To graj w podstawkę. Tam bitwa trwa od 2 do max 10 min.
Wersja do druku
To graj w podstawkę. Tam bitwa trwa od 2 do max 10 min.
Podstawka dla mnie bez modów traci 40% swojego uroku. Zalezy mi tylko na modzie który przyspiesza bitwę, gdyż reszta jest w zupełności okejCytat:
Zamieszczone przez Krzepki
DeI to samodzielny mod, a bitwy są jego integralną częścią. Jak już członkowie DeI mają swoje samodzielne mody, np TTT Dresdena na rozwój cech generałów, meaningful resources na lepsze wykorzystanie dostępych w grze surowców, czy hegemonia chyba na wzmocnienie ważniejszych państw, najlepiej jednak używam to wszystko z DeI, bo tam się głównie wysiłki ekipy skupiają.
Dla mnie bitwy są idealne, najkrótsze mają po 8 minut, średnio po 13-15. Przynajmniej można wreszcie sotosować taktykę i czuć klimat bitew, które są jednak dosyć istotne gdy gra się w TW ;)
Pograłem trochę i jestem zdziwiony, co prawda AI stosuje taktykę, co mnie cieszy niesamowicie. Nie tylko na mapie kampanii gdzie powstają logiczne sojusze, i wybuchają logiczne wojny, ale również na mapie kampanii, zwłaszcza podczas oblężeń widać dużą poprawę. AI używa sprzętu oblężniczego.
Niestety tak jak w przypadkach inncyh graczy dostrzegłem problemy z balansem rozgrywki, mimo ustawienia bitwy na poziomie normalnym, moje całkiem przyzwoite jednostki potrafią dostać sromotnie od dzikusów :D
Przykład, obrona Massali, w kampanii nie mogłem niestety nawet opuścić miasta, podpisałem kilka paktów by umocnić granicę, udało mi się zbudować koszary i mieć dostęp do lepszych jednostek, ponieważ podstawowe nie radziły sobie z wrogiem.
Zostałem zaatakowany przez Arvernów, na murach ustawiłem hoplitów(nazwy nie pamiętam, koszt jednostki ok 450) oraz oddział do walki wręcz(również nie pamiętam nazwy, koszt ok 600 więc przypuszczalnie klasa średnia), Obie jednostki zostały zaatakowane na murach przez... poborowych włóczników i dość szybko rozbite, mimo iż walczyli 1vs1. Jakieś porady?
Nie mam żadnych, ja takich problemów nigdy w DeI nie miałem na moje szczęście :D Może AI mialo jakieś bonusy do swoich jednostek od generała, czy tradycje jakieś. Ja dzisiaj grając sobie bitwę Kartaginą to moi hoplici libijscy w walce z jakimś wojskiem Etrusków ponieśli przez cała bitwe może 30-40 ludzi straconych, oczywiście na flankach bylo trochę gorzej, ale tam jazda szarżowała.
Zawsze zostaje poziom bitew łatwy ; P
Jak grałem Icenami też nie miałem problemów, a sam głównie walczyłem podstawowym wojskiem. Może w Twoim przypadku przewaga liczebnościowa wroga dała się we znaki.
W każdym razie ja problemów rodzaju lepsza jednostka vs słabsza jeszcze nie miałem, ale może wszystko jeszcze mnie czeka ;D We wspomnianej kampanii Icenami moja podstawowa piechota sobie nawet radziła z utrzymaniem pozycji przeciwko pieszej straży generała i spokojnie zdąrzyłem coś tam jeszcze dosłać.
Mod uratował tą grę, najbardziej jednak przypadł mi do gustu podział 4 tury = rok. Teraz wszystko co wiąże się z czynnikiem ludzkim nabrało sensu. Agenci, generałowie i polityka. Nowe jednostki dołożyły ze 20% atrakcyjności, Ai jest znacznie lepsze choć jak już zbudowałem mocne państwo grająć Rzymem - mam całą Italię, obecną Sycylię, Corsykę z Sardynią, Africę i jeszcze jedne rejon na zachód od niej plus 2 regiony w kierunku Bałkanów i zaczyna brakować mi wyzwań. Nikt nie chce mnie atakować ale zabezpieczyłem się paktami o nieagresji a cele ataku dobieram pod kontem atrakcyjnośći ziem i braku sojuszników. Na początku gry czułem ciągłą presję sąsiadów i trzymałem armie na każdej granicy, teraz czuję się niemal bezkarny.
