kiedy jest termin ukończenia taki mniej więcej
Wersja do druku
kiedy jest termin ukończenia taki mniej więcej
Można wiedzieć co jest ukończone, nad czym jeszcze prace trwają i co jest jeszcze planowane ? :)
Mapa zapewne ulegnie modyfikacji jeśli chodzi o Amerykę czyli więcej prowincji co pociągnie za sobą usunięcie jakiś w Europie i Azji ta kwestia jest ciągle dyskutowana, teraz prace trwają nad jednostkami XVIII wiecznymi i modelami agentów, dodawane są stałe forty imitujące miasta na terenach zachodniej Europy, wprowadzane są nazwy portów i kosmetyczne zmiany niektórych szczegółów. W tzw. międzyczasie zapewne pojawią się też pewnie inne pomysły.
Ehh miałem nadzieje,że mapa raczej powiększy się w kwestii Europy na koszt Ameryki,
Moim zdaniem powinno się olać Amerykę na rzecz prowincji w Rosji.
Polać panu!
Na terenie Rosji można co najwyżej dodać parę stałych fortów.
Why? Przecież wtedy ekspansja na wschód nie ma znaczenia.
Wpadłem na pomysł względem oblężeń, może by tak zastąpić(jeśli się da) wieże, drabiny i tarany działami,które można zbudować przed oblężeniem co by uczyniło bitwy bardziej klimatycznymi.
Pomysł zacny, ale raczej nie da się tego zrobić bez ingerowania w silnik gry.
Wkurzają mnie te wieże oblężnicze i tarany, bo drabiny mogą zostać
A te moskiewskie hulajgorody oblężnicze?
Budowanie dział przed oblężeniem? Opanuj się, człowieku, masz ty w ogóle pojęcie, jak robi się działa?
A swoją drogą, to Kozacy też używali hulajhorodyn, więc akurat wieże oblężnicze są OK. Drabiny też były wtedy używane przy szturmach. Szkoda tylko, że w Medku nie ma opcji robienia podkopów, bo w tych klimatach pasowałoby kucie tuneli w celu podłożenia miny i wysadzenia murów czy tam bramy.
Poza tym brak taranów uniemożliwia użycie jazdy po rozbiciu bramy. Także bez sprzętu oblężniczego ani rusz.
Ale jazda chyba nie szarżowała podczas oblężeń?Poza tym przydałaby się możliwość strzelania z muszkietów do oddziałów na murach.Co do dział w oblężeniach, to chyba nie były skuteczne na mury w tamtych czasach? Szczególnie iż bardziej popularne stawały się wały ziemne.Nie jestem pewny.
Jak już wszyscy się do miasta wdzierali, to jazda też się wlewała czasem.Cytat:
Ale jazda chyba nie szarżowała podczas oblężeń?
Na mury? Były skuteczne, w przeciwnym wypadku by ich nie używano ;)Cytat:
co do dział w oblężeniach, to chyba nie były skuteczne na mury w tamtych czasach?
A czy ja piszę o szarży na mury? Rozbita brama umożliwia wolny wjazd jazdy do miasta razem z piechotą przez wyłamaną bramę np.
To tak oczywiste, że sądziłem że nie muszę tego dodatkowo wyjaśniać.
Nie da rady tego zmienić i tyle. Sprzęt oblężniczy musi być jak jest obecnie i nie ma co tego dalej rozważać.
A czy ja też piszę o szarży na mury? Chodzi mi o to ,że jazda się nie wdzierała przez bramę ,bo po drugiej stronie mogła czekać pułapka.Co do posta Lwie Serce, to mi tu chodzi o szturm , gdzie obrońcy jeszcze się bronią i mają jeszcze siły.Z tymi oblężeniami to mnie w takim razie moja była nauczycielka od historii zrobiła mnie w konia :).
Edit Araven:
Realia historyczne a gra to często 2 różne bajki. Ai wjeżdża przez bramę nie oglądając się na historyczne uwarunkowania.
Może dałoby się ten taran przerobić na minę (beczka z prochem czy coś w tym stylu)? Wtedy historycznie by się zgadzało.
Jak napisał Araven - nie ma co dalej tego rozważać ;) Nie ma możliwości zmiany sprzętu oblężniczego, wymagałoby to grzebania w silniku gry, co poza tym, że jest mocno skomplikowane, jest też nielegalne ;)
A ja mam pytanie z innej beczki, czy jeśli mam zainstalowanego moda OiM2 to mogę też zainstalować moda Potop bez ryzyka, że coś mi się posypie w OiM? Już dosyć długo gram w tego moda toteż chciałbym zagrać w coś nowego, ale ochota rozjechania raz na jakiś czas szarżą husarii czeladzi kozackich czy osmańskich jest zbyt wielka :D
Możesz spokojnie instalować.
