Cytat:
Nie wiem jak chochlik, ale ja staram się opierać swoje poglądy na racjonalnych podstawach, w przeciwieństwie do chrześcijańskich kapłanów, których postulaty wywodzą się z interpretacji mitologi zapisanej w starożytnej księdze.
Całkiem słusznie. Tylko to nie odbiera kapłanom prawa głoszenia swoich poglądów, przy założeniu że ich nie szerzą ogniem i mieczem ;)
Cytat:
Powiedz mi Elrondzie, czym Ty się różnisz promując liberalne poglądy, przecież fundamentalnie sprzeczne z konserwatyzmem, chrześcijańską demokracją i socjalizmem?
Różnię się pewnym "drobiazgiem": nie pożądam Twoich pieniędzy, życia, mniejszej, większej bądź totalnej władzy nad Tobą, nie czuję potrzeby rozkazywania Tobie "jak żyć". Wiesz jaka jest moja koncepcja państwa - nieco inna od socjalistów, nieważne czy pobożnych, czy bezbożnych ;)
Cytat:
Ale czy polityk kierujący się tylko zasadami religii jest fer wobec ludzi, którzy go wybrali?
Jeśli doskonale wiedzieli jaką religię wyznaje? Oczywiście.
Cytat:
Czy możemy odmówić kobiecie prawa do osunięcia ciąży
Tak samo jak możemy odmówić popełniania morderstwa.
Cytat:
czy też zapłodnienia in vitro tylko dla tego, że jakiś człowiek kierując się zasadami wiary powiedział nie?
Z pewnością powinniśmy zabronić finansowania tego z pieniędzy podatników. Czy zabronić w ogóle? Nie mam zdania w tej kwestii.
Cytat:
Nie żyjemy w średniowieczu tylko w XXIw., każdy człowiek ma prawo decydować o swoim życiu a nie jakiś domorosły polityk. Proszę bardzo niech mają swoje idee i poglądy polityczne, ale niech nie narzucają ich reszcie, nie każdy jest taki jak oni.
O swoim tak, ale o cudzym :?:
Cytat:
Praktycznie w sejmie większość stanowią faceci - a jak by nie patrzeć spłodzenie potomka to dla nas pikuś. To na kobiecie spoczywa cały ciężar i to chyba one powinny mięć więcej do powiedzenia. Ja proponuje by księża założyli rodziny(legalnie) i zobaczyli jak to jest. Bo w tej materii nie mają zbyt wiele do powiedzenia.
Jak kobiety chcą samodzielnie decydować o dziecku to niech się nauczą samodzielnie zapładniać i nie wyciągać do faceta ręki po alimenty :lol:
Cytat:
Dla mnie oznacza to jedno, poszanowanie uczuć religijnych każdego człowieka bez względu na wiarę, nie może być tak, że w życiu publicznym ma dominować jedna wiara.
Daj się też koledze wykazać - zawsze mnie ciekawiły pogadanki o "neutralności światopoglądowej" w przypadku mówienia o państwie, będącym przymusem z zasady ;)
Cytat:
Rożnie się w kilku rzeczach -
- aborcja - czy kobieta zgwałcona, która przez to jest w ciąży nie ma prawa jej osunąć? nikt nie przymusza kobiety do aborcji, to kwestia jej decyzji i sumienia
A czy dziecko poczęte w wyniku gwałtu nie ma prawa do życia :?:
Cytat:
- antykoncepcja - proponuję trochę o niej poczytaj, bo nie chodzi mi tu o refundacje - pigułek po, prezerwatywach, krążków czy innych tego typu rzeczy ale o refundacje tabletek hormonalnych, które nie tylko biorą kobiety, które nie chcą być w ciąży ale również takie, które są chore i muszą sztucznie dostarczać organizmowi hormonów
Ich zdrowie to ich indywidualny problem, a nie "problem społeczny".
Cytat:
- in vitro - na to decydują się pary, które nie mogą mieć potomka :!: a nie robią tego dla własnego widzimisię, czy mam prawo moralne odmówić rodzicom poczęcia dziecka?
Jak chcą się zapładniać pozaustrojowo za własne pieniądze, to jeszcze można nad tym tematem dyskutować.
Cytat:
A nie stawiają ich? Czy to nie z kasy państwa idą pieniądze na kościoły? Przecież Kościół jako związek wyznaniowy dostaje pieniądze.
I w normalnym państwie finansowanie z pieniędzy publicznych instytucji religijnych nie powinno mieć miejsca tak samo, jak finansowanie skrobanek, antykoncepcji czy in vitro.
Cytat:
Drogi Erlondzie mam do Ciebie takie pytanie odnośnie kwestii aborcja itp. Czy jako człowiek mam prawo odmówić człowiekowi choremu na raka płuc leczenia tylko dlatego, że wypalał paczkę fajek dziennie.
Ze swoich środków/wykupionego ubezpieczenia może się leczyć dowolnie. Jak chce, by go dotowali inni, to powinien mieć ich zgodę.
Cytat:
Czy mam prawo odmówić przeszczepu wątroby osobie,która piła?
A skąd bierzesz wątrobę :D :?:
Cytat:
A więc czy polityk ma prawo zabronić komuś szczęścia bądź zdrowia? Chyba nie.
Nie ma prawa zabronić komuś poszukiwania szczęścia. Państwo nie jest od tego, by kogokolwiek czynić szczęśliwym czy zdrowym.
Cytat:
Uczyłeś się w szkole historii, nie muszę Ci chyba przypominać co się działo w średniowieczu gdy monarchowie szli za głosem papieża.
Z tego co wiem średniowiecze się skończyło.
Cytat:
Jak rozumiem popierasz na przykład nawoływania imamów do świętej wojny. Bo to także jest mieszanie się do polityki. Czy jakby w Polsce doszło do tego, że biskupi z ambony nawoływali by do spalenia innowierców cieszyłbyś się? Kościół niech zostanie przy zbawianiu dusz wiernych a nie wtrącaniu się do czegoś co jego bezpośrednio nie dotyczy. To nie ksiądz rodzi i wychowuje.
Wbrew bajkom coś takiego jak "państwo neutralne światopoglądowo" nie istnieje. Każde państwo uchwala jakieś prawa, pobiera podatki. A te z zasady nie mogą być "neutralne", bo tak czy inaczej kształtują nasze życie. Jak państwo uchwala jakieś prawa i masz republikę, to osoba obdarzona prawami obywatelskimi ma prawo do wpływania na kształt takiego państwa. Jest też wolność słowa i prawo do swobodnego głoszenia swoich poglądów. I tego prawa księżom odmówić nie możesz, chyba że uważasz ich za jakichś "untermenschów", którzy na prawa obywatelskie nie zasługują ;)
Cytat:
Według Ciebie Piter nawet nie narodzone dziecko ma prawo, a czy szanujemy prawa dziecka, które już żyje? Czy nie ustalamy mu własnych zasad, które ma przestrzegać?
Czy kilkudniowy zarodek, który bardziej przypomina zarodek gada ze struną grzbietową nazwiesz dzieckiem? Gdzie zaczyna się tak naprawdę się pojęcie dziecko?
Problem z aborcją polega na tym, że trudno jest obiektywnie ustalić kiedy zaczyna się człowieczeństwo. Kiedyś Ty i wszyscy inni narodzeni "przypominali gada", tyle że nikt nie wpadł na to, by ich spuścić do kibla.
Cytat:
W biologii nie mówi się o dziecku tylko o płodzie, dopiero gdy wyjdzie na zewnątrz jest mową o tym.
A czym się różni dziecko kilka godzin przed porodem od tego chwilę po porodzie :?: A że ktoś bawi się w semantykę, by wyczyścić swoje sumienie i nie mówi o dziecku, tylko o "płodzie", cóż...
Cytat:
Czemu np. Kościół i środowiska z nim związane tak bardzo starają się tego zakazać a na przykład nikt nie mówi o wazektomi przecież to też niszczy nie narodzone życie.
Pouczasz innych z biologii, a nie widzisz różnicy między plemnikiem, a zarodkiem ;) :?: Jeśli chodzi o krk to z tego co wiem potępiają z jakichś tajemniczych powodów antykoncepcję na całej linii, więc podwiązywania jajników też raczej nie pochwalą, nawet jak już ktoś się dzieci w życiu trochę narobił ;)