Re: Napoleonic: Total War III - dyskusja ogólna
Tak było w przypadku Khartuma. Zostały pozostałości, zamiast szukać przyczyny usunąłem całość. Wyczyściłem dysk, wyczyściłem rejestr. Zainstalowałem wszystko od nowa. Napisy przy jednostkach oczywiście już są, ale przerywa mi grę w multi. Jedna mapa 3 na 3 jest w ogóle całkowicie niegrywalna po zawiesza się gra. W innych przypadkach (dwóch bitwach na dwóch innych mapach) zwyczajnie mi przerwał steam grę. Lordsi już wiedzą o tym problemie dzięki Ensisowi. Ja, jeżeli Ensis będzie miał siłę, jeszcze przetestuję z nim coś i może teraz będzie gut.
Co do balansu, tak się zastanawiam... co twórcy chcieli uzyskać poprzez tak drastyczne zróżnicowanie wielkości jednostek? To ma odpowiadać historycznej wielkości batalionów z okresu wojen napoleońskich (w odpowiedniej skali)? Malutkich państewek nie mam serca brać do starć z Rosją, Austrią, Prusami czy Anglią...
Z tego co się orientuję ilość jednostek i ich ceny mają odzwierciedlać możliwości mobilizacyjne 5 podstawowych mocarstw w stosunku do pozostałych państw. Co moim zdaniem jest wierutną bzdurą biorąc pod uwagę np. Wielką Brytanię, która w tym okresie miała naprawdę spore problemy mobilizacyjne.
A wielkość batalionów jest z tego co wiem skalowana z uwzględnieniem rzeczywistego etatu w armiach poszczególnych państw, wiec ruscy mają oddziały większe, Austriacy troszkę też w porównaniu do reszty armii. Ale Prusacy już chyba mają etat podobny do Francuzów.
I czy nazwałbym tą różnicę drastyczną? Chyba nie. Pamiętaj, że mod jest dostosowany pod średni rozmiar jednostek (parametr ustawiany przy zakładaniu gry) więc przy innych ustawieniach już ten balans może tracić.
http://wargaming.pl/index.php?mode=v...le&article=111
Dzięki Luka.
Ja chwilowo operuję tą stroną. Chociaż artykuł stary, z 2004, to jednak bibliografia wzbudza zaufanie. Do tego, co istotne, jest errata, którą właśnie zauważyłem:
Cytat z niej:
Cytat:
Po pierwsze armia saska w latach 1806-1810 używała następujących dział: regimentalne działa 4-ro funtowe, polowe działa 8-mio funtowe, i cieżkie działa 12 funtowe. Do tego 4 calowe moździerze i 8 calowe haubice. Każdy pułk piechoty miał cztero - dzialową baterię artylerii (4 funtowe armaty) - po dwa działa na batalion. Dodatkowo dwa działa posiadał każdy batalion grenadierów.
W 1806 roku artyleria saka liczyła 106 dział (6 to działa 12-sto funtowe).
W 1810 roku na wyposażenie wprowadzono działa 6-cio funtowe (patrz druga częśc artykułu)
Sęk w tym iż w 1810 armia Saska przeszła reformę mundurową. Czako i te sprawy. Zatem można by powiedzieć iż Sasi w swych mundurach z Wojny 1806 i powiedzmy 1809 trochę się gryzą z 6pdr. Ale to można jakoś mimo wszystko przeżyć.
Jakby co na tej stronie możemy znaleźć kilka słów o jednostkach saskich spod Raszyna.
Osoba tworząca umundurowanie jednostek kieruje się także kryterium oryginalności wyglądu tzn . chce aby poszczególne armie się od siebie odróżniały. W przypadku armii saskiej skutkuje to "zbikornieniem". Zresztą stworzenie własnej wersji tej armii z innymi nakryciami głowy jest bardzo proste.
Data premiery nowej wersji znowu przesunięta... Tym razem Lordzowie twierdzą, że wyrobią się na 14 stycznia.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st10764428
Ziuk, ściągaj obecną wersję i nie marudź :D
14 Lutego? No cóż... pozostaje mi się cieszyć niestabilną u mnie v1 lub również niestabilną betą v2. :D
Mój błąd, powinno być 14 stycznia. Ale z najnowszej wiadomości Fullina wynika, że ta data też nie jest pewna.
Strajkuje do czasu wydania wersji drugiej:)
Lordzowie podali nowe dane do oficjalnego TSa moda:
Server: Vs9.tserverhq.com:9069
Hasło: 1815