No spoko dzieki, ale jeszcze raz tak dla pewności chodzi mi o to żebym mógł bez deinstalacji OiM grać w Potopa ;)
Chyba Kolega już Ci odpowiedział. Ja mam 10 modów w tym OiM i mogę grać. Potopu nie mam.
Potop raczej nie nadpisuje żadnych plików gry to zagrożenia nie powinno być żadnego, ze OiM przestanie działać.
Jak tam progres?
Progres? Raczej rewolucja:) Wszystko zmierza pomału do przodu zrobione zostało sporo modeli wojaków po reformach, dochodzą oddziały gwardyjskie. Opracowywana jest koncepcja nowych eventów i rozbudowa EDB. Trochę to potrwa na razie Attyla poprawia animacje, ja staram się zebrać jednostki w spójna całość i dopasować to do EDB, jest też kilka pomysłów które trzeba przemyśleć, ale spokojnie prace trwają.
Sadam to może napiszesz te kilka pomysłów, a forumowicze to skomentują, a nóż widelec coś mądrego wpadnie :D
chyba że nie możesz z różnych powodów to nie było pytania ;)
Hej tak z ciekawości, czemu przy zmianach w dscr-export-unit gra się zawiesza?
To znaczy nie zrozumcie mnie zle, ja na tym pliku pozjadałem już zęby - wiec nie jest tak, że zmieniam nie to co trzeba.
Po prostu chciałem lekko upgaedować hussarię, a tu lipa :)
Any help?
CzłowiekRzodkiewka nie wiem czemu tak jest zapytam twórcę.
goro496 główne kwestie z jakimi teraz walczymy to w miarę realne odwzorowanie reform wojskowych (plan jest taki żeby do reform werbować jednostki na zasadzie najemników czyli duży koszt zaciągu i utrzymania, a po reformie już jako wojsko z poboru z małym kosztem utrzymania), druga kwestia to dobór oddziałów gwardyjskich dla nacji z w miarę historyczny odwzorowaniem, trzecia to budynki i dobór do nich jakiś sensownych bonusów, czwarta to zasady działania pospolitego ruszenia i to chyba tyle z ważniejszych kwestii.
A unormowano czas rekrutacji (w znaczeniu 50 tur do podstawowej kawalerii)?
50 tur zgłaszał EliminatorT, a jak zostało w toku dyskusji ustalone on miał coś źle zainstalowane ja tego problemu nie mam husarię rekrutuję w 5 tur.
Dziwne , zazwyczaj tego błędy w instalacji powodują wywalanie do pulpitu.
goro496 główne kwestie z jakimi teraz walczymy to w miarę realne odwzorowanie reform wojskowych (plan jest taki żeby do reform werbować jednostki na zasadzie najemników czyli duży koszt zaciągu i utrzymania, a po reformie już jako wojsko z poboru z małym kosztem utrzymania)
To może coś takiego jak wojsko komputowe lub suplementowe ? ;)
druga kwestia to dobór oddziałów gwardyjskich dla nacji z w miarę historyczny odwzorowaniem,
Niestety nie udało mi się nic szczególnego znaleźć :/ Tylko coś takiego że w RON ograniczyli gwardie do ok. 1200 (składały się z 2 regimentów konny gdzie większość stanowiła dragonia i troche rajtarów; pieszych ale jakie oddziały to nie wiem ale coś przypuszczam że piechota wybraniecka/łanowa albo coś w tym stylu)
Siedmiogród: jazda przyboczna księcia, coś zbliżonego do naszej husarii - lekkie zbroje, szable, koncerze, nadziaki, kopie (4 metrowe), broń palna,
- lekka husaria - w typie naszych pancernych, ale raczej bez pancerzy,
- różne rodzaje piechoty;
Francja: Muszketerowie gwardii ormacja wojskowa, będąca gwardią przyboczną króla Francji. Formacja ta podobnie jak dragoni mogła walczyć jako lekka kawaleria albo piechota.
Turcy to chyba janczarzy byli ale tego nie jestem pewien
Rosja: Jej pierwszy oddział sformował Piotr I Wielki w 1690.
