-
Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Niezależnie od aktualnych sympatii politycznych każdy, nawet domorosły strateg siedzący w temacie wie że kiedyś tam (odpukać) Rosja czy inny utwór państwowy ze stolicą w Moskwie lub Petersburgu nie ruszy na zachód mając miękkie podbrzusze narażone na "widzimisię" niezależnego państwa ze stolicą w Kijowie. Dodajmy: potężnego obszarowo, ludnościowo więc (na razie potencjalnie) w przyszłości silnego (ekonomicznie i militarnie). Bosfor kontroluje NATO, a Krym i Odessa dają podstawy do obaw Rosjan na rozwinięcie sił potencjalnych sojuszników Ukrainy w walce o niezależność. Wystarczy spojrzeć na mapę. Oczywiście wschodnia Ukraina to właściwie Rosjanie, ale zachodnia Ukraina to dla Polski "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem". Mądry Piłsudski (nie zawsze ale tu bezbłędny) potrafił walczyć z Petlurą, a po chwili zjednoczyć przeciw bolszewikom chowając JAKŻE WTEDY AKTUALNE !!!! urazy głęboko w kieszeń wiedząc kto walczy o swoje (Ukraina) a kto chce WSZYSTKO! Więc każdy polski polityk, niezależnie od formacji, działa na rzecz Polski wspierając niezależność Ukrainy, by Rosja jak najdłużej odzyskiwała "swoje" na wschód od Bugu. I niech to trwa dla dobra Polski jak najdłużej.
-
Max Golonko mówi, że to najlepszy moment by odzyskać Lwów a on mówi jak jest :mrgreen: :lol:
-
Tymczasem w Kijowie.
[youtube:2ee937ue]http://www.youtube.com/watch?v=3CMkzVcLZs4#t=661[/youtube:2ee937ue]
Nie ma co, rozpierducha totalna. Pewnie w głowie niejednego służbisty rodzi się wizja z tym co powinno się z rebeliantami zrobić :D .
http://i.imgur.com/lGaSNDJ.gif%5B/IMG%5D
-
Na Ukrainie obie strony konfliktu popełniły błędy i spaliły za sobą mosty. Nie zaczyna się negocjacji od żądania ustąpienia władzy. Jeśli się potwierdzą doniesienia o ofiarach śmiertelnych zamieszek po stronie demonstrantów, to Janukowycz ustąpić nie może, bo prawdopodobnie skończy gorzej niż Tymoszenko przy założeniu, że zwycięży opozycja. Ogólnie pat. Ciekaw jestem sondaży na Ukrainie, ale nie zdziwiłbym się, gdyby Janukowycz miał duże poparcie.
-
Zwróćcie uwagę, że cały czas mówi się tylko o Kijowie... A inne miasta ukraińskie i wieś... co ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Zdarzyło się już w historii kilku przywódców, którzy na początku byli legalni, a z czasem coraz mniej.
Wladze Ukrainy zostaly wybrane w wolnych i demokratycznych wyborach pod okiem miedzynarodowych obserwatorow.Jezeli tego nie zalapales przeczytaj i powtarzaj na glos az do skutku ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Ostatnie ustawy ukraińskiego rządu to nic innego jak przesunięcie z demokracji do autorytarnego systemu.
Legalne wladze maja pelne prawo do zmiany prawa jezeli nastepuje destabilizacja sytuacji wewnetrznej w kraju na skutek np.zamieszek w celu ich likwidacji i zaprowadzeniu porzadku w celu ochrony obywateli.Zapoznaj sie z polskim ustawodastwem a odkryjesz ze bijemy "ukrainski rezim" na glowe ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
reakcja Ukraińców nie dziwi.
Jezeli chodzi o narodowosc zadymiarzy to sie zgodze lecz czy dzialaja w imieniu Ukraincow to juz watpie.
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
nie wiem skąd Twoje przekonanie, że Polska powinna brać przykład z takich krajów jak Niemcy czy Francja.
Nie wiem skad twoje przekonanie ze tak napisalem i wymienione panstwa podalem jako przyklady do nasladowania.Widocznie szybciej klikasz niz myslisz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Żadne z tych państw w historii Polski nie ruszyło zbytnio palcem, gdy działy się u nas rzeczy straszne. I nie ruszy tak samo w sprawie Ukrainy,
No to jest argument zeby angazowac sie w ukrainski burdel jakbysmy nie mieli wlasnego :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
sprawie Ukrainy, która dla nas w sam raz jest kwestią palącą.
