Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Witam
Jeżeli swoje pytania i wątpliwości umieszczę w złym temacie proszę o potraktowanie mnie łaskawie :D
Będąc na wyjeździe wakacyjnym zupełnie zapomniałem o Rome II. Zwiedzając zabytki przypomniało mi się, że we wrześniu przecież miała wyjść 2 część tej ciekawej gry :) Szybko net jak net to wiadomo strona totalwar pl. Czytam i patrzę, patrzę i czytam i czyżby po raz kolejny dziadostwo wypuścili? Użytkownik Adi tak opisuje grę jakby płacili mu za anty reklamę....
Nauczony jednak doświadczeniami z poprzednich serii wiem jak wiele bugów jest w tych grach w dniu premiery.
Gry totalwar strategicznie wydają mi się niezbyt wymagające, po 2-3 tygodniach znudzony odkładam je na półkę licząc, że kolejna odsłona zmusi mnie do intensywniejszego kombinowania. W związku z tym mam kilka pytań odnośnie zachowań komputerowego przeciwnika:
-czy na mapie kampanie po raz kolejny każdy wypowiada nam wojnę i zrywa z nami sojusz? Kończy się to walką z całym światem. To już tradycja na poziomie very hard w poprzednich odsłonach
-czy na mapie kampanii komputer spamuje małymi oddziałami?
-czy komputer wykazuje większy spryt na polu bitwy próbując rożnych ustawień i "zagrań" czy standardowo atakuje frontalnie i bez większych problemów łatwo go wystrzelać i wytłuc - zwłaszcza jego jazdę?
-czy szeroko rozumiana "artyleria" (fachowych historycznych nazw urządzeń miotających nie pamiętam lub po prostu nie znam) ma ponownie rozjechany celownik i strzela po całej mapie?
-no i standardowe naiwne jak dziecko pytanie: czy warto kupić? :)
Kilka odpowiedzi udało mi się uzyskać czytając ciekawą recenzję na stronie głównej, mimo wszystko pytam Was graczy bo im więcej i im dłużej osób grę pomęczy tym spostrzeżenia mogą być bardziej trafione niż w recenzji.
Cytat:
W tej części serii miało już tego nie być. Lekiem na ta przypadłość jest wprowadzenie limitu armii, którą musi prowadzić generał, limit armii zależy od wielkości naszego państwa. Działa to jednak średnio. Armii jest na pewno mniej, ale grając kampanie Rzymem spotykam na mapie armie wodzów, którzy prowadzą po 5-6 jednostek.
Toczę teraz dość zaciętą wojnę z plemieniem Bojów, którzy próbują coś ugrać masą małych lub średnich armii. Wychodzi im to słabo ponieważ nie są w stanie pokonać nawet moich garnizonów nie mówiąc o armii polowej :) Armie złożone z 20 jednostek zdarzają się rzadko. Zauważyłem, że zazwyczaj takimi armiami dysponują frakcje posiadające jeden region :)
Radious w swoim modzie "Radious_Battle_Mod" zmienił min. że wojsko ucieka z pola bitwy po stracie 75% swojej armii, ja chciałbym zmienić sobie na 85%, wiecie jak w edytorze "Pack File Manager 3.0.3" poprawić tą wartość?
Cytat:
Zamieszczone przez zyraf
-czy na mapie kampanie po raz kolejny każdy wypowiada nam wojnę i zrywa z nami sojusz? Kończy się to walką z całym światem. To już tradycja na poziomie very hard w poprzednich odsłonach
-czy komputer wykazuje większy spryt na polu bitwy próbując rożnych ustawień i "zagrań" czy standardowo atakuje frontalnie i bez większych problemów łatwo go wystrzelać i wytłuc - zwłaszcza jego jazdę?
-czy szeroko rozumiana "artyleria" (fachowych historycznych nazw urządzeń miotających nie pamiętam lub po prostu nie znam) ma ponownie rozjechany celownik i strzela po całej mapie?
-no i standardowe naiwne jak dziecko pytanie: czy warto kupić? :)
.
1.Wrecz przeciwnie-teraz przegieli w druga strone-tak beznadziejnego AI na mapie nie bylo jeszcze w zadnym TW.Mozesz sobie chodzic po mapie a I tak nikt Cie nie zaatakuje jak Ty nie zaatakujesz go pierwszy.
2.Niestety tak-mialo tego nie byc ale nie wyszlo CA to wogule.Teraz AI nie moze nawet robic twojego garnizonu w miecie....
3.teraz AI jest najglupsze w calej serii,jeszcze tak glupiego I beznadziejnego AI nie bylo w zadnej czesci-nawet Empire
4.z tym bywa roznie-raz tak a raz nie..
5.na obecna chwile to strata kasy,czasu I nerwow....NIE
Tak czytam i czytam te wszystkie gorzkie żale wylewane pod adresem Rome 2 i dochodzę do wniosku ,że ludzie NAPRAWDĘ zaczynają PRZESADZAĆ.
Owszem gra jest daleka od ideału jaki sobie wyimaginowaliśmy po udanych zabiegach marketingowych CA i kopniak w d... im się należy za pompowanie takiego balona ale... Przypomnijmy sobie wszystkie odsłony serii powiedzcie która "podstawka" była dopracowana i idealna ?? Dopiero dobre mody stawiały te gry na nogi, a oficjalne dodatki były o klasę lepsze tak poczynając od barbarian invasion a na fall of the samurai kończąc. Owszem Rome 2 został wydany przedwcześnie i jest zdecydowanie niedopracowany ale potencjał tej gry jest o wiele większy niż shogun 2 o innych nie wspominając ( z wyjątkiem medieval kingdoms :D ). Poprzednia odsłona TW dla porównania w dniu premiery była dla mnie o wiele mniej grywalna ( co nie zmienia faktu że lepiej dopracowana :shock: ), do tego stopnia, że odłożyłem ją na półkę i powróciłem do fenomenalnych modyfikacji pod medievala i dopiero Darth mod sprawił, że powróciłem i bawiłem się naprawdę świetnie.
Dajmy więc CA trochę czasu na poprawienie gry oraz poczekajmy na fajne mody z ostateczną oceną ;)
Wyszedł mod usuwający wszystkie punkty kontrolne podczas bitew (łącznie z oblężeniami) - ponoć bez potrzeby przejmowania się nimi AI radzi sobie o niebo lepiej podczas szturmu/obrony miasta. Warto spróbować. ;) http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ts-removed
Cytat:
-no i standardowe naiwne jak dziecko pytanie: czy warto kupić?
Poczekaj do grudnia, gra będzie już jakoś spatchowana, a na Steam są wtedy bardzo duże promocje.
Cytat:
Dajmy więc CA trochę czasu na poprawienie gry oraz poczekajmy na fajne mody z ostateczną oceną
A co mają mody do ostatecznej oceny podstawowej wersji gry? :?
Nie podoba mi się powiadomienia o wydarzeniach. Im dłużej gram to bardziej mnie irytuję.
Po kliknięciu na pierwszą informację o wykryciu agenta, odznaczają się wszystkie (zaciemniają tak jak bym je już oglądał).
Kliknięcie jakiejś budowli w raporcie rozbudowy, nie otwiera menu prowincji, tylko najeżdża kamerą na osadę. Aby ulepszać dalej trzeba zgasić raport.
Nie wygodne to jest
Cytat:
A co mają mody do ostatecznej oceny podstawowej wersji gry? :?
Przeczytaj jeszcze raz albo dwa razy mój post bo chyba nie zrozumiałeś :roll:
Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz albo dwa razy mój post bo chyba nie zrozumiałeś
Mogę przeczytać nawet i pięć razy, a sensu on nie będzie miał. CA nie tworzy modów, więc czemu mamy czekać na fajne mody z ostateczną oceną gry? Możemy najwyżej ocenić pozytywnie same mody.