Według mnie mod uatrakcyjnia Romę 2 o jakieś 60%, rozgrywka nabrała sensu, częstotliwość incydentów politycznych jest 2-3 krotnie większa niż w podstawce i potrafi mocno zredukować stan skarbca ale potrafi też wyrównać balans polityczny w momencie kiedy sami nie mamy na to pomysłu. Niestety - nie znam j. angielskiego - nie to, że jestem szkolnym nieukiem, jestem już zaawansowany wiekowo jak na gracza w mojej młodośći szkolnej uczono nas rosyjskiego... Wiążę się to z brakiem nazw i opisów nowych jednostek i częściowym brakiem opisów przy nowych budynkach, grająć Rzymem któremu nie podokładali jednostek i słusznie a wręcz zabraki gladiatorów - rewelacja, nie odczuwam tego tak bardzo. Jednak kiedy próbowałem zagrać Spartą... - oj tutaj dużo się traci. Możę wzorem działu MTW 2 powstaną jeszcze spolszczenia choć obserwująć forum widzę, że j. angielki powoli zagasza na stałę w naszy świecie.
Dla tych ktrzy zaczęli już przygodę z Rome 2 i zdążyli się rozczarować mod jest lekarstwem na chęć dalszej gry, podstawka to w 80% wycieczka po pięknym antycznym śiecie, mod zbalansował tą wycieczkę i upodobnił do kampanii. Na koniec pochwalę nowy balans jednostek Rzym nie jest już przegięty a byłłłłłłłłłłłłłł. Jak dla mnie za bardzo osłabiono hoplitów, falagitó i jednostki z włuczniami ale każdy ma swoje oczekiwania w kwestii statystyk bojowych oddziałów.
Ponowię Panowie pytanie które już wcześniej padło - gdzie zmienia się trudność bitwy? - po starcie gry " poziom wyzwania" ?
Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za pomoc przy instalacji i ściągnięciu moda, K A M 2150 dziękuję osobno bo dodatkowo pisał do mnie na PW.
A używa ktoś tego submoda?
ROME VERSION: Historical Development Sub-mod
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205895315
Planujecie wogóle jakieś spolszczenie do tego moda?
Może dało by się chociaż zrobić tak aby część gry była po polsku, a nowe elementy wprowadzone w modzie po angielsku, wtedy dało by się jakoś grać, bo najgorsze są te puste miejsca zamiast tekstu, a całej gry po angielsku za bardzo nie ogarniam.
Cieszę się, że Ci się mod spodobał Gnejuszu :D Poziom trudności bitew to właśnie poziom wyzwania w opcjach gry ;)
Co do spolszczenia to widziałem jak ktoś od UPC o tym wspominał, ale póki co trzeba liczyć, że Rafkos coś ogarnie.
Z tego co widziałem to mod TTT, czyli nowe opcje rozwoju dla generałów są prztłumaczone, więc to zawsze coś :) Na resztę przyjdzie poczekac, bo jednak wersja 0.6 wyszła niedawno więc nikt nie mial jeszcze okazji nad tym popracować.
Tutaj jest link do tłumaczenia, niestety sam nie mogę sprawdzić, czy działa bo do kompa z Rome będę miał dostęp po nowym roku ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?621968
TW Center... Nie mogę się tam zarejestrować - straszne kiedyś męki z tym przechodziłem, nie wiem co jest nie tak z moim komputerem ale nie zarejestruję się na tym forum z przyczyn mi niewiadomych...
Jakoś ogarniam bez spolszczenia choć nie wiem co oznacza w opisach właściwośći budunków białą kostka o kształcie sześcianu - mam ją na zielono więć wiem, żę daje bonusy ale brak opisu nie daje odkryć jakie. Próbowałem znaleźć taką samą kostkę w opisach budynków oryginalnych ale albo słabo szukam albo są nowośćią.
Kartagina w modzie dużo bardziej historyczna, szkoda jednak, żę nie zrobili retuszu portu w stolicy - ten port był majstersztykiem jak na tamte czasy. Miał charakterystyczny kształt połączonego prostopadłościanu i koła zwieńczającego jego koniec. Prostopadłościan mieścił flotę handlową, koło - okręty wojenno. Według źródeł mogło jednocześnie cumować w nim 240 okrętów wojennych i nie było zakłoceń w żegludze wew. portu. Przydałąby się też jakaś mroczna świątynia do wybudowania dla nacji bo Kartagińczycy składali ofiary z dzieci... Dlatego byli niepopularni w swoich czasach, podczas inwazji Syrakuz na miasto kapłani udusili 500 maluszków... Najdziwniejsze jest jednak to, żę armia Syrakuz odpłynęła...
Jak uda mi się znaleźć link do tego programu to wkleję jeżeli nie będzie potraktowany jako off-top oczywiśćie.
W każdym razie kto lubi historię Kartaginy w modzie odnajdzie w większym stopniu to czego szukał - jednostki są dużo bliższe rzeczywistośći niż w podstawce. Dzięki za odpowiedź gdzie ustawiać trudność bitwy, czułem, żę to możę być ta opcja ale bałem się, żę zmienię też trudność w rozgrywce na mapce.
Jeżeli nie przesadzę z pytaniami to zapytam jeszcze czy mod Radiousa na grafikę nie będzie się gryzł z naszym faworytem. Mam już stary sprzet i pomimo regularnych ulepszeń trzyma mnie procesor ATHLON 64 x 2 5200+, do tego Windows XP SP3 32 bit - pamięć którą system wykorzystuje to góra 3G. Jak widzicie mod na grafikę konieczny.
Nie wiem czy napiszę jeszcze przed śiętami więć już dzisiaj dla Wwszystkich Was i bliskich Wesołych Świąt. :).
Panowie, mam problem w kartagińskimi hoplitami. Zauważyłem, że jednostce tej brakuje tekstur pancerza(1 wariantu chyba), niektórzy wojacy wyglądają jakby nie mieli korpusu. Czy to normalne? Czy tylko u mnie ten błąd się pojawia? Mam zainstalowane mody na jednostki od KLA, ale to raczej nie one są problemem.
EDIT: Znalazłem na TWC informacje, że problem zostanie rozwiązany wraz z nowym updatem.
http://i.imgur.com/GKHxi16.png
Mały preview tego, jak będą zróżnicowane pory roku w zależności od regionu w nowej wersji. ;)
Wyszła wersja 0.6f
Czyli wspomiany bug z hoplitami zniknął ;) Oczywiście kompatybilne z aktualną kampanią.Cytat:
Removed Tradeposts that broke balance for resources and were mistakenly put in version 0.6
Tweaked stats of on some units that were mistaken
Tweaked recruitment slots of some units that were not correct
Fixed missing Torso on various units as Carthaginian Hoplites
Fixed green skin on Hastati and Principes units
Chyba jednak nie jest kompatybilne, przy próbie załadowania kampanii wywala do pulpitu :)
U mnie nadal ten problem z hoplitami występuje :(
Jak aktualizować moda? Sciągnąłem pare dni temu z TWC i ręcznie wkleiłem do data. Teraz gdy na steamie dałem suba DeI to mi pobiera od nowa ;/
U mnie występuje inny błąd. W zasadzie uniemożliwiający grę już. W momencie w którym pojawia się informacja na temat tryumfu a po tej informacji automatycznie kolejne komunikaty gra się zawiesza. W początkowym okresie gdy po kolejce AI pojawia się tylko komunikat o tryumfie jest w porządku. Niestety w późniejszym okresie taka sytuacja już się nie zdaża, nie ma kolejki bez wielu innych komunikatów i tryumf jakiegoś wodza oznacza koniec gry. Owszem mozna to ominąć nie doprowadzając do takiego rozwoju wodza aby dostapił tyrumfu ale ... zabija to klimat gry.
Witam
A tak się zastanawiam co robią hełmy korynckie na wyposażeniu królewskich falangitów u frakcji Epiru i Ptolemeuszy ?
Zauważył to morze ktoś jeszcze? Jako Fanatyka Epiru strasznie mnie to drażni ! :evil:
Potwierdzam. Wersja DeI 0.6f wgrana do pliku data nie jest kompatybilna z save z poprzedniej wersji (u mnie jest 0.6a ) Rzeczywiście są problemy przy wgraniu rozpoczętej gry (notabene fajnie zmienione tło główne przez twórców moda). Trudno muszę ciągną kampanię Rzymem na 0.6a. Muszę dodatkowo przyznać, iż KAM 2150 miał rację , lepiej używać moda do pliku data, niż przez Steama, większe bezpieczeństwo dla save (ów) . Gdyby nie to musiałbym był rozpocząć grę od nowa :x , a tak to mogę dalej ruszać na podbój świata "Synami Wilczycy".Cytat:
Zamieszczone przez FireFighter
U mnie dopiero ta aktualizacja zaskoczyła. Potwierdzam, że problem z hoplitami kartagińskimi został rozwiązany.
