Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
No jak ja zaczynałem grę Shimazu też mnie rozjechali ci fioletowi :lol: Grałem na bardzo trudnym :D
Zacząłem od nowa na tym samym poziomie i jakoś ich pokonałem :mrgreen: ale powiem jedno łatwo to nie było :lol: Ja przez 20 lat !!!!! podbijałem wyspę Sikoku :shock: Teraz jestem na północnym-zachodzie i mam taką sytuację że szok :lol: Wszyscy mi wypowiedzieli wojnę :mrgreen: Bo Shogun im kazał :lol: jakoś się utrzymuję ale nie wiem czy mi się uda :mrgreen: Mam wojnę z Chokosabe, Date, Hattori i Shogunem a zemną jest Takeda która rozrosła się na pół Japonii i oddziela Date od reszty Japonii ale o dziwo Date dokonuje desantów z morza ( wcześniej nie spotkałem się w żadnej gier z serii aby jakaś frakcja na taką skale dokonywała desantu ) Więcej klanów już nie ma :lol:
Teraz to dopiera będzie WOJNA TOTALNA :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Boa morte
Co do multi i kampanii avatara to sa bugi: statystyki nie działają właściwie, gra ma problem w profilu ze zliczeniem ukonczonych walk przez co mamy tchorza bez honoru po paru starciach. Ranking liczy wlasciwie, natomiast w profilu zaczalem 22 walki i ukonczylem 3 z nich. Nie działa właściwie dobieranie przeciwników, gra zezwala niekiedy na starcie naszej armii o koszcie małym z armia przeciwnika o kosztach średnich. Najczęsciej sie to dzieje gdy zdarza sie gracz widziany w okienku czatowym z rankingiem innym niż jego ranga w profilu( nie chce nazywac po imieniu na co to wygląda bo wszystkiego nie wiem). I jest problem z określeniem kto jest atakującym a kto broni, ja cały czas wybieram nowe tereny do zdobycia i dobrało mi zawodnika ktory robił to samo.
Poza tym jest nieźle, większość dnia straciłem na multi.
Edycja specjalna daje nam porządnego kopa na start w postaci umiejetnosci kruka ktory zabiera morale wrogim ashigaru.
Ja też się pod tym podpisuje obiema rękami. To właśnie w Shogun 2 zagrałem swoją pierwszą bitwę przez internet :D Wygrałem oczywiście ( nie chwaląc się ) a w statystykach same zera :?
Lekkiego szoku dostałem w ciągu ostatnich 20-stu tur :)
Gdzieś po 7 turach dostałem komunikat - Mori upadło.. gdzieś w 15 turze nastepny komunikat - Takeda upadł :mrgreen: Strach myśleć co będzie za pare następnych tur :D Na 3-4 klany które dotychczas upadły dwa to klany grywalne :)
UP:
własnie dostałem komunikat - Klan powstał z popiołów - Takeda ^_^
opisujcie te wrażenia bardziej, szerzej - podoba się, bo nie wiem, czy kupić grę - da się w to grać?
Po lekkim szoku postanowiłem zagrać na normal i różnica jest uderzająca - komp jest bierny a prowincje mniej buntownicze. W porównaniu z tym co dzieje się na hard wieje nudą - choć jest trudniej niż w innym total war na analogicznym poziomie. Muszę przyznać, że w Shoguna na hardzie grało mi się duużo trudniej niż na very hardzie w jakąkolwiek inną grę serii.
Grał już ktoś na legendarnym? :mrgreen:
Legoras - tak, u mnie też pierwsze upadają klany grywalne. Shimazu zwykle po pierwszej turze xd
Szerzej ?
No więc gra jest z pewnością krótsza, niby mamy 4 pory roku ale to za mało. Jestem w 80 turze i okazuje się ,że do końca zostało już wcale nie tak dużo. Po drugie bitwy również sa toczone szybciej, przeciwnik często dąży do zwarcia (nawet pomimo ,że to ja go atakowałem) i przez to oblężenie dwóch pełnych armii wygrałem w jakieś 15 minut.
Natomiast co do jednostek to są super, chociaż ich powtarzalność zaczyna po pewnym czasie nudzić, nie ma żadnych specjalnych jednostek tak jak w Empire były (nie mówcie ,że no-dachi Date czy konnica Takedy jest specjalna, są tylko nieco inni), brak również najemników (jakby ktoś oglądał 7 samurajów których tak chętnie dołączają teraz to by wiedział ,że samurajowie normalnie byli również najemnikami), a poza tym brakuje mi tu państw europejskich ( czy raczej kontaktów z nimi).
