Myślę, że silnik sobie by poradził, kwestia tylko większego zużycia ramu i procesora.
Trochę ściemniają z tym nie radzeniem sobie silnika. Ot po prostu mają narzucone z góry, że nie mogą drastycznie zwiększać wymagań sprzętowych.
Wersja do druku
Myślę, że silnik sobie by poradził, kwestia tylko większego zużycia ramu i procesora.
Trochę ściemniają z tym nie radzeniem sobie silnika. Ot po prostu mają narzucone z góry, że nie mogą drastycznie zwiększać wymagań sprzętowych.
Mapa wygląda lepiej, dali ciekawsze tekstury dla wyglądu terenu.
Nowych budynków nie jest za dużo.
Zaś reszta jest mocno taka sobie.
Szczerze to nie mogę oglądać tych pokazów CA. Ten koleś co ostatnio prowadził Mortal Empires na trybie FFA kompletnie nie ma pojęcie jak pokazywać bitwę. Oczy bolały od tego oglądania ;d dodatkowo lizanie tyłków CA przez osoby będące na ich forum jest chore. Osobiście uważam, że TWW2 wprowadzi dużo fajnych rzeczy ale mam nadzieje, że nie przesadzą z nimi. Oby zachowali zdrowy rozsądek.
Obejrzałem sobie filmik z ME i widzę że rasy z 2 mają umiejętności swoje a rasy z jedynki nie uzyskały takiego czegoś czy na dzień dobry jest mega różnica to jak już pracowali na połączeniem powinni rozwinąć mechaniki ras z jedynki ale to słabe
Odnośnie mapy w 3, to w marcu tego roku na forum CA było pokazane jakie części zamierzają dodać do połączonej mapy w każdej kolejnej części trylogii i jak to będzie wyglądać w efekcie końcowym i jak na razie to wygląda dokładnie tak jak na tamtej mapie. W trójce mają wg tamtego posta dodać dokładnie taki sam kawałek, tylko że na wschodzie. Wiec są poważne powody do zmartwień ;/
Pisane z telefonu.
Słownik lepiej by było jakby miał :v
Piotrkamyczek, przeglądnij sobie ten temat, około 200-250 strona - tam nazgool dawał mapkę, którą Ruscy znaleźli w plikach gry.
Przy okazji, znalazłem coś takiego:
http://i.imgur.com/sCGZ9Bk.png
Czyżby Demony Chaosu miały mieć osobną mapkę? Albo jednak pójdą po bandzie i dadzą tylko jako hordę?
A Ty, Zwiastun, nie spamuj.
A co myślicie o tym że stare rasy nie będą miały tych dodatkowcyh mechanik jak w warhammer 2?
Prosiłem o zakaz prowokowania... (spam, a prowokacja to dla mnie to samo) - jak widać na Ciebie to nie działa.
"Szukajcie, a znajdziecie" - coś Ci to mówi, Zwiastun?
Ogry są już jakoś oficjalnie potwierdzone w trójce? Bo jak patrzę na mapę to ich tereny nie są objęte, a na hordę się nie nadają. Także albo mapa pójdzie na wschód, albo znowu zrobią jakąś bzdurę (jak z Kroq-Garem) i przeniosą ich w dziwne miejsce ewentualnie w ogóle ich nie dadzą.
na połączonej pewnie będzie jak mówisz, a poza tym pewnie będzie jakaś mini kampania jak obecnie ta co teraz mamy ^^
Na razie ME wychodzi w wersji 1,0
Gdzie nie ma Norski, nie ma jednostek legendarnych do ras z dlc, i nie ma zmiennych drzewek i bonusów dla LL. Dopiero z czasem będą je dodawać przenosić. Oby jak najszybciej, bo na razie nie ma sensu próbować starych ras po za bretką czy elfami czy zwierzakami.
CA mogłoby ogarnąć coś z imiennymi bohaterami i wprowadzić ich do gry (zwłaszcza, że jak chcą, to potrafią i jest już Krell i Green Knight), bo sporo fajnych postaci brakuje. Do tego dać im specjalne zadania, niekoniecznie bitwy, żeby mogli unikalny ekwipunek zdobywać i będzie git.
Na razie nie będą mieć dostępu do jednostek ROR. Razem z Norską wejdzie cały tamten pacz i flc.
Ja na początku nie ruszę starych ras na połączonej mapie z tego powodu.
