Re: Pytania początkujących graczy
Zróżnicowana armia jest cięższa do ogarnięcia, zwłaszcza dla słabszego gracza. Ja staram staram się mieć zawsze w miare jednolitą armię. A co do tych włóczników to ich stosunek ceny do jakości jest bardzo słaby. Selucydami najlepiej oprzeć się na falangitach, za nimi łucznicy lub harcownicy, na flankach słonie i ciężka jazda. falangici i harcownicy poradzą sobie ze wszystkim od frontu a to czym przeciwnik spróbuje cię flankować zmasakrujesz słoniami i jazdą.
Wziąłem procarzy, ponieważ mają 25 pocisków, a doświadczenie z Partami nauczyło Mnie, że trzeba mieć większy zapas "nabojów" ;) Generalnie mam problem ze zwalczaniem konnicy (kimkolwiek bym nie grał). No jestem słaby, bo nie gram w to długo :D Rzym mam jako tako ogarnięty, ale to jest akurat proste, głównie piechota :)
Co racja to racja, generalnie zazwyczaj kupuję droższe jednostki, jako, że z założenia powinny być lepsze...
Tylko pytanie, czemu do licha cały czas mi pada jazda, nawet w starciu 1vs1 z takim samym oddziałem co wróg? Bo AI uwielbia atakować konnicę inną konnicą...
A fakt jest taki, że nieraz nie daje rady podejść daną jednostka do wroga, bo on wieje, a wtedy moich dopada kto inny :D :D :D Dobra, idę kombinować dalej, aż się dziwię, że tyle te słonie rozdeptały...
Na jakim poziomie trudności gracz? Na wyższych jednostki kompa mają bonusy do statystyk.
Poziom wyzwania: normalny. Ale teraz dwa razy już wygrałem z Partami jako Seleucydzi, choć w tym teraz miałem 830-840 ludzi a wróg ponad 1900. Najlepsze są słonie (ale lubią wpadać w szał) i rydwany. Natomiast aż 5 oddziałów łuczników na wielbłądach, okazało się być wielbłądem, ponieważ ubili... Uwaga Uwaga... 17 wrogów! :D Zaraz ich usuwam i daję z powrotem rycerzy azackich /dwa dodatkowe rydwany oraz zwykłych łuczników.
EDIT :D
A więc tak, najnowsza bitwa koło Memphis :) Aż muszę się pochwalić :)
Ja: Seleucydzi vs. AI: Partia
Seleucydzi: walczyło: 783/poległo: 364/ zabili: 1437
2x Słonie indyjskie (w tym 1 dowódcy): zabiły: 661 (344/317)
3x Rydwany z kosami: 613 (125/254/234)
6x Falangici w kolczugach: 163 (12/113/12/11/7/8)
Partia: 1920/1441/364
1x szlachetni łucznicy konni (dowódca): 0
1x Katafrakci królewscy: 41 (9/32)
3x Konni szlachetnej krwi: 59 (32/20/7)
1x Jazda mediańska: 7
5x Partyjscy szermierze: 187 (0/0/15/111/61)
1x Perscy hoplici: 19
2x Górale: 0 (0/0)
2x Włócznicy ze wschodu: 0 (0/0)
3x Elitarni łucznicy perscy: 66 (29/21/16)
1x Partyjscy łucznicy piesi: 17
Patrząc po tym wszystkim, kusi Mnie aby pozbyć się falangitów w kolczugach, na rzecz szermierzy w kolczugach (byłoby ich o jeden oddział więcej i mogliby coś zdziałać w walce z tymi co tak masakrowali falangitów), ale nie zrobię tego, aby mimo wszystko jazda wroga miała jednak (choćby i tylko teoretycznych, ale jednak) przeciwników - jestem pewien, że w innym wypadku zamiast piechota wroga rzucić się na falangitów, to zrobili by to konni, a wtedy by było mniej wesoło :) Jak widać, całą robotę załatwiają słonie i rydwany :) Wprawdzie jeden oddział słoni wpadł mi dwa razy w popłoch, ale przeczekałem to, natomiast jeden oddział rydwanów w liczbie 5/9 dał dyla z pola bitwy...
Jeżeli ktoś ci masakruje falangitów to znaczy że nie potrafisz nimi odpowiednio grać. Co do słoni i rydwanów to rzeczywiście są zbyt mocne i ich ilość powinna być bardziej ograniczona. Teraz selucydami można mieć nawet 6 jednostek słoni i 4 jednostki rydwanów jeżeli budżet na to pozwoli.
Cóż, w bitwie własnej można mieć max. 2 jednostki słoni i 4 rydwanów. Falangitów mi masakrują, owszem, ale z drugiej strony falangici ich zajmują, a ja masakruję ich słoniami i rydwanami :D Wiem, że falangici nie są do walki w zwarciu, ale co tam :D Gdyby tylko seleucydzi mieli piechotę a'la orla kohorta, ach... to dla Mnie byłby już full wypas :D Teraz pobawię się dalej Egipcjanami, bo osobiście bardziej mi z wyglądu pasują... Muszę jednak zerknąć jakie słonie mają, bo Indyjskie są wytrzymalsze od Afrykańskich.
Takie podstawowe pytanie. Ustawisz falangitów w falangę, bo jak się o tym "zapomni" to rzeczywiście nie są mocni?
Co do przegrywania jazdą vs. ta sama jednostka to jest możliwe, że wpadają w twoją flankę lub nie szarżujesz na przeciwnika.
Odnośnie słoni i rydwanów to powinny być cały czas w ruchu, bo można szybko ich stracić, a do tego lubię, w miarę możliwości, puścić za nimi jakiś szermierzy, żeby dobijali to po czym słonie/rydwany się przespacerowały.
I jeszcze dodam, że warto trochę czasu poświęcić na opanowanie oszczepników, bo dobrze prowadzeni mogą naprawdę dużo zdziałać.
Grając armią z falangą spróbuj mniej więcej takiego ustawienia (H-hoplici/miecznicy etc., F-falangici, J-jazda,słonie,rydwany, S-strzelcy):
HHFFFFHH
JJ SSS JJ
Wtedy masz zabezpieczone flanki i strzelców oraz masz dobrą pozycję wyjściową, żeby samemu oskrzydlać wroga.
Lepiej H zamienić na więcej J i S. Jazda i słonie nadają się lepiej do flankowania i zapobiegania mu niż piechota.
Masz rację, zapomniałem dodać, że ilość literek nie odzwierciedla ilości oddziałów, tylko pokazuje pozycje. Zadaniem "H" jest tylko zastawienie flanki falangitów, do czasu wjazdu "J", a jak to przeżyją to mogą pchać dalej :D. Dodatkowo jeśli "S" to oszczepnicy to można nimi zacząć przed falangą i schować ich tuż przed starciem uważając, żeby szyku piechoty nie zepsuć.
Myślę że itak lepiej całkiem zrezygnować z szermierzy. Poco uniemożliwiać wrogowi oflankowanie nas? Lepiej pozostawić flanki odsłonięte, zachęcić przeciwnika do próby oskrzydlenia nas i gdy złamie szyk żeby nas flankować zaszarżować słoniami i jazdą. Ewentualnie można oddziały falangitów po bokach ustawić przodem do flankujących oddziałów wroga, przyjąć jego szarżę i jazdą zaatakować od tyłu :twisted: