Nie zobaczymy już więcej naszych wojaków przebijających toporem wroga. Jak to mówią, lepiej późno niż wcale. ;)
Wersja do druku
Nie zobaczymy już więcej naszych wojaków przebijających toporem wroga. Jak to mówią, lepiej późno niż wcale. ;)
Zero poprawek w balansie multi...Można było się tego spodziewać ale i tak czuję się rozczarowany,pozmienianie paru statystyk i cen to naprawdę nie jest jakiś tytaniczny wysiłek...
Mam takie pytanie. Nie grałem w Rome 2 od listopada. Do tego czasu by uaktywnić encyklopedię i poczytać o jednostkach czy technologiach wystarczyło kliknąć prawym przyciskiem myszy. Teraz to nie działa , jedynie przenosi nas na jakąś stronę internetową gdzie są ogólne zdawkowe informacje. Gdzie są tamte szczegółowe opisy i statystyki?
Zwłaszcza że samo zmniejszenie ataku celtyckich mieczy z 40 do 34 wprowadziło by już niemal idealny balans między frakcjami :(
Tak a ja jestem sułtan kosmitów.... Przez 4 lata tego nie zrobili to teraz gdy odgrzewają starego kotleta tym bardziej nie będą tracić czasu dla graczy multi którzy stanowią tylko niewielka część bazy graczy Rome 2..... niestety :(
Wiesz, ten odgrzewany kotlet w ciągu ostatnich miesięcy doczekał się 2 dlc... Jeżeli wyjdzie 3 dodatek, jest szansa - szansa, nic więcej, bo równie dobrze mogą wtedy dać, choćby od czapy, olifanty (kto grał w Rome 1 ten pamięta)
Ciekawe skąd Boudikę się bierze? W patch notesach się nie pojawia jako postać w kampanii. Bitwy historycznej też nie dostała.
Tak przypomnę, że na Steamdb.info jest kolejny unknown App w Total War: ROME II. Więc prawdopodobnie kolejne DLC wyjdzie.
eh i narodzilo mi sie kilka pytan po tym patchu wiec tak:
1. czy mi sie zdaje cyz dodali animacje koniom(teraz kopią piechotę), oraz słoniom(chwytają trąbą i biją człowieczkiem)
2. i znowu mi sie zdaje że zrąbali autorozstrzyganie bo dawno nie musiałem aż tylu bitew ręcznie rozstrzygać
3. to flc kobiet mam nadzieje ze nie dotyczy Rzymu? bo zaczołem się tego obawiać jak dzisiaj zobaczyłem Galacką królową ^^
skoro są pliki na kolejne to pewnie tym razem dodadzą historycznych dowódców
Na pewno? Ucieszyłbym się gdyby można było kupić dodatek odblokowujący nacje Szlaku Bursztynowego albo Etrusków i Galów Przedalpejskich, ale te UnknownAppy z zakładki DLC (link: https://steamdb.info/app/214950/dlc/ ) to chyba jakieś narzędzia deweloperskie albo coś, co kiedyś anulowali. Rzuć okiem na ID tych aplikacji: 273382 i 398610, podczas gdy Pustynne królestwa to 792520. W dodatku przy obu grzebano 2 lata temu.
Mam dziwną sytuację....
Mianowicie desantujące się słonie są zwykłym motłochem, ale zauważyłem że nie mają zablokowanej umiejętności ,,tratowanie''. Problem polega na tym, że kiedy ten plebs z nożami odpala tę umiejętność i szarżuje na moich szlachetnych mieczników, dostaje chore bonusy i 15 chłopa z nożami potrafi wymordować mi 90 ludzi z elitarnego oddziału...
Baron - źle napisałem, bo wiem że desantujące się oddziały są bez wierzchowców.
Powie mi ktoś, czy to bug, czy co :D ?
Śmieszny bug. W Rome 2 jak coś się desantuje to bez wierzchowców.
Pograłem trochę Galacją i doszło do niecodziennej sytuacji. Po wysłaniu "polityczki" z misją dyplomatyczną, uzyskałem osadę od Tylis o.o pierwszy raz się z tym spotykam. Co więcej, moim zdaniem trochę przesadzili z siłą Nabatejczyków i Kuszytów, bo w zastraszającym tempie Egipt i Seleucydzi znikają z mapy
A na jakim poziomie grasz ? Bo jeśli na legendarnym, lub b. trudnym, to nie ma się co dziwić. Arabowie dzięki bonusom do umów handlowych zarabiają znacznie więcej, niż inne państwa, więc mogą pozwolić sobie na duże armie już od początku. Nie mówiąc o bonusach dla AI.
Sprawdzał ktoś jacy najemnicy (i jednostki pomocnicze dla rzymu) doszli przy tym dlc?
Wydaje mi się, że te trzy sabejskie jednostki były auxilią już od premiery. Kuszyckie najemniczki doszły z DLC Daughters of Mars.
Czwarta jednostka to najemniczki, które są w wersji Rome II z zainstalowanym DLC "Daughters of Mars".
Przejrzałem trochę tych najemników i wydaje mi się, że z nowych doszła tylko jazda pustynna dostępna w Etiopii, jakoś nie mogę sobie przypomnieć żebym widział ich wcześniej. Zmieniali też chyba najemną jazdę arabską, kiedyś byli to konni włócznicy, teraz mają miecze. Najemni numidyjscy piesi oszczepnicy mają inną kartę jednostki (czapkę dostali), nie wiem czy czymś jeszcze się różnią.
Poza tym Saba dostała trochę nowych najemników, ale wygląda, że są oni dostępni tylko dla tej frakcji.
Lista 5. frakcji z najtrudniejszymi sytuacjami początkowymi kampanii (według CA):
Z tą Numidią i Nomadami to się wygłupili.
Ściema z tą listą jak dla mnie. Numidia i Trakowie nie mają tak źle. Oszczepy radzą sobie z armiami w stylu hellenistycznym. Poza tym Numidowie mają słonie od początku, a piechota tracka jest bardzo uniwersalna i jak ją dobrze użyjemy to kosi prawie wszystko. Jedynym problemem u Odrysów jest to, że czasem możemy sobie za dużo wrogów narobić.
Dziwi mnie za to brak Getów (jak dla mnie to na 1 miejscu na razie). Nie dość, że są biedni to ich armia składa się tylko ze słabych włóczni i niezbyt dobrych łuczników/oszczepników, a nasi sąsiedzi mają armie, które spokojnie sobie z tym połączeniem radzą. Celtyckie miecze, jazda nomadów, holpici czy sarissoforoi kontrują nas bez problemu. Kiedyś falxmeni dawali radę, ale po patchu 15 jakoś sobie nie radzą w tym wypadku.
Co do nomadów to, dla mnie, Scytowie mają najgorzej z racji braków w taniej jeździe do walki w zwarciu.
mi osobiście ciężko się Partią zaczynało, za to Kartagina to walcem przez wszystko leciałem od początku, no ale lista i tak zawsze bedzie subiektywna bo każdy ma troche inny styl gry ^^
Jak dla mnie najtrudniejszy start ma Armenia w Empire Divided - w kampanii Augusta też jest ciężko, ale mam pomysł jak się za nich zabrać. W "Imperium Podzielonym" brak nam zasobów na stabilizację prowincji i zabezpieczenie Pontu należącego do rzymskiej Lydii, a handel z Medią i Sasanidami jest kroplą w morzu potrzeb. Do tego, nie da się od początku rekrutować katafraktów, a naszą piechotę zmiotą nawet Rzymscy poborowi. Do tego jesteśmy zredukowani do statusu satrapii i mamy bardzo ograniczone możliwości prowadzenia dyplomacji.
Co do podstawowej kampanii: Aridajowie. Nie zgodzę się co do Daków, gdyż Getowie mają przynajmniej doborowe miecze i lansjerów w późniejszej rozgrywce. W przypadku Ilirów jedynym naszym atutem są barbarzyńscy hoplici - wszystko inne (no może za wyjątkiem floty i tej lepszej piechoty z toporami - która jednak szału nie robi, choć ma fajną możliwość rozstawiania partyzanckiego) to obraz nędzy i rozpaczy, a najemnicy we frakcjach bałkańskich długo nie nadają się do trzymania stałego etatu. Nie jest to jednak kampania niemożliwa do ukończenia.
