Łycha, szukaj czegoś na matrycy IPS w drugiej kolejności PVA. TN sobie może podaruj jak Ci zależy na tym o czym piszesz. Z firm to LG, Samsung.
Wersja do druku
Łycha, szukaj czegoś na matrycy IPS w drugiej kolejności PVA. TN sobie może podaruj jak Ci zależy na tym o czym piszesz. Z firm to LG, Samsung.
A moim zdaniem do gier właśnie TN nadaje się idealnie. Do obróbki grafiki nadaje się średnio, bo daje coś w rodzaju gradientu, kiedy tak naprawdę go nie ma.
Na co zwracałbym uwagę? Na matowy ekran. Bardzo fajna i przydatna sprawa. Ponoć DVI daje lepszy obraz niż D-Sub, ale szczerze mówiąc, mój brat olał kupowanie kabla DVI i różnicy nie widać (natomiast widać różnicę w odbijaniu światła - niestety nie ma matowego ekranu). W tej cenie zdecydowanie szukałbym monitora 24''.
Już dawno minęły czasy smużenia na matrycach innych niż TN. Ja mam LG-226V-PN i jest BDB. I sory ale za 600zł to 24' nie kupi, chyba że jakieś g....
http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=36709Cytat:
Zamieszczone przez Łycha
Sam kupilem ostatnio cos takiego i jestem bardzo zadowolony :)
Oczywiście, że kupi. Ja mam Benq G2420HDB i jestem z niego bardzo zadowolony. Matowa matryca, DVI - czego chcieć więcej? Smużenia to i na TN nie widać. Obecnie jedynym problemem TN jest słabsze odwzorowanie kolorów (w grach praktycznie bez znaczenia). Jeśli się ktoś nie zajmuje zawodowo grafiką, obróbką zdjęć, to nie ma sensu przepłacać.Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Dziękuje panowie za pomoc którą na pewno wezmę pod uwagę. Pozdrawiam.
Aha zapomniałbym. Jak oznaczona jest matryca matowa - żebym wiedział czego szukać :?:
Szukaj w opisach, testach etc.
Grafikę podmieniałem, pamięci także. I nic. Dwa dni nie chciał się załączyć, a teraz ożył. Nie mam pojęcia co to może być :( może zasilacz?Cytat:
Zamieszczone przez voitek
A powiedzcie mi jeszcze kilka kilka ważnych spraw. Mianowicie jak to jest z:
1. Wielkością monitora :?: Brat chcę minimum 21.5 cala, a kolega twierdzi, że on woli typowe "kwadraciaki" maks 19 cali (5:4). Czy obraz na 21.5 cala w grach nie będzie za bardzo rozciągnięty przez co po prostu brzydki. Czy gry nie będą mieć problemu z obsłużeniem tego formatu :?: Z tego co widzę w ofertach różnych sklepów internetowych proline, arest, alsen itd to zauważyłem, że 19 -nastek jest licho co.
2. Matryca - jaka IPS MVA/PVA czy TFT-TN :?: Pytam bo widzę różne komentarze od was oraz różne opinie w serwisach internetowych, a poza tym w ofertach sklepów ciężko znaleźć PVA, zresztą nie ma ich wcale (na stornie arest.pl jest aż 1 za 1700 zł) Za to najwięcej jest TFT - TN.
3. Na karcie graficznej graficznej mam wyjście analogowe i DVI. Gdy przeglądam oferty i oglądam parametry to widzę bardzo często wyjście DVI - D. Jak to jest z tym kablem. Gdy monitor ma wyjście cyfrowe DVI -D a ja mam DVI to czy będzie wszystko hulało jak należy - a może nie bawić się i nie inwestować w kabel cyfrowy :?:
Wrecz przeciwnie, w panoramie bedziesz lepiej widzial bo bedziesz mial poszerzony zakres widzenia. Nic sie nie rozciagaCytat:
Zamieszczone przez Łycha