A coz takiego jest dla nas palacego w tej kijowskiej zadymie :?: Mamy swoja na 11 listopada ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
jak ta Rosja trzymała Ukrainę "krótko", to równie "krótko" trzymała Polskę.
Cos nie dosc krotko skoro wyrwalismy sie z jej chwytu w przeciwienstwie do Ukrainy.Po drugie szkoda ze nie odnotowales faktu ze po 1989r. oba panstwa maja calkowicie odmienne statuty.
Wujek Dobra Rada doradza:
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
na początek to naucz się człowieku pisać po polsku.
Sam uzywajac podwojnie 1os. l.poj. w jednym zdaniu.Kiepski polonista ewentualnie daleko posunieta rusyfikacja ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Mnie osobiście reakcja Ukraińców nie dziwi.
Co do reszty wypocin:"Don't feed the trolls :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Zwróćcie uwagę, że cały czas mówi się tylko o Kijowie... A inne miasta ukraińskie i wieś... co ?
Cisza i spokoj jak w kazdy normalny dzien ;)
Krotka dygresja:
Na Majdanie zamaskowani i zakapturzeni ludzie walcza z milicja,i definiuje sie ich jako "patriotow" a w Polsce tak samo odziani osobnicy na 11 listopada z miejsca sa bandytami i chuliganami chociaz bilans strat(na cale szczescie) jest nieporownywalny.I jedni i drudzy chca wolnosci i zmiany ekip rzadzacych ;)
-
Cytat:
Na Majdanie zamaskowani i zakapturzeni ludzie walcza z milicja,i definiuje sie ich jako "patriotow" a w Polsce tak samo odziani osobnicy na 11 listopada z miejsca sa bandytami i chuliganami chociaz bilans strat(na cale szczescie) jest nieporownywalny.I jedni i drudzy chca wolnosci i zmiany ekip rzadzacych
Naprawdę porównujesz "wolność" w PL i na Ukrainie? Naprawdę??
Moja mała dygresja:
Jakby na Białorusi może tak powalczyli kiedyś to nie byłoby tam czegoś takiego jak teraz jest...
Nie popieram czegoś takiego co teraz się dzieje w Kijowie ale coś trzeba zrobić, tylko, że dla mnie z Ukrainy powinny powstać dwa państwa, tam różnice są za wielkie, od języka, przez religie, po czasem narodowość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Jakby na Białorusi może tak powalczyli kiedyś to nie byłoby tam czegoś takiego jak teraz jest...
Jak dlugo Lukaszenka zyje to Bialorusini niczego nie wywalcza.Przy nim nawet Putin to bardzo tolerancyjny i lagodny osobnik ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Nie popieram czegoś takiego co teraz się dzieje w Kijowie ale coś trzeba zrobić, tylko, że dla mnie z Ukrainy powinny powstać dwa państwa, tam różnice są za wielkie, od języka, przez religie, po czasem narodowość.
Wladze ukrainskie nie po to rozpoczely pacyfikacje Majdanu zeby po jej skonczeniu zaczac rozmowy o secesji.
Ciekawy jestem rekacji gdyby fotel i siedzaca osoba byly wyeksponowane na odwrot
http://vumag.pl/newsy/miroslawa-duma-i- ... 61608.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Cytat:
Na Majdanie zamaskowani i zakapturzeni ludzie walcza z milicja,i definiuje sie ich jako "patriotow" a w Polsce tak samo odziani osobnicy na 11 listopada z miejsca sa bandytami i chuliganami chociaz bilans strat(na cale szczescie) jest nieporownywalny.I jedni i drudzy chca wolnosci i zmiany ekip rzadzacych
Naprawdę porównujesz "wolność" w PL i na Ukrainie? Naprawdę??
Moja mała dygresja:
Ponoć ci Ukraińcy ze wschodu coraz częściej mówią po ukraińsku, a nawet ci którzy trwają przy języku rosyjskim w jakiejś części i tak uważają się za Ukraińców. Zresztą na wielu terenach kwestia narodowości to płynna sprawa, religii chyba zresztą podobnie. Jakby ktoś tam próbował państwo podzielić to dopiero pewnie zaczęłyby się rozróby.
Cytat:
A może byłoby gorzej. Orientujesz się co się tam w ogóle na tym Majdanie tak naprawdę dzieje i do czego to może doprowadzić? Jakie ci walczący mają poparcie? Kto produkuje im koktajle Mołotowa i inne zabawki? Serio pytam, bo jak dla mnie to jest jeden wielki burdel, przynajmniej patrząc na to co mówią Polskie media (automatycznie przez palce, bo w końcu ostatnio podając informacje chyba biją jakieś rekordy uważania słuchaczy za idiotów) ciężko dojść do jakichś konkretnych wniosków.
