Jak zmieniasz mobo. To IMHO lepszy Sandy Bridge ;) Czyli i5-2500k lub i7-2600k. W grach czasami miażdżą AMD :D
Lekturka: http://pclab.pl/art47038.html
Wersja do druku
Jak zmieniasz mobo. To IMHO lepszy Sandy Bridge ;) Czyli i5-2500k lub i7-2600k. W grach czasami miażdżą AMD :D
Lekturka: http://pclab.pl/art47038.html
na 90% wybiore Intel i7 2600K a płyte główną do tego procka to myslałem nad tą : Asus P8P67 ...
Mysle że płyte główna sam sobie zmienie nie bede musiał dawać do serwisu.
To nie jest jakaś wielka sztuka. Po wymianie sprawdź czy temperatury nazbyt nie szaleją, no i pasta potrzebuje kilku godzin by się wygrzać. No i zrób sobie backup bo system po zmianie mobo zazwyczaj nie wstaje.
Jednak sie zdecydowałem na Intel i7 2600k i plyte ASUS P8P67 i Jestem bardzo zadowolony. troche pomęczyłem sie z montażem ale jest git. pozdrawiam
Panowie, obecnie składam nowy sprzęt, oczywiście również do gier, z których dotychczas musiałem rezygnować i proszę o kilka porad.
1. AMD Phenom II Quad-Core 975 BOX Black Edition
Sądzę, że kupować 980 nie ma sensu, bowiem jest o ponad 100 zł droższy. Sześcio lub ośmiordzeniowego też nie chcę, bo w końcu gry rzadko kiedy korzystają z czterech rdzeni. Jednak dowiedziałem się, że Phenomy zostały wycofane z produkcji. Czy jest w nich coś tak przestarzałego, że jednak nie warto ich kupować?
2. Radeon 6850 XFX Dual Heatpipe 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) Black Edition
W większości sklepów kosztuje 830 zł, znalazłem jednak nawet za 670. Wydaje się być bardzo mocną kartą jak na tę cenę, wcale nie wiele gorszą od Radeonów HD 6970. Czy jest coś jeszcze bardziej wydajnego tak do 800 zł: GeForce albo Saphire?
3. Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge)
Nie wiem czy jest sens kupować 8 GB za 200 zł, skoro 4GB kosztują około 80. Czy specyfikacja tej pamięci jest aż o tyle lepsza od takiego Kingston HyperX DDR3 Non-ECC (4GB (2x2GB kit),1600MHz)?
4. SilentiumPC Fortis HE1225
Posiadam obudowę Chiefteca, więc zamiast nowej wolę zainwestować w dobry wentylator. Czy istnieje mozliwość dodatkowego schładzania karty graficznej?
5. Do całej konfiguracji potrzebna jest płyta główna, do której będzie to można podłączyć. Najlepiej ze zintegrowanymi kartami sieciową i dźwiękową, ale bez graficznej, bo po co przepłacać? W tej materii jestem jednak zupełnie zielony.
6. Dysk i napęd już mam, jednak obawiam się, że zasilacz nie wytrzyma przy tak mocnej konfiguracji. Cena za podane przeze mnie: procesor, grafikę, pamięć i wentylator to jakieś 1580 zł. Na płytę główną pójdzie zapewne około 300. Miło by było, gdyby zasilacz zmieścił się w 150 złotych.
7. Czy warto czekać z całym zakupem do połowy stycznia?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Gram Ostatnio w Assasina nowego i karta dochdozi do 86 stopni tak sie waha między 80 a 86 troche dużo ale z tego ci znalazłem na necie to przy Radeonach ASUS 6970 to normalne i temp. nawet dochodzą do 89stopni mam obudowe Pilum 400 Pure Black kable pochowane wentylator z tyłu obudowy zprzodu i z boku .
Rapsod :D Zasilacz za 150zł do takiego kompa .... Na zasilacz musisz mieć co najmniej 250-300zł. Mobo od biedy wejdzie. Phenom ssie, zastanów się nad i3/i5 jakimś :) Grafa spox. Przemyśl co napisałem, jutro jak znajdę czas to złożymy coś sensowniejszego. Na całość masz 2000zł ?
Powiedzmy, że wolałbym nie wydać więcej niż 2000 zł., ponieważ są sprawy ważniejsze od komputera. Raz w tygodniu w coś grywam i chciałbym w końcu przejść do nowszych gier. Intela nie kupię na pewno, ponieważ, aby miał parametry porównywalne do podanego przeze mnie AMD, to musiałby kosztować dwa razy więcej, wydawanie zaś ponad 1200 zł na procesor nie ma sensu - ważniejsza jest karta graficzna. Propos zasilacza wezmę więc pamięć Kingstona 4GB za 80 zł i wtedy zostanie 270 zł na zasilacz.
moim Zdaniem lepiej abyś zainwestował np. w Intel Core i5 2500K koszt tego procka to 900zł a napewno jest dużo wydajniejszy od AMD a procek jednak ma znaczenie w grach .
Rapsod, a może poczekaj do wiosny ? AMD w najbliższych tygodniach wypuszcza nową serię kart graficznych, może się skusisz na nową generacje lub na starszą która z powodu premiery nowej staniała ?