-
Re: BELLUM CRUCIS 6.3
Gdyby nie ja to już dawno by Hiszpania nie istniała. Maurowie ją tak przycisnęli, że zostały jej w pewnym momencie 3 prowincje. Wysłałem swój korpus ekspedycyjny i pomogłem jej trochę z Maurami. Potem przejąłem tron Aragonii tj prowincje Barcelona, Saragossa i Tortosa. Potem na Maurach zdobyłem dla siebie Valencię i Grenadę, a oni odbili pozostałe prowincje i została im jeszcze 1 prowincja do zdobycia. Hiszpanie dalej prowadzą wojnę z Maurami, a ja podpisałem pokój z nimi, bo Mongołowie mnie cisną ze wschodu. Obok Syrii i Węgier to najsilniejsza frakcja (zlikwidowali obie Rusie i Kumanów), a ja trzymam ich na linii Turów i Połock, ale kurcze co rusz posyłają na mnie nowe pełne armie, w każdym razie jest ciężko. Z Węgrami, Danią mam sojusz. Z Niemcami też mam sojusz, ale dałem im nieźle wcześniej popalić i za cenę oddania im 2 zdobytych na nich prowincjach zawarłem z nimi przymierze. Mam rok 1302 i czekam na Kazimierza Wielkiego wg mnie powinien być tak koło 1330.
PS. Jakie u Was panują dynastię? U mnie grając Polską panuję dynastia Juriewiczów :D Wcześniej była dynastia Piastów Mazowieckich (dalej mam ich przedstawicieli, ale już odsunąłem ich od tronu) wszystko dzięki submodowi na dziedzica.
-
Widać, czasami się to zdarza, na moim nie powinno atakować powyżej 9/10, a też się to komuś zdarzyło ale to rzadkość.
-
Zdobyłem w końcu 6.3, ale pojawia mi się problem. W oknie wyboru frakcji wszystko jest ok, jednak w oknie dyplomacji i przy turze AI, herby frakcji są stare, a u Abbasydów mam jedynie białe pole. Proszę o odpowiedź. Nie wiem jaka może być przyczyna tego problemu.
-
Prawdopodobnie zainstalowałeś 6.3 na wersję 6.2 :mrgreen:
I masz bigos. Usuń ręcznie katalog bellumcrucis z mods i zainstaluj ponownie oba party 6.3 i bugfixera.
-
Czyli, że 6.3 jest samodzielną wersją?
-
Oczywiście co pisze na pierwszej stronie tego tematu. BC 6.3 nie wolno instalować na poprzednie wersje.
-
Heh dzięki. Dziwne, że w ogóle mi chodził :lol:
-
Ma ktoś jakiś sprawdzony skład armii do bitew z innymi państwami? Jest mi pilnie potrzebny, może być taki ogólny (ale może być też z konkretnymi nazwami jednostek dla Polski ;) ):
x lekka/ciężka kawaleria
x konnica strzelecka
x łucznicy/kusznicy
x lekka/ciężka piechota
x włócznicy
Gdzie x to liczba oddziałów w armii.
Z tą nagłą potrzebą nowego składu armii wiąże się pewna historia...
