Automatyczne dobieranie.
Wersja do druku
Automatyczne dobieranie.
Witam wszystkich z najlepszego forum o grach TW. Parę lat temu byłem użytkownikiem tego forum - po przenosinach nie rejestrowałem się ponownie. Jestem fanem TW od pierwszego Szoguna - i szczerze mówiąc bardzo oczekiwałem drugiej części:
Moje wrażenia po kilku dniach:
Na +
-trudność gry (gram na poziomie trudnym) - wreszcie agresywny komputer - i na mapie kampanii i w bitwie (przyznaje się bez bicia 3 razy zaczynałem i dostawałem baty...)
- grafika (wszystkie artworki, mapa są w bardzo klimatyczne - zresztą musi być dobrze, skoro sceptyczna wobec gier żona powiedziała: "Ale piękna ta kwitnąca wiśnia :)"
- multiplayer, a w szczególności drop in-battle
- klimat -kto go czuje ten wie o czym mówię, kto nie - tego nie jestem w stanie przekonać :)
Na -
- multiplayer, a w szczególności drop in-battle (teraz niektórzy posądzą mnie o schizofrenię :) - więc już wyjaśniam. W NTW drop był możliwy tylko przy w miarę wyrównanych siłach. W STW2 zauważyłem, że jak grałem np. klanem Date to przy znacznej dysproporcji sił nie pojawiała się ikonka "wizytacja", ale gdy grałem Takedami to pojawiała się już przy każdej bitwie. Czyli jest możliwość, że zostanie się wrzuconym z jednym oddziałem łuczników przeciwko całej armii z dajmio na czele. I niestety niektórzy tak robią, by podbijać sobie statystyki. Ja na szczęście we wszystkich bitwach wizytacyjnych nie miałem takiego przypadku - na forum totalwar.com jak najbardziej ludzie się skarżyli. MI brakowało tego w NTW, żeby na własne życzenie walczyć w trybie wizytacji mając słabszą armię (no bo przecież jaaaaaaaaaaka satysfakcja jak się wygra). Dodatkowo za takie zwycięstwo można by dostać więcej punktów do statystyk (jestem akurat tym, który statystyki lubi - co nie znaczy, że mam je rewelacyne :)). Czyli wizytacja przy nie równych siłach to +, ale - bo nie ma się wyboru i podglądu jakimi i iloma jednostkami będzie można walczyć.
-stabilność - mówię tylko oczywiście na moim przykładzie - na czystym systemie, z dużą ilością wolnego miejsca na dysku, RAM-u itp gra często mi się wiesza. Szczególnie przy ALT+TAB
-multiplayer ogólnie: sporo mnie nerwów kosztowało gdy chcąc walczyć 1:1 nie mogłem wystawić swojej armii, tylko zostałem wrzucany tak jak przy wizytacji (nie było nawet ekranu przed bitwą, żeby wybrać konfigurację armii) i miałem np. tylko gwardię awatara przeciwko 10 jednostkom, albo gwardię awatara + parę jednostek strzeleckich (w tym z bronią palną, której nie mam odblokowanej). I kolejny błąd gdy łączę się: pojawia się napis: "znaleziono przeciwnika. przygotowanie do bitwy". Przeciwnik czeka na mnie, pyta na czacie co tak długo - a ja nic nie mogę zrobić -nie działa przycisk "anuluj" i pomagają tylko trzy króle...
-statystyki - jak już wspominałem bardzo je lubię - ale w chwili obecnej nie ma o nich co pisać - wszystko jest dokładnie wymieszane, nieprawdziwe i mam nadzieję, że szybko to poprawią.
To tyle na gorąco -reszta jak coś mi się nasunie :)
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich :)
Na czacie w grze, nikt mi nie odpisuje, mimo że widzę dość sporo ludzi. Często też mam problem z znalezieniem przeciwnika do walki w podboju. Czy może to być wina neta? Mam neostradę i do tej pory nie narzekam. Też tak macie, że nikt się nie odzywa na publicznym?
