Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Cytat:
Zamieszczone przez Kuklinowski
Witam co powiecie o procesorach Intel core 2 duo ?? czy intel to lepsze rozwiązanie dla gracza niz athlon ??
Podaj kwotę a znajdziemy odpowiedni proc ;) Do grania polecałbym raczej Intel, większość gier/ programów jest programowana głównie na nim przez co widać lekką przewagę intela w różnych testach, po za tym jestem zwolennikiem Intela ponieważ wciąż próbują udowodnić że prawo Moore nadal jest aktualne, tzn. co dwa lata ilość tranzytorów powiększa się dwukrtonie, u Intela można to zaobserwować bardzo dobrze, o wiele gorzej z AMD którzy mają problemy z wprowadzaniem nowych wymiarów technologicznych (ile to trwało przejść na 45nm ?).
Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
Podaj kwotę a znajdziemy odpowiedni proc ;) Do grania polecałbym raczej Intel, większość gier/ programów jest programowana głównie na nim przez co widać lekką przewagę intela w różnych testach, po za tym jestem zwolennikiem Intela ponieważ wciąż próbują udowodnić że prawo Moore nadal jest aktualne, tzn. co dwa lata ilość tranzytorów powiększa się dwukrtonie, u Intela można to zaobserwować bardzo dobrze, o wiele gorzej z AMD którzy mają problemy z wprowadzaniem nowych wymiarów technologicznych (ile to trwało przejść na 45nm ?).
Ja od początku mojej przygody z PC miałem zawsze Athlona ( 4 różne procki ), ale od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad zmianą. Co do procka to wcale niemusi byc jakis najlepszy wazne zeby takie gry jak Anno 1404, HOI3, albo Empire dobrze chodziły. Co do kasy narazie mam to narazie mam 600 zł bede miał wiecej tylko ze oprucz procka musze miec płyte gl.
Niedawno usłyszałem, o darmowym internecie radiowym...koleś przyjeżdża z laptopem i coś ustawia. Wiem w co musiałbym się zaopatrzyć.
Możecie dodać coś ?
@Kuklinowski
Rozumiem ze reszte bedziesz przekladal wiec:
1.AMD Athlon II X2 240(jak straczy kasy to mozesz wziasc lepszy proc np 245/250) + Gigabyte GA-MA770-UD3 i do tego OC
2. PDC E5200 + MSI P35 NEO-F albo Asus P5K (plytke oczywiscie mozesz wziasc inna)
Cytat:
Zamieszczone przez Aule
Rozumiem ze reszte bedziesz przekladal wiec:
1.AMD Athlon II X2 240(jak straczy kasy to mozesz wziasc lepszy proc np 245/250) + Gigabyte GA-MA770-UD3 i do tego OC
2. PDC E5200 + MSI P35 NEO-F albo Asus P5K (plytke oczywiscie mozesz wziasc inna)
No ja sie juz własciwie zdecydowałem na Intela, ostatnio sie zraziłem do AMD myslałem nad Core 2 Duo E7400 lub E7500 ( Empire powinno dobrze działać mam nadzieje ze wkoncu przestanie mi przycinac :cry: ) tylko jeszcze jakas płytka do tego mam do wyboru MSI, Asus, Asrock, GIGABYTE i ceny od 150 do 640 zł
Nie krytykowałbym tak AMD Ja jadę obecnie na Athlonie x2 6000+ z lekkim OC 5% I nie narzekam Empire mi nie przycina co ciekawe od czasu kiedy wmieniłem grafę na lepszą moc procka jest rzeczą względną dobra jakość gry czy innych programów zależy także od dobrej Pamięci Ram i dobrej lub bardzo dobrej grafy. Dopiero potem jest proc. AMD owszem wprowadza innowacje wolniej za to na odpowiednim poziomie wystarczy porównać ile procków Intela Bije AMD Athlon x2 6000+ i jego odpowiednik 6400+ notabene słabszą wersje można bez problemu podkręcić i nie trzeba do tego jakiejś wielkiej wiedzy Overclockerskiej. A najnowsze Phenomki II X4 są już z innej bajki Intel może się schować tyle że one już kosztują troszkę więcej kasy. Ale za jakość się płaci a i tak w porównaniu do Intela to są psie pieniądze...
Za cenę 600 zeta z małym chakiem masz Płytę M4A78 i do tego Proca AMD Athlon64 x2 6000+ Którego łatwo możesz podkręcić do wartości 6400+ A jeżeli miałbyś więcej kasy tak o 200 zeta więcej to na tą samą płytę możesz sobie zafundować Phenoma II X4 940 który kręci się na standardowym colerze spokojnie z mnoźnika do wartości 3600 Ghz z lekko podniesionym napięciem rdzenia do wartości 1.4 V
Tak więc wszystko jest kwestią gustu AMD wcale nie jest taki słaby na jakiego wygląda trzeba tylko umieć wydobyć z niego moc ;)
Mam pytanie do ludzi oblatanych w cenach sprzętu. Ile orientacyjnie może kosztować gruntowna przebudowa kompa, mam na myśli wymianę płyty głównej, procka, prawdopodobnie również karty graficznej oraz nowy RAM. Ważne żeby sprzęt prezentował naprawdę dobre osiągi, choć oczywiście nie upieram się żeby wszystko było z najwyższej półki (wręcz chciałbym tego uniknąć ze względów cenowych).
EDIT: Zapomniałem dodać, że komputer jest przeznaczony głównie do gier.
No chętnie zmieściłbym się w kwocie ok. 1200zł.
Wiekszosc nowych gier powinna smigac jak ta lala :) Moze te najnowsze nie na najwyzszych, ale dobrze.
Ten radeon jest nieco lepszy od mojego 9800GT 512, ktory jest mocno ograniczony przez slabego procka ale chodzi na nim wszystko dobrze :)
I polecam Agito.pl bo maja dosc niskie ceny :)
http://img256.imageshack.us/img256/3493/beztytuupi.jpg