No noooo, ale kiedy to było. :D Zamierzchłe mko13!
Wersja do druku
No noooo, ale kiedy to było. :D Zamierzchłe mko13!
Nie pamiętasz :mrgreen: , bo marne te twoje argumenty były gdy ja Ci tłumaczyłem, że jako mg nie możesz mi zabronić zerwania stalowego pona :P
Ale ku komu te słowa? Jeśli jakimś cudem do mnie, to nie pamiętam, żebym kiedykolwiek dłużej MG został, niż na 2 tury. ;)
Urodziły się kolejne sprawy do obgadania, koledzy.
Czy nie uważacie, że co do jednostek utworzonych w przejętym mieście - trzeba by jakichś zmian? Mianowicie takich, aby usuwać wszystkie. Jeśli nie ma się warunków finansowych lub wojsk w pobliżu by porządek utrzymać, to się nie wymienia. Wszystko na własne 1/2 turowe ryzyko.
Czy w ogóle w "naszym" wspaniałym modzie można zrobić taką małą modyfikację, która usuwa ten skrypt? Wtedy wszystko by było już pięknie i usunęłoby to dodatkowo jeszcze problemy z "trwaniem jednostek do czasu ich usunięcia".
Właściwie to wcześniej z Domenem doszliśmy do wniosku, że trzeba by dookreślić, czy zostawia się jedną jednostkę ZAWSZE, czy tylko wtedy gdy nie ma się kasy /możliwości rekrutacyjnej / jednostki w pobliżu?
Drugą sprawą jest "cofanie kolejki". Tak mnie zastanawia co skłoniło Was do zakazania tego bezwzględnie? Nie uważacie, że powinniśmy zostawić to MG? Jasna sprawa jest, że nie można cofnąć kolejki zawsze. Rodzi to możliwość zmiany ruchów w stosunku do tego co się zobaczyło u sojusznika dalej w turze etc. etc - wiecie o co chodzi. Ale w sytuacji (przykładowo wko30 - kiedy kolejka idzie: winowajca, gracz x, wnoszący pozew) kiedy u gracza x nic zmiana kolejki w DANEJ SYTUACJI nie zmieni... To raczej nie powinno rodzić sprzeciwu. Nie rozumiem pod tym względem wyroku Kolegium w sprawie owej KO, ale nie o to mi chodzi. Wyrok zapadł, nie o to się kłócę. Jedynie wnioskuję o rozpatrzenie także owej sprawy na przyszłość.
So?
Ale po co to? Czy 1 jednostka, ktora zostaje po wymianie wiele zmienia? Jak dla mnie to regulamin jasno wskazuje, ze 1 jednostke zawsze mozna zostawic po wymianie.Cytat:
Zamieszczone przez Mefisto7
Co do skryptow - wydaje mi sie, ze jest to wbudowane w mechanike medka i nie da sie zmienic, ale akurat na skryptach sie nie znam, wiec moge sie mylic.
Cofanie zbyt wiele gmatwa. Jasne, jesli zasady zlamal gracz, ktory dopiero co wykonal ture, mozna nakazac mu powtorzyc bez lamania, ale powtorne wykonywanie tur przez wielu graczy wydluza niepotrzebnie i tak juz dlugi czas oczekiwania na swoja kolej. MG ma tak duze mozliwosci ukarania gracza, ze nie trzeba dodatkowo wprowadzac cofania tury. Takie jest moje zdanie.Cytat:
Wiesz... Jedno to jacyś tam Chłopi, a drugie to np: Burgundzcy Żandarmi. Wybaczcie, ale 1400 florenów i wystrzałowa konnica piechotą nie chodzą. W działaniach wojennych może to moocno zmieniać sytuację.Cytat:
Ale po co to? Czy 1 jednostka, ktora zostaje po wymianie wiele zmienia? Jak dla mnie to regulamin jasno wskazuje, ze 1 jednostke zawsze mozna zostawic po wymianie.
Jeden lub dwóch graczy w takim razie nie należy do "wielu", nieprawdaż? ;) Ja bym powiedział, że cofanie kolejki jest najprostszą i najskuteczniejszą metodą udobruchania poszkodowanego, a także nie robienia winowajcy zbytniego burdelu. Kara - jaka by nie była - nie zmieni całkowicie spapranej sytuacji na mapie: np: wbrew zasadom pokonana armia - zostanie pokonaną. Nawet zwrot pieniędzy wiele nie zmienia, a co gdy winny nie ma pieniędzy? MG musiałby tak długo analizować sytuację, by wydać stosowny i wszystko uzupełniający wyrok... zresztą wydać go byłoby bardzo trudno - by było w pełni sprawiedliwie. A cofanko? Parę dni przedłużenia, a każdy zadowolony. (No, pomijając niezadowolenie z dłuższego czekania na swą kolej.)Cytat:
Cofanie zbyt wiele gmatwa. Jasne, jesli zasady zlamal gracz, ktory dopiero co wykonal ture, mozna nakazac mu powtorzyc bez lamania, ale powtorne wykonywanie tur przez wielu graczy wydluza niepotrzebnie i tak juz dlugi czas oczekiwania na swoja kolej. MG ma tak duze mozliwosci ukarania gracza, ze nie trzeba dodatkowo wprowadzac cofania tury. Takie jest moje zdanie.
Konna i tak jest kiepska w bitwach na auto.
Świetny argument... To w takim razie Szwabscy Miecznicy - Jedna z najlepszych jednostek regionalnych i jednostek piechoty w ogóle.
Ci szczególnie.... Fajnie by było jakby nic nie zostawało po wymianie :P Dodatkowy Element taktyczny :)Cytat:
Nie musi byc kara finansowa. Rownie dobrze mozna nakazac oddanie prowincji czy rozwiazac winowajcy cala armie.
Co do jednostek - prowincje mozna wymieniac jesli sa daleko od frontu wiec nie widze wiekszego znczenia jakie da 1 jednostka, nawet jesli jest mocna.