Korpus Gwardii
1 Dywizja Piechoty Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Przeobrażeński Pułk Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Semenowski Pułk
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Izmaiłowski Pułk
Lejb-Gwardyjski Pułk Jegrów
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
2 Dywizja Piechoty Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Moskiewski Pułk
Lejb-Gwardyjski Pułk Grenadierów
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pawłowski Pułk
Lejb-Gwardyjski Fiński Pułk
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
Brygada Strzelców Gwardii
1 Dywizja Kawalerii Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Pułk Kawalergardów Gwardii Jej Wysokości Marii Fiodorowny
Lejb-Gwardyjski Pułk Konny
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Kirasjerów Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Pułk Kirasjerów Jej Wysokości Marii Fiodorowny
3 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Kozaków Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Atamański Pułk Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Kombinowany Pułk Kozaków
1 sotnia uralska Jego Wysokości
2 sotnia orenburska
3 sotnia kombinowana
4 sotnia amurska
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii Konnej
2 Dywizja Kawalerii Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Grenadierów Konnych
Lejb-Gwardyjski Pułk Ułanów Jej Wysokości Aleksandry Fiodorowny
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Dragonów
Lejb-Gwardyjski Pułk Huzarów Jego Wysokości
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii Konnej
Samodzielna Brygada Kawalerii Gwardii – Warszawa (patrz: 23 KA)
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
Lejb-gwardyjska artyleria konna
Gwardyjski batalion artylerii haubic
Lejb-gwardyjski batalion saperów
Gwardyjska kompania lotnicza
Szwecja: Gwardia domu królewskiego - regiment pieszy gwardii, w teorii 4 kompanie szwedzkie i 12 kompanii niemieckich
Tyle znalazłem, nie wiem na ile jest to poprawnie historycznie ale jakiś element "zahaczenia" myśle, że jest :)
Jak znajde chwile czasu to moge jeszcze coś poszperać o tych gwardiach, wystarczy słówko ;)
trzecia to budynki i dobór do nich jakiś sensownych bonusów,
Na tym to się niestety nie znam, więc nawet się będę wypowiadał ;)
czwarta to zasady działania pospolitego ruszenia i to chyba tyle z ważniejszych kwestii.
dobrze by było jakby się pojawiało w czasie wojny
może tak jak z najemnikami było w podstawce Medievala, że jak dołączymy do krucjaty to wojska się pojawiają w oknie z najemnikami
Gwardia została ograniczona konstytucyjnie do 1200 ludzi pod koniec panowania Władysława IV, który razem ze swoimi planami rozszerzył gwardię do ponad 2000 ludzi.Cytat:
Zamieszczone przez goro496
Pytanie czy tu chodzi o faktyczną liczbę ludzi, czy o liczbę porcji. :)Cytat:
Gwardya zaś nasza nie będzie większa, nad dwanaście set (...).
Piechota łanowa/wybraniecka była powoływana specjalnie na kampanie i nie służyła jako gwardia królewska królów Polski. Od czasów Batorego (może nawet trochę wcześniej) w skład gwardii wchodzą oddziały piechoty węgierskiej o różnej liczebności i to bym uznał za coś w rodzaju pewnika.
Co do kawalerii, piszą różnie - rajtaria przez dwa lata, gdzie indziej husaria, chorągwie kozackie, tatarskie oraz dragoni. Trzeba przyjąć, że musiała istnieć jakaś chorągiew lekkiego znaku służąca jako szybka poczta. Zaś reszta tylko na czas wojny albo dla splendoru przy jakiś okazjach. Utrzymanie husarii było kosztowne i wątpię by którykolwiek król decydował się na utrzymywanie przy dworze bez potrzeby tak drogiej formacji, szczególnie że wszyscy mieli notoryczne kłopoty finansowe.
A husaria nie utrzymywała się sama?
Nie też otrzymywała żołd może nie wystarczający na wszystko, ale zawsze to jakieś koszty dla Króla, a oni nie byli tani.
Już minęło 8 dni, więc pytam: jak robota?
Ja dużo nie stworzyłem bo nie miałem czasu, ale Attyla poprawił sporo animacji i prawie wszystkie modele jednostek są gotowe. Na dopracowanie czeka jeszcze mapa(dodanie stałych fortów imitujących miasta), a Attyla dla odmiany teraz dodaje nową muzę.
O! To kiedy planujecie koleją wersje w świat puscić?
Szczerze nie wiem chcielibyśmy jak najszybciej, ale to różnie się układa, niedługo Święta więc będzie trochę innych zajęć to i prace zwolnią tempo.