Jak wspominałem nie rozwijają się wioski, nie ma już uniwersytetów i wielu innych ciekawych budynków. Co gorsza nie wiem jak mam szybciej opracowywać technologie, niektóre trwają prawie 20 tur.
Ogólnie tak to wygląda, gra jest krótsza i szybsza.
Czyli nie warto wydawać na Shoguna II? - a kwestia dyplomacji, jak to wygląda? - chodzi mi głównie o to czy zawierane sojusze są w pełni przydatne, czyli np jeżeli mamy wojne z kimś.. to czy można poprosić sojusznika o interwencje, której jest skłonny udzielić? - nie wiem, czy jest opcja, np, żeby został twoim wasalem, co w poprzednich częściach, raczej było niemożliwe... olbrzymia przewaga, państwo bez wojska, bez pieniędzy - powinno być na naszej łasce.
hehe
LUBIĘ TO :D
Z waszych opisów wynika, że warto kupić grę jak już trochę stanieje :) Skoro na trudnym i bardzo trudnym są takie jazdy to zapewne rozgrywka niektórymi klanami na poziomie legendarnym będzie naprawdę wielkim wyzwaniem w SP.
Co do sojuszy to TAK. Są bardzo przydatne w czasie walki O tytuł Shoguna kiedy większość klanów wypowie ci wojnę w tedy pomagają dobrze. Co do wasalstwa jest taka opcja ale jej nie próbowałem.
Ogólnie według mnie gra jest warta tych pieniędzy naprawdę daje frajdę.
Nie no takich cyrków z ilością wojen to w żadnym TW nie miałem. Gram Takedą i po zdobyciu pierwszej prowincji od razu Uesugi i jego sojusznik wypowiadają mi wojnę. Nie skończyłem jeszcze ich niszczyć a tu Date wpada na mnie. Skończyłem tych Uesugi chciałem już się za Date brać a tu... Hojo zrywa sojusz i atakuje. Myślałem że gorzej być już nie może ale gdzie tam. Prawie zniszczyłem Hojo a tu Tokugawa z sojusznikiem mnie atakują. Żeby śmieszniej było atakują pełnymi armiami a bitwę o region w którym startują Uesugi mam co roku. I potwierdzam to co ktoś wcześniej pisał. Wojnę można skończyć tylko niszcząc klan.
Po pierwszych 6h zagranych rodem Tokugawa (sam nie wiem co mnie podkusiło) wrażenia mam całkiem dobre. Kampania stała się rzeczywiście bardziej wymagająca, ciężej jest nazbierać pełną armię w krótkim czasie, AI podejmuje zdecydowanie lepsze decyzje niż w poprzednich grach, zauważyłem tylko jeden minus (bynajmniej u mine) w początkowej fazie gry (tak do 50tury) komp ma max jedną armię i jeszcze za nią się jakiś ogonek pałęta w postaci 5-6 dodatkowych oddziałów i jak taki komp zaczyna latać i podbijać tą jedną armią Japonię to łatwo mu podbite wcześniej zabrać, chociaż muszę powiedzieć, że Tokugawą gra się naprawdę ciężko, dużo zależy od tego jak zaczniesz, ja musiałem już w 4 turze wypowiedzieć wojnę seniorowi, żeby zdobyć przynajmniej jedną prowincję i od tamtego czasu pokoju miałem może z 10 tur łącznie, no ale to w końcu Total War. System awansu postaci (czy to agentów czy generała) jest naprawdę dobry, podoba mi się że mogę sam decydować o tym co zrobię z daną postacią. Zaskakująca jest dla mnie szybkość z jaką działa AI, może dosłownie w parę tur podbić 2-3 regiony, w mojej kampanie tak rozwinęło się mori, zajmują już pół japonii :D
Bitwy online zacznę tak naprawdę dopiero z tą serią, wcześniej nie miałem odpowiedniego łącza :).
Przeczytałem parę postów wcześniej o braku "elitarnych" jednostek, jestem więcej niż pewien, że takie się pojawią za 2-4 euro w postaci DLC :D
Edit: Co do tego, że wojnę można skończyć niszcząc klan, to nie prawda, wystarczy okroić ten klan z woja ograniczyć mocno w ziemi, pokazać, że jest się lepszym to wtedy komp sam chce podpisać pokój. Co do dyplomacji, to trzeba już na początku zacząć od umów handlowych i sojuszy to nie będzie problemów ze zdradą.