-
Uaktualniłem poradnik.
Ta wampirka z magią cienia to jest nowy rodzaj bohatera, zmiana starego, czy nowy rodzaj lorda?
Czekam na krótki opis magii cienia.
Arroyo, poproszę o informacje o Grombindalu i Morghurze (cechy jako przywódca frakcji, cechy jako dodatkowy lord, drzewka umiejętności, warunki rekrutacji, etc).
-
To nowy bohater truposzy, to tak samo jak wybierasz czarodziei innej nacji. Sama wampirka to ksero zwykłej, tylko magie ma inną. Tak że hrabiowie mają teraz dwie panny do wyboru.
-
Grombrindal:
Zwerbować go można po zbudowaniu Posągu Grimnira.
Szansa na uniknięcie wroga na podziemnej ścieżce wzrasta o 40%
+30% zasięgu wsparcia dla armii Grombrindala
Umiejętność - "Grombrindal nie czuje strachu" = jest nie do złamania, morale mu się nie łamie i jak Ungrim walczy do śmierci.
Ma jedno drzewko poprawiające statystyki LL'a oraz umiejętności Awanturnik i Zabójczy Szturm, drzewko zwiększające statystyki jego armii i umiejętność Bomba Błyskowa, która znacznie zmniejsza prędkość jednostek wroga, morale i obronę w zwarciu. Dodatkowo drzewko na mapę kampanii oraz Czas Przodków i Runa Grimnira. Ma cztery przedmioty legendarne. Również zaczyna w Karaz-A-Karak, jak Ungrim, czy Thorgrim.
Morghur z kolei to pewnego rodzaju unikat. Ma dodatkowe zaklęcie odpalane jak umiejętność - gdy brakuje Ci jednostek w armii z Twojego pełnego składu, możesz zamienić dwukrotnie dane jednostki wroga w Pomioty Chaosu. I skoro mowa o Pomiotach Chaosu - koszt utrzymania tej jednostki zmniejszony jest o 40%. O równie tyle jest jednak zwiększone utrzymanie Minotaurów. Dodatkowo każdy z dowódców Morghura ma +2 do spaczenia Chaosu. Posiada jeden przedmiot legendarny (Kij Zepsucia), który pozwala przywoływać dodatkowo Pomioty Chaosu. By zwerbować Morghura, należy zwerbować do armii przynajmniej jednego Pomiota Chaosu.
Drzewka rozwoju Morghura:
Drzewko rozwijające statystyki Lorda + umiejętność Zabójczy Szturm
Drzewko rozwoju armii Lorda + umiejętności Zew Przemocy i Apokaliptyczna Wizja (obie zwiększają mocno morale, z czego druga wzmacnia też atak w zwarciu)
Drzewko rozwijające Lorda na kampanii
Dodatkowa umiejętność: Gniewny zapał (zwiększa prędkość, premię do szarży i atak) oraz Skóra Cienia, Moc Zmiany i Abstrakcja Tzeentcha.
Zaczyna w lesie między Nordlandem, a Middenlandem z harpiami w swojej armii. Nie posiada wierzchowca.
Magia Cienia to głównie klątwy (dwie) i ataki obszarowe (1 obszarowe jak zaklęcia z domeny dziczy (m.in. Zdrajcy), 1 Wir i 1 Wiatr) oraz dodatkowe zaklęcie wzmacniające. Jedno z zaklęć łudząco przypomina "Zagładę i Mrok" w magii śmierci, jest jednak odpowiednikiem o słabszym działaniu.
PS. Morghura poszerzę trochę rano. Pytanie, czy było coś już o Belegarze i Skarsniku? Nie chce mi się wracać do poprzednich stron, stąd pytanie o nich.
PS2. Do obszarów władzy przez WE można dopisać, że nie mają limitu na podbijanie osad wroga, jedynym limitem u nich jest ilość budynków na prowincjach poza Athel Loren. W samym lesie mogą mieć 10 slotów na budynki.
-
Tak, było. Następnej nocy uzupełnię poradnik o otrzymane informacje.
-
Asuryan, rozbudowałem teraz poprzedni wpis, tak jak obiecałem.
-
Poradnik uzupełniony. Następne zmiany będę wprowadzał po wyjściu nowego DLC/FLC.
-
Po konfederacji mamy lorda drugiej nacji elfów.
- tylko musi być na mapie w trakcie konfederacji.
- Nie sprawdziłem czy jest śmiertelny (nie dałem mu paść). Misje zadaniowe dostaje normalnie.
Dlaczego w rozdziale generałowie brakło LL elfów.
Ps. Asuryanie bardzo ładnie wybrnąłeś z nazwą ogólną dla mieszkańców lasu. :)
-
W rozdziale generałowie brakło LL Athel Loren, bo i tak nie można żadnego dodatkowego zrekrutować w trakcie trwania kampanii. Ale jako że okazało się, iż drugiego można mieć po konfederacji (choć nie wiadomo czy nieśmiertelnego jak typowy LL), to dopiszę jak znajdę na to nieco czasu.
-
Podobnie jest z Borysem Todbringerem, którego możesz zyskać do LL'ów, jak skonfederujesz Middenland. Pod warunkiem dodatkowym, że Borys będzie żyć. U Red Duke'a już tak kolorowo nie jest.
-
Ok, ale Todbringer ma osobne zadania na przedmioty lub unikalne zdolności? Czy tylko inny model postaci? Bo jeśli to ostatnie, to nawet nie warto o tym wspominać.
Martwiaki się nie łączą w konfederacje, więc z Czerwonym Diukiem to nic dziwnego.
EDIT:
Dodałem Legendarnych lordów Athel Loren do generałów.