Wydaje mi się, że trochę zbytnio pospieszyli się z wydaniem połączonej kampanii, gdyż w aktualnym stanie to wygląda raczej jak mod odblokowujący nowe frakcje :P Ale ja nie przekreślam MA, myślę, że z czasem to ładnie doszlifują, stare rasy dostaną to co im pozabierali, czyli dodatkowe skille, RoR itp. no i przydałoby się dodać im obrzędy. Liczę też na moda, który podmieni UI starych frakcji na podobieństwo tych z Warhammera 2 bo moim zdaniem ta szarość z turkusem wygląda o niebo lepiej niż to kiczowate złoto.
https://www.totalwar.com/blog/mortal...es-patch-notes
Patch. Co zmienia? Zobaczcie sami ;) O ile załaduje stronę, bo chyba blog padł...
EDIT: Nie będę żyłą i daję wam tu przepisaną treść:
Spoiler:
A niżej FAQ:
Spoiler:
takie pytanie bo mnie zastanawia, od tych 85gb w czasie instalacji odejmuje sie te 38 gb co teraz gra zajmuje czy poza tym 85 potrzeba? ^^
Ta ogromna ilosc miejsca na dysku mnie zastanawia. Ale tak jak czytalem poprzednie posty WH1 moge usunac ze Steama ?
Ludzie zwykle nie mają większych dysków SSD niż 256 Gb a oni dowalają 85. :F
Leśne elfy będą kompletnie niegrywalne i beznadziejne,z powodu zniesienia ograniczeń w okupacji ich dotychczasowa unikalna mechanika będąca zaletą stanie się wadą,to samo zresztą dotyczy norski a w zamian dostają po 2 dodatkowe sloty na budowę w miastach,no po prostu rewelacja...
Z tego co zrozumiałem to te 85 gb będzie potrzebne tylko na czas instalacji,potem objętość WH2 zmniejszy się do 40 paru gb bo zostaną usunięte pliki "tymczasowe".
Z punktu widzenia gracza elfów, to jest to owszem problem, jednak dla osoby, która gra czymkolwiek innym to spory plus bo do szału doprowadzały mnie sytuacje, gdzie leśne elfy podbijały w krótkim czasie całą bretonię i połowę imperium kiedy ja grałem krasnoludami, czy czymkolwiek innym daleko od nich, gdzie nie mogłem sukcesywnie wycinać ich w pień.
Ja i tak tylko leśnymi grałem w koopie, i teraz nic się nie zmieni.
Nie twierdzę,że jest to moja ulubiona frakcja,no ale jednak trochę szkoda,że już dwie odpadają na starcie(Norska też raczej nie zostanie przerobiona) tylko dlatego bo CA było zbyt leniwe i nie zostały one przystosowane do nowej mechaniki. Zresztą to się tyczy prawie wszystkich ras z jedynki,bo żadna nie dostanie rytuałów ani niczego specjalnego poza paroma dodatkowymi budynkami. Ogólnie ME są wydane ewidentnie za szybko i dostajemy raczej wersję beta,niezbyt nadającą się do gry. Jak zwykle nadzieja w moderach,którzy pewnie jakoś dopracują rasy z jedynki.Cytat:
Z punktu widzenia gracza elfów, to jest to owszem problem, jednak dla osoby, która gra czymkolwiek innym to spory plus bo do szału doprowadzały mnie sytuacje, gdzie leśne elfy podbijały w krótkim czasie całą bretonię i połowę imperium kiedy ja grałem krasnoludami, czy czymkolwiek innym daleko od nich, gdzie nie mogłem sukcesywnie wycinać ich w pień.
Nie,na czas instalacji będzie zajmował 85,po instalacji 42,5.
Jeśli dobrze zrozumiałem ludzi z transmisji to leśne będą mogły się na Elfiej wyspie normalnie osiedlać.
No ale to i tak jest bull dla leśnych i norsmenów...
Mnie ciekawi, czy dorzucą w ramach Mortal Empires jakieś nowe achievki. No bo jednak bez nich to nie zawsze jest fajnie.
Wtedy by jeszcze nie było tak najgorzej,niestety z opisu patcha wynika,że mogą się normalnie osiedlić tylko w Lothern i zbudować specjalny budynek w Avelorn...Cytat:
Jeśli dobrze zrozumiałem ludzi z transmisji to leśne będą mogły się na Elfiej wyspie normalnie osiedlać.
Jakieś pewnie będą,szkoda tylko,że samo ME wygląda na zrobione na kolanie.Cytat:
Mnie ciekawi, czy dorzucą w ramach Mortal Empires jakieś nowe achievki. No bo jednak bez nich to nie zawsze jest fajnie.
Komorowski lubi to ;).Cytat:
No ale to i tak jest bull dla leśnych i norsmenów...
Achievki pewnie dodadzą, ale jak zwykle, spora część pewnie będzie działać po swojemu albo wcale.