Wie ktoś kiedy można sie spodziewać tej aktualizacji 1.8.1? Chcę pograć w DEI ale póki co to nie da rady... :cry:
Mam pytanie. To normalne, że pikinierzy podczas walki nie zabijają nikogo, cały czas tylko odpychając przeciwników? Wydaje mi się to strasznie nierealne :0 Dodatkowo boli mnie takie osłabienie jednostek strzeleckich w tym modzie, i te 4 tury na rok. Dwie tury na rok by w zupełności wystarczyły.
4 tury na rok są związane zapewne z DLC Caasar in Gaul., dlatego twórcy wprowadzili zmiany w zależności od pory roku.
Co do pikinierów to po prostu walki trwają dłużej, dlatego animację odpychania tak często się włączają, jest widoczne szczególnie podczas pościgu za wrogie, który jest obecnie niezwykle nieskuteczny.
Z rzeczy, które udało mi się obecnie zauważyć to ogromne ułatwienia dla AI w grze, każdy region/prowincja pod kontrolą AI ma praktycznie 100 % poziom zadowolenia. AI może wystawić pełną armię na jedną osadę, mają przy tym widocznie zyski. Ja niestety najwyżej 10/13 oddziałów, pozbawiając się przy tym przychodu kompletnie.
Widzę większe powiązanie dyplomacji z poziomem szacunku dwóch państw, grając Massalią nie mogłem nawet pierdnąć by zewsząd nie posypały się na mnie wypowiedzenia wojny. I tak po ok 30 turach posiadałem ciągle jedno miasto i 12 wrogów, w tym Spartę Ateny, Galatów, Kimmerię...
System rekrutacji 1 oddział na jedno miasto, też byłby wielce pomocny, gdyż próbując podbić Wolków (nie wiem czy tak się odmienia ich nazwę :) ) wszedłem na ich tereny, poczekałem turę, aż wróg zaatakuje, po wygranej bitwie z dużymi stratami, wróciłem na jednąturę by zwerbować dodatkowe oddziały i wzmocnić rozbite, zaatakowałem ponownie, lecz wróg miał już 5 oddziałów po jednej turze. Nic nie mogłem zrobić.
W bitwach jednostki wroga potrafią przejść bez większych strat między moim ludźmi, sformować oddział za moimi plecami i dać wciry moim ludziom :D W oblężeniach jest to widoczne. Zauważyłem również bug, kiedy to jednostki morskie zwiążą się walką, która nigdy się nie kończy, skrzyżowane miecze wiszą cały czas nad statkami.
Liczę na nowy system rekrutacji bo teraz porażka armii nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami, no chyba, że to nasza armia :)
Uff, troche się narobiło to zabieram się do odpisywania :D
Już piszę dlaczego sejwy są kompatybilne jednak :) Otóż usunięty tradeposty, które błędnie zostały w kodzie, jak ktoś je mial to po patchu, które je usuwał nie mógl grać dalej, bo psuło to stare save.
