Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Czekam już 5 turę na księżniczkę z Trybunału , a stolica pusta i nikt mi się nie pojawił, nie mam żadnej kobity z mojego rodu.Jak to jest możliwe ze po moim kraju chodzą Polskie księżniczki (regularnie koło Regensburga i Bremen widzę dwie Polskie księżniczki) i mam nie ozenionego księcia i króla a "rozmawiając" z Krakowem nie mam opcji zeswatania ich ze sobą.Chyba nie jest tak ze muszę bezpośrednio do danej księżniczki zabrać dyplomatę i pytać , bo już zwątpiłem.
Jesteś pewien, że masz megasubmoda II ?????? Usuń pliki map.rwm z kampanii Full i light.
Pomysł z murami też jest dobry, marzyło mi się dodanie możliwośći budowania 2 a nawet 3 budynków na raz w zależności od stopnia zaawansowanoa murów ale już wiem, że tak się nie da.
Dałbym przyspieszenie budowy zależne od murów, tutaj jest nawet logika - większa populacja więcej środków na budowę. Dobrze by było gdyby ostatni poziom murów przyspieszał o 40-50%. Kolejna moja kampania może byłaby wreszcie ukończona.
Usunąłem map.rwm , w stolicy Polski-Krakowie dalej nie miałem opcji zeswatania.Poszedłem osobiście do księżniczki i miałem obydwie opcje o małżeństwie z królem i księciem , może wcześniej też było ale nie szedłem wtedy do księżniczki.
Dzięki za pomoc Araven
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Pomysł z murami też jest dobry, marzyło mi się dodanie możliwośći budowania 2 a nawet 3 budynków na raz w zależności od stopnia zaawansowanoa murów ale już wiem, że tak się nie da.
Dałbym przyspieszenie budowy zależne od murów, tutaj jest nawet logika - większa populacja więcej środków na budowę. Dobrze by było gdyby ostatni poziom murów przyspieszał o 40-50%. Kolejna moja kampania może byłaby wreszcie ukończona.
Właściwie to jestem też za - bo to właściwie oznacza to co mówiłem o populacji miasta, przeskok dał bym co 10% max 50%
Radax, nie widzę w tym nic dziwnego, grasz Jerozolimą, zdobyłeś połowę prowincji Syrii, walczysz jeden na jeden z Egiptem (chyba, dość niejasno, skrótowo i pobieżnie to opisałeś). Jeśli Syria włączyłaby się do walki to to byłby atak kamikadze, w takim układzie mają ustawione wysokie priorytety poszukiwania sojuszników przeciw tobie. Co do tych 10 oddziałów to chodzi o granicę z Egiptem tak, czy walczysz z kimś jeszcze? Jeśli chodzi o granicę z neutralnymi państwami to nie wiem co w tym dziwnego, jeśli chodzi o walki to ja grając nie zauważyłem czegoś takiego, oblegali mnie również jak miałem duże garnizony. W medku nawet widziałem sytuację gdy Duńczycy na moim AI atakowali Paryż z kompletną załogą (20 oddziałów) 3 pełnymi flagami ale komp nie często dokonuje tak dobrze skoordynowanych akcji, ale żeby nie atakował miast, bo mają 10 oddziałów... dziwne, mógłbyś dokładniej to opisać, dać screena? Ile to tur?
Edit: Na motanie się kompa może też wpływać częste wczytywanie gry, jak wczytujesz grę, bo Ci się nie uda wejść gdzieś agentem, przejąć wrogiego kupca czy coś w tym stylu i wczytujesz tak grę co pare tur to po wczytaniu komp może "zapomnieć" co miał zrobić, taki urok medka niezależnie od AI.
Jedyne wytłumaczenie jakie ja widzę dla tego że komputer nie chce oblegać moich miast i zamków to średni poziom trudności na jakim gram i zazwyczaj dobre przygotowanie obrońców... 10 oddziałów w miastach/zamkach mam przy granicy z Syrią, Egipcjanie właściwie ciągle są w odwrocie, moja konnica rozbija wszystkie ich posiłki, ale zostało jej już tylko 30% początkowego stanu. Co do samej Syrii to patrząc na jej oddziały przy mojej granicy i te które mam na północy to ma przewagę 2:1 więc mogła by zaryzykować odbicie utraconych prowincji...
Ps. co do "savewów" to staram się grać bez takich przekrętów nawet jeśli stracę dobrego króla lub jego następcę w bitwie, tzn. ponoszę konsekwencję swoich złych decyzji - uczę się na błędach.
Cytat:
Zamieszczone przez radax
Jedyne wytłumaczenie jakie ja widzę dla tego że komputer nie chce oblegać moich miast i zamków to średni poziom trudności na jakim gram i zazwyczaj dobre przygotowanie obrońców... 10 oddziałów w miastach/zamkach mam przy granicy z Syrią, Egipcjanie właściwie ciągle są w odwrocie, moja konnica rozbija wszystkie ich posiłki, ale zostało jej już tylko 30% początkowego stanu. Co do samej Syrii to patrząc na jej oddziały przy mojej granicy i te które mam na północy to ma przewagę 2:1 więc mogła by zaryzykować odbicie utraconych prowincji...
Ps. co do "savewów" to staram się grać bez takich przekrętów nawet jeśli stracę dobrego króla lub jego następcę w bitwie, tzn. ponoszę konsekwencję swoich złych decyzji - uczę się na błędach.
No to zrozum radax, że decyzja o wypowiedzeniu wojny gdy jest się 10x słabszym państwem nie byłaby inteligentnym posunięciem kompa :) Przy granicy z Syrią masz pokój więc czemu mają oblegać? Egipt niszczysz, bo w megasubmodzie konnica jest zbyt silna, a dalej dość tania z tego co widzę ;) To już jest sprawa balansu jednostek, a nie jakości SI :)
Może i racja Piter, ale skup się lepiej na poprawie ai tak by papiestwo nie było atakowane przez sąsiadów i pozbawiane prowincji do 30 tury. Balans i statystyki będą mocno zmienione co z 10 razy było już pisane.
Cytat:
Comee ciekawy pomysł ale nie wiem co wybrać, Twój wariant czy mój z bibliotekami dla zamków i szkołami dla miast. Twój jest bardziej uniwersalny i prostszy. Bonusy by było 20 dla zamku (już na starcie) 30% dla twierdzy i 40% czasu budowy dla cytadeli. W mieście 20% za mury miejskie, 30% duże miasto i 40% metropolia. Biblioteka by dawała 5% niższe koszty budowy w zamku II poziom biblioteki 10% niższe koszty budowy. Laboratorium alchemiczne 5% niższe koszty, Szkoła przykatedralna 10% niższe koszty budowy, uniwersytet 15% lub 20% niższe koszty budowy.
Całkiem dobry wariant wtedy można wywalić gildię wolnomularzy i dać jakąś inną.