Im dłużej czytam te noty i oglądam gameplaye z ME tym bardziej dopada mnie dylemat, czy warto teraz w ogóle zaczynać kampanie, czy poczekać parę miesięcy aż to dopracują, bo aktualnie to wygląda jak jakiś mod fanowski. W sumie to bardziej mnie interesują TK do kampanii wiru, bo jak dla mnie kampania z WH2 jest dużo lepsza od jedynki także jakoś przeżyje się tą początkową klapę ME.
Dla mnie np. cały wir to nie wypał i przykład lenistwa. Dobra podoba mi się tam jedna rzecz: filmiki, ale te za rytuały 2,3,4 są za krótkie.
Ja pogram synalkiem lub lordem skrolkiem, czekając na wejście pacza z Norską i wszystkimi zmianami z nimi związanymi.
Kraq i Queek poczekają na dodanie TK, bo dopiero wtedy będzie tam zabawa.
Eh i tutaj ja mam ból bo wir przeleciałem wszystkimi(za szybko poszło) a nie chce mi się dublować, dodatkowo im więcej myślę o ME to tym bardziej widzę bezsensowność grania leśniakami, hordami(nie lubie hord nigdy nimi nie gram ale co tam ^^) czy norską na innym poziomie trudności niż normalny, gdyż bez zmian w ekonomi to przy tych 15% nie wyrobię z kasą na utrzymanie armii. Inna sprawa to to że gry TW po wydaniu od czasów ETW zawsze są w wersji beta więc to mnie trochę bardziej przekonuje do gry w ME.
Jedyne co mnie cieszy jak na razie, jutro się przekonam to to że chyba nie będe musiał zwalniać ssd bo trzymałem tam 70 gb w zapasie ^^
Mnie sie w rytuale podobaja tylko filmy i watek fabularny jak na strategie nawet daje rade.
Ale poza tym raczej psuja rozgrywke - na poczatku jest rush zeby zajac 3 miejsca dajace +10 a pozniej trzeba trzymac na swoim terenie ze 2-3 armie zeby bic tych niemilcow co sie pojawiaja przy rytualach przez co nie bardzo jest kim robic ekspansje - jasne ze mozna wracac na czas rytualu ale w sumie odstepy pomiedzy rytualami sa na tyle krotkie, ze trudno gdzies daleko zajsc.
Tak samo interwencje sa niby fajnym pomyslem ale slabo zrealizowanym z armia pojawiajaca sie pol ruchu od maszej stolicy.
A juz ostatnia bitwa gdzie wszyscy walcza z wszystkimi mnie tak odrzucila, ze tylko w pierwszej kampanii mi sie ja chcialo zagrac - w nastepnych ogladnalem sobie koncowy filmik na youtube.
Sa tez nowe bugi wynikajace z nakladania sie funkcjonalnosci z TW1 i TW2 - np. jak sie da Mazamundiemu za duzo przedmiotow z aktywna umiejetnoscia to zniknie nam mozliwosc uzycia zaklecia Ruination of Cities, bo ikonki sie nie mieszcza. Tak samo aktywne zdolnosci podczas oblezen koliduja z mozliwoscia przelaczania rodzaju magii u wysokich elfow, bo ikony na siebie zachodza.
Co nie zmienia faktu, ze ogolnie rzecz biorac gra jest ulepszona w stosunku do 1 a nowe rasy ciekawsze (najgorzej obecnie wypada Imperium, ktore nie ma zadnej ciekawej mechaniki rozgrywki). To troche jak z Cywilizacja - pewne rzeczy wkurzaja ale zawsze chce sie zagrac jeszcze jedna ture ;-)
Jak się tak dłużej zastanowić to i wątek fabularny jest bez sensu,więc zostają tylko cut-scenki :P.
Spoiler:
Co do bugów to ja grając DE znalazłem jeszcze jeden - w garnizonie może być max 20 jednostek,w Har Ganeth udało mi się przewyższyć tą liczbę ale te dodatkowe jednostki po prostu magicznie wyparowały i dalej miałem 20...
Ale jak 20 w garnizonie ja miewałem więcej, jedyne co mnie śmieszy to to że wsparcie zawsze dochodzi od strony miasta niezależnie gdzie by wojsko na mapie nie stało to zawsze jakimś cudem wychodzi z miasta co jest dosyć irytujące.
A pacza nadal brak ;/
O 16:00 dopiero.
Szybkie info - w bazie danych Steam dodano wszystkie DLC z WH1 do WH2, ale ten produkt, co jest nieznany, ciągle jest tworzony.
http://store.steampowered.com/app/59...1_5_1100__1100 = Krew dla Boga Krwi II. Jak ktoś ma w WH1 krew to nie musi kupować.