Kartagina i Numidia rzeczywiście są ciężkie, ale dzięki nowej polityce można redukować problemy z ładem publicznym bez uciekania się do marnowania pieniędzy na garnizony (Kartaginą grałem i wygrałem gdy był stary system polityczny). Messagetowie też nie są trudni. Bardziej rzekłbym, że są nużący, bo na zwycięstwo militarne trzeba dosłownie podbić pół mapy albo zamiast zajmować bogaty wschód, to użerać się z biednymi barbarzyńcami.
Zaś w przypadku Traków w 100% zgadzam się z Chaakiem - Traccy wojownicy skoszą wszystko, co wcześniej zmiękczą nasi peltaści. Co do dyplomacji: Tylisowi który nam psuje relacje z innymi można zawsze wbić nóż w plecy, gdy tylko zajmie on miasto w Tracji z rąk Macedonii. Alternatywą jest atak na Macedonię i zaciśnianie więzi z Atenami i Spartą (które raczej wszyscy lubią)
Tyle, że zanim Dakami doczekasz tych mieczy lub jazdy to jest dość smutno. Ardiajami kampanii nie grałem ale też na łatwych nie wyglądają.
Nie będę się wykłócał o sytuację startową Getów, bo nie jest tak, że nie masz racji. Jednak uważam, że ich armia nie jest zła.
Aridajami fajnie się zaczyna, bo Ilyrię można szybko zająć, a Greków powybijać pojedynczo. Tylko tyle, że poza tymi hoplitami, których aby uzyskać to trzeba 3 poziom kuźni brązowniczej mieć, ich armia nie wiele ma do zaoferowania. Są niby ci lepsi kolesie z toporami i trochę lepszy odpowiednik greckich włóczników z thureos, ale to za mało. Cały wybór jazdy to dosłownie jedna jednostka, która przegra z co lepszymi harcownikami i każdą inną jazdą. Procarze i oszczepnicy to tylko pierwszy tier. Hoplitami można co prawda zatrzymać nawet celtyckich Zaprzysiężonych, ale włócznie w tej grze nie wygrywają bitew.
Trochę źle to ująłem w pierwszym poście. Armię Daków bardzo lubię, ale wymaga ona sporo czasu i pieniędzy żeby była mocna.
Dzisiejsza wiadomość od CA : With the successful release of Desert Kingdoms and Empire Divided, ROME II has come a long way, but there’s more action and free content to come yet. One big win has been the reduction of players who have problems with mods crashing their game, by creating roll back builds for those who want to use older mods, and the new mod filter for those that want to play new content without forgetting old mods may still be enabled and might cause issues. We’ve also looked at all of the fan feedback from Empire Divided through to Desert Kingdoms and feel we have a good understanding of things we need to address in the next content release for ROME II. We plan to line this up with the next campaign pack that we feel will be a fresh take on campaign packs for ROME II as well as a very exciting feature for the Free-LC that will release alongside it.
Wydaje mi się, że albo ten campaign pack albo to ,,ekscytujące" Flc to kampania z Boudiccą. A to drugie to może paczka z ludami germańskimi albo kampania Arminiusz vs Germanik.
To wiadomość z wczoraj gwoli ścisłości :P. Mnie interesuje tylko DLC, które doda Etrusków, ewentualnie campaign pack, który doda nowe nacje. Jeżeli to ma być kolejne DLC w stylu Empire Divided albo WOS to ja podziękuję.
Też mam taką nadzieje na nowe nacje do głównej kampanii , mini-kampanie powiązane bezpośrednio z podstawową kampanią (także czasowo). No i przydałoby się rozbudować tryb bitew historycznych bo jest ich tylko 8 ( z tego trzy płatne). Taki Attila ma 10 bitew historycznych a to trochę mniejsza gra.
Jak dla mnie to świetna wiadomość. Mam nadzieję, że ta kampania poruszy trochę wcześniejszy okres niż klasyczna kampania i będą to albo wojny Rzymu z Samnitami (bądź też ogólnie walka o dominację w Italii - samouczek pozostawił mi niedosyt), kampania z Cyrusem Wielkim (a do tego w grywalnych: Egipt faraonów, Babilonia, Lidia Krezusa, Medowie oraz Scytowie królowej Tomyris) albo re-make kampanii Aleksandra Wielkiego (a przy okazji do dużej mapy może dojdą północne Indie z grywalnym Imperium Maurjów).
Też bardzo chcę Etrusków, a na razie niestety są zaledwie kopią Samnitów z prologu, wzbogaceni o jedną jednostkę hoplitów od czasu premiery Hannibala u Bram.
Jeżeli idzie o mój koncert życzeń, to ja bym chciał aby doszli Bastarnowie (ponoć mieszali się ze wszystkimi wokół, więc mają duży potencjał na ciekawą armię), Media Atropatene (ostatnia pozostałość po Persji - kto by nie chciał przepędzić nimi Greków i utrzeć nosa Partom?) albo z coś naszego podwórka (Lugiowie bądź pruscy(?) Estiowie).
Nawet gdyby za kasę wyszły frakcje do kampanii Augusta to kupił bym taki dodatek, bo trochę szkoda że nie można tam pokierować takimi frakcjami jak Judea, Cheruskowie (ziomki Arminiusza) czy wreszcie Kuszanowie (którzy w I wieku n.e. zbudowali silne imperium między Partią a Chinami na gruzach dawnej Baktrii)
Na Wiosnobraniu u muve.pl Rome 2 jest do zgarnięcia za 49,99 zł: https://muve.pl/wiosnobranie
Event kończy się równo z nastaniem 5 kwietnia, czyli ostatnia szansa na zakup jest dzisiaj.
Mam pytanie, jako, że chcę dać szansę Romkowi, gdyż wcześniej nigdy mnie nie porywał, polecacie bardziej grę na vanilli czy DeI/radious? DeI kiedyś próbowałem i jakoś ciężko było mi się przekonać, ale cóż, może na dłuższą metę bardziej się sprawdza?
Surowa podstawka + kilka modów zwiększających trudność kampanii, stosunkowo dobre AI bitewne i nowy system rekrutacji dla komputera. Jutro jak będę miał dostęp do steam to wypiszę tutaj wspomniane mody.
Tak jak obiecałem. Oto mój przepis, aby uczynić Rome Total War naprawdę dobrą i wymagającą grą. Wbrew pozorom nie jest to szczególnie skomplikowane. ;)
Mody podstawowe:
https://steamcommunity.com/sharedfil.../?id=357175740 - Agresywniejsze AI kampanijne, które potrafi nas mocno przycisnąć i nie dać wytchnienia, co bardzo podnosi trudność rozgrywki. Jedynym minusem jest słaba obrona miast przez komputer, gdyż ten nastawia się na ofensywne działania.
https://steamcommunity.com/sharedfil.../?id=225694896 - Lepsza rekrutacja komputera. Od teraz Macedończycy skupiają się na falangitach, natomiast rzymskie armie wreszcie przypominają prawdziwe legiony. Itd...
https://steamcommunity.com/sharedfil.../?id=388154068 - Najlepsze zachowania bitewne, jakie dotychczas udało mi się znaleźć. AI chroni strzelców, ponawia szarże, flankuje, a nawet potrafi używać falangi.
Dodatkowe:
https://steamcommunity.com/sharedfil.../?id=204682595 - falangici od początku starcia dzierżą swoje sarissy, a nie wyciągają z kieszeni w trakcie bitwy. ;)
https://steamcommunity.com/sharedfil.../?id=187013080 - Lepsza kamera.
Niby tak niewiele, a potrafi zmienić rozgrywkę nie do poznania. Polecam spróbować.
Da radę te 3 mody instalować razem z dei?. Muszę chyba jeszcze romkowi dać szansę.
Szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia.