Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Kolega mowil z wlasnego doswiadczenia prawdopodobnie. A ja ze swojego powiem tyle,ze bitwy trwaja podobnie. Zmniejszyli speed, to i wolniej ida;).
P.S. Tzw. jak to Umbrecht napisales "bzduraczami" stajesz sie Ty i Twoi koledzy co gre zachwalaja az do przesady popadajac w smiesznosc gdy piszesz,ze nawet po patchu gry trwaja normalnie a Ci co mowia inaczej, to zmyslaja. Dobre sobie:) A moze po prostu Ty stosujesz projekcje? :)
Adi ja nie wiem co Ty stosujesz ale jak Ci trochę zostanie to możesz śmiało mi podesłać.
PS.
Adi pomijam fakt, że znowu nie poszedłeś do szkoły a siedzisz na forum, łobuzie.
Wiesz, że znowu po wywiadówce czy co tam mają w tych szkołach, będzie karny jeż i szlaban na kompa :?
Gdzie Ty widzisz żebym ja albo ktokolwiek z chwalących widział tylko same zalety :lol: , co innego że zamierzam uparcie bronić Romka2
przed robieniem z tego tytułu g... etc. oczywiście na ile okoliczności pozwolą bo sam temat mam tam gdzie i Twoje filozofie. :oops:
Część osób uważa,że mimo wad to dobra gra, część wręcz przeciwnie. Po co próbować przekonywać drugą stronę żeby zmieniła zdanie :) ?
Szkoda jedynie, że wiele osób natknie się na te "negatywne" opinie i nie daa szansy R2. Ale to nie moja sprawa.
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Adi ja nie wiem co Ty stosujesz ale jak Ci trochę zostanie to możesz śmiało mi podesłać.
Podsylam Ci przeciez. Sam mowisz,ze lubisz, to co Ci podsylam;)
Zauwazylem,ze na modzie Radoius jednostki maja dosc twarde morale. Okrazona calkowicie jednostka woroga atakowana przez 3-4 moje jednostki miala zielone morale dlugi okres. Jak dla mnie to ciut przesada w druga strone. I tez zauwazyliscie,ze jednostki sie nie mecza szybko?(czysta wersja choc na Radoiusie chyba podobnie)
P.S. Nikt tu nie robi z Romka g ale wytyka bledy a ze ich sporo to wiesz. POza tym bez jaj ale tworcy zachwalali go jak niewiadomo co...Rozbudzili apetyty co widac po ilosci zamawianych kopii. Wiec nic dziwnego,ze gracze sa zawiedzeni podwojnie. Bo powiedzmy sobie szczerze, to bylo "oszustwo" marketingowe. Czysta reklama. Teraz jedyne co CA moze zrobic, to naprawic szybko bugi bo nastepnym razem moga miec problem z powtorzeniem sukcesu.
Cytat:
Zauwazylem,ze na modzie Radoius jednostki maja dosc twarde morale. Okracona calkowicie jednostka woroga atakowana przez 3-4 moje jednostki miala zielone morale dlugi okres. Jak dla mnie to ciut przesada w druga strone.
Taki sam błąd występował na max ustawieniach trudności bitwy w Empire.
Dlatego właśnie przestałem grać w tamtą grę.
W Romie I i Medku II jak uderzam na jakąś jednostkę od tyłu to zwykle ucieka
Optymalizacja gry dla graczy powinna iść w kierunku jeszcze szybszego łamania się jednostek gdy są związane i ktoś im zajeżdża tyły, czyli w kierunku urealnienia gry.
Podobnie z szybkościami jednostek, skoro piechota jest niemal tak szybka jak jazda to coś jest nie tak.
Zresztą to wina złego silnika.
Kombinowałem swego czasu z Medivalem II zminając statystyki jednostek tak żeby ginęły wolniej.
Niestety silnik był tak zrypany że wolniejsze ginięcie powodowało że oddziały nie chciały uciekać-czyli lipa.
Nie dało się urealnić bitwy zmieniając statystyki
A z opini wyżej przestawionych, zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych wynika że poczyniono tu jeszcze kroki odrealniające starcie a nie urealniające.
Wygląda na to że czas olać tę serię bo już się skończyła, zebrać ekipę i samemu coś zrobić-ech, tylko skąd kasę na to wziąć ?
Cytat:
Zamieszczone przez romanrozynski
Nie wiem skąd biorą się niektóre wysokie oceny skoro gra jest tak słaba ?