Ja gram Date, to jest masakra, jednego dużego sojusznika utrzymuję dzięki kasie, na drugiego nie starczyło i mnie właśnie bije od tyłu. Generalnie jest rozwałka, pobiłem duże armie z Kioto, wszystkich sojuszników Aszikaga w centrum Japonii ale walka Ja (+ sojusznik, drugi wielkością po mnie, ale nie stać mnie na płacenie mu co turę 3-4 tys. za "pozostanie" przy mnie) vs reszta świata jest diabelnie trudna. Kioto oblegam, ale nie wiem co dalej. Jak zdobędę Kioto to sojusznik już nie będzie chciał zerwać sojuszu czy nadal będzie ostro ?
Wtedy jeszcze gorzej jest :P.
No nie ma co, zostało mi 18 lat do końca gry, a jak teraz zacznie mnie bić i sojusznik to raczej średnio to widzę.
Zrąbanych statystyk ciąg dalszy: wczoraj odblokowałem osiągnięcie wygranych 25 walk w multi nie grając w multi ani razu. Jak się okazało gra zliczyła ilość zwycięstw rodu jako moje własne. Wcześniej odblokowałem ukonczenie kampanii na niskim poziomie po przejsciu wszystkich samouczkow oraz zatopienie jakis tam okretow po bitwie z udziałem 3 podstawowych jednostek morskich w grze.
Witam
Gra singleplayer bardzo dobra w zasadzie nie ma się do czego przyczepić ale multi jest tak "zrypane", że szkoda słów (jest to tym bardziej wkurazające, że po raz pierwszy (mimo żę grałem we wszystkie total war-y) na serio zacząłem grać w bitwy na multi) przytaczam wypowiedź jakiej udzieliłem w innym temacie
No to już jest naprawdę cyrk.
Stoczyłem 5 bitew w multi. Jedną przegrałem dlatego, że mnie wrzuciło do bitwy z graczem ( ja miełem: 1 łucz sam, 2x strzelcy , 1 samuraj z kataną, kaw z yari i generał przy czym generał nie był dowódcą? ) przeciwnik miał: 2x łucz ashig, 3 samuraj z katan, 6 ashig z yari, 2x lek kaw, dowódca) nie wiem dlaczego (było to szybkie wybieranie) ?!!
następne 4 bitwy wygrane ( w jednej przeciwnik wyszedł w trakcie) i co się okazuje - mój awatar otrzymał przydomek dishonorable coward - WTF.
Chyba na razie nie warto grać w multi.
Jak na razie multi jest mocno niestabilne-ilość zawieszeń się komputera przyprawia co najmniej o zdenerwowanie. Gra w porównaniu do wcześniejszych odsłon serii wydaje się być dość zagmatwana. I jeszcze te bugi... :?
Grałem ponad 13 godzin, około 20 bitew multiplayer i wszytko chodzi u mnie stabilnie bez wywalania. Największy błąd to brak właściwych statystyk w kampanii awatara.
Gra u większości jest stabilna, więc wina leży po twojej stronie. Przeinstaluj grę, wgraj nowe sterowniki lub zrób format.
------------------------------------------------------------------
Cytat:
otal War: SHOGUN 2 – v 1.1
Release Notes
Multiplayer - Fixed Crash when reaching lobby for a 4v4 Set-up Team game
Multiplayer Campaign – Fixed bug where Realm divide event is shown three times
Tutorials – Fixed bug where camera would fall below ground level during fly-by of warrior monks.
Localisation – Various minor bug fixes
Plik zajmował zajmował: 42.7 MB.Cytat:
If you're having trouble playing Shogun 2 right now, you're not alone. A patch that was released in the last hour has just locked out what appears to be the entire playerbase. Currently, if you try and start the game, you'll be confronted with a Steam error message: Incomplete installation of Total War: SHOGUN 2 (15). A long thread on the Steam forums suggests that it's not an isolated problem, and CA have already said they're aware of the issue.
That doesn't stop it being phenomenally irritating.
UPDATE: And it's fixed. That was ridiculous.
------------------------------------------------------------------
Po patchu już po pierwszej bitwie multiplayer mnie wywaliło :cry: Druga bitwa już ok.