Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Podnosilem mnoznikiem . temperatury mam wporzadku plyty glownej 45 stopni procka maksymalnie w stresie 48 przy podkreconym do 3.8 Ghz chłodzenie na procku : Arctic Cooling Freezer 13 Pro.
Jesli chodzi o zasilacz do Cooler Master 620 Watt . procka krecilem samym mnoznikiem i doszedłem do 3.8 po wyzej 3.8 wywala czasem także zostawiłem już 3.8 . A jeśli chodzi o ramy to nie mam pomysłu bo jak wszedzie nawet czytałem na ten temat to piszą aby kręcić mnożnikiem a jak przestawie to mam bluesreeny .
Spróbuj podnieść takty RAMu przy niepodkręconym procku i zobacz co się będzie działo :P
Przy normalnym taktowaiu procka 3.2 i ramy na 1600Mhz nie wywala ale tera pytanie co lepsze procek na 3.8ghz i ramy 1333Mhz czy procek 3.2 i ramy 1600Mhz ?? Wydaje mi sie ze Procek :P Chociaż co jest dziwne ze jak grałem w crysis 2 czy wiedzmina przy podkreconym procku i tam 1600Mhz wszystko jest ok jak robie test occ z wykorzystaniem 90% ramu tez ok a przy empire czy shogunie dam np. po 3 druzyny po jednej ze stron to wtedy wywala .
Komp jest stabilny jak nic nie wywala. Lepiej mieć szybszy RAM, bo Grafa się dusi w mniejszym stopniu.
Rób tak. RAM trzymaj tak jak jest a procka powoli podbijaj, jak się zacznie wieszać to cofnij do ustawień na których się nie wieszał. Powinno być git.
A co do testów. Najlepszy to jest wPrime i tego używaj. Zapuść na parę h i zobacz co się będzie działo.
A teraz pytanie czy jeszcze gdzieś oprócz Empire i Shoguna Ci się wiesza komp ?
Procesor 3.5Ghz ram 1600Mhz i chodzi wszystko dobrze jak dam procka na 3.6 to juz wywala . Przy empire i shogunie najszybciej wywala bo grajac w inne gry np. crysis 1h i nic ale przy siedzeniu na necie tez sie zdazylo.
AMD athlon(tm) 64 X2 Dual
Core Processor 4000+
2,11 GHz, 3 gb ram:
Kingston 800 mhz i KingMax 800 mhz ddr2
Karta graf. Radeon 800XGTO
Płyta główna to K9N Neo V2
Czy na ten złom wejdzie mi karta 1gb?;p ddr2
Bo nie mam pewności:(
Jaką chcesz karte grafiki kupić ? I ile masz RAMu 2Gb czy 4Gb ?
Karty grafiki z 1Gb to zazwyczaj chwyt marketingowy, dużo wolnego RAMu który i tak nie zostaje wykorzystywany.
Wszystko jest opisane:]
ale napisze tu(jeszcze raz): 3gb,kości ramowe to kingmax 1gb i kingston 2gb obie mają 800 mhz
a karte chce kupić najlepiej radeona,przyzwyczaiłem sie do nich:D 1gb,bo czytałem że pod ddr2 lepszej karty nie ma:/
To źle doczytałeś ... Poza tym wg mnie to RAM Ci strasznie dusi komputer, bo Dual-Channel w takiej konfiguracji raczej nie działa.
Ile masz kasy na kartę ? To coś dobierzemy sensownego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Procesor 3.5Ghz ram 1600Mhz i chodzi wszystko dobrze jak dam procka na 3.6 to juz wywala . Przy empire i shogunie najszybciej wywala bo grajac w inne gry np. crysis 1h i nic ale przy siedzeniu na necie tez sie zdazylo.
Najwyraźniej trafiłeś na kres możliwości kontrolera pamięci. Możliwe że jakbyś timingi poluzował to by poszło lepiej, ale tu jest już dużo zabawy i wiedzy tajemnej.
od 100 do 350 max na karte wydam,albo jeszcze troszkę więcej :roll:
Ale to głównie zależy od tego co mi zaproponujesz,a jeśli chodzi o zasilacz zanim zapytasz to tak: do wymiany jest;p