Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Wczytałem starą kampanię gdzie grałem Rzymem, kontroluję jedną wioskę w Chorwacji i cały półwysep Apeniński. O ile wcześniej stać było mnie na utrzymanie moich armii i robienie co turę 2000-3000 złota na plus, co pozwalało na budowanie i rekrutację, tak teraz mam od razu ostro na minusie i nie stać mnie na nic praktycznie.
Na dodatek wszyscy są bardzo negatywnie do mnie nastawieni, po 2 turach prowadzę wojnę z kilkoma sąsiadami i praktycznie gra jest przegrana bo z tak kosmicznymi cenami wybudowania lub zrekrutowania czegokolwiek nie jestem w stanie utrzymać swoich pozycji.
Miliowy krok wstecz w drodze do perfekcji!
Mod jest w wersji beta. Testują pewne rzeczy, co oznacza, że niektóre zmiany nie zostaną tam na amen lub w swoim obecnym kształcie.
Cytat:
Selea:
Anyway when the mod will be out of beta stage (after 1.0) I will prepare a proper documentation for it (o changelog, moja uwaga). No point doing it now since so many things are still to be added/changed and things will change dramatically in these last versions that approach 1.0.
Cytat:
Ludzie, Bracia, Rodacy! :D Ja rozumiem, że staem to wygodna opcja ściągania modów, ale powoli przyzwyczajajcie się do manualnego pobierania. :
Podpisuje się rękoma i nogami - taki sposób pobierania to super wygoda
Ja jeszcze nie mam 0.71 ale już się za to biorę
No i udało sie :) Dzięki marengo subskrybcja od nowa poskutkowała. No i przekonałem sie na własnej skórze jak działa nowa aktualizacja. Dochody spadły z 10k do 4.5k...
Widzę że jesteś zainteresowany epoką napoleońską. No to może mały quiz. Ilu marszałków mianował Napoleon? ;)
26 ludzkich pocisków, zwanych marszałkami Cesarstwa :D Tak naprawdę, nie były to funkcje wojskowe.
Ja miałem chyba szczęście bo dochody mi mocno spadły ale byłem w czasie wojny domowej - właściwie jej koniec. Po utworzeniu Cesarstwa i dzięki delikatnemu odchudzeniu stanu armii - tak gdzieś każdy legion o 10% dochody wróciły do starego poziomu :D
Cytat:
26 ludzkich pocisków, zwanych marszałkami Cesarstwa :D Tak naprawdę, nie były to funkcje wojskowe.
kurde uprzedziłeś mnie- też tylu naliczyłem
powiem tylko od siebie, że najbardziej wartościowy był pierwszy a ostatni to dno i niedołęga, który dał się wyprowadzić w pole takiemu "cieniasowi" jak Blucher
Taka mała dygresja, najbardziej wartościowy był 13 na liście, czyli Davout. Marszałkowie byli różnego kalibru, ale fakt, Grouchy to niewypał. Był tylko dobrym dowódcą kawalerii, lecz pamiętajmy że w 1815 zmusił do kapitulacji rojalistów.
[quote="Bradley"]Ja miałem chyba szczęście bo dochody mi mocno spadły ale byłem w czasie wojny domowej - właściwie jej koniec. Po utworzeniu Cesarstwa i dzięki delikatnemu odchudzeniu stanu armii - tak gdzieś każdy legion o 10% dochody wróciły do starego poziomu :D [quote]
Wiesz, problem z dochodami występuje raczej w początkowej fazie gry, a te zmiany spowodowały że AI ma nad nami gigantyczną przewagę i wystarczy, że pare frakcji wypowie Ci wojnę i jesteś w ciemnej...
Zgadzam sie Davout był najlepszy, a za najgorszego uważam Neya
Chyba mały spam zrobiłem:p
Ja czekam aż spostrzegą bezsens obecnych rozwiązań w kwestii utrzymania armii i budowy, marzy mi się, że przywrócą dotychczasowy balans ekonomiczny i polityczny plus:
1.Zrobią porządek z agentami i pozbawią ich tych super-RPG-owskich zdolnośći rujnowania miast, zatrzymywania armii a pozostawią:
-szpieg- rozpoznanie i średnia możliwość likwidacji obcych agentów
-dygnitarz - wzmacnianie kultury i dołożenie bonusu w relacjach z nacją na której terenie przebywa dobrze wyszkolony agent. Tutaj jednak max to ułamek dziesiętny co 20 tur. Możę też mieć opcje likwidacji obcych agentów ale nie większą niż szpieg
-champion - szkolenie armii i likwidacja obcych agentów - mocna opcja (koniecznie trzeba zlikwidować te wydawane przez nich ryki roden z zoo)
2.Zmienią warunki decydujące o wybuchu wojny domowej - umiejętna polityka wew powinna całkowicie jej zapobiegać.
3.Wprowadzą opcję zmiany stolicy państwa
4.Zlikwidują wycieczkowy charakter zaokrętowanych armii i flot, obecnie Sparta pływa sobie koło Wysp Brytyjskich a sytuacje w których kilka flot stoi kilkanaście tur bezużytecznie w bezsensownych miejscach to norma.
6.Jeszcze lepszy balans jednostek, niektóre nacje mają obecnie piekielnie silne wojsko, inne są cieniem wojskowośći
7.Logiczny przelicznik bitew na automacie - kto trochę pograł wie o czym piszę
8. Poprawią flagi armii na mapie strategicznej, obecne wyglądają b. sztucznie
9.Zlikwidują obecnie występujące bugi
Życzeń można mieć więcej, każdy dopisze pewnie kilka, ja zadowolę się jednak tym co już zrobili pod warunkiem, że wrócą do poprzedniego balansu ekonomicznego i politycznego. Obecnie nie da się grać, brak pieniędzy i bezsensowne wojny wypowiadane przez komputer graczowi przypominają mi poczciwe MTW 2. Póki co odpuszczam DEI i mam nadzieję, że obecna łatka jest jedyną wpadką tych świetnych moderów. Czekam niecierpliwie na poprawione kolejne.