1. Jeżeli komuś popsul się save po wgraniu 0.6f niech pobierze ten plik:
http://www.mediafire.com/download/48f6e ... _Impera.7z
2. Wgrywamy go na miejsce wersji 0.6f.
3. Wczytujemy niedziałający save i usuwamy wszystkie budynki tradepost.
4. Zapisujemy i ponnownie wgrywamy wersję 0.6f
5. Wszystko powinno już dzialać :)
Nie możesz tak mieszać, albo pobierasz z ich tematu z linka do mediafira, lub tylko subkrybujesz na steam. To drugie ma takie wady jak nie kontrolujesz tego czy chcesz wgrywać nowy patch oraz co najważniejsze musisz czasem na nową wersję czekać kilka dni, chociaż jest już do pobrania na ich stronce.Cytat:
Zamieszczone przez Mateuc
Hmm, nie spotkalem się jeszcze z tym. Sprawdź integralność plików gry i wgraj moda od nowa, zacznij nową kampanie i sprawdź czy będzie ponownie ta sama sytuacja.Cytat:
Zamieszczone przez hellbilly
Dałbyś screena? Podesłałbym twórcom, bo mógł się wkraść chochlik ;)Cytat:
Zamieszczone przez kopis44
Wbrew pozorom jest to realistyczne z tymi falangitami i już tlumaczę dlaczego. Otóż falanga macedońska nie była wcale stacjonarną formacją, tylko wymagała stałego napierania na wroga, siła kinetyczna sarrisy potęgowala się, jeżeli użytkownik był w ruchu. Gdy masz 5 metrowy kij w ręce i stoisz w miejscu to samymi ramionami nie jesteś w stanie nadać mu dużej siły, ale jeden głupi krok w przód już tak. Sam moją kataną jestem w stanie ściąć 3 metowa choinkę jednym uderzeniem jeżeli wykonam krok do przodu, a stojąc w miejscu najwyżej wbiję się do 1/3 ;) Widziałem nawet wyliczenia, że wojownik z sarrisą idąc do przodu ma na końcu ostrza swojej broni prawie 3 krotnie większą siłę kinetyczną niż stojąc w miejscu. Tak samo trzeba robić w Rome, falanga musi przeć do przodu. Daj rozkaz marszu za wroga, a będą ciągle napierać idąc do przodu i gdy wróg się załamie także skutecznie kilku ubiją. Wbrew pozorom ta jedna rzecz w Rome dobrze działa, falanga w miejscu nie jest niebezpieczna jak to było w Rome 1, tylko musi realistycznie nacierać. Owszem, nawet wtedy falanga nie zabija bardzo szybko, jednak sama też nie traci, dziala trochę jak fulcrum u Rzymian, bierze wroga na wojnę na wynioszczenie, którą falangici wygrają. Falanga była stworzona do współdziałania z innymi formacjami, nie jak samodzielny byt na polu bitwy. Typowy przykład zasady młota i kowadła, w tym przypadku rolę decydującą pełni jazda :)Cytat:
Zamieszczone przez Shay Ruan
Co do strzelców to moi germańcy najemni łucznicy zabijają średnio od 160 do nawet 350 ludzi :) Ale czytałem, że przy procarzach pogmatwali coś, chyba Selea za bardzo obniżyl wartość, która wcześniej czyniła ich OP.
System rekrutacji nieco zmieniony jest w submodach: ROME VERSION: Historical Development Sub-mod for Divide et Impera i kilku pochodnych pod inne frakcje. Tutaj wklejam opis. Zagrałem teraz kampanię Rzymem i po prostu nie mogę się oderwać. Sprawdza się wyśmienicie. Tak jak po ukazaniu się modów najpierw Artis a potem DEI nie wracałem już do vanilli tak teraz nie wyobrażam sobie gry w czyste DEI.
"Besides a lot of under the hood changes, the most noticable change this mod makes is to the recruitment system. Instead of having 3 recruitment slots per province no matter what, recruitment slots are now tied to how many regions you own. In general, you get 1 recruitment slot per region (2 for roman major cities, and the Suebi get one extra slot in their home province). For example, if you are playing as Rome, you will start with 3 slots in Italia (2 from Rome, 1 from Neapolis) and 3 in Magna Graecia (2 from Brundisium, 1 from Contentia). If you play as Athens or Sparta or most minor factions, you will get only one recruitment slot until you capture more regions in the province. This helps the larger AI factions maintain a recruitment advantage over smaller factions."
Wszystko co tyczy się DeI jest mega! AGA była jakby podstawą pod to, potem wyszlo DeI, a teraz zaczynają wychodzić zacne submody :) Wiekszość modów tak ma, Bellum najlepiej dziala z Megasubmodem, Third Age z MOS itd..
Ten pomysł na rekrtuację wydaje się faktycznie lekarstwem, nie zdziwiłbym się gdyby niedlugo wszedł do DeI jako stały element :)
Dzięki KAM 2150. Nie omieszkam wypróbować tego rozwiązania. Mam tylko 2 pytanka:Cytat:
Już piszę dlaczego sejwy są kompatybilne jednak :) Otóż usunięty tradeposty, które błędnie zostały w kodzie, jak ktoś je mial to po patchu, które je usuwał nie mógl grać dalej, bo psuło to stare save.