Cytat:
Niezależnie od aktualnych sympatii politycznych każdy, nawet domorosły strateg siedzący w temacie wie że kiedyś tam (odpukać) Rosja czy inny utwór państwowy ze stolicą w Moskwie lub Petersburgu nie ruszy na zachód mając miękkie podbrzusze narażone na "widzimisię" niezależnego państwa ze stolicą w Kijowie.
Szczęśliwe pomijając opinie domorosłych strategów każdy wie że Rosja na Zachód nie ruszy tak czy siak. Na Zachód nie był w stanie ruszyć ZSRR, a co dopiero Rosja powolutku odbudowująca swoją pozycję na świecie. Zresztą Moskwa ma dość problemów u siebie, samo babranie się w sprawy Ukrainy może wyczerpać ich mocarstwowe możliwości.
-
Cytat:
A może byłoby gorzej.
Gorzej niż na Białorusi? Naprawdę??
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Ponoć ci Ukraińcy ze wschodu coraz częściej mówią po ukraińsku, a nawet ci którzy trwają przy języku rosyjskim w jakiejś części i tak uważają się za Ukraińców. Zresztą na wielu terenach kwestia narodowości to płynna sprawa, religii chyba zresztą podobnie. Jakby ktoś tam próbował państwo podzielić to dopiero pewnie zaczęłyby się rozróby.
Mój znajomy Ivan z Zaporoża, czyli było nie było stolicy kozactwa ma zgoła inne doświadczenia. W pracy nabijają się z niego, że jest Ukraińcem, a nie Ruskiem. Większość z okolicznych "rusków" nie ma nawet rosyjskich korzeni, ale właśnie za Ukraińców uznawać się nie chcą. Zaporoże to małe miasto nie jest, ale jakoś Ukraińcy się tam mało ukraińsko czują.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Cytat:
A może byłoby gorzej.
Gorzej niż na Białorusi? Naprawdę??
To jakże to potwornie jest na Białorusi? Wielkie epidemie? Głód? Masowe mordy i anarchia? "Patrioci" demolujący stolicę pod faszystowskimi flagami na pewno przynieśliby im lepszy a nie gorszy los? Serio Białoruś jest już takim miejscem gdzie gorzej być nie może?
Cytat:
Mój znajomy Ivan z Zaporoża, czyli było nie było stolicy kozactwa ma zgoła inne doświadczenia. W pracy nabijają się z niego, że jest Ukraińcem, a nie Ruskiem. Większość z okolicznych "rusków" nie ma nawet rosyjskich korzeni, ale właśnie za Ukraińców uznawać się nie chcą. Zaporoże to małe miasto nie jest, ale jakoś Ukraińcy się tam mało ukraińsko czują.
Możliwe że w rzeczywistości wygląda to inaczej, siłą rzeczy mówiłem o jakichś tam oficjalnych statystykach. Tym niemniej nawet jeżeli podział na danych terenach byłby aż tak jaskrawy to podział państwa i tak byłby zapewne krwawy.
-
Cytat:
To jakże to potwornie jest na Białorusi?
Jedno slowo ktore mrozi w zylach nawet spirytus,czyli :arrow: Totalna biurokracja :lol:
http://wyjazdy.studentnews.pl/serwis.ph ... 2&id=56479
Przyznam sie ze wypelnianie samej deklaracji na granicy bylo cholernie zabawnym przezyciem ale czego sie nie robi by moc sie cofnac w czasie i na wlasne oczy ponownie ujrzec komunizm :mrgreen: :mrgreen:
-
Cytat:
To jakże to potwornie jest na Białorusi? Wielkie epidemie? Głód? Masowe mordy i anarchia? "Patrioci" demolujący stolicę pod faszystowskimi flagami na pewno przynieśliby im lepszy a nie gorszy los? Serio Białoruś jest już takim miejscem gdzie gorzej być nie może?
Tak w porównaniu do Litwy, czy nawet Ukrainy jest tam gorzej... jeśli chodzi o Europę to chyba nigdzie nie jest tak źle, od swobód obywatelskich po dostępność towarów i jakość życia... Nie wyskakuj mi z porównaniem do jakiegoś średniowiecza. Jedno słowo wystarczy - komunizm!
