Mówisz o całej mapie, czy jakiś konkretnych fragmentach ? :D
Wersja do druku
Mówisz o całej mapie, czy jakiś konkretnych fragmentach ? :D
Małe fragmenty były już pokazywane, ale akurat nie obejmowały interesujących mnie rejonów. Najbardziej ciekawi mnie Azja Mniejsza i Sycylia.
Zobaczymy co da się zrobić w tym temacie. Z tym, że mapa jako taka jest w tej chwili przerabiana przez jednego z naszych nowych kolegów.
Nie wiem jakie są założenie w sztabie EB, ale dla mnie te dwa wspomniane rejony były zdecydowanie zbyt ubogie w prowincje w pierwszej części, w porównaniu ze znaczeniem, jakie odegrały w historii. Nie chce nie wiadomo jak wielkich zmian, ale 2 prowincje na Sycylii dobrze by zrobiły dla rozgrywki. Dołożenie Panormos, która była stolicą kartagińskiej prowincji wzmocniłoby nieco Punijczyków, którzy teraz będą i tak mieli trudniej, bo będą musieli rywalizować z Numidią. W Azji Mniejszej też było pustawo, a teraz, jak dodacie Pergamon, to tym bardziej przydałyby się z 3 może 4 nowe prowincje.
Szczerze powiedziawszy nie przyglądałem się nowemu rozkładowi prowincji. Za dużo spraw do ogarnięcia i za mało czasu na wszystko. Jak sprawdzę to dam znać co i jak w temacie się dzieje.
Dwa nowe screeny z frontu walki z budowlami mapy bitewnej. W fazie WIP.
http://img841.imageshack.us/img841/4360/farm1hk.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/414...outpattern.jpg
Nie zapomnijcie o wiosce niepobitych galów :P
Ciekawy pomysł. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez arcyżużel
Z tego co się orientuję, to wioska została już zrobiona. Oczywiście nie ta konkretna, tylko ogólnie jako model ;). Powyższe obrazki są składową oppidium, a ten kolorowy budynek to sanktuarium.
Balans w EB jest dobry, zależy o jakiej wersji EB piszesz...Po co rozdrabniać prowincje?...Co rozumiesz duże znaczenie w Azji Mniejszej? Znaczenie Kartaginy- o jakich czasach masz na myśli?Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
To po kolei, balans w EB1 nie jest dobry. Grałem w czyste EB, w Jirisys EB Mega Mod Pack i kompilacje BlackWooda, która najbardziej przypadła mi do gustu. Trochę kampanii rozegrałem i mam nieco obserwacji. Po pierwsze niektóre frakcje mają z racji położenia fory. Luzytanowie, Swebowie, Dakowie i Ptolemeusze praktycznie we wszystkich kampaniach wyrastali na mocarstwa. Z drugiej strony Macedonia, Pont i w nieco mniejszym stopniu, ale jednak Kartagina, padały jako pierwsze. Co gorsza były niszczone stosunkowo szybko.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Nie chce napchać prowincji, żeby było gęsto i ciasno, ale uważam, że twórcy moda pominęli klika istotnych miast w imię źle pojmowanego balansu na mapie kampanii.
Taka Sycylia była jednym z najbogatszych i najbardziej zurbanizowanych rejonów ówczesnego świata, w Eb ma jednak zaledwie 3 miasta. Moim zdaniem powinny być tam jeszcze dwa dodatkowe. Dlaczego? Ponieważ uważam, że na mapie powinny znaleźć się miasta duże, ważne, z którymi wiążą się jakieś doniosłe wydarzenia.
Te warunki spełniają Agrigentum i Panormus. Pierwsze było obok Syrakuz najświetniejszym polis na Sycylii. W IV wieku p.n.e powierzchnia miasta zajmowała 450 hektarów ( dla porównania - Rzym zajmował w obrębie murów serwiańskich 426 hektarów, a Kartagina pod koniec istnienia obejmowała około 400 hektarów), co prawda później został zniszczony, ale Polibiusz podaje że w roku 262 p.n.e Agrygent liczył ponad 50 tysięcy mieszkańców (I,18). Rzymianie bardzo długo oblegali to miasto i okupili jego zajęcie wielkimi stratami. Pod murami Agrygentu doszło również do jednej z większych bitew pierwszej wojny punickiej. Około 40 tysięczna armia rzymska starła się z 56 tysięczną armią kartagińską. Po zajęciu Akragas Rzymianie sprzedali aż 25 tysięcy mieszkańców w niewole.
Natomiast Panormus było największym punickim miastem na Sycyli, stolicą prowincji i jedną z głównych baz ich floty. Gdy w 254 roku legioniści zdobyli szturmem Panormos, sprzedali 13 tysięcy mieszkańców w niewolę, 14 tysięcy zdołało się wykupić. Tak więc mamy co najmniej 27 tysięcy mieszkańców. W 250 Kartagińczycy wysłali ok. 30 tysięczną armię, żeby odbić miasto, ale ponieśli klęskę.
Tego właśnie mi brakuje, klimatu pierwszej wojny punickiej. A wszystko przez to, że na Sycylii są tylko trzy miasta.
To teraz przeniesiemy się na Bałkany. Moim zdaniem brakuje Larissy, stolicy Tesalii. Dziwię się, że Macedonia posiada Mitylenę, a nie właśnie Larissę. Było to kluczowe miasto w regionie, wokół którego toczyły się walki w czasie wojen macedońskich, a później walki pomiędzy Pompejuszem a Cezarem. Osobiście jakbym miał wybierać między Miteleną a Larissą, to bez wahania wybrałbym tą drugą. Tym bardziej, że z tego co kojarzę, to Lesbos nie należało w 272 roku do Macedonii ( ale akurat tego nie jestem pewien)
To teraz Azja Mniejsza. Czego mi brakuje? Kyzikos i Heraklei Pontyjskiej. Czemu akurat te miasta? Kyzikos było bogatym i ludnym miastem leżącym na wysepce leżącej przy brzegu, połączonej z lądem wąską groblą. Dzięki dogodnemu położeniu odpierało ataki silniejszych sąsiadów. W 73 oparło się ogromnej armii króla Pontu, Mitrydatesa VI Eupatora. Choć mało znane, to jednak było to jedno z największych oblężeń w historii. Prawie na miarę Alezji!
Heraklea Pontyjska była ważnym miastem w regionie. Odparła ataki Galatów. Została dopiero zdobyta przez Rzymian po długotrwałym oblężeniu, gdy nieroztropnie poparła Pont w czasie III wojny mitrydatejskiej. Poza tym ładnie by pasowała pomiędzy Synopą a Nikają, bo pusto tam ;)
Trochę przydługi ten post, ale chciałem jak najdokładniej przedstawić swoje poglądy na temat mapy.
Gwoli ścisłości, nie uważam żeby mapa w EB1 była zła, ale jakby dołożyli miasta o których wspomniałem, to byłaby lepsza ;)