Też mam taką nadzieje.... chciał bym w końcu zobaczyć mapę kampanii i jak to mniej wiecej będzie wyglądało.
Wersja do druku
Też mam taką nadzieje.... chciał bym w końcu zobaczyć mapę kampanii i jak to mniej wiecej będzie wyglądało.
Ja "słyszałem" jednak, że granica miał być na Odrze, a Łaba miała być jednym z etapów tego planu lub tak jak napisałeś, pełniła by role Odrę gdyby plan ten nie do końca się zrealizował.Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Dla mnie nie jest to wcale wyolbrzymione: gdyby ta bitwa była mało ważna to byś o niej nie słyszał ; a jednak "zniechęciła IR" do dalszego "marszu"
Bitwa warszawska ważna była? A kto o niej słyszał :PCytat:
Dla mnie nie jest to wcale wyolbrzymione: gdyby ta bitwa była mało ważna to byś o niej nie słyszał ; a jednak "zniechęciła IR" do dalszego "marszu"
Gdzie obalono komunizm? W Berlinie, niszcząc mur :D
Słyszysz o niej, bo ma ładną symbolikę. Zatrzymanie Rzymu, zniszenie legionów, "Warusie oddaj mi...bla, bla, bla". Również propaganda XIX wiecznych Niemiec wywindowałą tą bitwę do takich rozmiarów. W gruncie rzeczy Rzym ustalił granicę na Renie, bo było mu wygodnie, a podbój dzikich puszczy w niczym nei był an rękę. Może i początkowo zamysły były, ale na pewno dość szybko z nich zrezygnowano (oświeć mnie żródłami, jeśli jakieś masz ;) ).
Podobna bitwa miała miejsce w Galii za Cezara. Galijskie plemię, które postanowiło zdradzić zaproponowało w zimie legionowi Kotty zmienienie miejsca leży zimowych. Kotta przytsał na tą propozycję, jednak po wejściu do lasu został przez swoich dotychczasowych sojusznikó napadnięty. Przez cały dzień Galowie bombardowali ich strzałami i kamieniami, po czym ruszyli do ataku. Mimo to Kottcie udało się wycofać z częścią oddziałów do obozu, gdzie bronili się do rana. W rozpaczliwej sytuacji ostatecznie popełnili samobójstwo, niewielu przeżyło. Teraz pytanie: czy Rzym podbił Galię? ;)
Właśnie. Tylko, że Galia miała znaczenie strategiczne i gospodarce, tak samo jak zajęta później przez Trajana Dacja. A Germania, z brakiem dróg, miastami wielkości wiosek i rzadkimi, jeśli nie powiedzieć nikłymi zyskami natury - surowców raczej nie miałoby sensu. Nawet gdyby w Ager Teutonicus - a za Tyberiusza rzeczywiście pomścili Warusa - Rzymianie wygrali, i tak wycofaliby się, gdyż ta kolonizacja na dłuższą metę była nieopłacalna. Zresztą, tak się też stało - za Tyberiusza, gdy Druzus kolonizował Germanię, po odliczeniu kosztów od zysków realnych i potencjalnych rzeczywiście Rzymianie zrezygnowali.
Źródło jakie posiadam nie jest wystarczające, aby mnie odpowiednio poprzeć abym mógł z wami dostatecznie polemizować na ten temat, ale proszę również o nie brania tego jako wymówkę, że nie potrafię uzasadnić swojego zdania, ale bardziej tego, że starożytność to moja biedna zbrojownia która strzelać z kolubryn nie potrafi, a tylko zwykłych hakownic :)
Nie musiałeś tego pisać, nie jestem w świecie historii od godziny ;)Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Galia miała znaczenie ambicjonalne oraz polityczne dla Cezara.
Najbardziej pasują mi tam Selucydzi, więc jest git. Egipt dostaniemy pewnie w DLC, więc nie będzie tak źle.
Od 20 min odświeżam http://wiki.totalwar.com/w/Factions ale nic się nie pojawia. Tydzień temu Partia już o tej porze była. Miejmy nadzieję, że jak nie dziś to jutro będzie ostatnia frakcja.
A co Was tydzień zbawi? :D Spokojnie ludu, do premiery jeszcze conajmniej pół roku ;)
Ja bardziej czekam na jakieś gameplay'e, szczególnie z mapy kampanii. Mam nadzieję, że po tych frakcjach coś w końcu o tym popiszą.
Po prostu nieobojętne nam co to będzie. Na screeny mogę i poczekać 2 miesiące, ale ostatnią frakcję chciałbym znać teraz. :)
Widocznie ostatnio w czwartek dali dlatego, żeby w tym tygodniu już od czwartku ludzie odświeżali stronę i to się sprawdza bo na TWC było tyle ludzi po południu co w piątek wyczekując frakcji. :lol: