Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
marko1805, jestem ciekaw jakiej natury jest Twoje krytyczne podejście? Nie pytam dla samej dyskusji. Możesz zauważać czegoś czego nie widzę ja lub możesz widzieć plusy tam gdzie ja ich nie dostrzegam, o podniesionych kosztach już pisałeś, wymień coś jeszcze.
Napisz też co rozumiesz przez "stabilizację" obecnej łatki.
Tak proszę Państwa, wyszła kolejna wersja moda (raczej poprawka), tym razem 0.71a:
Changelog:
Cytat:
- Resolved some bugs with missing textures
- Resolved bug with upkeep and recruit costs being doubled (50%) instead of normal (25%)
- Tweaked strength of some elite Iberian units
- Added Balearic Slingers to Carthage
- Removed transport embark change due to pathfinding problems.
- Fixed minor Greek factions having onagers in custom battles.
Naprawia m.in bug związany z podwojeniem się kosztów rekrutacji i utrzymania do 50%.
Linki do pobrania w pierwszym poście:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-20-01-14)
Wiedziałem, że poprawki będą wychodzić jak świeże bułeczki
Znaczy, że zespół DeI jest czujny i pracowity jednocześnie.
Z tymi kosztami rekrutacji i utrzymania to chętnie zobaczę tę łatkę - jak wrócę do swojego kompa
Czy to oznacza, że koszty w pierwotnej odsłonie 0.7 wzrastały o 50% zamiast 25% ?
U mnie po aktualizacji stan skarbca w następnej turze z -456 zmienił się na +2256. Nie sprawdzałem jeszcze dokładnie relacji politycznych ale one też są do poprawy.
Niezmiernie cieszy mnie tak szybka reakcje i poprawki.
No widzisz Gnejusz - mówisz i masz.
"Hu*mor i cier*pli*wość to dwa wielbłądy, na których prze*mie*rzyć można wszys*tkie pustynie." ;)
Widzisz ja pytałem wczoraj na naszym forum o koszty utrzymania floty (nie wzrosły (sic!)) - zero odzewu , dzisiaj zapytałem o to samo na TWC -też cisza ale wierzę, że w końcu ktoś się tym zajmie i poprawi , względnie wytłumaczy mi dlaczego tak jest ? albo moje DeI jest wyjątkowe i tylko ja tak mam :D
Pozdrawiam wszystkich użytkowników DeI - tych oczarowanych modem i tych mniej zadowolonych
Cytat:
Napisz też co rozumiesz przez "stabilizację" obecnej łatki.
kolejne poprawki wersji: wersja 0,71a juz nam nastała, pewnie biedzie ich jeszcze kilka.
Co do mego krytyczne go podejscia:
- protektoraty, które ciągle walczą miedzy sobą co dość często poddaje w wątpliwośc sens ich tworzenia
- atakowanie Twego państwa przez inne państwo, które jest na drugim końcu mapy i nie ma żadnych sojuszy z Twymi wrogami.
- rekrutacje wojsk( to akurat ma być poprawione w wersji 0.8 ale ja mam duze oczekiwania wzgledem tego fragmentu gry zobaczymy czy zostanie ono choć częściowo spełnione)
- uzupełnienia w odziałach walczących na terenach niedawno podbitych, obecnie według mnie nastepuje to jeszcze zbyt szybko.
- floty, przemieszczanie sie i sposób walki ( tu jednak ciagle wiele jeszcze zalezy od CA).
Cytat:
Zmienią warunki decydujące o wybuchu wojny domowej - umiejętna polityka wew powinna całkowicie jej zapobiegać.
To akurat jest raczej zmienione. Ja grając Rzymem nie miałem wojny domowej i cały czas udawało mi sie utrzymać stosunek sił poziomie 50-60% ;)
marko1805 - w rzeczy samej, pisałem o swoich marzeniach - życzeniach kilka dobrych postów temu a Twoje są głębszym uzupełnieniem tamtych. Gra nabrałaby realizmu - niesamowicia a same prace nad tymi zmianami nie obciąłyłyby ani silnika ani tych zdolnych chłopaków.
Co do uzupełnień w świeżo podbitych prowincjach to poszedłbym dalej i opóźnił też rekrutację rdzennie frakcyjnych oddziałów, taki Rzym np. jednostki principes i triari mógłby rekrutować po kilka tur na oddział. Wraz ze wzrostem kultury łacińskiej opóźnienia powinny maleć aż do powrotu do 1-2 tur jak jest w Italii. Dodatkowo niektóre jednostki jak orla kohorta, pierwsza kohorta czy nawet legioniści weterani mogłyby być rekrutowane tylko w Italii. Prowincje mogłyby za to mieć bonus do rekrutacji auxiliari - w końcu taki był charakter tych jednostek.
Co do wypowiadania bezsensownych wojen przez odległę państwa - bardzo trefna sprawa, zupełnie nie da się dorobić do tego logiki.
Z czasem niektóre propozycje- marzenia zobaczymy w modzie, tak było z większośćią dużych produkcji.
Gram teraz Rzymem kampanię na legendarnym i głupia wojna z niewielką Ligurią zaczyna być zadaniem ponad siły. Zaangażowałem w przedsięwzięcie 3 z 4 armii (na więcej mnie nie stać) a nie dość, że Legioniści Weterani ledwo dają sobie radę z barbarzyńcami (formacje typu mur tarcz to absolutne minimum!) to AI jest wymagające, szuka dziur w obronie, ponawia ataki kilkoma armiami, desantuje wojska na tyłach, podczas bitew zajmuje wzniesienia i dogodne pozycje. Dyplomacja w DeI - potwierdzam - jest kluczowa, na szczęście z Syrakuzami mam pakt o nieagresji i oni wzięli na siebie "zabawianie" Kartaginy, bo bez tego bym już dawno poległ.
Gram w TW od pierwszego Shoguna, vanilię Rome2 przeszedłem na bardzo trudnym w zasadzie "siłą rozpędu", przy DeI (fakt, że na legendarnym) jest... hmm... ciężko :) Jak dla mnie DeI to mod, który uratował grę. Nie doszedłem jeszcze do etapu "spamu agentów" i mam nadzieję, że mnie to nie spotka :)
@Marko1805 co Ci nie pasuje w rekrutacji wojsk?
Moja obecna kampania zdaje się być trudniejsza i bardziej wymagająca po patchu 0.7 i 0.71, podobają mi się obecne zmiany. Dodatkowo zapraszam do pobrania nowej wersji spolszczenia: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ith-v0-71a
Cytat:
@Marko1805 co Ci nie pasuje w rekrutacji wojsk?
Rekrutacja legionów( bowiem o Rzym mi chodzi) w pierwszym okresie tylko w obrębie Italii później możliwa tylko w pełni zromanizowanych prowincjach ( tutaj widzę wydłużenie czasu romanizacji). Jednostki auxilia( piechota, kawaleria ) zbyt szybko dostępne w obecnej chwili, winny być dopiero po reformie Augusta różne w zależności od regionu tak jak to miało miejsce w Roma Surrectum. Lokalne jednostki pomocnicze z czasów republiki winny mieć możliwość unowocześnienia do jednostek auxilia po reformie Augusta.