Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Z changeloga wynika, że można już podpalać otwarte bramy. Do tej pory wystarczyło pchnąć poza mury jednostkę chłopstwa i zatrzymać w połowie - AI ustawiało swoje oddziały do palenia bram, ale ponieważ były otwarte to pochodnie trafiały w kosmos i oszczepnicy na murach spokojnie mogli przetrzebić napastników. Idiotyzm!
Może jeszcze 3-4 patche i ktoś zabierze się za podpalanie metalowych krat :)
Nie podobają mi się zmiany w kosztach utrzymania jednostek. Nie stać mnie praktycznie na nic.
Ehh pograłem dłużej Kimmerią i jest tragedia. Przy 5 miastach i handlu z praktycznie każdym większym mocarstwem ledwo stać mnie na 1 pełną armię, przy czym Scytowie mają 4 posiadając jedno miasto. Koszty budynków mogą zostać ale co do jednostek to wielki minus dla zespołu. Całkowicie zaburzony balans między komputerem a graczem.
EDIT: Aha i najważniejsze, pojawiające się "niecodzienne warunki pogodowe". Są aż tak niecodzienne, ze pojawiają sie co turę w tych samych miejscach i obniżają ład publiczny w miastach. W połaczeniu z podniesionymi kosztami wojska powoduje to sytuację, wktórej muszę trzymać moją jedyną armie w mieście aby podwyższyć ład :? Straszna bida z tym ostatnim patchem.
Ostatni update Selei dotyczy tylko części bitewnej gry. Za CAI, czyli sztuczną inteligencję na mapie kampanii (wszelkie posunięcia dyplomatyczne AI, rozwój miast, prowincji, budowanie armii) odpowiedzialność bierze Dresden, który nie ukończył jeszcze rozpracowywania zmian wynikających z patcha 9 beta, celem dopasowania ich do wizji twórców moda.
Tak w ogóle, to ja w tego moda nie gram :)
Ja wyrabiam i mam z tego ftajdę, gram Rzymem na b. trudnym, mam już 174 turę i pomimo full armii i flot co turę na plusie ponad 14 ooo. Kluczem jest handel i rozbudowa, Rzym ma od początku mocne jednostki więc nie musi się śpieszyć z rozwojem technologii wojskowych, z resztą ze względu na wysokie koszty utrzymania principes i triari nie rukrutuję tych jednostek, gram hastati i auxilla. Do tego nie rozpoznaję reform Mariusza przed końcem I w. pne więć jeszcze wilele tur przede mną na obecnych jednostkach. Rotujcie świtami generalskimi, armia stojąca w mieście nie potrzebuje doradcy wojownika, zmieńcie na ekonomistę i już jest tych kilka % na plusie. początki są rzeczywiście ciężkie ale różnica w utrzymaniu jednostek jest b. duża więć walczcie tańszymi (grająć Rzymem).
Co jest przesadzone, to fakt, że komputer gra na swoich zasadach, miałem epicką wojnę z Kartaginą i to, co ta frakcja wyprawiałą przechodzi wszelkie pojęcie o ekonomii i całej reszcie. Pomomo, tego, żę miałą tylko 5 miast posiadała 6 flot, tak flot a nie zaokrętowanych armii. Do momentu aż wziąłem Lol nie robili praktycznie nic ale potem się zaczęło. Walczyliśmy o to miasto między 30 a 40 tur. Atakowali mnie 9 flotami-armiami a jeszcze 2 dryfowały poza zasięgiem walk. Straciłbym ten Lol niechybnie gdyby nie ... głupota AI, po wygranej bitwie zamiast brać miasto to go łupili a ja się przegrupowywałem. Regeneracja wojsk Kartaginy byłą nieziemska, nawet nie chcę wiedzieć jakim cudem mieli na to fundusze - 6 flot na 5 miast wyjaśnia wszystko. Można do tegp podejść na dwa sposoby - z nerwem albo z radością, ja wybrałem to drugie bo miałem świetną zabawę.
Teraz walczę z Masalią i co wejdę na pustynię to tracę jakieś 10-15% ludzi na dzień dobry, im dalej w piasek tym gożej, nie wiem jak podbiję Egipt, z odległościami pomiędzy ich miastami i wymieraniem moich maszerujących armii będzie lipa.
Kto chce machać szabelką jak w podstawce niech do niej wraca, teraz trzeba wszystko dwa razy przemyśleć, komputer robi z niektórych nacji wielkie imperia, ja tworzę państwa buforowe i wskrzeszam czasami nacje na kierunkach w których nie chcę iść dalej z ekspansją. Rozpoznaję technologie w 80% cywilne i zupełnie dobrze sobie radzę choć bitwy gram w 95% na automacie a jak wiadomo komputer oszukuje przy nich niemiłosiernie.
Problem w tym, że każdy tak robi, niestety nie zawsze się wyrabia. Również gram Arche Bosphorus i mam problem. Posiadam 5 regionów, przez pierwsze 20 tur nie mogłem ruszyć się z miejsca bo kultura w regionie była 100% stepowa. Udało mi się utrzymać jedną, średnio zaawansowaną armię , podbiłem 2 regiony dalej mogę utrzymać tylko 1 armię. Państwo za państwem wypowiada mi wojnę.
Możę powinieneś zmienić poziom trudnośći, DEI a zwłaszcza obecne jest dużo bardziej wymagające niż podstawka. Z tą kulturą to przesadzili jednak, zupełnie nie widzę w tym logiki, mimo wszystko wytrwałości Ci życzę.
Radzić sobie radzę, po prostu denerwuję mnie, że wioska na stepie może wystawić więcej wojsk niż rozwijające się państwo. Dodatkowo, nie wiem czy to błąd, ale za niechęć kulturową dostałem, aż -60 do stosunków dyplomatycznych :D
Raczej błąd, -15, -20 i chyba -25, innych wartośći nie widziałem. Masz jeszcze jakieś mody, submody? Powodują często takie "'myczki" , jak znajdziesz winę po stronie jakiegoś modzika to napisz koniecznie w wątku, inni będą Ci za to wdzięczni.
Mam nowy patch i betę DEI i AI w ogóle się nie rusza oO na mapie kampanii.