Nie pisałem o jakiś "patriotach", tylko sprzeciwie w odpowiednim momencie przeciw komuś takiemu jak Łukaszenka. Nie interesuję się Białorusią, nie wiem czy to było możliwe, ale na Ukrainie Janukowycz może ale oczywiście nie musi, zrobić drugą Białoruś. To mimo wszystko temu krajowi nie grozi jak władze przejmą polityce proeuropejscy czy tam "pomarańczowi". Oni też mogą zrobić wiele złego, ale drugiej Białorusi nie....
-
Cytat:
Szczęśliwe pomijając opinie domorosłych strategów każdy wie że Rosja na Zachód nie ruszy tak czy siak. Na Zachód nie był w stanie ruszyć ZSRR, a co dopiero Rosja powolutku odbudowująca swoją pozycję na świecie. Zresztą Moskwa ma dość problemów u siebie, samo babranie się w sprawy Ukrainy może wyczerpać ich mocarstwowe możliwości.
Tak myślano w 1918 o słabiutkiej Rosji, z wieloma NIEPORÓWNYWALNYMI PROBLEMAMI WEWNĘTRZNYMI do czasów dzisiejszych. Jak to się skończyło 20 lat później? Klasyk napisał że historia lubi się powtarzać. Dla mnie za często by to doświadczenie lekceważyć.
-
Cytat:
Tak w porównaniu do Litwy, czy nawet Ukrainy jest tam gorzej... jeśli chodzi o Europę to chyba nigdzie nie jest tak źle, od swobód obywatelskich po dostępność towarów i jakość życia... Nie wyskakuj mi z porównaniem do jakiegoś średniowiecza. Jedno słowo wystarczy - komunizm!
A czy ja wyskoczyłem z porównaniem do średniowiecza? Na Majdanie giną ludzie i jest całkiem spora rozróba, nie wiem zresztą w jaki sposób ona miałaby zmusić Janukowycza do odejścia albo podobna kiedyś (w przeszłości) Łukaszenkę. Dygresje o tym że takie zachowania jak są na Ukrainie pomogłyby Białorusi to można było robić w chwili gdy było tam jeszcze w miarę spokojnie, choć widocznie zbyt mało licznie. Teraz kiedy zachowania się zradykalizowały to wszystko zmierza chyba tylko do jeszcze większego rozlewu krwi, a może sobie nie potrafisz tego wyobrazić ale dla części Białorusinów starcie się twarzą w twarz "na ostro" z Łukaszenką mogłoby być jednak gorsze nawet niż życie w komunistycznym państwie, zwłaszcza jeżeli nie miałoby im nic dać. Jedno słowo "komunizm" to krzyczy cała masa ludzi, nawet w Polsce, których poglądy i idee sprawiają że lękałbym się żyć w państwie przez nich rządzonym. Obawiam się że część walczących ma Majdanie wymachując czerwono-czarną flagą także gotowa byłaby stworzyć państwo w którym wielu Ukraińców żyć by nie chciało. Ale jeżeli już przy tym jesteśmy to ja także napiszę że jedno słowo wystarczy - śmierć!.
Swoją drogą to "tak walczący" Ukraińcy z Majdanu póki co sprowadzili sobie chyba na głowę zakaz demonstracji, brak mi danych ale wydaje mi się że reszta społeczeństwa zbytnio gwałtownie na to nie zareagowała. Tak więc "tak walczący" na Majdanie jak wygląda w chwili obecnej sami mogą torować drogę zapędom dyktatorskim stawiając społeczeństwo przed wyborem mniejszego zła i oglądaniem jak to bohatersko niszczona jest stolica. Nie mówiąc już o tym że dyskredytują cały ponad już przecież miesięczny ruch żądający zmian, w chwili obecnej obalenie pomniku Lenina jest już chyba tylko niemal "niewinnym" wspomnieniem. Trzeba też pamiętać że to co gadają w UE, w Polsce albo w polskich mediach wcale nie musi być podzielane przez większość Ukraińców. Może być wręcz odwrotnie i to co na Zachodzie jest uważane za przekraczanie czerwonej linii na samej Ukrainie może być uważane za ruch konieczny wymuszony przez zadymiarzy.
Cytat:
Nie pisałem o jakiś "patriotach", tylko sprzeciwie w odpowiednim momencie przeciw komuś takiemu jak Łukaszenka.