Myślałem, że mam super armię z świetną kawalerią i jeszcze lepszą piechotą... Zmieniłem zdanie, gdy po kilku minutach walki 80% mojej piechoty uciekało z pola bitwy, a lekkiej kawalerii już nie było -.- Właściwie miałem już wyjść z bitwy, bo nie widziałem sensu, tym bardziej że Niemcy ze znaczną przewagą liczebną gonili moich uciekających żołnierzy, a straż mojego generała liczyła około 30-tu ludzi i jedynie 4 oddziały konnicy strzeleckiej robiły cokolwiek sensownego (tzn. nie uciekały), więc zacząłem bawić się w samobójcę - szarżowałem generałem na włóczników, co okazało się całkiem niezłym (i efektownym) pomysłem bo morale mojej armii, które było już znikome zaczęło rosnąć i to szybko, dzięki czemu dwa oddziały najemników słowiańskich przestały uciekać. Po kilku minutach zabawy ujrzałem coś takiego:
[spoiler:21klh1r3]http://i48.tinypic.com/j16n9k.png
Tym samym zdobyłem Wiedeń :mrgreen: Ale z mojej "pro-armii" zbyt wiele nie zostało :lol:[/spoiler:21klh1r3]
-
Ja nie brałem konnicy strzeleckiej. Te jednostki, które akurat masz są najsłabsze, jeśli chodzi o Polskę. Najemnicy słowiańscy to niepotrzebny wydatek. Lepiej kupić włóczników albo spieszonych pocztowych. Tak samo konnica (nie pamiętam jak się nazywa. Bierz tą drugą, która może strzelać, jak już musisz mieć, a najlepiej wydać pieniądze na jazdę mazowiecką albo na pocztowych. A jeśli chodzi o strzelającą piechotę to ja preferowałem polskich strzelców albo kuszników (nie pamiętam nazwy) To tylko moje zdanie. Ważne jest abyś rozbudowywał odpowiednio w tym kierunku swoje osady. I rada na koniec: Według mnie warto podbić tylko całe Czechy oraz Pomorze (łącznie z Zachodnim). Nie pchaj się do Halicza, bo to może być powód do wojny między Tobą i Rusią (nie Nowogrodem, chodzi o tą żółtą). Jeśli już go masz najlepiej odsprzedaj Węgrom .Z Nowogrodem i tak wojna wybuchnie, chyba, że Dania zajmie którąś ze wschodnich prowincji nadbałtyckich. Nie sugeruj się tak do końca moim zdaniem. Araven na pewno wszystko lepiej wyjaśni.
PS. Zawieraj sojusze z sąsiadami Niemiec.
-
Ja do tej bitwy wziąłem 4 oddziały konnicy strzeleckiej, bo myślałem że jest ona tak samo dobra jak w podstawce, a tam wstawiałem ją do każdej armii, gdyż była wyjątkowo przydatna. W Bellum Crucis aż tak dobra niestety nie jest, więc rzeczywiście muszę ograniczyć jej ilość. Heh, a jeśli chodzi o tą drugą konnicę strzelecką (Polscy Możni), miałem w tej bitwie dwa oddziały :roll: Widać co z nich zostało... Chociaż właściwie nie widać :lol: Jazdy mazowieckiej też miałem dwa oddziały, ale cóż... Z piechoty oprócz najemników słowiańskich byli włócznicy, ale chyba ci najsłabsi (Milicja włócznicza [?], tak czy inaczej rekrutowana w miastach) i była też piechota Jaćwingów. Szczerze chciałem zrekrutować coś lepszego (między innymi Polskich Pocztowych), ale zrezygnowałem z tego pomysłu ze względu na zmniejszającą się ilość pieniędzy (przez kilka tur dochód był na dużym minusie :| ).
Halicza nie mam i tak się składa, że nie miałem zamiaru go zdobywać, właśnie ze względu na Ruś, która go zdobyła i zostawiła pustego na kilka tur ( :lol: ), jako że byłem zajęty wojną z Niemcami i miałem spory problem z utrzymaniem armii na zachodzie, to na wschodzie nie szukałem problemów, ale skoro Halicz stał pusty to wysłałem tam szpiega i teraz jest on rebelią :mrgreen: Księstwo Włodzimiersko-Kijowskie, co prawda ma już wojnę z Nowogrodem i Chanatem Połowców, ale jedna ich armia stoi na terenie mojego Grodna (gram na Polskim Submodzie Mietka), z tego względu jest on cały wypełniony tanim wojskiem, które jednak kosztuje :|
[spoiler:1hkimt6x]http://i50.tinypic.com/4vr828.png[/spoiler:1hkimt6x]
Ogólnie wielkie dzięki za porady, bardzo je sobie cenię i chętnie przeczytam ich więcej ;)