Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 7 - PARTI
Mnie akurat dziwi fakt, że Seleucydzi są ludziom tacy obcy, mimo tego, że byli jedną z najpopularniejszych nacji w RTW1 :D W każdym bądź razie na multi swego czasu widywałem tylko Rzym, Greków i Seleucydów. Dodatkowo dzięki RTW Katafrakci weszli mocno do Total Warowej popkultury, a jednak jak ktoś chciał ich mieć na multi, to Partia przez piechotę odpadała, Armienia też Seleucydom się nie równała ;P
Seleucydzi są nieznani, bo najpierw znamy potężnego Aleksandra Macedońskiego po czym przechodzimy do historii Rzymu, przy czym Seleucydzi upadają jeszcze przed Chrystusem, bodajże 63 p.n.e w trakcie mamy w sumie niewielkie wojny z Rzymem, a ludzie chcą znać tylko najciekawsze i największe z danego okresu, dlatego nikt nie zna jakichś tam Seleucydów, jednej (największej) ze spuścizn Aleksandra, ale takiej która też nie utrzymała się przez dłuższy czas. Poza tym był to twór na terenie którego przez stosunkowo niewielki okres, przewinęło się wiele państw - Sasanidzi, Persja, Macedonia, różni diadochowie, Seleucydzi, Ptolemeusze, Partowie muzułmanie itp, itd.
Po 1) jeśli ktoś choć troszeczke interesuje się starożytnością, to musiał słyszeć o Seleucydach
Po 2) gracze RTW doskonale znają ten kraj, więc dla obecnych graczy to raczej nie problem wiedza o S.
Po 3) Niewielkie wojny z Rzymem? A Magnezja to co? "Niewielkie starcie"??
Po 4) 250 lat to nie tak mało, Egipt przez uległość (of cours Lagidów) istniał niewiele dłużej
Zresztą nawet jeśli nie jest znane dla nowych graczy, to przecież można "zareklamować" tą frakcję, prezentując jej różnorodność, zasięg terytorialny, itp. To chyba nie problem.
Nie chodziło mi o graczy RTW, tylko ogólnie o prostych szarych ludzi i niedzielnych graczy, którzy RTW2 kupią bo to będzie hit. Sam bardzo słabo ich znam, a uchodzę w swojej rodzinie, czy koleżeńskim towarzystwie za najbardziej obeznanego w historii. Ludzie normalnie z historii to nie wiedzą co to Imperium Osmańskie, albo Konstantynopol, a tym bardziej że to to samo co Stambuł. Z tych wszystkich nacji zaprezentowanych, ludzie których mam na myśli znają tylko Rzym, Kartaginę i Macedonię zapewne ;]. Bo Galów i Germanów pewnie też znają, ale tutaj są już podzieleni na plemiona. Partów nie znają, Seleucydów też a i nazwy Ptolemeusze nie będą kojarzyć.
No ale to ma nie być gra tylko ze szeroko znanymi państwami, tylko z tymi historycznie istniejącymi. Twórcy jarają się historycznością, więc niech będzie historyczna.
No tak ale ja odpisywałem na to "Mnie akurat dziwi fakt, że Seleucydzi są ludziom tacy obcy".
Są obcy bo nie ma o nich żadnego filmu, oraz nie zostawili po sobie rzeczy o których wszyscy wiedzą. Jak by o nich powstał jeden porządny film to od razu by wielu ludzi wiedziało kim byli Selucydzi.
Ciekawe, że zazwyczaj - szczególnie na Zachodzie - wiedzę o takich państwach bierze się z TV.
Bo na historii też nic nie wspominają.
Wystarczy się interesować. Wiedza o Imperium Romanum jeśli się ogranicza do powierzchownych faktów, skończy się na tym że rzymianie wtedy i wtedy zajmowali te i tamte terytoria.. Jeśli jednak się w to zagłębić poczynając od sposobu i rodzaju uzbrojenia armii która przecież gdzieś i coś zajmowała można natknąć się na wiele potyczek i wielkich bitew.. Wspomniana bitwa pod Magnezją mówi coś o Antiochu III o ile dobrze napisałem.. Wystarczy zainteresować się tym kim był ten Antioch i dlaczego akurat on musiał stanąć przeciw rzymskim legionom i ich sojusznikom... Wystarczy tylko to ale? Ale do tego potrzebna jest chęć posiadania wiedzy na te tematy.Tak już jest że nie wszystkich musi interesować to co interesuje nas tutaj. Szkoda że wielu kupi grę nie wiedząc co ona na prawdę przedstawia. Na pewno też jakiś procent niedoinformowanych dowiedziało się o Partach Ptolemeuszach Seleucydach dzięki właśnie RTW1 nie mówiąc o Ormianach których jedynie kojarzymy z handlu na okolicznych targach.
Nie jestem znawcą historii a jedynie pasjonatem i w moim otoczeniu postrzegany jestem jak ktoś kto zajmuje się pierdołami (łącznie z graniem na pc o czym wie nie wielu)