Pisałeś: "Moja mała dygresja:
Jakby na Białorusi może tak powalczyli kiedyś to nie byłoby tam czegoś takiego jak teraz jest...", albo więc sam nie wiesz co piszesz albo wrzucasz do tematu treści nijak nie odpowiadające obecnej sytuacji na Majdanie. Jeżeli to drugie to wybacz ale uznałem że skoro od kilku postów było mówione o rozróbach i to one teraz dominują w kwestii Ukrainy to czytając "może tak powalczyli" uznałem że chodzi Ci o to jak walczą teraz a nie o to jak walczyli jeszcze miesiąc temu lub jak walczyć by mogli. Jeżeli chodziło o sam opór społeczeństwa to nie ma jak się nie zgodzić, prawda w końcu jest taka że gdyby teraz 90% Białorusinów wyszło na ulice żądając zmian to do zmian zapewne by doszło.
Cytat:
To mimo wszystko temu krajowi nie grozi jak władze przejmą polityce proeuropejscy czy tam "pomarańczowi". Oni też mogą zrobić wiele złego, ale drugiej Białorusi nie....
:roll: To na Majdanie rozróby urządzają politycy proeuropejscy czy tam "pomarańczowi"? Interesowałeś się ostatnio w ogóle tym co się tam dzieje? Przecież opozycja proeuropejska sama już chyba przyznaje iż straciła resztki kontroli.
-
Cytat:
Jakby na Białorusi może tak powalczyli kiedyś to nie byłoby tam czegoś takiego jak teraz jest
Zwróć uwagę na słowo "kiedyś"... bo na wszystko zawracasz tylko nie na to akurat. Teraz to Białorusinom pomoże jedynie śmierć ich dyktatora.
Co do Majdanu mi chodzi tylko o formę sprzeciwu, nie śledzę tego dokładnie, więc jak to poszło gdzieś daleko od "Europy" czy "pomarańczy" to masz rację... Lecz jeśli chodzi o same rozróby to niestety, rzadko kiedy zdarzają się bezkrwawe rewolucje, szczególnie na "wschodzie".
Cytat:
Wielkie epidemie? Głód? Masowe mordy i anarchia?
Dla mnie to średniowiecze.... i Afryka.
-
Jakoś nie widać teraz większej aktywności polskiej dyplomacji na Ukrainie... Donek i Radek czekają pewnie na instrukcje z Berlina, a Bronek? 8-)
-
Cytat:
Teraz to Białorusinom pomoże jedynie śmierć ich dyktatora.
Bez przesady, Białorusini byli by w stanie obalić władzę. Dyktator i jego ekipa nie mogą rządzić jeżeli zdecydowana większość ludności gotowa jest podjąć kroki mające ich obalić. Białorusini mogą więc pomóc sami sobie, czekanie na śmierć dyktatora i liczenie na to że doprowadzi to do pewnego "przetasowania" w mentalności ludzi póki co jednak faktycznie wydaje się być najbardziej optymistycznym spośród realnych wariantów.
Cytat:
Jakoś nie widać teraz większej aktywności polskiej dyplomacji na Ukrainie... Donek i Radek czekają pewnie na instrukcje z Berlina, a Bronek? 8-)
Ukraińcy muszą sobie sami poradzić, polska niewiele może zrobić. Zresztą realnie patrząc to póki sytuacja nie będzie klarowna niewiele robić powinna, powtarzać jedynie stare formułki w stylu "demokracja" itd.
Jeżeli wierzyć takim doniesieniom: http://fakty.interia.pl/swiat/news-rewo ... Id,1094016 to wychodziłoby że pat w postaci eskalacji konfliktu na samym Majdanie został przerwany. No ale Równe i Lwów to jednak raczej dość różniące się od centralnych i wschodnich regionów "okolice".
-
http://wszechpolska.pl/uimages/servi...jpg?1389104854
Normalnie popieram interwencjonizm gospodarczy, ale...
-
Dawno,dawno temu kiedy polki uginaly sie od octu i musztardy spoleczenstwo pucowalo miasta do ktorych mial zawitac Ten Pierwszy z Moskwy.Jak widac tradycja przetrwala :lol:
http://wiadomosci.onet.pl/krakow/delega ... fiti/zl5n9
-
I znowu okazało się, że "wariaci" od "teorii spiskowych" mieli rację. Pamiętacie jak natrząsano się z każdego, kto wspominał o lądowaniu samolotów z talibami na Mazurach? A te szczere wypowiedzi Kwaśniewskiego i Millera?, że u nas więźniów islamskich NIE MA...tymczasem
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/washingt ... lsce/d5914
A najciekawsza konkluzja z artykułu:
" "Washington Post" nie wyjaśnia, na co Polacy przeznaczyli 15 milionów dolarów." 8-)
PS. Nie uważacie, że sprzedaliśmy się trochę za tanio?
-
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
PS. Nie uważacie, że sprzedaliśmy się trochę za tanio?
