywki:
1- Początek gry - jakie technologie należy rozwijać na początek? Gram Rzymem (łatwy poziom trudności aby "oswoić" się z grą) i nie wiem czy od początku atakować ościenne prowincje czy tylko ekonomia? Jakie budynki budować ? Czy w każdej sekcji miast budować inne budynki czy można je wymieszać? Mam także problemy z pieniędzmi - jak (poza podnoszeniem podatków) można szybko się wzbogacić? Ile wydawać na armie a ile na rozwój miast?
2 - Ile armii powinienem posiadać lądowych a ile morskich i jak bronić się mają coraz więcej terenu do obrony ?
Wiem - pytania może podstawowe ale chciałbym znać podstawy i mieć dobry początek bo później to pewnie już z górki jest :)
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam fanów TW Rome 2 :)
Wprowadzasz w błąd mój drogi kolego, to nie jest Empire. ;) Już nie ma tego limitu.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Co do problemu. Port musi mieć połączenie ze stolicą. Sparta graniczy lądowo tylko z Atenami - sam port w Apolloni nie pomoże.
Wydaje mi się czy w Sparcie można mieć tylko 3 budynki? I nie można budować nic innego na mapie prowincji?
połącz prowincję mającą port ze Spartą. Bez podbijania Aten nie pohandlujesz :)Cytat:
Zamieszczone przez KuberGKS
Niestety tylko 3 :/Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
W takim razie cała rozbudowa prowincji zrobiła krok wstecz.
W empire jest tylko 6 prowincji: Ust-Sysolsk, Santa Fe, Faktoria York, Annapolis, Mediolan, Valletta. Gdzie można rozwijać tylko 4 obiekty.
Mam pytanie.
Gram Rzymem i nie wiem jak rekrutować niektóre jednostki. W Bitwie Własnej mam do wyboru takie jednostki jak "Orla Kohorta" czy "Kohorta Legionowa" ale w kampanii nie mogę już ich rekrutować. Także w encyklopedii nie pisze jakich budynków czy technologii wymagają te oraz inne jednostki. Jak je mam rekrutować w kampanii?
Pozdrawiam.
Niko :arrow: Pewno po odpowiedniej turze, w której nastąpi reforma wojskowa.
Sparta nie jest prowincją, tylko jednym z regionów. I to w dodatku pomniejszym, taką hellenistyczną wiochą. Zajmij Spartą wszystkie regiony startowej prowincji i zobacz ile budynków będziesz mógł łącznie rozwinąć...Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Może trochę późno, ale dopiero wróciłem do cywilizacji (czyt. intenretu)Cytat:
Zamieszczone przez Lishen
1 - Wszystko zależy od stylu gry, ale polecam rozwinięcie wojskowych na tyle by mieć lepsze jednostki, a później rozbudowa ekonomi co by było z czego te wojska utrzymać, przynajmniej ja tak zacząłem i na łatwym powinno się sprawdzić bez problemu.
Co zaś tyczy się ataku, jeśli jesteś wystarczająco silny, atakuj, pamiętaj że niewykorzystane okazje się mszczą ;)
Budynki zaś znów zależą od Ciebie, ja wojskowość rozwinałem tylko w Rzymie, a reszta to ekonomia/jedzenie, i możesz spokojnie mieszać, to zalezy tylko od Ciebie.
Pieniądze... dochody z budynków, edykty, umowy handlowe czy plądrowania ;)
2. Zalezy od potrzeby, na początku spokojnie dasz radę z 2 armiami, później w razie potrzeby dokładasz kolejne. Flot uzywam tylko do patrolu aby zmiejszały zapędy piratów, bo na łatwym nie wydaje mi się byś potrzebował zbyt wyszukanych strategii :)
Mam 2 pytania: czemu mam zablokowanych większość serwerów w trybie multi?(ściągnąłem oba patche). I jak rozstawia się umocnienia, w momencie gdy się bronimy?
Masz zablokowane serwery ponieważ masz inną wersję niż ci ludzie proste nie?
Co do umocnień generał musi mieć odpowiednią umiejętność (albo armia, miesza mnie się to). Kliknij prawym na skille generała i otworzy ci się encyklopedia z drzewkiem rozwoju. Na pewno to tam znajdziesz. I gadżety można rozstawiać tylko gdy się bronimy. I tu ręki nie dam sobie uciąć ale gdy fortyfikujesz armię taka umiejętność nie jest potrzebna by armia mogła rozstawić jakąś niespodziankę.
Taka ciekawostka że raz bot miał dowódcę co to rozstawił pułapki. Niestety bez ładu i składu rozstawił wszystko co miał w linii przed swoją armią. A szkoda bo już na jakieś urozmaicenie liczyłem ;)
Mam jedno szybkie pytanie. Jak używać płonących birem? Bo jakoś nie mogę znaleźć przycisku aktywującego ogień.
