Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Comee ciekawy pomysł ale nie wiem co wybrać, Twój wariant czy mój z bibliotekami dla zamków i szkołami dla miast. Twój jest bardziej uniwersalny i prostszy. Bonusy by było 20 dla zamku (już na starcie) 30% dla twierdzy i 40% czasu budowy dla cytadeli. W mieście 20% za mury miejskie, 30% duże miasto i 40% metropolia. Biblioteka by dawała 5% niższe koszty budowy w zamku II poziom biblioteki 10% niższe koszty budowy. Laboratorium alchemiczne 5% niższe koszty, Szkoła przykatedralna 10% niższe koszty budowy, uniwersytet 15% lub 20% niższe koszty budowy.
Gnejusz nie wiem co zta misją dla krzyżowców jak pozdobywałeś miasta i tez nic to sam nie wiem, bug jakis z tą misja znaczy nalezy ją olać.
Piter w megasubmodzie III nie będzie, żadnych wojen i sojuszy raczej. Ew. każdy to sobie zmieni indywidualnie.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Przecież Syria w megasubmodzie ma wojnę z Turcją to po co ma otwierać 2 front?
Sytuacja wygląda już nieco inaczej - Syria dość szybko, po tym jak zabrałem jej połowę prowincji poddała się Egiptowi i automatycznie zawarła rozejm z Turcją (obecnie nie ma między nimi wojny), a i tak nie chce odbić swoich prowincji mimo, że ma duże armie i jest w Sojuszu z Egiptem, z którym mam wojnę. Może po prostu nie chcę drażnić Turcji, która jest w sojuszu ze mną... Jasne, że ciężko to wszystko wyważyć, a komputer nie musi być szachistą, mnie jednak na razie "martwi" najbardziej to, że nikt nie chce oblegać/blokować moich miast i zamków - może dlatego że mam w zagrożonych prowincjach po 10 jednostek obrońców :)
Moim zdaniem nie ma co dodawać bonusów bo zanim otrzymamy bonus jakiś pożądniejszy terzeba będzie mieć metropolie.Zwiększyć przyrost ludności i zmniejszyć czas budowy budynków.Cenę budynków podwyszszyć i będzie happy :).
Tak mi przyszło do głowy - to wydaje się logiczne, może po prostu przyspieszenie budowy uzależnić od ilości mieszkańców miasta/zamku - czym więcej ludzi tym "więcej rąk do pracy" - za każdy 1000 ludzi 1 % przyspieszenia? Miasto z 40.000 ludzi miało by bonus 40% do budowy nowych budynków. Jednak co zrobić gdy ludność przekroczy 50 tysięcy...
Proste, nie da się tego zrobić ;P
To niech będą te Gildie Wolnomularzy ale nie dostawane losowo ale dostępne do zbudowania i jestem za taki bonusem:
1 poz Gildii - skraca 20%
2.poz Gildii - skraca 30%
3.poz gildii - skraca 40%
Wybudowałem Trybunał ,który w opisie ma że będą pojawiać sie księżniczki w stolicy .Po jakim czasie mogę się spodziewać pierwszej ?
Qtango. Księżniczki od razu powinny być. A napewno w dwie tury po wybudowaniu. Sprawdź czy wydałeś za mąż te naturalnie urodzone.
Gnejusz odpada całkowicie Gildia budowniczych, nie może być powszechnie dostępna to bez sensu, wtedy nie da rady mieć innych gildii. Przemyślę to. Podstawowy megasubmod III będzie bez zmian w czasie budowania. Skrócony czas to będzie opcja jaką dorobię w jakiś czas po wydaniu megasubmoda IIII i będzie do pobrania osobno.
Mi osobiście najbardziej podoba się pomysł Aravena, ale ten pomysł COMEE też jest spoko :D Za Aravenem przemawia realizm, bo małe miasta będą się wolno rozwijać, a te duże nabiorą znaczenia, bo im lepsze miasto tym szybciej będzie stawiać budynki, a tym samym będzie stawać się potężniejsze i bardziej atrakcyjne do zdobycia ;D
Dlaczego po prostu nie skrócić czasu budowli bez potrzeby stawiania jakiś budynków?A wtedy po prostu zwiększyć koszt budynku.