Poczekajcie sekundę, poprawiam jeszcze skrypty buntów. Wyślę wam dziś wieczorem.
Wersja do druku
Poczekajcie sekundę, poprawiam jeszcze skrypty buntów. Wyślę wam dziś wieczorem.
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Spokojnie, udało mi się znaleźć sposób :)
Łuki - duży zasięg, wysokie obrażenia, ale nieskuteczne na ciężkie pancerze.
Kusze - średni zasięg z wyjątkiem elitarnych, dobre obrażenia, chociaż niższe niż u najlepszych łuczników, jednak przebijanie pancerzy czyni ich jedynymi skutecznymi strzelcami na późne formacje.
Oszczepy - dobre obrażenia, szczególne mordercze przeciwko jeździe.
No ale np. longbow walijczyków przebijał pancerze, zrobiłeś tak?
Mietek77, spokojnie w tygodniu chyba tego nie ruszę, z kolei od piątku mam urlop i prawdopodobnie nie będę miał dostępu do swojego kompa i instalki jeszcze długo nie będzie chyba.
Według mojej wiedzy , dobrego pancerza nie przebił :) , ale taka chmura strzał jak pod Azincourt wśród koni potrafiła szerzyć prawdziwe spustoszenie.
Bełty z kusz przebijały pancerz, strzały z łuków w olbrzymiej większości nie - podobno były łuki i łucznicy którzy potrafili przebić pancerz ale raczej w jego słabszych punktach. Ciężka jazda często pod pancerzami miałą jeszcze koszule kolcze lub przeszywanice, bełty radziły sobie i z nimi, strzały już raczej nie. Jeden z papieży, choć nie pamiętam już który chcąć przedłużyć epokę rycerstwa i zachować jego miażdżącą siłę na polu bitwy zakazał używania kusz i nazwał je "diabelsą bronią".
Dobrze zrobiłeś kamo dająć kusznikom skuteczność przeciw pancerzom, jeśli jeszcze dałeś długie odległości pomiędzy salwami i słabszą niż u łuczników celność to będzie ok.
Longbow mało kiedy zbroję przebija, a jak już to tylko kolczugę ;) Pod Crecy i Agnicourt to teren, ranne konie i szybkostrzelność łuczników zrobiły swoje ;)
U mnie longbow nie ma przebijania pancerzy, ale ma największy atak ze wszystkich rodzai broni miotanej, dzięki temu długie łuki radzą sobie lepiej od kuszników przeciwko wojakom w kolczugach, ale już gdy wchodzą płytówki to tylko kusze wykonują robotę najlepiej :twisted:
Najbardziej mordercze są salwy z bliska, chyba bardziej niż w innych modach, dlatego czasem warto nawet wstrzymać się do tej ostatniej sekundy i liczyć, że piechota zza pleców kuszników/łuczników zdąży przed nich wybiec :twisted:
EDIT: Oczywiście konni łucznicy mają także wysoki atak ze względu na zwiększoną siłę jaką nadaje strzelanie w trakcie jazdy (chociaż powinno liczyć tylko w trakcie jazdy w stronę wroga :P)
Zmiany zapowiadają się super.Pytanie tylko kiedy będą dostępne?
Już są na wykończeniu, została mi część regionalnych, pieszych łuczników tylko :)
Dużo dziś siedziałem przy celności jednostek i ostatecznie dojdzie nowy, mocno przebudowany descr_projectile i descr_mount.
Ostatnia wersja testowa wysłana :D
Poza rzeczami wspomnianymi wcześniej dochodzi jeszcze ostatnia nowinka, która powinna uatrakcyjnić rozgrywkę :)
Arta także przeszła duże zmiany! Teraz w jednym oddziale jest aż 6 machin! Nie tyczy się to monster bombard oczywiście. Dzięki temu, że jest aż 6 machin w oddziale skuteczność ostrzału wzrasta, ale jednocześnie cena poszła tak w górę iż są to obecnie najdroższe formacje :) Teraz nie będzie żalu dawać tego jednego slota w armii, bo przy tej liczbie machin i przy cenie 1 oddziałek armat starczy aż nadto :) AI powinno także przestać spamować bronią oblężniczą.
Zmian jest jeszcze wiele, ale już nie mam siły i pamięci do opisania całości ;) Kawalerii zmniejszyłem trochę szarżę, ale wciąż jest mocna jak na swoją cenę :)
A może jednak tak? :)
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/812/prusy.jpg/]http://img812.imageshack.us/img812/2498/prusy.jpg[/URL]
Uploaded with ImageShack.us