To jest wymówka. Na ich forum jest wylew tematów o tym jak żałosne są unikalne cechy Imperium, Orków itd. O sile Lordów już Mi się nawet nie chce gadać. Lordowie z 2 mają wielokrotnie lepsze bonusy od Lordów z 1...CA się postarało.
Wersja do druku
Z tego co zauważyłem to:
Zwierzoludzie - Nerf
Bretonnia - Buff
Chaos - Buff ale zwiększają ich koszt...
Mroczne Elfy - Niby Nerf ale nic nieznaczące zmiany.
Krasnoludy - duży Buff
Imperium - duży Buff
Elfy Wysokiego Rodu - nic nieznaczące zmiany
Jaszczuroludzie - Drobny Nerf
Skaveny - Nerf
Zielonoskórzy - Drobny Buff
Leśne Elfy - Buff
Wampiry - Duży Buff
tak to...słabo to wygląda ;d
Czy ja jestem ślepy, czy nie wspomnieli nic o zepsutym przycisku przyspieszenia tur AI?
Jeśli czegoś nie ma w patch notesach to wcale nie znaczy że tego nie naprawią w patchu. trzeba poczekać aż patch wyjdzie live.
Jeśli chodzi o zmiany na MP to nie wydaje mi się aby któraś frakcja dostała nerfa. Wiele jednostek które naprawdę potrzebowały zmian, je dostało patrz Varghulf, Krasnale dalej świętują i tyją. Też nie ma co patrzeć na gołe cyferki bo statystyki nie grają. Jak patch wyjdzie live to przekonamy się jak duży wpływ będą miały te zmiany na prawdziwą rozgrywkę.
Podam Ci powody moich odczuć względem zmiany danej statystyki:
Zwierzoludzie:
"Bestigor: +50 mp cost, -1 MD" - Dla mnie to jest ogromny nerf, szczególnie, że to podstawowa piechota u Bestii
"Cygor: -10 marksmanship" - jeszcze bardziej ślepy...
Chaos:
"Kholek Suneater: +100 cost" - to najbardziej boli
Mroczne Elfy:
"Black Ark Corsairs: +50 cost" - jedyny sensowny nerf
"Malekith – Seraphon: +150 cost" - IMO troszkę za dużo o 50.
Imperium:
"Flagellants: +7 MA, -4 base damage, +75 cost" - jedyna sensowna piechota, która potrafi coś utrzymać w imperium, a dostaje nerfa. Nie wiem kto to wymyślił.
Reszta jest ok
Przy obecnej cenie Kholeka 100 w tą czy w tamtą nie robi wielkiej różnicy, a boost dla Chaos Warriorów + Dragon Ogrów + Chaos Knight + Archeon + Rework Hell Canona bardzo się przydadzą.
Zwierzoludzi nie mam więc ciężko mi się wypowiadać ale z tego co się orientuję to ich jednostki były zbyt silne jak na swoją cenę więc zmiany jak najbardziej w dobrą stronę,
Jeśli chodzi o imperium to powiedziałbym że Flagellants dostają raczej boosta (40 MA będąc na Frenzy o.O), a każde wyeliminowanie ceny typu "525" jest dla mnie plusem ;]
Ale tak jak mówiłem najlepiej poczekać aż Patch wyjdzie live, bo wpływ samych statystyk na faktyczną rozgrywkę ciężko oceniać.
Witam mam pytanie czy w Warhammerze 2 będzie flc takie jak do 1 chodzi tutaj o bretonnie
a ok dz za odpowiedz :)
Śmieszne jest że do 32 istniejących technologii dodają Bretonnia aż 20. Imperium wygląda przy nich jak dziecko z zapałkami. Bretonnia jest technologicznie lepiej zaawansowana od Imperium. Może w 3 dodadzą im kolejne 20 by przegonili Krasnoludy, bo czemu nie.
Jakbym nie znał CA to powiedziałbym, że fajnie, pozostałe rasy też to czeka, ale nauczony doświadczeniem wiem, że nie, nie czeka, prędzej dodadzą kolejnego LL do wampirów, niż zrobią cokolwiek z Imperium.
