Re: Homoseksualiści i ich tolerancja.
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
kościelny sakrament mnie nie obchodzi zbytnio. U nas jednak te obie rzeczy są tożsame jeśli chodzi o prawo.
Tylko że wcześniej napisałeś tak, jakby małżeństwo było tylko i wyłącznie sakramentem (który bez konkordatu nie miał by żadnych uprawnień). W dodatku ja jakoś tego sakramentu nie brałem, a wraz ze swą żoną posiadam wszelkie prawa (oraz obowiązki) małżeństw.
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
emm... a nie jest tak, że zawierając małżeństwo w kościele nie trzeba już iść do USC?
Owszem, ale to już wina umowy międzypaństwowej zwanej konkordatem. Małżeństwa kościelne zawarte przed konkordatem takich uprawnień nie mają.
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
jaka jest owa przyczyna? nie pisz, że wychowywanie dzieci plz
Pośrednio tak. Małżeństwo bowiem może stanowić podstawę rodziny, a rodzina to podstawowa komórka społeczna - i rolą państwa jest by swych obywateli do zakładania rodzin nakłaniać. ułatwiać, etc...
Cytat:
tradycyjna definicja być może taka jest ( w naszym kręgu kulturowym), ale na szczęście nie żyjemy w próżni i nawet definicje się zmieniają, dostosowują do nowych warunków.
Taa... podobno opracowują nową definicję sprawiedliwości- w skrócie: sprawiedliwe jest wszystko co zgodne z prawem.
Szkoda że nikt nie odważył się odnieść do mojego poprzedniego posta.
Pampa, taki jesteś przeciw homosiom, a pewnie nieraz brandzlowałeś się do lesbijek. :mrgreen:
Pampa, albo masz krótką pamięć, albo czytanie jest Twoim słabym punktem. Ponawiam dwa pytania, jedno od Baala, drugie ode mnie.
1. Ale czy, na zasadzie analogii, można domagać się by do życia publicznego nie mieszały się osoby wierzące?
2. W którym miejscu kościół, którego jak mniemam jesteś wyznawcą, namawia do głoszenia poglądów takich jak te, które masz w swoim avatarze?
Umiesz na nie odpowiedzieć? Czy jeszcze nie dojrzałeś do przemyśleń wykraczających poza 'pedałów i lewaków trzeba bić bo tak?' Powiedz mi, znawco modalności i etyki, jakie to normy i zasady pozwalają Ci wygłaszać tak agresywne poglądy? Kto jest ich twórcą i czym motywuje dążenie do nienawiści wobec innych? Hmm? Ja wiem, że w gimnazjum na j.polskim nie stawiają takich pytań, ale spróbuj na nie odpowiedzieć i chociaż spróbuj pokazać, że jednak nie mam racji w odnośnie oceny Twojej osoby.
Zakapior
Cytat:
Ostatnio podważono teorię względności, która miała być niepodważalna więc sorry, dlaczego przyjąć za 120% pewnik badania (a raczej referendum) lekarzy, którzy jak głosi wieść gminna byli pod wpływem lobby LGBT?
Kto podważył teorię względności?
Czy uważasz, że naukowa metodologia argumentacji pozwala człowiekowi racjonalnemu wyciągnąć wniosek, że lepiej wierzyć w swoje widzimisię, aniżeli w to co nauce udało się odkryć?
Asuryan
Cytat:
Do decydowania nie. Do współdecydowania tak - ale nie w większym stopniu niż stanowią część tegoż społeczeństwa czy państwa.
Oczywiście.
Zacznę od pytania nr.2 - Uważam że kościół nieoficjalnie popiera tą ideologię, nie mam na to potwierdzeń tylko to co da się zauważyć ;) Zresztą lewactwo dla kościoła nie jest zbyt pożądane.
A co do pytania nr.1 - Proszę Cię ale w tej kwestii nie będę odpowiadał ponieważ pytanie uznaję za bezsensowne ;)
EDIT: Glaca przyhamuj ponieważ to już może dpodejść pod obrażanie użytkownika ;) I nie nie chodzę do gimbazy od ładnych paru lat. Atakiem nic nie obalisz. A co do tzw. ,,agresji" w moich poglądach, myślę że mam obowiązek walczyć z myślą która działa na szkodę polskości.
Cytat:
Pampa, albo masz krótką pamięć, albo czytanie jest Twoim słabym punktem. Ponawiam dwa pytania, jedno od Baala, drugie ode mnie.
A do mojego postu kiedy się odniesiesz? Już dwa razy prosiłem. Tylko bez tekstów w Twoim stylu "jest tak bezsensowny że lepiej nie warto komentować". Dlaczego niekorzystne dla Ciebie fakty zawsze przemilczasz?