My? Ja nie dostałem ani centa ;) . Natomiast o tym, że Polska uczestniczyła w tym procederze mówiło się od dawna.
-
Odnosząc się do informacji dziennika "Washington Post" Miller powiedział, że skoro służby dostały z zagranicy kasę, a nie ją komuś zapłaciły, to on nie widzi w tym żadnego problemu. Po polityku, który swego czasu reklamówki wypchane kasą brał od towarzyszy z Moskwy, trudno się spodziewać, żeby to krytykował, ale taka szczerość? Tak, służby specjalne są po to, żeby robiły kasę. Mają coś do opylenia - to opylają. Polską rację stanu? Jak akurat na ten towar znalazł się nabywca, to w czym problem? Zuchy! Myślenie pana Millera o państwie jest, jak z tego widać, myśleniem zwykłego szabrownika. Coś się da wynieść i wymienić na flaszkę - super! Zarobić parę tysiączków za mokrą robotę, której american boys u siebie nie mogą wykonać, bo tam mają na łbie jakieś prawa, sądy i w ogóle? Proszę bardzo, u nas takimi bzdetami nikt się nie przejmuje. Byle tylko kasa była w gotówce, do rączki, broń Boże żadnych przelewów, bo się wtedy może ktoś przywalić. Mało tego, pan Miller ogłasza jeszcze, że jako premier nie tylko nic o wynajmowaniu Amerykanom katowni nie wiedział, ale wręcz nie powinien wiedzieć. Przecież operacje służb są tajne. Ktoś by je śmiał nadzorować? W życiu. Słowem: nie Polska ma służby, to służby mają Polskę! Mam nadzieję, panie premierze, że przynajmniej się z wami - tak bez szczegółów - podziałkowali? Bo jak nie, to rzeczywiście świństwo. Żesz mać, ten facet był premierem i może nim zostać znowu, bo przecież pan Tusk jasno wskazuje go jako przyszłego koalicjanta! I widać jest tego już pewny, skoro wypowiada się tak szczerze. Niech ktoś się jeszcze teraz, po publikacji "Washington Post", ośmieli powtórzyć, że rozpędzenie WSI przez Macierewicza nie było ze wszech miar pożądane. Do wczoraj skłonny byłem wierzyć, że tych układów z CIA, jeśli faktycznie miały miejsce, nie należy z góry potępiać, że mogło w nich być coś dla Polski korzystnego, o czym tajemnica państwowa każe zamilczeć. Po szczerej wypowiedzi Millera i wymownym milczeniu Kwaśniewskiego straciłem jakiekolwiek złudzenia. Myślę tak sobie: co mogłoby się jeszcze o III RP okazać gorszego? Ot, największy cywilizacyjny sukces w tysiącletniej historii Polaków. Przyjeżdża Jankes, czy ktokolwiek inny, z kartonem dolarów, i za butelkę whisky, cygaro i paczkę gumy balonowej kupuje tu sobie, co tam potrzebuje. Generałowie, ministrowie, premier i prezydent - na posyłki. Tylko jeden warunek: gotówką, do ręki. Kur... jaki wstyd...
Cytat:
I znowu okazało się, że "wariaci" od "teorii spiskowych" mieli rację. Pamiętacie jak natrząsano się z każdego, kto wspominał o lądowaniu samolotów z talibami na Mazurach?
Spoko, POlskie lemingi wszystko przełkną :roll:
-
A ja mam dwie uwagi na temat wiadomy.
- Śmieszy mnie jak politycy robią minkę "ciszej nad tą trumną" niezależnie od frakcji (no może nie ci od Palikota), bo... BEZPIECZEŃSTWO POLSKI!!!!!!!!!!! Bo teraz przez was się zemszczą itd. Takie frazesy na użytek słuchaczy/oglądaczy o których mówił niezapomniany Gajos/Winnicki z Alternatyw: "Przecież badania wykazały ze oni nie rozumieją dziennika ..." Bo Al-Ka'ida jak wiemy to jaskiniowcy którzy będą groźni jak dostaną do ręki skrawek polskiej/polskojęzycznej (wybierz sobie czytający forumowiczu jak tam wolisz) gazety za jakieś dwa lata i SIĘ DOWIEDZĄ! :twisted: Albo nie daj Boże na satelicie TV POLONIA... Zgroza mrozi serca. :twisted: Panowie politycy wszelkiej maści od Kaczki po Tuska i inni Millerowie. Oni (terroryści) wiedzieli wcześniej i więcej niż my teraz. Mleko się rozlało. Koniec kropka. :mrgreen:
-Druga: Akurat gotówka mnie nie dziwi. Służby specjalne żeby nie było śladów przelewów często operują właśnie GOTÓWKĄ. Pudełka, walizki czy reklamówki? Wyższe banknoty dolarów są tylko w obrocie między bankami. Dlatego do dużej kwoty w dolarach POTRZEBA DUŻEJ POWIERZCHNI PAKOWEJ. Tylko po co to robić, jak wiadomo nawet nazwiska naszych "agentów" biorących w tym udział. :D W tym kraju nic się nie ukryje. Tego amerykanie jeszcze nie wiedzą. Zresztą u nich z tym też nie najlepiej , he he. :lol: Pokolenie pożal się Boże agentów wychowanych na Bondach (niestety-moje :cry: ).