1. Jeżeli komuś popsul się save po wgraniu 0.6f niech pobierze ten plik:
http://www.mediafire.com/download/48f6e ... _Impera.7z
2. Wgrywamy go na miejsce wersji 0.6f.
3. Wczytujemy niedziałający save i usuwamy wszystkie budynki tradepost.
4. Zapisujemy i ponnownie wgrywamy wersję 0.6f
5. Wszystko powinno już dzialać :)
czy ten ściągnięty plik mogę wgrać pod obecnie zainstalowaną wersję 0.6 a i dalej procedura zgodnie z Twoimi wskazówkami ?? czy może zmienić najpierw 0.6a na 0.6f i dalej jak wyżej ???
I drugie pytanko (może niekoniecznie mądre), co oznaczają budynki tradepost (budynki i porty handlowe, budynki generujące zyski ??) i czy pod pojęciem "usuwamy" masz na myśli wyburzenie ich we wszystkich posiadany miastach ??? - czy może trzeba to zrobić jakoś inaczej (np w plikach gry) ??
Z jednej strony cieszy mnie niezwykle aktywność moderów, z drugiej wreszcie bym zagrał (na głodzie jestem ;P).
Ciekawość bierze, ile jeszcze potrwa szlifowanie DEI.
Mam na Steam subskrybcję, ale widzę że chyba przejdę na "ręczne sterowanie". :) Rozumiem, że wtedy odznaczam w mod managerze 2 części DEI i wgrywam ten plik z linka powyżej? Czy jakoś inaczej? Bo będę miał w plikach RTW2, dwa takie same mody wgrane, tylko jeden aktywny w jednym kawałku a drugi nieaktywny i w dwóch kawałkach, tak?
Wydaje mi się,że musisz się zdecydować na to czy używasz steama czy plik data (zresztą KAM 2150 pisał już coś o tym). Jeżeli używasz staeam a chcesz "ręcznie" to musisz zrezygnować z subskrybcji (notabene w steamie są już 3 części DeI) potem wgrywasz plik DeI (rozpakowany oczywiście) do data. Jeżeli nie zaczynałeś gry na DeI 0.6a to możesz śmiało wystartować z nową wersją 0.6f. Ponadto wydaje mi się, że nie musisz czekać na ostateczną wersję, bo jeżeli korzystasz z pełnego moda w systemie "przez data" , to dopóki nie usuniesz go stamtąd to nic ci się nie będzie aktualizować, a przy tym robić ewentualny konflikt z sajwem. Jeżeli tylko nie zapragniesz zatem nowych poprawek i ulepszeń może sobie grać bez obaw rozpoczętą " Wielką Kampanię" . U mnie ta metoda działa, choć postaram się za radą KAM2150 przenieść kampanię z wersji 0.6a na 0.6f
PS jak zainstalujesz moda w folderze data to w menadżerze pokaże Ci się z automatu zakładka DeI (tylko 1) , zaznacz ją i możesz ruszać na podbój :D antycznego świata :D
Szczerze to nie wiem, bo nie mam dostępu do Rome obecnie. Wiem tylko, że chodzi o jakiś budynek tradepost, poznasz go pewnie po tym, że nie ma drzewka rozwoju w encyklopedii. Nie wiem czy był już w wersji 0.6a, czy dupiero potem doszedł, wydaje mi się że potem bo dopiero przed patchem 0.6f pojawiły się narzekania, że ma zbyt duże bonusy i okazalo się, że w ogóle tego budynku nie powinno być. Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)Cytat:
Zamieszczone przez Bradley
Cytat:
Zamieszczone przez Krzepki
Na pewno czekają nas jeszcze 2 duże unit packi, potem pewnie i tak coś jeszcze dojdzie. Skoro mod ma w sumie miesiąc to pewnie jeszcze tak z 2-3 zejdą zanim przebijemy numerek 1.0 lub wyżej :)
Jeżeli chcesz ręcznie instalować to anuluj subksrypcję, sprawdź czy wszystko Ci się usunęło, wgrywasz ręcznie i zaznaczasz w mod menegerze :)
BUG Z TRIUMFEM:
Na TWC kilka osób też go zgłosiło i jest to bug gry, ponieważ pojawia się też w innych modach. Niektórym w walce z bugiem pomogło szybkie przeklikanie wszystkich okienek.
