Przez negocjacje rozumiem zmieniony campaign script do light tak żeby można było proponować poddanie się załogi zamku przy oblężeniu. Gram , póki co,na oryginalnym AI. Map.rwm po każdej zmianie usuwałem ale usunę ponownie.
Wersja do druku
Przez negocjacje rozumiem zmieniony campaign script do light tak żeby można było proponować poddanie się załogi zamku przy oblężeniu. Gram , póki co,na oryginalnym AI. Map.rwm po każdej zmianie usuwałem ale usunę ponownie.
Czy jest gdzieś jakiś opis odnośnie tego co robi każdy z skryptów z pliku campaign_script?
[spoiler:24pe06qc];;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;0- Prologo;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;5- Bank Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6- Rise of Heroes;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;9- Mongol Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10- Timurid Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;12- Decime Papali;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13- Udienza papale;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- Esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;15- Lega dei Baroni;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;16- Unione degli Emiri;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;17- Flotte mercantili;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;18- Aiuti militari;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;19- Diserzioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;21- Nuovi agenti;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;22- Conversioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;23- Ordini;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;25- Eretici, streghe e rabbini;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;26- Disastri;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;27- Dote;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;28- Tecnologie;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;29- Reliquiario;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;30- Video;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;31- Confische;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e Untori;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- White Flag Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;34- Campagna feudale;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;35- Cambio nomi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;37- Ransom Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;38- CBM Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;39- Reliquie Conquistabili;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;40- External Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;41- Crusades' Limits Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;[/spoiler:24pe06qc]
Na początku tego tematu znalazłem jeden, ale nie wyjaśniał on działania wszystkich skryptów, a chciałbym dostosować grę do moich potrzeb, przed rozpoczęciem nowej kampanii.
Jest angielska instrukcja do Bellum z opisem skryptów: http://www.gamefront.com/files/21298295 ... al+ENG.pdf Sporo mógłbyś wyczytać z poradników do Bellum opis wielu skryptów, i z opisu do 6.2 ale najprościej z angielskiej instrukcji.Cytat:
Zamieszczone przez Takedown
Poradnik rzeczywiście jest dobry, dotychczas nie wiedziałem, że za organizowanie krucjaty trzeba płacić 30000 bizantów. Stąd też moje pytanie, czy komputer też płaci za organizowanie krucjat? I czy mógłby ktoś w skrócie wyjaśnić jak działa Balance Script? Przeczytałem do niego opis, ale nie jestem pewien, czy dobrze go zrozumiałem.
Balance Script ma służyć wyrównaniu szans Ai w walce z graczem i jest ważny zwłaszcza dla małych frakcji. Wszystkie frakcje Ai dostają bonus do sakiewki króla około 5000, czasem nieco więcej. Poza tym zależnie od stopnia trudności Ludzki Gracz też ma bonus do sakiewki króla na medium bonus to około 2500, na hard mamy tylko niewielki bonus na VH nie mamy bonusu. Nie radzę usuwać tego skryptu, ale jak tam chcesz wg mnie usunięcie go zachwieje równowagę a małe frakcje AI szybko znikną podbite przez sąsiadów komputerowych czy ludzkich.
Jeśli Balance Script dodaje tylko bonus finansowy dla komputera to go zostawie. A co z tymi krucjatami? Komputer płaci za ich zwoływanie czy nie?
Czy tylko ja mam wrażenie że AI bitewne w tym modzie jest jakieś ułomne ? Ilekroć przeprowadzam szturm na zamek czy miasto... komp otwiera mi bramę :shock:
Ja tam nie uważam Ai za ulomnego. Jak Ci nie odpowiada wgraj sobie np z modow uzupelniających Real battle Ai Germanicus5 ale radze je zainstalowac ręcznie, nie z automatu. pozdrawiam.
Dobra, widzę że nikt nie wie czy komputer też płaci za krucjaty, więc teraz znalazłem sobie inne pytanie - czy mongołowie będą iść w stronę Polski? A jeśli tak to czy będą trudnymi przeciwnikami?
Jeszcze nie walczyłem z nimi w Bellum Crucis, jedynie w podstawce, kiedy to trzema pełnymi armiami francuskimi przegrałem z jedną mongolską armią. Co prawda było to dość dawno, bo była to moja pierwsza kampania, na której cheatowałem od momentu gdy zobaczyłem, że płaci się nie tylko za rekrutację, ale i za utrzymanie wojska :lol: ... A gdy grałem później Polską, już bez kodów to zabijałem mongolskich generałów, ale nie spieszyłem się z tym, bo oni zamiast iść w stronę Węgier to poszli na Turcję :mrgreen:
Ai też płaci za krucjatę z tego co wiem. Mongołowie zwykle zaczynają wykańczać Kumanów potem Ruś Kijowską. Ja u siebie im dałem 5 milionów a nie 500 tysięcy na starcie oraz podnioslem sakiewkę z 25000 d0 50 000 to do Polski dochodzą. Na oryginale zdarza się, że dojdą ale to zależy czasem utka na Rusi. W Bellum w 90% atakują w Europie nie w Azji. Radze ci dac im taka kasę jak ja, znaczy Mongołom, wtedy są groźni. Ich wodzowie są straszni, wojska takoż, ale każdego da się pobić.