Śmiać się, panowie, śmiać! Bo to Polska właśnie...
A na Ukrainie coraz ciekawiej...
-
Powstancy ukrainscy jak to ich pieknie ochrzszczono w akcji:
http://wirtualnapolonia.com/2014/01/27/ ... -polakami/
-
Wraz z całym zamieszaniem wypełzają też nacjonaliści. Trzeba mieć na uwadze, że i oni są częścią "opozycji".
-
Na cale szczescie podobnie jak wszedzie tak i na Ukrainie nacjonalisci nie blyszcza zmyslem politycznym i juz sa "na noze" z reszta Majdanu
http://tygodnik.onet.pl/wwwylacznie/paw ... anem/de0jt
-
Olać ukraine, ich problem niech sobie radzą.
Tymczasem w Polsce...
[youtube:1vkmgntt]http://www.youtube.com/watch?v=5sXXPyzEuOE#t=20[/youtube:1vkmgntt]
Kula w łeb i do rowu z wapnem lub do łagru. Łańcuch z kulą do nogi i kilof w łapę, zapracuj na czerstwy chleb a nie wylegiwać się w "ośrodkach". Z innej beczki, kilka tygodni temu bliźnięta nie doczekały narodzin bo nie było na dyżurze lekarza od cesarki? Dziś w Trójce słyszałem ze ordynator był tylko spał po pobycie w prywatnej klinice położniczej gdzie też sobie "dorabiał". Do tego ktoś ewidentnie próbował zatrzeć ślady (zostały wymazane wyniki badań z urządzeń). W Poznaniu dziecko umiera bo lekarz odsyła je do domu. Ludzie WTF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez exar
Kula w łeb i do rowu z wapnem lub do łagru. Łańcuch z kulą do nogi i kilof w łapę, zapracuj na czerstwy chleb a nie wylegiwać się w "ośrodkach". Z innej beczki, kilka tygodni temu bliźnięta nie doczekały narodzin bo nie było na dyżurze lekarza od cesarki? Dziś w Trójce słyszałem ze ordynator był tylko spał po pobycie w prywatnej klinice położniczej gdzie też sobie "dorabiał". Do tego ktoś ewidentnie próbował zatrzeć ślady (zostały wymazane wyniki badań z urządzeń). W Poznaniu dziecko umiera bo lekarz odsyła je do domu. Ludzie WTF?
Bo to Polska właśnie. Z jednej strony dostosować się do standardów panujących na zachodzie, z drugiej zaś strony olewamy kwestie tak naprawdę ważne - jak opieka zdrowotna, domy dziecka, szkolnictwo. Niech tylko nikt nie wyskakuje z tekstem, że to wina obecnej partii rządzącej bo żadna nic z tym nie zrobiła.
A co do lekarzy, to w naszym kraju trzeba mieć dużego farta by trafić na kogoś w miarę kompetentnego, który zajmie się właściwie Tobą a nie odeśle do domu.
-
O tym że lekarz ciągnie 3 etaty np. w dwóch szpitalach plus dyżur w karetce (czyli na dobę 24 na 24 a nawet...więcej :mrgreen: ) jest tajemnicą poliszynela. Wszyscy o tym wiedzą w białym personelu szpitali i co? I nic! Wszyscy lekarze tolerują takiego lekarza, bo w razie pójścia "pod skalpel" nie będzie robił smrodu koledze. Plus "solidarność zawodowa" :evil: . Dlaczego pacjenci w przychodniach i szpitalach wzywają policje z alkomatem do zawianych konowałów, gdy koledzy lekarze, pielęgniarki z dyżuru "nic podejrzanego w zachowaniu" nie zauważyli... Sztuczne obsadzenia karetek, dyżurów na szpitalach itd (czytaj: odsypianie w tym czasie prawdziwego etatu) kończą się dla nas tragicznie i gdyby nie trafiało to na ludzi z odpowiednimi znajomościami w mediach (nie oszukujmy się, media też pokazują tylko szczyt góry lodowej), to nawet te najjaskrawsze przypadki nie przebiłyby się do ogólnej świadomości. Doszło już do niszczenia dokumentacji medycznej, kłamstw w żywe oczy (tej pani u nas nie było, monitoring pokazuje inaczej...) przecież to środowisko zmienia się w patologię! Ktoś powie-NIELICZNI! To czemu ten ogół przymyka na to oczy? Tu chodzi o zdrowie, czasami o życie ludzkie, więc podchodzi to na współudział.