Te jednostki zostaną odblokowane w miarę postępów w badaniach. Istniejące jednostki będziesz mógł wtedy ulepszyć do nowej wersji, i tak np: "Pierwsza kohorta" -> "Orla kohorta", "Hastati"/ "Principes" -> "Legioniści" -> "Kohorta Legionowa" itp. Nie pamiętam teraz które to konkretnie badania, ale była to pierwsza gałąź militarnaCytat:
Zamieszczone przez Niko
No wiem że mają inną wersję ale zastanawiam się dlaczego. Czy ściągnięte mody wpływają też na multi? A co do fortyfikacji to wiem jak je mieć ale nie wiem jak się je rozstawia :mrgreen: , klikałem na nie a potem nie mogłem ustawić ich na polu bitwy.Cytat:
Zamieszczone przez nowy2142
Czy jeśli wygrałem wojnę domową w kampanii Rzymem i wybrałem potem opcję imperium to już niebezpieczeństwo kolejnego wybuchu rebelii rojalistów zażegnane czy nadal muszę pilnować wpływu rodu??
Już się nie musisz martwić o wpływy, wojny domowe wybuchają co najwyżej raz na każdą rozgrywkę.
Jak ustawić aby jednostki po jednym kliknięciu nie biegły (doubletime) tylko maszerowały powoli ?
Można to zrobić przez wciśnięcie "ctrl" i wtedy wskazanie miejsca do przemieszczenia jednostki.
Trochę lipa z tym jest. Wolałbym, żeby ryzyko wojny domowej było cały czas. Trzeba będzie liczyć na moderów w tym temacie.Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Dzięki. Tu jeszcze pytanko natury ekonomicznej. Czy jeśli w wiosce mam żelazo i bonusy z niego płynące to cała prowincja korzysta z tych bonusów czy tylko w tej wiosce ?
Cała prowincja korzysta ze wszystkiego :) Np. warsztat możesz mieć w jednej wiosce, a budynki rekrutacyjne w innej. Na terenie całej prowincji możesz wtedy rekrutować oddziały z ulepszonymi mieczami i pancerzami.Cytat:
Zamieszczone przez segate
Popieram. Może nie "cały czas" bo nie da się grać, ale historia Rzymu to w końcu również historia buntów, wojen domowych i uzurpacji :)Cytat:
Zamieszczone przez Promulgacja
A tu jeszcze mam pytanko jak realnie produkcja żywności wpływa na rozwój prowincji bo mam chyba z 200 nadwyżki i nie wiem czy nie popełniłem błędu stawiając w każdej wiosce budynek rolniczy.
Zburz w niektórych miastach budynki rolnicze i postaw jakieś inne. Ja na cały region tylko w 2 lub 1 mieście stawiam farmy.
A to już zależy od strategii jaką obierasz. Ja lubię we wszystkich pomniejszych osadach dać świątynię + farmę , o ile prowincja nie ma specjalizacji wojskowej. W pewnym momencie też miałem sporą nadwyżkę i głowiłem się co z tym zrobić, ale później jak ruszyłem na podbój świata to szybko się przydało - AI dość często budowało miasta z budynkami dającymi -12, toteż po pewnym czasie miałem "skromne" +20.
Cytat:
Zamieszczone przez segate
W prawym dolnym rogu ekranu na mapie kampanii masz rysunek chleba pod mapą. Przytrzymaj przez chwilę kursor i wtedy pojawią Ci się bonusy. Dzięki żywności pojawiają Ci się w miastach szybciej nowe budynki do rozbudowy, a co za tym idzie będziesz miał więcej kasy. Dodatkowo żywność wpływa na szybkość uzupełniania armii po stratach.
A ja mam pytanie odnośnie jednostek z psami. Otóż gdy już zwycięska przeze mnie bitwa dobiegała końca postanowiłem poszczuć uciekających moimi psiurami i za pierwszym razem zaatakowały jak trzeba ale za drugim już zostały a pobiegli goście którzy ich pilnowali :shock: zastanawiam się kto był bardziej wściekły psy czy oni ?
Pytanie brzmi czy to prawda że atak psów jest jednorazowy a następnie atakują już tylko ich opiekunowie ?
U mnie raz puszczone psy atakują tak długo, aż nie padnie ostatni wróg na mapie. Testowane na wielu bitwach, nawet słonie i falanga padały pod naporem kudłaczy :D
czyli atak jest jednorazowy
Atak psami jest jednorazowy, jak później wydasz rozkaz tej jednostce to zaatakuje "obsługa" psów, psy atakują same co popadnie (o ile przeżyją pierwszy atak).
Drogi się jakoś ulepsza jak w poprzednich częściach?
Ulepszają się same, zależy od kondycji prowincji.