Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
michal3588, stawiając schizmatyckie kościoły definitywnie zrywasz z katolicyzmem, jeżeli inne nacje nie prześcigną Cię w schiźmie to powinieneś dostać antypapieżą.
Nie podałeś na jakich opcjach z instali negasubmo0da grasz, myślę, że nie odznaczyłeś sobie "ograniczonej rekrutacji". Akurat Anglia szybko pada na tej opcji i żadne państwo nie ma tylu armii.
Jednostki regionalne są ok - musisz dużo nimi rotować, jak już w danym regionie masz spokój to korzystasz z nich tylko do utrzymania porządku w prowincjach i likwidacji armii rebelianckich. Jeżeli wyśłesz je na daleką wojnę to wykruszą Ci się w bitwach.
Na koniec pytanie - dłubałeś coś w pliku descr_strat?
Budowa kościołów schizmatyckich powinna pomóc w przejściu na protestantyzm. W Bellum są duże dochody, a ai ma pewne bonusy finansowe, ale dużo mniejsze niże w innych modach, to i więcej rekrutuje a Anglia ma sporo prowincji. Lekarstwem na dużą ilość wojska będzie nowy Megasubmod III, z nowym unitem Kama2150, dużo droższe jednostki. Na ten moment radzę grać na ograniczonej rekrutacji, ale to nowej kampanii wymaga. To co masz na screenie to nie jest dużo wojska. A regionalne jednostki jak sama nazwa wskazuje to wojsko regionalne.
To nie jest dużo wojska?! Przecież po przeliczeniu na jednostki wyjdzie nawet z jakieś 20 000 żołnierzy.
Na 75 turę i tyle ziemi co ma Anglia to nie jest tak dużo. Ma 3 kraje prawie, Irlandię, prawie całą Francję, część Hiszpanii i Aragonii i ziemie ojczyste. Dużo portów, pewnie i kupców to kasy ma na tyle wojska.
Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
To nie jest dużo wojska?! Przecież po przeliczeniu na jednostki wyjdzie nawet z jakieś 20 000 żołnierzy.
hm, jak grając Polską i mając 4 prowincje jesteś w stanie utrzymać prawie 2 pełne flagi wojska, to Anglia mająca 24 prowincje spokojnie może utrzymać 12 pełnych flag z samych prowincji + kilka z samych bonusów. Po prostu silnik gry nie został stworzony dla tylu prowincji i żadne AI nie ogarnie tak wielkiej ilości wojsk. On grając Jerozolimą patrząc na skarbiec też mógłby mieć dużo więcej woja. Kam miał to poprawiać, więc jak Cię to drażni to zaczekaj na nową wersję submoda.
Wybrałem opcje megasubmoda AI Pitera i głębszą szarżę. AI bitewnego nie wybrałem bo nie bardzo wiedziałem co to dokładnie zmienia a już nie chciało mi się po forum grzebać;]. Wstyd przyznać ale ograniczenia też odznaczyłem bo nie byłem pewien co one dokładnie ograniczają a już miałem ciśnienie żeby zagrać;d. Plików nie edytowałem żadnych bo jak się okazało w Bellum Crucis trzeba zaczynać nową kampanię po każdej zmianie a balans jest na tyle dobry, że obszedłem się bez zmian.
Co do antypapieża i kościołów schizmatyckich to też niestety niewypał. W kilku miastach doprowadziłem wiarę protestancką do 95%-100% ale nadal nie była to wiara mojego kraju więc miałem 50% kary do porządku za konflikty religijne;/. Tylko z kim ten konflikt skoro katolików było 0%? Teraz gram Jerozolimą i tłukę muzułmanów więc papież się mnie na razie nie czepia. Problem wróci dopiero gdy przebiję się do swoich braci katolików >:D.
Co do jednostek regionalnych to uciułałem sobie prawie 2 pełne oddziały konnych łuczników(turkopole czy jakoś tak) i chciałem sobie po europie trochę nimi pohasać. W europie mało jest konnych strzelców więc taką armią robi się co chce i z kim chce;]. Problem pojawił się dopiero gdy okazało się, że ani w zamkach ani w miastach nie mogę uzupełniać moich koników:/. Skończyło się na tym, że opyliłem bazę wypadową anglikom i zrezygnowany wróciłem na swoją pustynię;[.
Co Ty masz z tym antypapieżem, Ci pisałem, że ma być event pytanie czy chcesz zerwać z Rzymem i wybrać własnego antypapieża, mogło być i je odrzuciłeś, nie wiem czy będzie ponowione. Ja nie mam żadnych problemów ze zmianą wyznania. Także na Megasubmodzie i Ai Pitera. Nic innego poza tym eventem nie spowoduje zmiany religii.
Mam to, że najbardziej lubię grać frakcjami europejskimi ale drażni mnie papież, który mi rozkazuje o wygraża na każdym kroku. Wiem, że musi być event ale nie wiem jak go wywołać. Zakładam, że muszę spełnić jakieś warunki żeby odpalić skrypt a tych warunków nie znam. Próbowałem już Anglią i Jerozolimą, budowałem kościoły protestanckie, wojowałem z papieżem przez długie lata, wiele razy byłem ekskomunikowany i wracałem do łask nawet próbowałem zawiązywać sojusze z tymi co się odwrócili od Rzymu i powołali swojego antypapieża. I wciąż nic. Na angielskich stronach o modzie też tylko ogólnikowo piszą o zmianie wiary ale nikt nie precyzuje jak to zrobić. Może nie trzeba robić nic tylko być ekskomunikowanym? W takim razie pojawia się kolejne pytanie. Dlaczego nie odpala mi się ten event? Moda instalowałem na czystego Medievala2+Kingdoms i do tego MEGASUBMOD.
Minimum kilkanaście tur ekskomuniki i powinien być event. Wystarczy papieża ignorować i żaden antypapież ci nie potrzebny.
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
Cytat:
Mod kończy się w 1350
A nie czasem sto lat później :?: ;)
Choć i wtedy jej skuteczność jeszcze pozostawiała wiele do życzenia.
Pomyliło mi się z MXL xD
Co do samych jednostek z bronią palną to są one mniej liczne od innych strzelców, jednak dobrze osłaniane mogą być najlepszą bronią np: na takich kopijników.
EDIT: Naprawiłem Bożogrobóców, w zwykłym Bellum ktoś chciał ich naprawić, bo kiedyś mieli same miecze, a teraz dodano im lance, ale tak, że teraz tylko nimi walczyli :D Naprawiłem to i będzie w moim pełnym EDU :)