-
Dodajmy jeszcze do tego dawanie czekoladek, kawy w ramach za opiekę, szybszy termin wizyty itd... może to się już trochę ukróciło, ale w pokoleniu ludzi starszych nadal coś takiego pokutuje. Następnym razem jak biały personel wyjdzie protestować na temat podwyżek, ja proponuję by z drugiej strony ulicy szli pacjenci, których olał szpital, lekarz czy pielęgniarka, gdzie dopuszczono się rażących zaniedbań podczas badań czy operacji. Jestem ciekawy jak długo wytrzyma pierwsza strona.
-
Wiecej wazeliniarstwa wobec banderowskiej swoloczy a w zamian:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/andrij- ... dnia/xjlkx
-
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Następnym razem jak biały personel wyjdzie protestować na temat podwyżek
Nie wyjdzie (chociaż kto wie, bezczelność białego personelu zdaje się pokonywać kolejne progi :shock: ). Pula ze składek w ostatnich kilku latach wzrosła o KILKADZIESIĄT %, a pieniążków na leczenie przybyło być może kilka %. Odliczając inflację (nie była wysoka), grabienie z koryta u szczytu itd, gdzie reszta? W zarobkach! Dlatego mamy teraz problem nie z "zabiedzonym" personelem, ale brakiem pieniążków na leczenie. Zawsze tłumaczyli się z tych etatów- nie dajemy rady przeżyć z jednego etatu! Osobiście też jestem zdania że studia medyczne są jednymi z najcięższych, że godne płace należą się, ale reszta społeczeństwa ma wysokie płace? Im się nie należą godne stawki? I kto nie mógłby się usprawiedliwiać z głodowych stawek? Jaka grupa społeczna? (nie licząc KILKU dosłownie grup będących wyjątkami)
-
-
Polska, kraj w którym tylko cwaniakom i bandytom żyje się dobrze.
Starszy mężczyzna odpowie za to, że bronił się przed bandziorem.
http://ddwloclawek.pl/pl/19_wiadomosci_ ... ciala.html
sprawa może nie pierwszej świeżości ale nie da się przejść obok tego obojętnie. Wychodzi na to, że nie mamy prawa się bronić bo biednemu napastnikowi zrobimy jeszcze krzywdę, należy oddać portfel z ciężko zarobionymi pieniędzmi (których to cześć już zakosiło nasze ukochane państwo, politycy) i jeszcze przeprosić go, że za mało jest w środku. Czy Polskie sądy, prokuratorzy są ślepi, głupi? No na to wychodzi czytając takie rzeczy a nie jest to odosobniony przypadek gdzie ofiara staje na ławie oskarżonych.
A tak od siebie, też noszę z sobą nóż, moja kobieta gaz obronny i... a jakże też nóż. W samochodzie pałkę teleskopową na wszelki wypadek, to wszystko bo Polska to dziki kraj.
ZAiKS wystawił rachunek fryzjerowi
http://walbrzych24.com/1-wiadomosci/129 ... ntra-zaiks
-
Nie tylko u nas tak jest. Niedawno czytałem, że w Szwecji jakiś 18 latek napadł na 64 letniego listonosza. Niestety dla bandziorka listonosz wiele lat trenował sporty walki, miał w tym jakieś osiągnięcia w młodości i po prostu wpuścił gnojowi wpie.... Rezultat: listonosz rok do paki, bandziorek grzywna.
-
W m...ę misia. :( A miałem Szwecję za w miarę poukładany kraj :?
-
Wszędzie w UE jest tak samo. Ty tylko masz płacić podatki. To twój obowiązek. Monopol na przemoc, nawet tą w obronie ma państwo. Jeśli Cię zatłuką lub połamią to masz (lub nie masz) ubezpieczenie, twoja sprawa, twój problem. Państwo ma w tym momencie inne zadanie. Należy zresocjalizować przestępcę.