Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Proszę, proszę, co my tu mamy, Prusy są teraz oddzielną ziemią, już nie są częścią Pomorza Gdańskiego :P :D
Dzięki wielkie, Mietek, że poświęciłeś czas na to. Choć przyznam, że po cichu na to liczyłem :lol:
No to bardzo ciekawe wydanie megasubmoda się szykuje, proszę państwa.
Za to dziwi mnie, że zostawiłeś Grodno - sam mówiłeś, że to byłoby za dużo prowincji. To skąd wziąłeś prowincję dla Prus?
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
To dość dziwnie zabrzmi, ale jak to zrobiłeś, że jesteś rebeliantami?
I w ogóle jaką prowincje usunąłeś, żeby dodać tą?
rebeliantów dodaje się tak jak inne frakcje.
To można by od razu zmienić Gniezno na Poznań i dodać Polsce tym samym jedno miasto, bo tak w środkowej Europie 3/4 prowincji to zamki, lekka przesada.
Mietek77 możesz mi podesłać zmiany z Prusami i ponawiam pytanie jakie już padło, co usunąłeś by dodać Prusy. I miałeś mi też podesłać skrypty zmienione z buntownikami, co tam, zmieniłeś?
Widzę, że premiera opóźnia się coraz bardziej, widzę też, że szykują się duże zmiany, kam 2150 podał je w miarę dokładne, reszta jest raczej tajemnicza.
Dla mnie niestety znowu nadciąga kilkudniuowy rozbrat z komputerem więć może ponowna gra będzie już z nowym megasubmodem.
Panowie - czy możecie ponownie podać zmiany które nadciągają? - Już kiedyś o to prosiłęm ale widzę, że sami jesteście zaskoczeni prowincją Prusy i może jeszcze kilko innymi perełkami.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mietek77 możesz mi podesłać zmiany z Prusami i ponawiam pytanie jakie już padło, co usunąłeś by dodać Prusy. I miałeś mi też podesłać skrypty zmienione z buntownikami, co tam, zmieniłeś?
:) Hmm, to na razie była propozycja. Doda jąć nową prowincję muszę sporo zmodyfikować. Pamiętasz jak nie działały klasztory i różne tytuły ? Po dodaniu nowej prowincji ponownie muszę wyliczyć te wszystkie "punkty". To trochę trwa, dlatego pomyślałem, że może by zastanowić się nad jeszcze jakąś zmianą i wtedy to policzę.
Teraz zlikwidowałem prowincje "Costanza" i połączyłem ją z "Tarnovo".
Na mapie "themes" czyli prowincji Bizantyjskich te dwie prowincję są jedną themą o nazwie "Paristrion" dlatego uznałem, że w grze też tak może być.
http://img844.imageshack.us/img844/3...empire1045.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Zastanawiam się nad likwidacją prowincji "Palma" czyli Balearów i połączeniu ją z Walencją. Na Balearach nic się nie działo, a chciałbym zrobić prowincje, albo w tureckiej części Anatolii, albo rozszerzyć mapę na wschód tak by sięgała po może kaspijskie na całym wybrzeżu i do zatoki perskiej. Tu myślałem o dodaniu prowincji ze stolicą w Basrze tak by kalifat nie był obcięty z 1/3 swojego terytorium. Napiszcie co tym myślicie. Pozdrawiam
Pomysł jest dobry ale dla osób grających nacjami z zabieranymi prowincjami będzie raczej nieatrakcyjny. Megasubmod jest robiony jednak głównie pod Polskę więć czemu nie. Możę rozpatrzycie zrobienie wersji pod instalkę z wyborem? - Jeżeli jest przy tym za dużo roboty to pytania nie było.
Teraz mam inne pytanie - czy w zabieranych prowincjach na miejscu zabranych miast lub zamków nie da się wstawić fortu z silną załogą jako ew. rekompensatę?
W ogóle forty są słabo wykorzystane w modach - samo ich istnienie nie wykorzystuje chyba potencjału. _ Czy w fortach można zrobić ograniczoną możliwość rekrutacji i ew. wybudowanie oganiczonej liczby budynków? - Tak żeby nie dawały przychodów ale wzorem zamków mogły szkolić oddziały i miały możliwość korzystania z technologii - militarnej oczywiście. Możę zapędziłęm się za daleko ale gdyby dało się dołożyć w modzie fortom te rzeczy o których piszę to ew. przebudowa prowincji byłaby sprawą otwartą. Problemem będzie oczywiście możliwość wybudowania prze gracza zbyt dużej ilośći fortów ale dałbym im cenę taką jak za krucjatę - 30 000 bizantów i spróbował zrobić dwa rodzaje:
1.Stałe - startowe z rekrutacją i ograniczoną rozbudową
2.Do wybudowania - bez możliwośći rekrutacji i rozbudowy.
Jeżeli piszę o rzeczach nie wykonalnych to napiszcie to ale bez szyderstw i złośliwośći - uprzejmie proszę.
Mietek77 to ja głosuję za dodaniem Basry, likwidacją Palmy i jej połączeniem z Valencią. Połączenie Constanzy i Tyrnova ok, ale to tez wpłynie na skrytp buntu Bułgarów. Czyli rzeczywiście to dużo zmian, jak skończysz damy to albo w Megasubmodzie 4, albo jako patch do Megasubmoda 3. Czyli dojdą Prusy, dojdzie Basra dka Abbasydów, nastąpi połączenie Tarnova i Costanzy w jedno oraz połaczenia Valenci z Balearami jak rozumiem. Do tego trzeba dopasować by działąły wszelkie klasztory i rózne bonusy a to potrwa, więc czasowo proponuję jak wyżej.
Gnejusz zmiany do Megasubmoda III sa testowane nadal, listę podam po zakończeniu testó bliżej wydania Megasubmoda III. Wino coś pisał, że w tym tygodniu idzie na urlop i nie da rady zrobić instalki. Jeśli tak to może bliżej końca tygodnia wydam Megasubmoda III nie jako instalkę, ale jako pliki do nadpisania, tzreba będzie mieć Megasubmoda II by użyć Megasubmoda III. Chyba, że jednak Wiono da radę Instalkę zrobić, to nie będzie wymagane posiadanie Megasubmoda II.
Edit: Testuję całkiem nowe ai mam je z TWC i pliki Kama2150, jestem bardzo zadowolony i z ai i z plików Kama2150 i rozliczania bitew, balansu itd. Działa przyspieszanie budowy i pewne zniżki w kosztach. Opiszę to bliżej emisji Megasubmoda III.