Re: Pytania początkujących graczy
Ok, w taki razie potrenuję Macedonię/Arwernów / Partię, przeciwko innej konnicy. Dzięki za porady, bo chociaż wiem, że włócznicy są na konnicę, to jednak problemem byli Ci szaleńcy strzelający w karakolu... Aha, koleś miał też jedną balistę polową, ale to łatwo ubiłem :)
Najlepszą frakcją są selucydzi niezależnie przeciwko komu grasz.
Kiedyś jazdę masakrowali procarze, nie wiem jak to po nowych patchach w podstawce jest, ale warto się temu przyjrzeć ;)
Egipt jest podobny do selucydów ale troche słabszy.
A więc zagrałem sobie na próbę Seleucydami... Miałem: 2x Indyjskie słonie opancerzone, 6x jazda mediańska, 5x procarze ze wschodu, 5x włócznicy z thureos.
Jako przeciwnika dałem Partię: 1x szlachetni łucznicy konni, 1x katafrakci królewscy, 2x jazda mediańska, 6x partyjscy szermierze, 1x perscy hoplici, 1x górale, 2x włócznicy ze wschodu, 2x perscy łucznicy lekkozbrojni, 3x elitarni łucznicy perscy. Ja miałem ok 1,4/1,5k ludzi, oni 1,9/2k.
Poniosłem sromotną porażkę... Nawet 2x jazda mediańska kontra ich 2x jazda mediańska, walcząc gdzieś na uboczu dostała takie baty, że hej... Z jednostek o wyższej randze, to ja miałem +1 dla obu słoni, u Partów nikt nie miał jakiejkolwiek dodanej rangi... :( Najgorsze było jednak to, jak łątwo jeźdźcy rozgromili tych włóćzników z thureos (wprawdzie nie dałem ich w kwadrat, no ale kurczę...).
Przegrałeś z AI?! :shock:
No....i to w takim stylu, że szkoda gadać... A teraz przerżnąłem z Seleucydami, grając Arwernami... Kurcze, nie wiem czemu najlepiej idzie mi Rzymem (walcząc z AI), ale przecież samym Rzymem z każdym nie wygram.. :/ Za każdym razem wróg ma przewagę liczebną, bo staram się brać jak najsilniejsze jednostki, lecz nie starcza mi na strzelców (Arwernowie).
Zagrałem sobie bitwę z dokładnie takimi samymi jednostkami po obu stronach jak pisałeś i bez problemu wygrałem, moje słonie miały w sumie ponad 1100 zabitych. Po prostu poćwicz bo słaby jesteś i jak dobierasz jednostki to pomyśl które opłaca się brać a których nie. Nie bierz włóczników z thueros bo jak sam zauważyłeś są do niczego, to samo procarze. Wziąłeś 5 oddziałów po 380 mając obok o wiele lepszych perskich łuczników kosztujących 360. Najlepszymi jednostkami selucydów są falangici, słonie, ciężka jazda, rydwany, łucznicy, oszczepnicy i szermierze. Ty za miast tego wziąłeś jakichś procarzy jazde mediańską i łuczników z thueros.
Włócznicy z thureos radzą sobie nawet dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje. Po prostu działają trochę inaczej niż hoplici czy (co oczywiste) falangici. Ogólnie opłaca się mieć różnorodne jednostki. Przydają się i te drogie, ale trochę tańszych też trzeba mieć (jako takie oddziały szybkiego reagowania czy chociażby pierwszą linię).
I ogólnie rzecz biorąc, praktyka czyni mistrza.