Powiem tak, mam mieszane uczucia, są fajne nowinki jak system prowincji, tradycje legionów, dużo frakcji, dużo jednostek, desanty... Pewne rzeczy takie jak optymalizacja, bugi, tekstury czy balans w końcu zostaną poprawione. Osobne pytanie brzmi: do kiedy, wbrew temu co pisze Umbrecht rewolucyjnej poprawy nie widzę, za to wczoraj nie miałem CTD co jest już pewnym sukcesem :D Ja obstawiam jeszcze z dwa miesiące.
Mój głowny zarzut wobec gry to jej mechanika. Formacje bitewne, brak trybu fire at will, niedziałający guard mode, najdurniejsze AI w historii - może są lub powstaną na to mody (nie testowałem), niestety na chwilę obecną bitwy to jeden wielki "blob".
A po drugie "Victory pointy" w bitwach lądowych, fatalne drzewo technologii, beznadziejne drzewo rodziny, niczym nie różniący się agenci... Tak jak ktoś napisał, wyglada na to że w CA sami nie wiedzą w którą stronę chcieliby pójść, więc powrzucali różnych rzeczy, które nie bardzo się kleją w nadziei że jakoś to będzie (po co agentowi umiejętności morskie, skoro nie wsiądzie na okręt?)
Z ocenami nie wiem czemu tak jest. Może po prostu recenzent ma tylko kilka godzin i musi się obrobić ze wszystkim? Może daje się ponieść entuzjazmowi albo faktycznie wszystko mu się podoba? Może faktycznie niektóre recki są "sponsorowane" (chociaż wolałbym wierzyć że tak nie jest)?
Na metacritic wynik recenzentów to 80/100 a graczy 3.8/10. Taki rozdźwięk między recenzentami a graczami daje do myślenia. Tylko kompletnie nie wiem co o tym myśleć ;)
No mnie najbardziej dotknely te malo realistyczne starcia i wrecz jestem zdziwiony jak mozna bylo tak je spartolic. Wedlug mnie gorzej to wyglada niz w poprzednich seriach. Jestem tak zdziwiony,ze obawiam sie,ze mi ono zostanie do konca moich dni :D
Jeszcze jadna rzecz z zalinkowanej recenzji, bardzo istotna:
http://www.gram.pl/artykul/2013/09/10/t ... nzja.shtml
Cytat:
Tak wiec co z tego, że gra ma świetną ekonomię, skoro SI w ogóle sobie z nią nie radzi - przez to zresztą zwykle nie ma dobrych jednostek, więc bitwy najlepiej jest rozgrywać na automacie, by nie oglądać fal wieśniaków koszonych przez zawodową armię. No a bitwy powinny być najciekawszą częścią zabawy...
takie coś wkurzało mnie w romie i medku II, wygląda na to że jest jeszcze gorzej
A przecież bitwy to najważniejsza i najciekawsza rzecz jaką na początku oferowała ta seria. No i tutaj nic nie poszli do przodu, wielka szkoda
Tak więc wygląda, że powinniśmy teraz czekać na dodatek... miejmy nadzieję, że samodzielny, w którym poprawią te bugi. Coś jak Napoleon do ETW. Trzeba mieć jakąś nadzieję no nie? ;)
Licze,ze sie czegos naucza z CA bo pewnie po Rome 2 beda wydawac kolejne tytuly. Ja osobiscie lubie epoke prochu wiec mam nadzieje,ze wydadza Empire 2 co bedzie wgniatal w ziemie. A swoja droga w Empire bardzo mi sie podobal wyglad armat. W napku sa one takie nijakie. I tez strzaly lepiej sie prezentuja z nich.Szkoda,ze Empire nie zalapal sie na kampe Mp. Pyknalbym teraz. Moze jest tu gracz co chcialby w Napka pyknac kampe MP?
po wczorajszym paczu-gra jakby zaczęła mysleć.
zaczołem nową kampanie Kartaginą.
Nie ma opcji odznaczyć ruchów AI-ale i kolejka leci ta z 2xszybciej.
Poziom kampani - trudny-nikt nie chce zemną handlować oprócz protektoratów.Rzym mnie zatakował i jakiś dwa plemiona w Iberii. :mrgreen: niema totalnej blokady portów.Protektoraty pomagają we wojnach,zresztą ja im tesz. W KOŃCU COŚ SIE DZIEJE.
Daleki jestem od hurraoptymizmu-ale idze lepsze.
cztery poprzednie kampanie z trudem zmuszałem sie by nie usnąć lub wyłączyć "toto" War