Orkowie też cierpią bo mają podobną ilość technologi do opracowania i też są ograniczenie wymogiem budynków. Trochę to niezrozumiałe. Bretonnia ma bardzo ciekawe technologie, wspomagają dyplomacje, gospodarkę, dają bonusy dla walk z innymi nacjami. Teraz dostaną ulepszenia jednostek co im się należy, ale z drugiej strony Imperium takich możliwości nie oferuje. Oczywiście są też Wampiry których technologie są bardzo mocne, ale to akurat norma z CA.
Było by fajnie gdyby wszystkie stare rasy Warhammera 1 dostały taką przeróbkę drzewek technologi, a nie jedna.
A co myślicie o rosterze TK? Który oddział będzie MVP? Jak dla mnie Skorpion wygląda mega cost/efective a i ten bohater bardzo mi się spodobał na filmikach.
Moim zdaniem najlepszą jednostką u TK będzie bez wątpienia Nekrosfinks i Ushabti. Pierwsi idealnie do koszenia wielkich istot (jednomodelowych), a drudzy do wsparcia lekkiej piechoty.
PS. Temat od TK otwarty. Do listy "Jak grać" dojdzie dopiero po pojawieniu się symbolu głównej frakcji na honga.net.
Czyli dyskuje o rosterze przenosimy do "Jak grać"?
FLC: Tretch Craventail
http://store.steampowered.com/app/73...ch_Craventail/
Może teraz gdy w lodowych pustkowiach jest więcej grywalnych LL (Tretch Czarny Ogon i Wielki Hierofanta Khatep) przestaną być one wyłączną domena wiedźmiego króla.
http://cdn.akamai.steamstatic.com/st...g?t=1516640957
Zaskoczył mnie ten Khatep w Naggaroth. To naprawdę dobra wiadomość! :O W końcu jakiś nerf (Pośredni) dla Malekitha w kampanii.
No przecież tam zawsze była pustynia to się można było spodziewać że któryś Grobowiec tam wystartuje.
Ciekawi mnie, bo nie widziałem, żeby gdziekolwiek było o tym wspomniane, czy zmiany dla Bretonii dotyczą też TW:WH1? Czy tylko ME?
Wh1 według CA jest juz skonczona i raczej nie beda do niech patchow wydawac. Jedyne co mozemy sie spodziewac to panstw poludniowych (Estalia, Tilea, KG) oraz Kislevu przy wyjsciu wh3.
Z jedynki nie ma już wielkich pieniędzy, także na cuda bym nie liczył. Jak się wam podoba nowy szczurzy lord? Na multi powinien być bardzo dobry, zważywszy na jego stosunkowo wysoki pancerz,obronę 70, trwałe obszarowe wzmocnienie swoich jednostek i najważniejsze- jest po prostu tani. ;)
Ale nawet tak małe zmiany jak dodatkowe technologie do Bretonni nie są implementowane do jedynki co jest śmieszne. Dodatkowe budynki z ME itd.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ME miał działać inaczej. Ci którzy nie posiadają dwójki wciąż mieli mieć możliwość walki z rasami dwójki ale nie granie nimi, przynajmniej tak wyglądały pierwsze zapowiedzi tego trybu. Wyszło tak że jak nie masz dwójki to nie masz nic z ME, to jest strzał w stopę. Wymuszanie kupna gry z rasami które komuś pasować nie muszą.
P.S Przy okazji czekam aż Krasnoludy dostaną Kawalerię, bo Lore w tej grze to już tylko z nazwy. Podobno ktoś z Królów Grobowców startuje koło Mrocznych Elfów, Bretonnia dostaje drzewko technologiczne odsyłające Imperium na emeryturę. TK mogą robić jakieś przedmioty, a Krasnale już nie. To Ja się domagam kawalerii u Krasnali.
ares - akurat po raz setny powtarzam, że kampania Oko Wiru jest inwencją twórców. Tam mogą zrobić, co im się żywnie podoba. To nie jest kampania na ostateczną anihilację.
Ale pomyśl chwilę. Patch który przerabia Bretonnie jest do dwójki, Bretonnia w jedynce tych zmian nie otrzymuje. To całkowicie zabija sens łączenia poszczególnych części tej gry. W przypadku ludzi którzy nie mają 2 a mają 1 i będą mieć 3, na połączonej mapie, przerobiona Bretonnia z dwójki będzie działać czy nie ?
