Re: Patche - temat zbiorczy
Cytat:
Zamieszczone przez badolf4
Panowie, u was też po patchu żołnierze są rozstawieni dalej od siebie w szeregu niz przed patchem? Wygląda to trochę jak "ala tyraliera", szczerze powiedziawszy wolałem ich bardziej zbitych w masę, jeżeli chodzi o optymalizację to tak naprawili wydaje mi sie całkowicie ten problem szczególne dla osób które grały na ustawieniach ekstremalnych, przez co gra jest nareszcie zupełnie grywalna pod kątem technicznym, żadnych klatkowac w czasie zbliżenia - testowane na bitwie z udziałem 16 tys.
Rozstawienie jest chyba właśnie tym co naprawiło efekt blob i szarżę w tym patchu. Wygląda jakby powiększono wirtualny rozmiar jednostki, przez co nie mogą się one zlewać i przenikać. Tak samo się to naprawia w modach do mtw2.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Cytat:
Panowie, u was też po patchu żołnierze są rozstawieni dalej od siebie w szeregu niz przed patchem? Wygląda to trochę jak "ala tyraliera", szczerze powiedziawszy wolałem ich bardziej zbitych w masę, jeżeli chodzi o optymalizację to tak naprawili wydaje mi sie całkowicie ten problem szczególne dla osób które grały na ustawieniach ekstremalnych, przez co gra jest nareszcie zupełnie grywalna pod kątem technicznym, żadnych klatkowac w czasie zbliżenia - testowane na bitwie z udziałem 16 tys.
Rozstawienie jest chyba właśnie tym co naprawiło efekt blob i szarżę w tym patchu. Wygląda jakby powiększono wirtualny rozmiar jednostki, przez co nie mogą się one zlewać i przenikać. Tak samo się to naprawia w modach do mtw2.
Możliwe aczkolwiek benchmark jak można zauwazyć nieradzi sobie z tym, żołnierze maszeruja bądź niemaszerują;D, poza tym falanga wygladała lepiej zwarta w taka masę, no nic da się przyzwyczaić
No i znowu trzeba będzie rozpoczynać kampanię od nowa, by cieszyć się pełnią zmian. Wróciłem do Romka od czasu premiery kilka dni temu, a tu nowy patch, wprowadzający wiele ciekawych zmian :D Może tym razem naprawią na stałe blokowanie portów AI przez inne AI uniemożliwiając tym samym podbój miasta (dziś po 20 turach frakcja przestała nagle blokować inną :D)
I żeby było zabawniej akurat teraz musiał mi się zepsuć komp...No cóż,mam nadzieję,że to,co mówicie o optymalizacji to prawda.
Potwierdzam, optymalizacje poprawili, tyle ze glownie poprzez zanikanie szczegolow na dalszym planie, ale nic wazne ze dziala to o wiele znosniej i mozna podniesc ustawienia :D co do luzniejszych szykow to zdziwiliscie mnie, u mnie zolnierze sa zbici w kupe, tak ze w trakcie walki praktycznie nie mozna dostrzec animacji:/ mam nadzieje ze radious niedlugo zaktualizuje swojego battle moda i to poprawi tak jak wczesniej. Ogolnie patch bardzo na +, jak ktos wczesniej wspomnial komputer zaczyna uzywac formacji, jednostki podczas walki nie gubia juz szyku, przez co falanga hoplitow i zwarte oddzialy rzymskie wygladaja w czasie walki w miare realistycznie. Jesli by sie czepiac to niestety jednostki barbarzyncow czy plemion wschodnich rowniez szyk trzymaja a u nich to juz srednio wyglada, mimo to jest to wedlug mnie pozytywna zmiana. Poza tym nie wiem czy zauwazliscie ale patch objal rowniez blood packa, teraz krew pojawia sie rowniez na zwierzetach, czego wczesniej nie bylo (albo ja nie dostrzeglem :D )
Uprzedzajac tez pytania niektorych, praktycznie kazdy mod ktory ingeruje w statystki jednostek, ich zachowanie na polu bitwy, powoduje konflikt z obecnym patchem.
Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
Potwierdzam, optymalizacje poprawili, tyle ze glownie poprzez zanikanie szczegolow na dalszym planie, ale nic wazne ze dziala to o wiele znosniej i mozna podniesc ustawienia :D co do luzniejszych szykow to zdziwiliscie mnie, u mnie zolnierze sa zbici w kupe, tak ze w trakcie walki praktycznie nie mozna dostrzec animacji:/ mam nadzieje ze radious niedlugo zaktualizuje swojego battle moda i to poprawi tak jak wczesniej. Ogolnie patch bardzo na +, jak ktos wczesniej wspomnial komputer zaczyna uzywac formacji, jednostki podczas walki nie gubia juz szyku, przez co falanga hoplitow i zwarte oddzialy rzymskie wygladaja w czasie walki w miare realistycznie. Jesli by sie czepiac to niestety jednostki barbarzyncow czy plemion wschodnich rowniez szyk trzymaja a u nich to juz srednio wyglada, mimo to jest to wedlug mnie pozytywna zmiana. Poza tym nie wiem czy zauwazliscie ale patch objal rowniez blood packa, teraz krew pojawia sie rowniez na zwierzetach, czego wczesniej nie bylo (albo ja nie dostrzeglem :D )
Uprzedzajac tez pytania niektorych, praktycznie kazdy mod ktory ingeruje w statystki jednostek, ich zachowanie na polu bitwy, powoduje konflikt z obecnym patchem.
Czyli wg. Ciebie obniżyli jakość grafiki, żeby lepiej działało? Nie sądze, że poszliby na taką łatwizne
wziałem tak:
kliknij steam>biblioteka gier>p.p myszy na rom2>właściwości>beta>zaznacz patchbeta 1.7>zamknij >pobierz>testuj
i mam w pobrane patch7 ale jest z automatu wstrzymane i nie mogę wznowić
wie ktoś o co chodzi?
U mnie bez widocznej poprawy optymalizacji. Za to Siege AI zaistniało w custom battle. Potrafi korzystać z taranu, wież oblężniczych i żółwi/winiet. Strzelcy na murach strzelają teraz także z drugiego szeregu, a nie tylko pierwszego. Niestety wraz z wersją beta patcha dostałem już parę crashy do pulpitu. Jednostki wedle swojej właściwości trzymają lub nie formację. Z moich wstępnych testów wynika jednak, że formację opłaca się utrzymać w określonych przypadkach, a jej wyłączenie pomaga podczas flankowania. Buff łuczników oraz wszelkiej maści oszczepników jest fajny ale mało to zmieniło w łucznikach, przy peltastach jednak jest duża różnica i myślę, że bezkonkurencyjnie stali się obecnie najlepszym rodzajem strzelców. To co mnie boli to fakt, że zmieniono falangę hoplitów i teraz ta umiejętność zwie się "Mur Hoplitów" :( Poza nazwą nic innego się nie zmieniło w jej mechanice. Dodatkowo nie można jej odpalić po szarży. Sprawia to, że hoplici zostali osłabieni. Trudny wybór pomiędzy ich dosyć dobrymi bonusami do szarży, a bonusami płynącymi z falangi - użycie teraz musi być mocno przemyślane. Złośliwi twierdzą, że CA wreszcie się przyznało do nieistnienia w tej grze falangi hoplitów. Ja mam cichą nadzieję, że Mur Hoplitów stanie się inną umiejętnością, a prawdziwą falangę dodadzą. Słyszałem już, że CA dodało jakieś ukryte premie dla jednostek z włóczniami (+20 atk względem kawalerii) i mieczami (+20 atk względem piechoty) ale nie potwierdzona jest ta informacja. Jako, że wcześniej sobie testowałem na patchu 5 dużo rzeczy to postaram się to sprawdzić.
Pozdrawiam
mam takie pytanie bo może ktoś wie, czy patch7 zmienia plik: startpos.esf ?
bo zastanawiam sie czy jak wrzuce po tym patchu ten plik spowrotem by miec wszystkie frakcje to czy nie cofne zmian z patcha?
Cytat:
Czyli wg. Ciebie obniżyli jakość grafiki, żeby lepiej działało? Nie sądze, że poszliby na taką łatwizne
Fakt ze to latwizna ale to najprostszy i zarazem najskuteczniejszy zabieg ktory zwieksza wydajnosc, zreszta latwo zaobserwowac ze to zastosowali poprostu oddalajac i przyblizajac kamere w danym punkcie (najlepiej takim o duzym zageszczeniu roznych szczegolow czy roslinnosci)