-
hhmm...
Mam BellumCrusis7 zainstalowany, mogę Ci pomóc to ogarnąć, ale musisz mi powiedzieć o jaką konkretnie jednostkę Ci chodzi (czy jedna czy kilka?)
I co to znaczy że się jednostki dublują???
plik map.rwm jest w folderze data/world/maps/campaign/custom/Ufficiale
-
Ogólnie jak pisałem - mi nie chodzi o daną jednostke lecz o usunięcie bariery dla rekrutacji elitarnych jednostek wszystkich frakcji.
A każda ma takową gdzie pisze iż wyszkolona może być tylko na takich i takich ziemiach.
Kiedyś grałem w starszą wersje BC - dlugo nie zabawiłem, bo tam był jakiś (przynajmniej dla mnie) marny przelicznik dochodów i przy większej ilości miast wychodził dochód jak na starcie - w 7.0 jest już jednak to zbalansowane i można bawić się albo w wojny na chama, albo zdobyć dany teren - okopać się i zbierać kase na inwazje z prawdziwego zdarzenia.
I jak mówiłem wszystko jest cacy, aczkolwiek dla mnie byłoby idealnie, gdyby nie było tych blokad dla rekrutacji elitarnych jednostek - dlatego np grałem Turcja, bo tam elitarnych janczarów dało się szkolić w każdym miejscu po zbudowaniu odpowiednich budynków.
A tak np grasz Anglia - podbijasz np Turcje - wojska padają i pasuje je przeszkolić, a wiec jesli sa to elitarne wojska to musisz zapierniczać pół mapy do danego zamku gdzie szkoleni być mogą. I nie ważne, że np Węgry są 100 tur pod twoją kontrolą - nie ważne, ze wszystkie budynki militarne rozbudowane, bo i tak tam szkolić możesz tylko regionalnych najemników lub marne jednostki danej nacji. Jak dla mnie to psuje gre - wiem, że nie dla wszystkich dlatego sam chciałem tak podlubać, zeby nie było żadnej jednostki z zakichanym napisem:
UNITA AOR: reclutabile solo nelle regioni...
-
Sorki podałeś jednostkę z Bizancjum więc sprawdź na niej czy Twoje zmiany działają
-
Swoją drogą - gdzie tu sens? jaką by się nacją nie grało to jeśli podbiles jakis teren to wprowadzałeś tam swoje budynki, technologie i kulture - przecież Konstantynapol upadł również przez pokolenie ludzi z terenów Azji Mniejszej niegdyś należacego do Bizancjum. Opanowujesz jakiś teren to zarządzasz nim w pełni, a nie jakieś blokady, że np najlepsza konnica Królestwa Polski szkoli się tylko w Krakowie.
Do tego zauważcie jak to niszczy checi powrotu - tak to co kraj inna armia i zawsze tą mape podbijalo się w inny sposob - a tak start jest inny owszem, ale potem i tak to polega na najemnikach dostepnych dla wszystkich nacji i robi sie powtorka z rozrywki, bo przeważnie trzeba bazować na najemnikach. Wiec podbijanie Azji Mniejszej czy to Szkocją czy Anglią jest takie same.
-
Sens jest pewne jednostki były rekrutowane geograficznie z miejscowych nomadów w przypadku Styhikon. Ale to gra, wiesz jak to zmienić to zmień sobie.
-
łooo Fili2793, to się trochę napracujesz bo to czasochłonne jest...
nie wiem czy jest sens robić coś takiego.
Ja osobiście uważam, że to jest dobre rozwiązanie te tzw regionalne jednostki, ale to jest moje prywatne zdanie:D
Można też zrobić tak że będzie się rekrutować dane jednostki przy odpowiednio wysokim poziomie religii (tak jest np. w modzie Third_Age)
Wtedy byś mógł w Jerozolimie robić Konnice Królestwa Polski po osiągnięciu odpowiedniego poziomu katolicyzmu.
Ale tak jak napisałem wcześniej jest to czasochłonne, a tych jednostek regionalnych jest chyba po kilka dla każdej nacji...
...to jest dużo do poprawki
-
nie da rady - nigdy tego nie usune...
myślałem, że jak bede leciał ctr+f and hidden_resource
to wyłapie wszystko i będzie cacy, ale po trzech godzinach się poddaje
gubie się w tym i nic zrobić nie moge - nie ogarniam tych linijek i zapewne juz usunałem nie ten hidden resource co trzeba
tak czy inaczej dzieki za checi pomocy - trzeba grać jak jest
właśnie miałem dodać, ze w Third_Age fajnie jest to zrobione - możesz rekrutować jednostki na podbitych terenach, ale musi być tam twoja kultura
-
ehe po ctr+f and hidden_resource nie da rady tego zrobić
hidden_resource używa się także do budynków i innych jednostek nie tylko regionalnych
druga sprawa to fakt że w BC7 plik EDB jest dość obszerny.
Chodzi mi o to że jedna jednostka jest zapisana np. w czterech linijkach dla każdego poziomu koszar (a czasem nawet w sześciu)
Czyli da się to zrobić ale potrzeba na to sporo czasu...
... i cierpliwości:D
-
czyli jak mówiłem jednostki sie dubluja:D
wiesz ja tak dłubałem max pol h i przerwa - ostatnie minuty to już było takie uczucie, że ręka ci wariowała, bo wiedziałeś, że jedną spacje za dużo usuniesz i cała robota w ...
jak ta gra dla dzieci w chirurga:D
tak czy inaczej nie raz miałem ochote nacisnąć ctr+a i usuń
ale nie wiem zobaczymy - kilka dni to bede robił jak mnie cheć najdzie - najwyżej jak po wielu godzinach usune te wszystkie hidden resource i po wklejeniu w Date gre mi wywali to ja wywale lapka przez okno
-
Mam takie pytanie.
Otóż wróciłem do grania po dłuuższym czasie, zainstalowałem BC 7.0, spolszczenie, pierwsza kampania Litwą na normal/ normal na początek. Zdobywam sąsiednie, neutralne osady, szerzę pogaństwo :cool:, ogólnie rosnę w siłę. Nadchodzi 30 tura, atakuje mnie Nowogród, z którymi radzę sobie bez większych problemów... I zaczyna się najazd z każdej strony - Księstwo Włodzimierskie, Węgry, Norwegia itd. wszyscy ruszają na mnie wielkimi armiami, bez względu na to, jakie miałem stosunki z tymi państwami, czy nawet z kimś sojusz. Praktycznie nie da się w to grać, jest może jakiś submodzik zmieniający AI w kwestii dyplomacji ??