Połączona Kampania miała być czymś innym. Nagle "rework" rasy z pierwszej części stał się ekskluzywny tylko dla posiadaczy obu części. To nie miało tak wyglądać. Jak nie miałem danej części gry, na połączonej Kampanii nie mogłem nimi grać, tak zapowiadano połączoną kampanie, czyli Mega kampanię. A ME nawet nie działa z częścią pierwszą bez posiadania dwójki.
Nie pamiętam, czy w podstawowej wersji gry taki komunikat się wyświetlał, ale tu wyraźnie widać, że mowa o amazonkach
https://i.gyazo.com/cb8e1344b64f4072...6ffb69a18a.png
Jak dla mnie to nie będzie ani Arabii, ani Amazonek - prędzej Tilea/Estalia. Choć póki co Lord Packi.
Wracając do tego, czemu nie będzie Arabów i Amazonek - naprzeciw pierwszej frakcji stoi to, że mamy już zapełnione imperialnym Sudenburgiem (zgodne z lore), Rycerzami Origo (tylko czemu nie ma tam faktycznie Rycerzy Origo, a jest marna kopia Bretonnii?) i armią Thegana. Amazonki może by i miały miejsce na frakcję, ale tu problemem jest to, że mają tylko jeden/dwa modele jednostek (bodajże przywódcę i amazonki z White Dwarfa do 6 edycji).
Co do Lord Packa to obstawiam teraz darmowo Tehenhauina/Kroaka i Thanquola/Throta. Skoro dali kogoś na północy tj. Tretcha, to pewnie teraz dorzucą w ramach balansu na Mortal Empires kogoś do Starego Świata. Poza tym frakcja Kroaka i Tehenhauina bodajże nie ma grywalnego przywódcy jeszcze. Biorąc jednak pod uwagę to, że Wyrocznia Skinków ma być Lordem u Jaszczurek, to prędzej Tehenhauin będzie DLC, a Kroak FLC.
EDIT: Choć mogliby ruszyć w końcu te leniwe zady i zabrać się za dalsze łatanie jedynki. Już kij tam ze zmianami pod Bretkę (one słusznie obowiązują w ME), ale zostawiać w takim stanie Imperium, Orków, Wojaków Chaosu i Zwierzoludzi to się w pale nie mieści...
Bardzo ciekawy event. Może to być jakaś poszlaka albo ślepa uliczka. Przypominam, że Zwierzoludzie też mieli event z Dżaberslythem, a do rostera go nie dostali.
Szczerze mówiąc - nie sądzę, żebyśmy doczekali się tak egzotycznych frakcji jak amazonki. Moim typem na ostatnią rasę do dwójki są Dogs of War. W trójce dostaniemy na starcie podzielony Chaos i może Krasnoludów Chaosu. W DLC mam nadzieję na Kislev. Mam nadzieję, że trójka wprowadzi też ogólny balans dla ras Starego Świata i podciągnie je do poziomu dwójki. Na Tileę czy Estalię raczej nie liczę.
Tak, ale nie tylko, jest tam jeszcze wiele innych smaczków. To według mnie nie jest armia, która pasowałaby do zamieszkania tych terenów, ewentualnie część tych oddziałów dadzą na poczet Tilei i Estalii (+ coś z Imperium) bez możliwości grania nimi kampanii, a z Dogsów zrobią jakąś hordę.
Mam cichą nadzieję, że już wiedzą, w jaką stronę chcą iść i różnice pomiędzy II i III będą jednak troche miejsze ;)
Zaktualizowano listę FLC:
https://scontent.flhr5-1.fna.fbcdn.n...f1&oe=5AD9E484
Maurox, jakoś mnie to nie przekonuje - zacznijmy od tego, że jednak jest tam cała historia Tilei, więc mogą raczej zrobić tak, że to byłaby armia milicji Imperium + armia najemników.
Co do ras z jedynki to mogli dodać braki, skoro dali np. smoki, to u Krasiów mogli dać Zabójców Smoków. Skoro dali Wir to czemu nie dali "Bestii z Wiru" dla Wojaków Chaosu? Skoro dali Norsce kaplice wojny Chaosu to czemu nie dali ich Wojownikom Chaosu? Podobnie zresztą jak Białe Wilki u Imperium czy Rycerzy Panter. Wycinając tyle, a nawet więcej jednostek, pokazali, że nie zależy im na części graczy - a tego nie będę popierał.