Re: Pytania początkujacych moderów
Ja to tak zrobiłem:
1.W programie DXTBmb zamieniam na plik .TGA i edytuje w GIMP.
2.Po przemalowaniu znowu włączam DXTBmb i zapisuje ten obrazek jako TGA.dds nie wiem dlaczego tamte pliki mają z dużych .DDS a ja mam z małych :/
3.Wrzucam do data\model_unit\TEXTURES\ i zastępuje plik w którym jest teksturka (ta dawna).
4.Wiedząc, że ma taką samą nazwę jak tamta texturka, nie odpalam descr_model_battlle.
5.Wchodzę do gry i texturka jest nie zmieniona,
Ps.Photoshop nie chce otwierać mi tych plików z rozszerzeniem .TGA.DDS. Robię złym sposobem?
Po pierwsze to nie zmieniamy plików na inne, jeśli to tekstura .dds to jest to tekstura .dds
Po drugie potrzebny program do odczytania tekstury i zapisania znajdziemy tu do photoshopa
http://developer.nvidia.com/object/phot ... ugins.html
Po trzecie wielkość liter nie ma znaczenia tutaj
Następnie wrzucasz tam do folderu teksturę odpalasz tą jednostkę którą zmieniałeś.
Jednak lepiej zrobisz jeśli zastosowawszy do nowej tekstury inną ścieżkę lub nazwę tak jak proponuje. Bo wtedy jeśli jest coś z odczytem wyświetli się błąd.
Jeśli to zrobisz a nadal będzie się wyświetlać starsza tekstura to upewnij się models_unit_textures.pak ma 0 kb wielkość (czyli jest plikiem .pak zamienionym z tekstu) bo wtedy gra nie będzie miała dostępu do przednich tekstur.
Polecam jeszce poradnik dodawana jednostki bo tam jest o tym trochę napisane
viewtopic.php?f=248&t=5732
OK! udało się!!! :lol: :lol: :lol: dzięki, że poświęciłeś dla mnie czas :) teraz jednostki senatu zmienią swoje barwy na buntowników !!! ;)
Pozdrawiam cię!!!
Cytat:
Zamieszczone przez ScypionAfricanus
OK! udało się!!! :lol: :lol: :lol: dzięki, że poświęciłeś dla mnie czas :) teraz jednostki senatu zmienią swoje barwy na buntowników !!! ;)
Pozdrawiam cię!!!
Też kiedyś inni mi poświęcali czas :)
No na przyszłość polecam analizę poradników ;)
Zachęcam do korzystania z poradników i odwiedzenia tego działu również innych!
mam pytanie czy da sie usunać\zmiejszyć odleglosci od stolicy
nie tego elementu nie da się usunąć\zmienić, z tego co wiem
mam nastepne pytanie gdzie sa pliki w ktorych jednostki przypisuje sie do danego regionu
np.spartanscy hoplici
export_descr_buildings.txt tutaj jednostki mają przypisany "identyfikator" regionu, i u góry jest ich spis
i w folderze kampanii
descr_regions.txt - tutaj trzeba dodać do zasobów osady identyfikator
Moglybys wytlmaczyc co i jak
no już ci wytłumaczyłem, bardziej szczegółowo? ehh
W
export_descr_buildings.txt
ma linię
Kod:
hidden_resources sparta rome italy
tutaj są tak zwane identyfikatory, ale skąd gra ma wiedzieć ze "sparta" to region Sparta?
Trzeba otworzyć
descr_regions.txt
i zobaczyć że w linii zasobów tego regionu, widnieje identyfikator "sparta"
Kod:
Laconia
Sparta
macedon
Helots
244 13 24
slaves, dogs, pigs, sparta
5
7
teraz wystarczy dodać tylko identyfikator "sparta" do jednostki, aby była tylko tam dostępna, tz wymagany region posiadania
Kod:
recruit "greek hoplite spartan" 0 requires factions { greek_cities, } and hidden_resource sparta