Cytat:
Czy uważasz, że naukowa metodologia argumentacji pozwala człowiekowi racjonalnemu wyciągnąć wniosek, że lepiej wierzyć w swoje widzimisię, aniżeli w to co nauce udało się odkryć?
Wybacz ale kiedy jakąś teorię stawia się na polityczne zamówienie lobbystów i gdy o tym, czy coś jest chorobą czy nie osądza referendum wśród wyselekcjonowanych za jedną opcją "specjalistów" to nie- nie wierzę w taką "naukową metodologię argumentacji" :lol:
Ja mam się odnieść do któregoś postu?
Zakapior
Cytat:
A do mojego postu kiedy się odniesiesz? Już dwa razy prosiłem. Tylko bez tekstów w Twoim stylu "jest tak bezsensowny że lepiej nie warto komentować". Dlaczego niekorzystne dla Ciebie fakty zawsze przemilczasz?
Przyznam szczerze, że nie wiem o co chodzi.
Cytat:
Wybacz ale kiedy jakąś teorię stawia się na polityczne zamówienie lobbystów i gdy o tym, czy coś jest chorobą czy nie osądza referendum wśród wyselekcjonowanych za jedną opcją "specjalistów" to nie- nie wierzę w taką "naukową metodologię argumentacji" :lol:
Takie rozumowanie do niczego nie prowadzi, bo na zdrowy rozsądek, powiedz mi dlaczego sytuacja odwrotna, czyli uznanie homosiów za chorych psychicznie, nie miałaby być politycznym zamówieniem lobbystów?
Masz dwa wyjścia - uznać zdanie osób, które w temacie znają się zdecydowanie bardziej niż Ty, albo tkwić w swoim uporze.
Pampa
Cytat:
Zacznę od pytania nr.2 - Uważam że kościół nieoficjalnie popiera tą ideologię, nie mam na to potwierdzeń tylko to co da się zauważyć ;) Zresztą lewactwo dla kościoła nie jest zbyt pożądane.
A co do pytania nr.1 - Proszę Cię ale w tej kwestii nie będę odpowiadał ponieważ pytanie uznaję za bezsensowne ;)
Ale skarbie, mnie nie interesuje co Ty uważasz, dlatego że wystarczy iść do pierwszego z brzegu księdza ( no może poza natankiem ) i zapytać się go jakie jest nauczanie kościoła. Idź do swojego katechety i powiedz mu, że w swojej nieprzeciętnej inteligencji raczyłeś stwierdzić, iż kościół potajemnie przemyca idee nienawiści wobec drugiego człowieka, a potem pokaż mu swój avatar i powiedz że według Ciebie świetnie oddaje ten ukryty przekaz. Efekt będzie taki, że Twoi rodzice zostaną zaproszeni na wizytę u dyrektora, a Ty odesłany do psychologa.
Po drugie, nieumiejętność wyciągania wniosków i analitycznego myślenia nie może być wymówką na całe życie. Toż to nie wypada.
Piszesz stronę temu takie oto cuś:
Cytat:
A jak mówiłem homusie niech sobie będą byle się nie mieszali do spraw publicznych. Tyle.
Na co Baal odpowiada
Cytat:
Ale czy, na zasadzie analogii, można domagać się by do życia publicznego nie mieszały się osoby wierzące?
Co jest strzałem za 100 punktów. Co powoduje, że geje nie mają prawa decydować o losie kraju, a katolicy tak? Bo tych drugich jest większość? To może zaproponuj, żeby tylko bruneci mogli decydować o losach kraju, ich też jest więcej niż blondynów. Analogia jest w zasadzie kompletna, a Ty po prostu nie potrafisz się pogodzić, że Twoje poglądy to zbiór paranoicznych lęków, opartych na niewiedzy, nienawiści i chorych teoriach.
Mam tylko nadzieję, jako człowiek, że kiedyś doświadczysz w życiu sytuacji, które pozwolą Ci zrozumieć pewne fundamentalne normy, bo niestety na chwilę obecną to w zasadzie strach się bać.
Tak właśnie dlatego że jest większość nie homo to ma prawo decydować o mniejszości, taka jest demokracja czyż nie?
Tak i tak argumenty homosiów i ich obrońców toleracji polegają na wrzucaniu na katoli i ich nienawiści.Więc cokolwiek powiesz,tak i tak oni takim argumentem prędzej czy później wyjadą.Dla nich ksiądz kojarzy się tylko z jednym - złodziej,siewca nienawiści itp. i tutaj sobie pozwole zacytować pewnego vlogera:
Cytat:
Jeśli w grupie jest jeden debil,to całą grupę uznają za debila
(i jakby co,ten cytat nie dotyczy homosiów)
Myślicie,że każdy ksiądz czy katolik jest zły,a tak wcale nie jest.
I Pampa dobrze mówi,większość decyduje,taka jest demokracja,ale nie ważne co powiemy wy i tak będziecie wyjeżdzać z waszymi tezami.