Dzięki KAM2150. Może spróbuję na angielskiej wersji, wtedy może znajdę ów tajemniczy tradepost, bo jeżeli on mi robi konflikt to oznacza, że muszę go mieć w którymś ze swoich miast, a nie mam ich jeszcze tak dużo. A jak nie to działam dalej na 0.6a (bo do tej pory nic mi jakoś za mocno nie przeszkadzało).Cytat:
Szczerze to nie wiem, bo nie mam dostępu do Rome obecnie. Wiem tylko, że chodzi o jakiś budynek tradepost, poznasz go pewnie po tym, że nie ma drzewka rozwoju w encyklopedii. Nie wiem czy był już w wersji 0.6a, czy dupiero potem doszedł, wydaje mi się że potem bo dopiero przed patchem 0.6f pojawiły się narzekania, że ma zbyt duże bonusy i okazalo się, że w ogóle tego budynku nie powinno być. Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)
- jakoś go wyniucham :D
Zastanawiam się również nad ROME VERSION: Historical Development Sub-mod for Divide et Impera, czy miałeś (lub ktoś inny ) do czynienia z tym modem i czy warto go odpalać do rozpoczętej kampanii ??. ( na steamie złożyłem już takie pytanie do twórcy :lol: ) ale może ktoś go uprzedzi i mi doradzi.
Ja uzywam tego moda. Przedwczoraj cały wolny dzień spędziłem na najnowszej czystej wersji DEI, wczoraj z kolei na DEI z tym modem. Grałem Rzymem. Całkowicie inna gra. Najważniejszy jest system rekrutacji. Z poczatku może wydawać się, że jest łatwiej gdyż rodzime Rzymskie prowincje dają więcej slotów. Italia po podbicu etrusków daje 5 slotów rekrutacji. I tutaj wygląda to bardzo historycznie, siłą Rzymu były ogromne możliwości mobilizacyjne. Jest łatwiej z małymi państwekami leżącymi blisko Rzymu. Problem pojawia się potem. Gdy walczymy gdzieś daleko od italii, załóżmy na półwyspie iberyjskim, zdobywamy region i okazuje się, że już nie ma tak lekko. Jeden region jeden slot i musimy rekrutować najemników aby szybko uzupełnić straty. Wojny z historycznymi mocarstwami wyglądają w końcu sensownie. Zazwyczaj szybko niszczyłem na spółkę z jakimiś afrykańskimi państewkami Kartaginę. Teraz Kartagina podobnie jak kilka innych mocarstw historycznych ma bonusy w stosunku do mniejszych frakcji i jest w stanie się konkretnie rozwinąć.
Do rozpoczętej kampanii nie ma sensu. System rekrutacji bardzo zmieniony więc to w zasadzie inna gra juz w praktyce.
Pzrydałby się jednak system AoR. Zbyt szybko i zbyt łatwo rekrutować typowo rzymskie jednostki. W kwestii historycznej jesli chodzi o armię rzymską to wg mnie najlepszy jest mod Magnara. Podział jednostek na kamilianskie i polibiańskie, poza tym okres w którym rozgrywają się wydarzenia w grze wyklucza legiony z okresu gdy uzywano lorica segmentata. Zresztą to sprawa dyskusyjna ale zbyt wcześnie w tej grze pojawiają się legiony wyglądające jak z 1 wieku naszej ery. To może się jednakl nie podobać w końcu taki legionista jest "kanoniczny" niemalże. Jednostki wg mnie wyglądają tam najbardziej historycznie. Poza tym wczesne rzymskie jednostki (kamilianskie) mają jeszcze cechy i umiejetnosci hellenskie. Hastati mogą np uzywać szyku jak hoplici, triarii wyglądają bardziej jak typowe jednostki hellenistycvzne.W tym modzie można uzywac pilum w obronie. Poza tym jest system AoR. Nie grałem w to dłużej wiec nie wiem jak to w praktyce wyglada. I cholera trzeba iść do pracy :(
Dzięki za info. Właśnie gdzieś wcześniej natknąłem się Twój post o tym "cudeńku" (chyba był właśnie Twój ) i dlatego mnie zainteresował. (choć wcześniej go widziałem na steamie ale nie wzbudził mojego większego zainteresowania - a szkoda) . Chętnie bym go zastosował dla mojej kampanii Rzymem (widziałem również, że są wersje dla innych nacji) ale nie wiem czy będzie to miało sens po rozpoczętej kampanii. Czy miałeś ten sam problem ?? - Zobaczymy co odpowie mi "stwórca" niejaki yukishiro1
Na jakim poziomie trudności grasz kampanie? Na normalnym jak pisze twórca?
