Jeszcze można to zmienić :D
Wersja do druku
Dzięki za kawał dobrej roboty
Fajnie było by wyłonić zwycięzce kampanii, może jakiś turniej ?
Albo po prostu przyznajmy zwycięstwo Arroyowi tu chyba każdy się ze mną zgodzi :devil:
Moim zdaniem zwycięzca nie jest potrzebny ustalmy że była to kampania testowa i tyle ;)
W celu uniknięcia nieporozumień i zbędnych dysput następny update będzie na koniec weekendu - postaram się skończyć Arkusz wzorcowy i dopisać kilka rzeczy do zasad.
Proszę o 3 rzeczy:
1. Podział nacji ze względu na Religię -
2. Propozycje towarów unikalnych dla Nacji, moje propozycje poniżej:
Swebowie - bursztyn
Bojowie - bydło
Macedonia - wino
Partia - przyprawy
Arwernowie - skóry
Egipt - papirus
Seleucydzi - daktyle
Baktria - kość słoniowa
Getowie - srebro
Rzym - naczynia z gliny
Kolchida - złoto
Kimmeria - pszenica
Iceni - cyna
Pont - żelazo
Ardiajowie - amfory
Kartagina - wyroby ozdobne
Armenia - wyroby ceramiczne
Sparta - oliwa
Luzytanie - konie
Massalia - oliwki
Galacja - niewolnicy
3. Sugestie w sprawie zasad.
Potrzebuję również 4 osoby chętne do startu testu, który ma nam dać informację ws balansu ekonomii. Planuję start na połowę przyszłego tygodnia.
Nacje: Pont, Armenia, Seleucydzi, Partia, tylko porozumienia handlowe i bez flot.
lub:
Getowie, Kimmeria, Kolchida, Pont, tylko z porozumieniami handlowymi i z flotami
Musimy odwzorowywać jak w antyku ?
Bo (prawie) każda nacja miała inną religię. Wg. mnie lepiej zmienić wierzenia na kulturę, bo z tym będzie łatwiejszy podział nacji.
Czyli helleńska, wschodnia, rzymska, punicka, celtycka, iberyjska, bałkańska, germańska. Ale taki podział nie ma sensu bo mamy aż 4 kultury do których należy wyłącznie 1 nacja więc dał bym celtycką(Arwernowie, Bojowie, Icenowie, Luzytanie/Arrewakowie, Galacja), germańsko-bałkańską (Swebowie, Getowie, Ardiajowie), grecka (Sparta, Masalia, Macedonia) hellenistyczna (Pont, Seleucydzi, Egipt, Baktria), wschodnia (Kimeria, Kolchida, Armenia, Partia). Mam problem z Rzymem i Kartaginą. Można je połączyć w kulturę zachodnią ale połączenie śmiertelnych wrogów w 1 kulturze boli... Można też Rzym wrzucić do greków a Kartaginę i Egipt połączyć w kulturę afrykańską. ;)
chętnie wezmę udział w wersji testowej
W mojej opinii unikatowym towarem Egiptu powinien być papirus.
Ja moge podzielic na religie. Tylko pytanie czy musiałbym to nanieść na mapę czy wypisać. Bo jeżeli musiałbym nanieść na mapę to byłoby by to bardzo, ale to bardzo amatorskie naniesienie. Co do religii do wiele państw będzie miało podobną bo to zależy od kultur.