Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
ADI :) właśnie, dlatego zrób jak ja, twój starszy kolega .
Olej bugi, olej wyłapywanie, ciesz się tym co działa i daje fan! Do tego zarzuć se jakąś książkę historyczną w temacie jak już cię zmuli Roman i przestań tak ciągle narzekać!!!
Pozytywne myślenie procentuje we wszystkim ;) , a i Roman z czasem stanie się Pięknym Romanem. Więcej wiary ludzie.
I tak jest lepszy od poprzednich części mimo ich wad. (CHociaż nie jest to prawda ostateczna a jedynie moje zdanie)
@Adi
Ja mam nadzieję że tak samo traktujesz moje chamskie przytyki pod twoim adresem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Corde18
Gram Icenami i dopóki nie wyszedł 2 patch po zdobyciu prowincji automatycznie powiększyła mi się liczba generałów, których mogłem wykorzystać do stworzenia armii. Tymczasem, gdy przeszedłem do Europy kontynentalnej i zająłem Belgię, a potem następną prowincję nic się nie stało i teraz dowodząc czterema prowincjami mam tylko 6 generałów i ani jednego więcej. Dodatkowo nie mogę wydać edyktów, chociaż przysługuje jeden na prowincję, jest napisane 2/2. Co to ma znaczyć? Kolejna sprawa, czy też macie tak, że w jednej prowincji macie rozwój technologiczny na jakimś poziomie, a w drugiej na przykład nic, zupełne zero? To, że tak powiem trochę kpina ;)
Ja mam 7 prowincji i jeszcze parę regionów w innych prowincjach. 4 prowincje to mało, koło 6-7 wzrośnie Ci dopiero limit na następny poziom imperium. 2/2 znaczy że masz 2 edykty obowiązujące na 2 edykty możliwe. Na następnym poziomie imperium będzie ich 4.
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
ale jak poczytasz posta Lusteda z oficjalnego forum to zobaczysz
Ale sie usmialem,naprawde, az sie zona zapytala czy jakis dobry zart przeczytalem w necie :lol: :lol: :lol:
Z tego co widzialem na forum totalwar.com to niektorym dalej gra nawet nie odpala,a u mnie dalej laguje jak jasny h......Patch dwa mial naprawic lagi,wypuscili bete ktora nic nie dala,po czym wiedzac o tym poprostu przemianowali ja na release.Ja juz nie wierze w zadne slowo CA.
Tak ale zachowanie jednostek to kwestia silnika gry jeśli się nie myle ;) przed patchem toczyłem normalne walki, obecnie rozstrzygam bitwy automatycznie bo nie mam zamiaru oglądać moich żołnierzy biegających w kółko bez celu. Na YT kilka osób wrzucało filmik z tym bugiem i jakoś nadal tkwimy w tym samym miejscu jeśli chodzi o patchowanie gry :/
Jasne , odpisywałem Shanowi w kwestii samej wydajności nie zachowania jednostek.
Swoją drogą u mnie zachowują się jak trzeba (poza nielicznymi wyjątkami) w oblężeniach. Kwestie sprawności AI w samej grze na polu bitwy pomijam, bo tu w całej serii raz lepiej raz gorzej. Mody też idealne nie są i nie były . Jeżeli o idealne bitewne AI chodzi to zostaje drugi człowiek, który też czasem popełnia błędy.
Niemniej jednak da się grać z AI i z tego co czytam to parę osób ma naprawdę jakiegoś mega pecha bo u równie wielu niektóre rzeczy nie mają miejsca.
Są jakieś zbyt umowne rozwiązania pokroju płonących oszczepów stosowanych na szeroką skalę i "wyciąganych" z kołnierza, do tego niby opisywanych w Wojnie galijskiej (wg Lusteda) jako powszechnie wykorzystywane przez Rzymian (co oczywiście jest bullshitem) bo płonące to one nie były to raz (jeśli nawet to nie paliły się w takiej ilości i stylu katiuszy jak w grze) a wykorzystywane głównie przez niektóre plemiona barbarzyńskie na szerszą skalę (głównie w Hiszpanii) oraz Kartaginę. Ale rzeczy tego typu są detalami, fakt psującymi NIECO odbiór całości ale :
- łatwymi do poprawy
- nijak mającymi się do faktycznej grywalności
I umówmy się, że źródeł dotyczących starożytności też jest wbrew pozorom mało, a same źródła pisane, nawet znanych historyków często rozmijają się z prawdą lub przedstawiają ją w określonym , korzystnym dla autora świetle.
Archeologia też wszystkiego nie odkopie. I tyle, nie tylko gracze się z tym mierzą ale i sztaby naukowców na całym świecie.
I co z racji tego , że takich kwiatków jest pełno i jeszcze więcej, [których część nawet wyjadaczy-graczy nie zauważy bo zwyczajnie pojęcia nie ma o niektórych aspektach tej produkcji w odniesieniu do stanu obecnej wiedzy historycznej ( + archeologia)] to mamy zebrać się w uczone konsylium i jeździć po grze ?
Chyba niektórzy zapomnieli czym gry kiedyś były i czym są nadal, mimo że wydaje nam się inaczej...
R O Z R Y W K Ą
Niczym więcej, a akurat TW należy do tej bardziej ambitnej formy growej rozrywki bo jeszcze porusza szare komórki i jakoś inspiruje
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Jasne , odpisywałem Shanowi w kwestii samej wydajności nie zachowania jednostek.
Swoją drogą u mnie zachowują się jak trzeba (poza nielicznymi wyjątkami) w oblężeniach. Kwestie sprawności AI w samej grze na polu bitwy pomijam, bo tu w całej serii raz lepiej raz gorzej. Mody też idealne nie są i nie były . Jeżeli o idealne bitewne AI chodzi to zostaje drugi człowiek, który też czasem popełnia błędy.
Niemniej jednak da się grać z AI i z tego co czytam to parę osób ma naprawdę jakiegoś mega pecha bo u równie wielu niektóre rzeczy nie mają miejsca.
To od tego kreta, ktorym sobie monitor przeczysciles. Z tego co ja zaobserwowalem to wiekszosc ma bugi;) A "mniejszosc" tez je ma tylko,ze woli ich nie widziec;)
Jasne,ze da sie grac z AI. Ale co to za gra:)
Cytat:
Hehehe. To Ci megapechowce :)
Plonace oszczepy, to bzdura. To,ze je kiedys tam uzyli nie oznacza,ze maja byc podstawowa bronia w grze. To smieszne. Kiedys tez sie jacys woje przebrali za owce, to oznacza,ze maja byc zolnierze owce?;)
Albo psy atakujace. No sie uparl jakis komik z Ca i je ciagle wrzucaja. Czy ktos je uzywal(mam na mysli jakies panstwo, armie) jakos podstawowa jednostke bitewna????Albo rzucajacy glowami. Ja mysle,ze tam w ekipie CA siedzi jakis maniak takich bzdetow i jemu nalezy podziekowac za takie kwiatki;)
"Plonace oszczepy, to bzdura. To,ze je kiedys tam uzyli nie oznacza,ze maja byc podstawowa bronia w grze. To smieszne. Kiedys tez sie jacys woje przebrali za owce, to oznacza,ze maja byc zolnierze owce?;)"
@Adi
Tu się z Tobą w pełni zgadzam, bo i wygląda to "z pupy wzięte" i skala jest zbyt wielka ,
każda frakcja sobie podpala oszczepy ile chce.
O owcach nawet nie myślę bo to już za duży hardkor.
Jak Umbrecht wrzuca filmik nie zwiazany z Romkiem. To ja wrzuce bardziej zwiazany:)
Ciekawa bitwa obleznicza z kampy MP ;)Zwyciestwo tradycji nad nowoczesnoscia.
[youtube:283wiey5]http://www.youtube.com/watch?v=MOSyJ6GYHig[/youtube:283wiey5]
Boję się, że prędkość ruchu jednostek raz jeszcze zostanie obniżona oraz, że wraz narzekaniami na zbyt duże obrażenia strzelców przeciwko ciężkim jednostkom zostaną oni osłabieni. Co sądzicie na ten temat?
Ja po ostatnich poprawkach z CA nie narzekam. Na mapie kampanii wyciągam 15-20 kl/s - w czasie bitew ok 40-50 wg.frapsa. Gram na ustawieniach średnio-wysokich-dwie opcje mam na bardzo wysokie, rozdziałke mam 17calowego monitora i używam debug kamery w bitwach. Jedyne zacięcia w bitwach to na bliskich przybliżeniach.
Niestety Pentium G860 i Radek 4890 na więcej nie pozwalają - przed patchami było o wiele gorzej. teraz mam ok - nie tak świetnie jak SH2 - ale nie mam powodów do narzekania :)