Na normalnym. (bitwy po wgraniu też tak ustawiłem na normal - po lekturze toego tematu na forum). Teraz żałuję - przede wszystkim w kampanii - nie jest tak łatwo ja w vanilly ale też mnie nie zmusza do wielkiego myślenia strategicznego. - przynajmniej na razie. Co do bitew - trochę się zawiodłem - jest na razie łatwo, choć nie ukrywam, że mega się gimanstykuje aby okrążać, flankować itp - no i staram się zawsze mieć choć minimalną przewagę nad przeciwnikiem - chyba w poprzedniej wersji DeI chyba było ciut trudniej - no ale zawsze mogę podwyższyć poziom wyzwania.
przepraszam ale w tej "rozprawce" nie dojrzałem tego wersu ;)Cytat:
Do rozpoczętej kampanii nie ma sensu. System rekrutacji bardzo zmieniony więc to w zasadzie inna gra juz w praktyce.
Tak więc znam Twoje zdanie - no cóż, zastanowię się ale chyba dam sobie na wstrzymanie - ale już następna moja kampania będzie z pewnością z tym sub modem
Niestety nie mam pojęcia jak to ogarnąć :cry: , robiąc print screena i wklejając go do painta mam jedynie czarny obraz :(Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Może jakiś dobrodziej, użytkownik forum sam zerknie na te hełmy i podeśle tobie screena lub też będę wdzięczny jak ktoś mnie naprowadzi jak mam to zrobić?
Witam.
Mam pytanie. Czy w najnowszej DeI jest możliwość budowania tego tradepost'a z surowcami, tak jak wcześniej? W poprzedniej wersji miałem taki zbudowany, ale zapomniałem jaka jest ich ścieżka budowy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
A ja ciągle się uczę tego moda - już wydawało mi się, żę mod jakby "usypia" po kilkudziesięciu turach i chciałem kończyć kampanię aż... Zaatakowałęm grająć Rzymem Ateny które miały sojusz ze Spatą. Ze zdziwieniem nieopisanym przekonałem się, żę w skutek pogmatwanych sojuszy i satrapii napytałem sobie wojny z 9 nacjami. Zająłem Helespont i Macedonię ale zarówno Sparta jai i Ateny mają regiony w Azji Mniejszej i teraz mam wojnę w Afryce i Helladzie. Komputer gra b. sprytnie, atakuje mnie tam gdzie jestem słaby i unika walki w rejonach gdzie jestem silny - zabawa jest na sto fajerek.
Mam jednak też łyżkę dziekciu w tej przygodzie z modem - agenci z Egiptu atakują mi miasta z morza i zamiast jak każdy inny agent po akcji pozostać unieruchomionym na lądzie wracają z powrotem na morze... Nie muszę Wam chyba pisać co to oznacza - absolutną bezsilność, czy to jest bug czy Wy też tak macie?
Póki co mam niezłe przychody na turę ale te z atakują mnie w każdej turze i płacę za remosty budowli po 1300, 2600 złota na turę...
U mnie triumf odbył się bez konsekwencji dla dalszej gry, nie rozumiem jednak przelicznika komputerowego przy bitwach na automat bo zdarza mi się, że moja full armia z przeszkolonymi legionistami remisuje z 2/3 armii przeciwnika z jednostkami o ataku 6-16 i podobnej obronie... Gram na trudnym i bitwy na normal.
Niestety nie mająć full opisó ze względu na granie w j. polskim nie potrafię odpowiedzieć na pytanie kolegi powyżej - nawet pojęcia nie miałem o takich możliwościach...
Do wiadomości wszystkich zainteresowanychCytat:
Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)
Wersja DeI 0.6f jest dostępna dla starych sejwów z 0.6a
I rzeczywiście jak radził KAM i jak pisali na forum Total War Center (ludzie narzekali na tą nowość z wersji 0.6a) należy usunąć trade post - tj. zburzyć (w polskiej wersji dziwna nazwa"miasto" - zielone tło z symbolami surowców ) potem zrobić save i otworzyć go na nowej wersji moda. W nowej wersji oczywiście trade post-y nie będą już dostępne :lol: