Re: pytania początkujących
A ja mam pytanie.Chciałem sobie pograć online w medka 2.Zarejestrowałem się na tym gamespy i wyskoczył mi taki komunikat http://i56.tinypic.com/246kj9y.jpg.Grę mam oryginalną i nówkę.Jest jakiś inny sposób na rozgrywkę online(nie chodzi mi o KO tylko o bitwy)
kurde miałem ten sam problem i pamiętam, że w jakimś pliku (albo z Medievala albo z Windowsa) zmieniłem klucz CD i działało.
Ale powiem tak:
źle wpisałeś klucz CD. Najprawdopodobniej wpisałeś małymi literami lub bez myślników. Musisz znaleźć w Windowsie chyba, miejsce, w którym możesz zmienić klucz CD i wtedy próbuj grać.
Taa, a konkretniej:
Start-uruchom-regedit.exe-HKEY_LOCAL_MACHINE-SEGA
Tam szukasz CDkey i wpisujesz prawidłowo.
Pytania początkującego- Sztuczna Inteligencja
Od trzech lat czaję się na Rome/ Medieval Totar War, i zawsze coś powstrzymywało mnie od zakupu. :P Wreszcie, po wielu godzinach spędzonych przy Empire (dostałem), przejściu dema i zerknięciu na forum, zdecydowałem się kupić inną boską grę z tej serii, jaką jest Medieval, zwłaszcza że jest ostatnimi czasy żałośnie tani ;)
Kupna dokonam w ciągu kilku dni, ale już mam kilka pytań do znawców. Póki co, dotyczą one głównie modów. Swoją drogą, nie miałem pojęcia do jakiego działu wrzucić ten temat- przepraszam, i w razie czego proszę o przeniesienie...
1) Bardzo zastanawia mnie jedna kwestia- AI. Na mapie kampanii i bitewnej. Wiem, że komp mądrością nie błyszczy, sojusze nie mają wielkiego znaczenia, i komp miewa dziwne odloty- pasywne zachowanie kompa na mapie kampanii było dla mnie najgorszą wadą ETW... Lecz w tym wypadku wiem o istnieniu modów poprawiających ten aspekt gry.
Jakie modyfikacje najlepiej ulepszają Sztuczną Inteligencję, zwłaszcza na mapie świata? Słyszałem o jakimś Ultimate AI Mod, czy on poprawia dyplomację z państwami kompa, i tym podobne rzeczy?
2) Co konkretnie zmienia sławetny Stainless Steel Mod? Wiem że dodaje jednostek i cośtam poprawia (chyba m.in. AI), ale...co dokładniej?
3) Interesuje mnie modyfikacja Third Age. Czy jest ona spolszczona, i czy do jej działania niezbędne są Królestwa?
4) A właśnie! Czy dodatek Królestwa coś zmienia, prócz dodaniem scenariuszy? ;)
Za odpowiedzi dzięki z góry.
Przeniosłem temat tutaj - Krzyżak.
mogę odpowiedzieć tylko na pytanie 4 (na reszcie się nie znam ;)).
A więc: królestwa to też mod pod Medka i jak każdy inny mod zmienia:
*mapę kampanii,
*jednostki,
*scenariusze,
*skrypty (czy coś w tym stylu- np. w Brytanii są forty stałe, kamienne i nie da się ich zniszczyć, nawet zostawiając je puste. Nie da się też tam budować nowych fortów. W krucjatach forty też są "stałe" jednak da się budować nowe, które kosztują 2500 [a nie jak w podstawce 500] i tylko na własnym terenie. W krzyżakach forty są normalne, ale za to: do Zakonu Krzyżackiego dołączają armie "znikąd" to znaczy- przypływają bogaci szlachcice z Europy, którzy chcą walczyć przeciw poganom. Wtedy grając jako Zakon, masz misję, by wymordować tymi armiami jak najwięcej pogan, a wtedy [jeśli szlachcic przeżyje] otrzymasz od przybysza wysoki datek [w postaci kasy]. Do tego jest "liga Hanzeatycka", czyli jeśli zdobędziesz główne porty na mapie, to możesz wybudować siedzibę tejże ligi i będziesz miał wysokie przychody z handlu. Grając Danią w krzyżakach możesz utworzyć wspólne królestwo z Norwegią, zajmując jej stolicę i zabijając króla. Da Ci to dostęp do nowych jednostek i budynków. Grając Litwą możesz w pewnym momencie gry przejść z pogaństwa na chrześcijaństwo).
Mody to jakby "inne kampanie" w medku. W modzie Kingdom grand campaign mod (czy jakoś tak ;)) był skrypt pojawiających się granizonów w obleganych miastach. Coś jak Ci chłopi z Empire, którzy bronią miasta.
Eee...przecież Królestwa to pudełkowy dodatek, a nie mod z tego co się orientuje O_o
tak pudełkowy dodatek, ale też mod :P
Co do Third Age. Nie jestem pewien, ale chyba wymagany jest dodatek.
Spolszczenie:
viewtopic.php?f=45&t=5559&start=0
Ogólnie polecam ten mod, choć sporo waży.
Dodatek Królestwa działa na tej zasadzie, że chyba coś tam poprawia w podstawce na zasadzie patcha i poza tym dodaje 4 inne kampanie do wyboru. Że zamiast mapy Europy i kawałku Afryki, Azji Mniejszej i Bliskiego Wschodu gramy nieco innymi nacjami na innych mapach, np. nad bałtykiem albo na wyspach brytyjskich.
Okej, mam emtewa, nie muszę mówić że gra świetna ;]
Gram sobie Anglią, krótka kampania, poziom m/m (za łatwo :p) i jest bardzo fajnie. Tym niemniej, mam kilka pytań.
1. Banał, ale nie znalazłem w instrukcji- skąd brać księżniczki? :D Trzeba czekać aż osiągną "pełnoletniość" z dynastii, czyli jak długo? (wątpię żeby pełnoletność w średniowieczu była rozumiana jako osiemnastka)
2. Jeszcze większy banał...Jak nagrywać powtórki z bitew? Nie mogę znaleźć prztyczka po bitwie, jak w Empire.
3. Da się SPOWALNIAĆ upływ czasu w bitwie? W Empire uwielbiałem zwolnione tempo, orientowałem się bitwie a zarazem gra nie traciła dynamiki (tu muszę pauzować co chwila)
4. Głupie pytanie, a zarazem skomplikowane. Nie mogę połapać się jakoś.
Czy dodatek Królestwa składa się WYŁĄCZNIE z czterech unikalnych kampanii + bitwy, czy da się w nim rozegrać Wielką Kampanię? I jak stoi sprawa z modami wymagającymi Królestw?
5. Który z modów najbardziej poprawia sztuczną inteligencję? To bardzo ważne dla mnie :p
1. Tak, muszą dorosnąć członkowie rodziny płci żeńskiej. Ile lat- nie wiem, ale to łatwo sprawdzić, np. czekaj, aż się pojawi nowa dziewczynka i patrz w jakim wieku dorośnie.
2. Nie wiem, ale pewnie jest gdzieś na forum poradnik do tego. Poszukaj ;)
3. Nie, chyba że przez jakieś zmiany w plikach, jednak i w to wątpię.
4. Królestwa to 4 osobne kampanie, tak jak pisałem wyżej- są to jakby mody wydane przez twórcę podstawki ;) Każda przenosi nas w inny region świata (Krzyżacy- nad Bałtyk, Krucjaty- na Bliski Wschód, Ameryka- do Ameryki Środkowej, Brytania- na wyspy Brytyjskie).
Jest jeden mod pod Królestwa (musisz mieć dodatek, by móc go zainstalować), który łączy wszystkie 4 kampanie z dodatku:
viewtopic.php?f=30&t=193
A odnośnie modów wymagających dodatku, to są one takie jak pod podstawkę, tylko wymagają dodatku ;) Dziwnie to ująłem, ale chodzi mi oto, że nie różnią się wcale od modów pod podstawkę. Jedynie pliki, które zmienia mod (bo mod [modyfikacja] to zmiana [modyfikacja] plików gry) należą do Królestw lub podstawki.
5. Nie wiem.