Cholerna armia Andersa. :D
Wersja do druku
Cholerna armia Andersa. :D
Francja ruszyła pokonanymi wojskami prowadzonymi przez króla Filipa. Najpierw widząc turę myślałem, że w sumie i tak nie przeszkodzi mi to w robieniu tury, bo nie oblega, jednak po zobaczeniu swoich możliwości sytuacja się zmienia.
Dania, Anglia i Francja mają w trójkę ustawione swoje armie niedaleko (mojego) Bordeaux. Jestem w stanie zaatakować od południa duńską armię swoim nocnym generałem z Pampeluny tak, że bez większych problemów ją pokonuję. Potem może miałbym szansę pokonać również armię angielską (pewności nie mam, bo jest najsilniejsza z tych trzech, ale wierzę że 1v1 miałbym realne szanse wczytania zwycięstwa), ale jednak 1400 jednostek francuskich prowadzone przez króla mi to uniemożliwia i musiałbym zostawić swoje wojska tuż przy angielskich.
Zakładam, że nie da się przesunąć ich jakoś kodem, zatem chciałbym się dowiedzieć jakiego rodzaju kary dla Francji/rekompensaty dla mnie mogę się spodziewać, żeby na tej podstawie móc wykonać ruchy.
Ale jakoś przegradza ci drogę tak? (pytam z ciekawości :p)
Nie przegradza(niestety nie działa mi printscreen w medievalu, to pokazałbym dokładnie), po prostu stoi obok angielskiej, a obu jednocześnie nie jestem w stanie pokonać. :)
Ale ten król Filip z tego co pamiętam (sprawdzałem w swojej turze) nie jest nocnym wojownikiem.
Więc możesz atakować Anglika 1v1. Jeśli nie wygrasz to przez straty poniesione w walce z moją armią.
===========================
Edit:
Sprawdziłem raz jeszcze, jednak król Filip faktycznie jest nocnym wojownikiem.
Dla testu zabiłem króla Filipa zabójcą buntując całą Francję i przy pierwszej próbie walki 1v1 miałem umiarkowaną porażkę zabijając ponad 1000/2400 żołnierzy i to przy byle jakim ustawieniu wojsk w tej i wcześniejszej bitwie, więc teraz już jestem pewien, że mógłbym pokonać tę armię oraz później najprawdopodobniej zatopić. To czekam na jakieś stanowisko MG ew. Francji i Anglii jeżeli mają jakąś propozycję dogadania się w tej sprawie, ale może być ciężko, bo ja naprawdę zdobyłbym teraz w tej turze ogromną przewagę...
Aaa, tak podejrzewałem :)
No no, ciekawe. Poważnie to już byłby ostatni członek rodziny Francji ??Cytat:
Zamieszczone przez Avasil
Zdawało mi się, że widziałem innego w okolicach Metz (chyba, że to zwykły generał).
W każdym razie gdyby MG się teraz zgodził na zabicie Filipa zabójcą, to byłaby to zbyt surowa kara.
Bo gdyby Francuz nie ruszył pokonanej armii, to byś tego króla nie miał jak zgładzić.
Z kolei kiedy go ruszył, to nie masz jak pokonać tej armii. Tak czy siak Francja by nie została zniszczona.
Zresztą i tak nie zablokujesz Francji odwrotu całkowicie, bo przy moście stoi mój fort.
Tak, od kilku tur Filip to jedyny francuski członek rodziny i właściwie, to nie mam interesu go zabijać. ;)
W żadnym wypadku nie oczekuję czegoś takiego, mówię po prostu żeby było wiadomo, że byłbym w stanie pozbyć się wszystkich "legalnych" armii, żeby blackhand miał lepszy obraz sytuacji. Francja miałaby jednostki tam postawić tak czy inaczej, ale wtedy bez nocnego generała.
Teoretycznie jest następujący kod:
move_character x,y,z i powinien zadziałać pisząc coś w rodzaju move_character Philipp,X,Y gdzie X,Y to współrzędne, ale nie ma pewności. Fajnie by sprawdzić, bo to by rozwiązało problemy, a mnie całkiem satysfakcjonowało. :)
Nie będziemy czekali całymi dniami aż zrobisz turę - a tam masz nikłe szanse na wczytanie zatopienia.Cytat:
Zamieszczone przez Avasil
Jakby co to moje kolejne okręty i wojska już zmierzają z odsieczą.
Pokonałeś tylko pierwszy "korpus ekspedycyjny". :cool: